woensdag 29 september 2010

Lozz Harrop jerkbaits.

De afgelopen dagen een aantal fraaie jerkbaits ontvangen. De getoonde jerkbaits zijn allemaal gemaakt door Lozz Harrop uit Engeland en wegen rond de 50 gram. Het is mijn bedoeling om dit jaar weer wat vaker gericht op de wat grotere exemplaren Esox te vissen en daar past wat zwaarder materiaal maar vooral groter kunstaas prima bij.


zaterdag 25 september 2010

Nat.

De avond te voren gecontroleerd of het de ochtend droog zou blijven in mijn omgeving. Daar gebruik ik buienradar voor. Het plan is namelijk om op een open stuk bij een stuw vanuit de bellyboot te gaan verticalen op snoekbaars. Voor de zekerheid toch even een regenjas aan want je weet maar nooit. Als ik bij het water uitstap en de bellyboot uit de auto haal hangt er al een grijze onheilspellende lucht. Toch proberen.
Ik ben nog maar net van de kant af of de eerste druppels komen naar beneden. En het worden er steeds meer. Het hoost. Op zich is dat geen probleem omdat het grootste gedeelte van het lichaam toch bedekt zit in het waadpak van neopreen. De regenjas houdt in theorie de rest van het water tegen.
Maar de praktijk is anders. De regenjas is zo lek als een zeef. Mijn schouders zijn binnen de korste keren nat en via de nek loopt water naar binnen wat de weg onder mijn waadpak weet te vinden. Tot overmaat van ramp blijkt ook het waadpak lek te zijn op de plek waar een kerel uit één stuk overgaat in een kont met twee helften. Het water sijpelt via de bilnaat langs de benen naar beneden. Get the picture. Nee, dit is niet leuk.
Zonder aanbeet hou ik het na een uurtje voor gezien.

Bij thuiskomst wacht me nog een "leuke" verrassing. In de bijkeuken drupt er water door de zolder naar beneden. Er zit kennelijk een gaatje in het lood van het hellend dak of er sijpelt water onder de dakpannen door, maar dit is een probleem wat op korte termijn opgelost moet worden, of zeker naar gekeken moet worden. Daar gaat mijn visdag op de zaterdag.

woensdag 22 september 2010

Lunkercity.nl

Hoelang is het geleden dat kunstaas gekocht werd in de hengelsportzaak. En hoe vaak was juist het geen ik zocht niet aanwezig. Het kon wel besteld worden maar dan moest er nogmaals een reis voor ondernomen worden om het te halen. Nee, doe mij maar de webwinkels.

Een heel goed voorbeeld daarvan is Lunkercity.nl

Afgelopen donderdagmiddag om 16 uur een bestelling gedaan uit het grote assortiment waarbij direct gezien kan worden of de shadjes nog aanwezig zijn via een actueel overzicht van de voorraad. Na wat klikken met de muis en het betalen via ideal krijg ik het overzicht van mijn bestelling via een email in huis. De verzendkosten bedragen slechts 2.50. Daarvoor kan ik niet naar mijn hengelsportzaak rijden.

Op vrijdagmiddag stopt de postbode het pakje van Lunkercity.nl in de brievenbus met daarin alle bestelde shadjes en nogmaals het overzicht van de bestelling.

Super.

zaterdag 18 september 2010

18 september Verticalen vanuit de boot.

Begin van de week werd de afspraak met Rikus gemaakt om op zaterdag voor het werk aan nog een aantal uren te vissen op snoekbaars in een kanaal waar we beide bekend zijn. De voorspelling geeft een droge dag aan met zo nu en dan eens een buitje regen maar hoe verder we in de week komen des te groter de kans wordt op regen.
En we hebben het geweten. De boot wordt in de regen te water gelaten en ook tijdens de helft van de vistijd blijft het niet droog. Goede regenkleding is dan een vereiste. Iets wat bij mij na vandaag weer zeker een punt van aandacht is.

Ik ben iets eerder bij de trailerhelling aanwezig en laat nog even een shadje zakken langs de kademuur. Na 5 meter lopen een keiharde tik op de hengel die direct krom staat. Als Rikus uit de auto stapt kan hij mij direct op de foto zetten met de eerste vis van de dag. Een vette bot wordt even later weer keurig teruggezet.
Het traileren is zo gebeurd maar wat is het onderste gedeelte glad. Dat ondervind ik aan den lijve en kom daarbij hard op de helling terecht waarbij ik met de benen het water inglijdt. Gelukkig heb ik het regenpak met laarzen aan waardoor er slecht een klein stukje van de broek nat is geworden. Verder geen schade.
De vis wordt als we eenmaal op weg zijn al snel gevonden en gevangen. Niet groot maar het doet de regen en kou toch voor heel even vergeten. Als de aanbeten stil vallen wordt er verkast en een andere stek aangedaan. En dit tafereel herhaalt zich een aantal keren. Met een snelle boot zoals Rikus heeft is dat geen enkel probleem. Geen vis, electromotor omhoog en de benzinemotor weer aan op zoek naar beter.
Zo worden de nodige snoekbaarzen en een baars gevangen. Op één na allemaal aan een eigenbouw shadje van Rikus.
Onder dreiging van een zware bui besluiten we om de trailerhelling weer op te zoeken. De boot ligt net vast of de hoosbui breekt los. We schuilen in de auto en traileren als het weer wat is opgeklaard. Nu is het Rikus zijn beurt om hard onderuit te gaan op de nog gladdere helling en het is maar goed dat we met twee man zijn om elkaar houvast te bieden.

Het was me weer een waar genoegen Rikus.

Dit is een beetje het formaat wat je hier het meeste vangt. Maar ze zitten er veel groter.

In een volgend artikel zal ik wat aandacht besteden aan het in mijn ogen juist klaarmaken van een verticaal shadje. Het levert mij in ieder geval een hoger percentage gehaakte vissen op dan aan de normaal gebruikte methode.

zondag 12 september 2010

12 september Succesvol dropshotten vanuit de bellyboot.

Als ik om 15 uur wakker ben na de nachtdienst kan er worden gevist omdat de rest van de familie op verjaardagsvisite is. Gefeliciteerd tante Elly. Gisteren had ik het plan al opgevat om dat vanuit de bellyboot te doen op een heldere plas in de buurt met oppervlakte kunstaas. Het regent echter pijpenstelen en dat zijn voor deze visserij niet de ideale omstandigheden.
Verticalen dan maar met de CJW mosquito 0 met een lengte van 170 cm. Daarop een Shimano 1000 Twinpower PGS voorzien van 10/00 dyneema, de Power Pro van Spro. De V staart shadjes komen van Lunkercity en heten Finn S fish 4". De shadjes zijn ook van Lunkercity en heten saltshaker 3,5". Dropshotten wordt het meest gedaan met de genoemde Finn S fish. Deze keer even duidelijk het materiaal genoemd omdat daar geregeld een vraag over komt via de email. Met deze combinatie is iedere roofvis een plezier om te vangen en het vist ook nog eens uiterst scherp.
Als ik naar het water rij met de auto zie ik al van ver de donker grijze wolken boven de visplek hangen. En het begint inderdaad steeds harder te regenen bij elke kilometer die ik dichterbij kom. Het regent zo hard dat ik de eerste 5 minuten in de auto zitten blijf om niet direct tot op het bot nat te worden. En ik heb mijn neopreenpak al aan.
Met een lichte miezerregen verlaat ik de auto en stap in de bellyboot die al opgeblazen achterin ligt. Flippers aan en instappen. Binnen 3 minuten is dit tafereel gebeurd. Super.
Gekozen is voor een brug in een breed kanaal met de nodige dukdalven en peilers. Een prachtige stek voor het vissen op snoekbaars die mij ook nog eens een schuilplaats geeft wanneer het weer hard regent. En dat is geregeld het geval. Op zo'n moment wordt er met de dropshot werpend gevist waarbij de boot onder de brug blijft liggen. Een techniek die vandaag veel vis oplevert. Op één stek heb ik last van veel lossers. Tik op de hengel, even vis voelen en dan er weer af. Waarschijnlijk baars die of klein van formaat is of niet echt actief. De dropshot wordt verwisseld voor een saltshaker op een 5 grams jigkop en die stek wordt verticaal afgevist. Met wat snellere bewegingen dan normaal haak ik baars na baars variërend in grote tussen de 20 en 45 cm. Baarzen boven de 40 cm zijn een sensatie aan dergelijke lichte hengels en maken je al gauw tot een verticaaljunkie.



Naast de baarzen wordt ook nog hele kleine snoekbaars (rond de 25 cm) gevangen en een mooie snoek tussen de 70 en 80 cm gehaakt die het nodige spektakel geeft onder de brug en met een fraaie sprong los weet te komen door met zijn vele scherpe tandjes de lijn kapot te bijten.
Ik heb inderdaad een paar prachtige visuurtjes gehad vanuit de bellyboot. Verslavend mooi. En zonder verdere verplichtingen zou deze visserij de komende week ook zeker nog eens gedaan worden maar de realiteit is anders en staan er andere zaken op de agenda.
Er wordt mij wel eens gevraagd of een bellyboot (of misschien beter gezegd de in het water hangende benen voorzien van duikvliezen) de aanwezige vis niet verstoren en ik kan daar moeilijk antwoord op geven. Waarschijnlijk zal de vis een bellyboot niet zien als mogelijk gevaar en linken aan het stukje kunstaas wat over de bodem huppelt. Het overige waterleven accepteert mij wel heel snel gezien de vele watervogels die vlak langs de boot zwemmen. Zelfs zo dichtbij dat een fuut vlak onder mijn billen door het water schiet op zoek naar voedsel. Dat mag wel wat minder de volgende keer want het kontje klopt 180 in zo'n geval.



donderdag 9 september 2010

pelican 50, 75 en orvis 100a op marktplaats.

Vandaag 3 molentjes op Marktplaats.nl gezet:










Zeker de pelican 75 wordt zeer zelden aangeboden. Een buitenkansje derhalve voor de liefhebber van vintage hengelmateriaal of de verzamelaar.

zondag 5 september 2010

3 September 2010 verticalen.

Na een dagdienst op de zaterdag sta ik om 1515 aan de waterkant om bij Rikus in de boot te s tappen. Rikus heeft dan al een aantal uurtjes gevist en nog maar weinig activiteit gezien. De vis is op enkele plaatsen wel aanwezig maar weigert het shadje te pakken.
Nu leert de praktijk ook wel dat zo midden op de dag niet de beste tijd is op de plas waar we vandaag vissen. De betere vangsttijden zijn ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat zo rond de schemering. Ideaal water dus om nog even een paar uurtjes met de bellyboot te bevissen. Het is vandaag lekker weer dus het is zeker geen straf om op het water te mogen zijn. Je hoort ons niet klagen.
Mijn eerste aanbeet levert een baarsje rond de 25 cm op die direct wordt teruggezet. De vis was minimaal gehaakt aan het dregje, gemonteerd in het uiterste puntje van de staart. Vaak een teken dat de vis niet actief is. Het eigenbouw shadje van Rikus levert dus wel weer vis op onder deze moeilijke omstandigheden. Of dat nu komt door de glitters op de zijkant of de penetrante knoflook geur is niet te bewijzen.



De tweede aanbeet levert ook weer een vis op. Lekkere harde tik op de top en een knokkende vis in de diepte die niet omhoog wil komen geeft hoop op een forse snoekbaars. Als de vis echter begint te zwemmen gebeurd dat niet met de karakteristieke bonken op de hengel. Onze verbazing is dan ook groot als er een polsdikke paling in de oppervlakte komt met het dregje net in de bek. De vis wordt in het water onthaakt en zwemt weer rustig de diepte in. Van het shadje is maar weinig overgebleven.
Dan blijft het urenlang rustig. Er ligt wel vis op enkele plekken en ook grote scholen witvis worden gezien op het kleurendisplay van de dieptemeter maar een aanbeet levert het niet op.
Na een broodje neem ik de besturing van de boot over om op mijn favoriete gedeelte van dit water te vissen. Dat geeft Rikus de kans om wat te experimenteren en met afwijkend kunstaas te gaan vissen. Een bladpilker deze keer die met felle tikken omhoog wordt gehaald en gecontroleerd weer naar beneden zakt. Een vergeten stukje kunstaas welke toch zorgt voor een harde aanbeet en een kromme hengel door een snoekbaars te haken. Ook op de dieptemeter is hier genoeg snoekbaars te zien en het gebied wordt goed afgevist. Op verschillende dieptes en van diep naar ondiep maar ook andersom wordt een poging gedaan om nog iets te vangen en dat lukt dan ook. Met deze prachtige snoekbaars is ook direct de visdag afgelopen en wordt de boot daarna met daglicht getrailerd en klaar gemaakt voor de reis. Rikus weer hartelijk bedankt voor deze mooie uurtjes op dit uitdagend snoekbaarswater.

zaterdag 4 september 2010

Shads van Rikus Kreeft.

Vandaag weer met Rikus samen gevist vanuit de boot maar daar later meer over.

Rikus heeft ook zijn eigen ideëen over een goede shad voor het vissen op snoekbaars. Die heeft hij vertaald naar een gipsvorm waarmee dan een aantal shads tegelijk gemaakt kunnen worden. Een leuke hobby die wel wat inzicht, doorzettingsvermogen en tijd kost. Maar daar krijg je dan ook iets voor terug. Een tijd geleden heb ik al een aantal shads van hem overgenomen waarmee vooral werpend vanaf de kant lekker werd gevangen. Ook voor het verticalen blijkt het een topshadje te zijn. Lees maar eens de verhalen op metersnoeken.nl
Vandaag nog een aantal shadjes gekregen met een verlengde staart die daardoor bij een nog geringere snelheid zijn actie zal vertonen. Ik ben benieuwd.