maandag 31 januari 2011

dvd: The video trolling system (Muskies Live)

Na onderwaterbeelden van karpers en witvis te hebben gezien tijdens het azen is het wel interessant voor mij als roofvissers om ook eens een kijkje onderwater te kunnen nemen tijdens het vissen op muskies. Op deze dvd neemt Don Schwartz je als kijker mee in zijn boot waarbij hij een camera heeft gemonteerd net boven de bal van de downrigger die hij gebruikt tijdens het slepen op muskies. De opgenomen onderwaterbeelden zijn zeker de moeite waard om vervolgens eens bekeken te worden.

Don is een enthousiaste muskievisser die graag zijn manier van vissen uit de doeken doet. Door gebruik te maken van een camera vlak voor zijn kunstaas is hij in staat om muskies die geïnteresseerd zijn in het kunstaas te zien voor ze eventueel toe slaan. Helaas zie je echter de meeste vissen afdraaien na soms het kunstaas over vele tientallen meters te hebben gevolgd. Een fenomeen wat je bij het snoekvissen ook geregeld ziet. De kunst is dan om de presentatie zo aantrekkelijk mogelijk te maken waardoor de vis toch toehapt.

Don verteld gedetaileerd hoe het video systeem werkt en wordt gemonteerd. Je zou eventueel na deze film gezien te hebben zelf ook een dergelijk syteem kunnen maken om in je eigen water eens uit te proberen. Ik zie dan ook wel een Nederlandse versie binnenkort op de markt verschijnen.

Kortom een leuke film om eens gezien te hebben echter zonder meerwaarde voor mijn visserij of inzicht in het gedrag van de roofvissen.


woensdag 19 januari 2011

Op stap met de NK chubbie.

Vandaag van de mogelijkheid gebruik gemaakt om in de middag met de jerkbaithengel te vissen. Voorzien van een paar jerkbaits in een doosje ben ik zo wat stekjes afgelopen op zoek naar wat grotere snoek.


De NK chubbie die ik gekregen heb van "Sinterklaas" leek mij bij uitstek geschikt. Door het heldere water hebben natuurlijke kleuren mijn voorkeur. En zo'n snoekachtig kunstaasje wordt vast wel een paar keer gecorrigeerd door een aantal uit de kluiten gewassen snoeken. Dream on. Het is een mooie middag geworden met geregeld een snoek aan de lijn maar helaas van een formaat wat bij het ultralicht spinnen beter zou passen. Maar die chubbie is een blijvertje. Heel gemakkelijk te vissen en eigenlijk kun je niets verkeerd doen. Hoe je hem ook binnenvist, het kunstaas krijgt een uitdagende actie. Bij het jerkend vissen wil de chubbie nog wel eens naar beneden duiken (type hybride). Het is dan wel zaak om deze techniek toe te passen op water van minimaal een meter diep. Anders blijf je rommel van de haken halen. Zo maar een foto van een willekeurig snoekje vandaag.

zondag 16 januari 2011

De eerste vissen van 2011.

Op de zondagmorgen liggen er twee spinhengels in de auto te wachten op de eerste vissen van dit seizoen. Naast hun staat een doos met verschillende kunstaasjes voor beide hengels, een lekkere warme jas en de lieslaarzen. De omstandigheden zijn goed voor het roofvissen en de verwachting is dan ook hoog gespannen. Gelukkig is het ijs inmiddels van het water verdwenen waardoor mijn favoriete stekken bevisbaar zijn.

Het verbaasd mij dan ook dat ik na een uur nog geen beet heb gekregen of een vis heb gezien met interesse voor het kunstaas. Er wordt overgeschakeld naar de 3 grammer voorzien van een klein shadje om op de wat diepere plekken en onder de brug te vissen. Direct hebben de baarzen het aas te pakken en er komen meerdere vissen even boven water. Als de hengel wel erg diep doorbuigt en dat ook voor een paar minuten blijft hoop ik een bak van een baars of snoekbaars aan de hengel te hebben maar het blijkt uiteindelijk om een fraaie snoek te gaan. Zie foto. Dergelijke beesten geven een prachtige sport op een ultralichte hengel.

Tegen de middag worden nog een paar snoekjes op een aan de 10 grammer geviste spinner gevangen. Heerlijk uitgewaaid.


donderdag 13 januari 2011

dvd review Underwater feeder fishing.

Na enkele dvds waarin azende karpers onderwater worden gevolgd is op deze dvd de camera gericht op vooral de brasem. Met de feeder wordt een voerplek aangelegd en bevist. Tijdens 3 visdagen komen vervolgens onder verschillende omstandigheden het vissen met de methodfeeder en de gaasfeeder aan bod.

De makers zijn er heel goed in geslaagd om de onderwaterwereld in beeld te brengen. De aanwezige vissen lijken zich op een normale manier te gedragen ondanks de aanwezigheid van de camera. Een mooi uitgangspunt dus.

De commercie speelt een grote rol op deze dvd. De firma Ringer, die produkten uitbrengt voor de visserij met de methodfeeder, wil graag een zo groot mogelijke omzetmarkt. Vandaar het uitbrengen van deze dvd. Helaas voor hun is het mij in ieder geval niet duidelijk geworden waarom een methodfeeder icm pellets of miniboilie nu zoveel meer zal vangen dan de conventionele methode met een gaasfeeder en wormen of maden als aas.

Verder is het jammer dat juist verschillende montages van onderlijnen niet aan bod komen tijdens de onderwaterbeelden. Het drillen van een brasem is niet echt interessant als je onderwater beelden verwacht.

De dvd is echter zeker het bekijken waard en geeft je een beter beeld van het aasgedrag van de brasems. Of die op ander water hetzelfde zal zijn mag je je afvragen. Ik kan mij voorstellen dat op troebel water de vis veel minder zal zwemmen en langer met de kop naar beneden zal blijven azen dan op dit heldere water.

Er worden na 3 dagen conclusies getrokken over deze visserij mbt de kleur van het aas en de hoeveelheid ervan. Naar mijn mening veel te kort door de bocht en is sta er dan ook niet achter. Het heeft mij echter wel de ogen geopend dat de onderlijn al snel te lang kan zijn. Bij de vaak door mij gebruikte lengte van 80 cm heeft de vis genoeg mogelijkheden om het aas weer uit te spugen na opname. Leerzaam dus en reden tot verder experimenteren. En experimenteren doet leren.

De dvd wordt uitgebracht door publishinghouse en is via hun ook te bestellen.


zondag 9 januari 2011

Een moeilijke start van 2011.

Afgelopen zaterdag weer sinds weken eens aan het vissen geweest. De verwachting was dat het ijs op de visstekken wel weer zou zijn gesmolten maar helaas is niets minder waar. De ijsschotsen liggen aaneengesloten op het water. Ik ben hier te snel na de vorstperiode.
In een aangrenzend kanaal is wel wat meer water beschikbaar om te vissen. De dichte harde wind maakt het echter vrijwel onmogelijk om secuur met de shads en dropshot te vissen vanaf de kant. Ik moet zelfs uitkijken dat ik het water niet wordt ingeblazen. Na ruim een uur vissen keer ik zonder aanbeet weer huiswaarts.