donderdag 31 maart 2011

Toetje.


Geheel overwachts lukt het om op de laatste dag van dit roofvisseizoen nog even de bellyboot te pakken om te gaan verticalen op snoekbaars. Eigenlijk mijn favoriete manier van vissen zeker in combinatie met een lichte korte spinhengel.
Afgelopen weekend met Rikus vanuit de boot wou het maar niet lukken een aanbeet te forceren. De omstandigheden zijn vandaag echter heel anders. Met een harde wind en regen is het guur op het water. Een truitje extra had geen kwaad gekund.
Voor de rest geen reden tot klagen gehad. Harde tikken op de hengel van aanbijtende snoekbaarzen en vervolgens een kromme hengel houden mij warm. Allemaal vissen ruim aan de maat waarvan de meeste tussen de 60 en 70 cm zijn. Prachtig.
De komende maanden weer achter andere vissoorten aan. En wat nieuwe visserijen proberen. Kortom weer teveel wensen maar ik hou jullie op de hoogte.





zondag 27 maart 2011

Het roofvisseizoen afgesloten.


Vandaag met Rikus vanuit de boot gevist op een zandafgraving met allerlei shads. Het doel is een grote snoekbaars en daarom worden grote shads aan de speld gehangen van de verticaalhengeltjes. Later kan eventueel altijd nog overgeschakeld worden naar kleiner kunstaas als de aanbeten uitblijven maar de kans is zeker aanwezig op een mooie vis zoals blijkt uit de vangstgegevens uit het verleden. Maar resultaten uit het verleden bieden ook hier geen garantie voor de toekomst en we blijven dan ook zonder vis. Door het fraaie weer zonder een lastige wind zijn de steile taluds heel scherp af te vissen van boven naar beneden of andersom. Ook bulten onder water worden rondom afgevist en we zien op het kleurendisplay van de visvinder ook wel eens een visje staan maar toehappen doen ze vandaag niet. Toch een heerlijke dag op het water geweest in goed gezelschap. Rikus bedankt.

zaterdag 19 maart 2011

Roofvisnet Tackle Tester.

Roofvisnet.nl is uitgegroeid tot de toonaangevende site binnen Nederland op het gebied van het roofvissen. Een site waar ik vanaf het begin af aan reeds deel van heb uitgemaakt. Ik was het 7e lid van de club die inmiddels is uitgegroeid tot 7637 leden. Een dergelijke grote groep roofvissers is voor de leveranciers van produkten ook interessant. Niet alleen zijn zij hun mogelijke klanten, ook is veel ervaring aanwezig om produkten aan een strenge test in de praktijk te onderwerpen.Hierbij zijn die ook nog eens onafhankelijk. Je ziet namelijk steeds meer dat gesponsorde vissers de spullen van hun eigen merk als heilig en onmisbaar aanprijzen terwijl het als een vorm van sluik reclame gezien zou moeten worden.

De lezer van mijn blog ziet ook geregeld merknamen op mijn blog voorbij komen en kan daarbij de link leggen naar sponsoring maar ik kan jullie gerust stellen dat daar geen sprake van is. Als mij iets goed bevalt wordt dat gemeld.

Binnen roofvisnet.nl was de mogelijkheid om je aan te melden voor het onafhankelijke testteam. Dat heb ik gedaan en ik ben gekozen. Afgelopen week mocht ik dan ook het eerste pakketje ontvangen met hierin twee 8 cm grote "power striker" jerkbaitjes van Effzett (verdeeld door DAM) en een pet. Na het testen mogen de artikelen worden gehouden. Een testverslag gaat richting roofvisnet. Hier dus geen verslag van de jerkbaitjes maar ze hebben gisteren wel vis opgeleverd tijdens het testen.

Zoals jullie al wel gelezen hebben mag ik graag een korte review schrijven over materiaal. Fijn dus om lid te zijn van het testteam. De reden is dus niet om gratis materiaal te verkrijgen wat een negatieve reactie zou kunnen zijn. Aan kunstaas heb ik namelijk geen gebrek en veel van het te testen materiaal zal toch van hetzelfde laken een pak zijn en weinig innoverend zijn. Neem deze jerkbaits. Van veel bekende merken is inmiddels iets dergelijks verschenen. Kennelijk kan DAM daarbij niet achterblijven omdat er vraag is naar deze kleine gedeelde kunstaasjes.

vrijdag 11 maart 2011

Op pad met de CJW Feather 4, deel 2 Snoek.

Op mijn deel 1 over de Feather 4 van CJW heb ik hele leuke reacties gehad. Er zijn kennelijk meer vissers die het genot van een kromme hengel ook op relatief kleine vis weten te waarderen. Zo was daar de reactie van Henk Johan:

De Feather 4 is een mooie hengel,maar de Flex tinca is een echte Cor Spinhoven hengel, superdun 8m/m boven handvat strak en snel zonder als een dweil aan voelen. lengte 3.65 en een lijndikte 1200 tm 1400 m/m bij.een karpertje van 50cm slaat je hart op hol!!!

Over de genoemde Flex tinca is nog wel een leuk verhaaltje te vertellen. Een aantal jaar geleden hebben een aantal leden van het toenmalige lichtervissen bij Cor gevraagd of het mogelijk was een extra lichte penhengel te maken voor het gericht vissen op zeelt. Cor was wel in voor zo’n uitdaging en kwam in samenwerking met de leverancier van de blanks uit op deze hengel. In de catalogus wordt deze hengel Flex xlight genoemd. Tijdens een dagje zeeltvissen in de Achterhoek waren meerdere van deze hengels aanwezig naast andere lichte penhengels zodat er een goed vergelijk kon worden gemaakt.

Mijn voorkeur ging dus uit naar de Feather 4. De hengels verschillen in theorie 65 cm in lengte maar een gedeelte daarvan wordt opgeheven door een veel korter handvat bij de Feather waardoor in verhouding meer hengel boven het handvat over blijft. Ik kan nu de positieve en negatieve kanten gaan benoemen maar gemakkelijker is het om te stellen dat de Flex een penhengel is en de Feather een werphengel. Hierbij een foto van Ferdi die vist met de Flex tinca waarbij een karpertjes wordt gedrild.



Ik ben erin geslaagd om de eerste vis van de lijst te vangen. Geheel onverwacht was er ruimte om er nog even tussenuit te knijpen naar de waterkant. Zonder voorbereiding is het vissen met kunstaas vaak de enige optie. Maar kunstaas op een Feather 4 is niet zo’n goede combinatie. Toch maar proberen.

In eerste instantie een dropshot montage geprobeerd. De laatste tijd is er zo goed baars gevangen dat dit misschien nog wel zou lukken. Niet dus. Terwijl een spinhengel alle zachte aanbeten van een baars haarfijn detecteert komt de Feather niet verder dan een licht knikje. Ik krijg meerdere aanbeten maar het lukt me niet een vis te haken. De aanhouder wint maar deze keer niet. Op een snoeiharde aanbeet, waarbij ik de hengel krom trek op een fraaie vis, komt even later een snoekbaars boven in de 60 cm. Een vis die je zelden vangt hier. Maar in de oppervlakte weet deze vis los te komen en een gevoel van deja-vu komt in mij boven. Een aantal jaar heb ik namelijk gevist met de 250 cm lange grafiet tiengrammer van Fairplay. Een geweldige hengel om een vis mee te vangen. De grootste vielen er echter allemaal af in de oppervlakte. Dat gebeurde eerder met de oude Fairplay holgas spinhengels niet.


De dropshot montage werd vervolgens vervangen voor een Pako PS lepel. Ik heb daarna de Feather 5 x krom geslagen op een aanbeet waarvan er 3 bleven hangen. Alle 3 net boven de 50 cm waarbij de vis op de foto 53 cm mat. De eerste vis is binnen.
Maar voor het vissen met kunstaas is deze hengel niet geschikt. Niet dat iemand dat ooit beweerd heeft maar het kwam nu eenmaal zo uit om het te proberen. Maar de snoekjes voelden wel heel lekker aan op deze hengel. Prachtige buiging richting de vis waarbij deze rustig bleef zwemmen zonder capriolen uit te halen en goed uitgedrild gemakkelijk op de kant kon worden geland met de kieuwgreep. Deze hengel is wel uitermate geschikt om te vissen met een dobber met daaronder een aasvisje. Dat ga ik vast nog wel proberen.

maandag 7 maart 2011

"In de maand maart mag niet op snoek gevist worden".


In het topic over de Loz Harrop jerkbaits een aantal dagen geleden noemde ik even dat we komend jaar van een kromme regelgeving af zouden zijn. Wat is namelijk het geval. In maart mag niet meer op snoek gevist worden omdat het seizoen hiervoor gesloten is. Er mag echter nog wel op de andere roofvissen gevist worden met aas of kunstaas. Aangezien de snoek niet lezen kan gebeurd het geregeld dat in deze maand nog wel snoek gevangen wordt. Een categorie vissers zal proberen de snoek tijdens het vissen uit te sluiten door kleiner kunstaas te gebruiken of alleen nog te verticalen maar 100% garantie geeft ook dit niet. Het enige alternatief is niet meer vissen op roofvis maar dat is voor ons roofvissers geen optie met een dergelijke wetgeving.

Voor de snoek zou een iets andere gesloten tijd uitkomst brengen. Bij deze de inbreng van Alex waar ik ook achter kan staan.

Er zijn inderdaad wijzigingen in de visserijwet aangekondigd voor 2012, o.a. mbt tot gesloten tijd aassoorten (worm) en gesloten tijd vissoorten, en m.b.t. vissoorten. Maar goed, wetswijzigingen kunnen zomaar vertraging oplopen...Ik zou het wel raar vinden wanneer kunstaas en roofvis worden gelijkgetrokken vanaf 1 april en dat daarmee de gesloten maand voor de snoek verdwijnt (maart). Wat mij betreft gelijktrekken vanaf 1 maart en eventueel het seizoen iets eerder weer open gooien. Uiteraard vanuit de ervaring dat de maand maart maar al te vaak de periode vlak vóór of de daadwerkelijke paaiperiode is voor snoek in bepaalde wateren. En vanuit de mening geredeneerd dat snoek in en rond de paai met rust gelaten moet worden en dus bescherming in de vorm van een gesloten tijd verdient.


Maar het is op dit moment nog niet duidelijk met wat voor wetgeving we te doen zullen hebben. Een logische reactie van Hans tot gevolg.

Over de gesloten tijd - Nu je Het Visblad als bron noemt, heb ik even gebladerd. In het nummer van december 2010 (p.10) wordt inderdaad aangekondigd dat de gesloten tijd voor snoek één maand wordt ingekort (welke maand staat er niet bij). Sportvisserij Nederland had de gesloten tijd voor snoek gelijk willen trekken met die voor baars en snoekbaars, maar dat werd niet gehonoreerd - dus typisch weer zo'n slap halverwege-compromis. Nadere informatie zou t.z.t. in Het Visblad verschijnen. We zullen dus nog even door moeten met de kromme regelgeving, helaas.

Naar aanleiding van deze discussie op deze blog heb ik contact gezocht met de federatie die mijn vraag heeft doorgestuurd naar de NVVS. Binnen één dag een antwoord. Super. Bij deze de reactie:


Vanuit Sportvisserij Nederland is om een aantal wijzigingen gevraagd in de regels. Een daarvan heeft betrekking op het gelijktrekken van de verschillende gesloten tijden. Het ministerie beraad zich hierover. Mocht er iets veranderen dan zal dit zijn per maart 2012. Voor die tijd zal eerst nog een consultatieronde worden gehouden.

Met vriendelijke groet,

Frans Boonstra
Juridisch medewerker
Sportvisserij Nederland


De enige conclusie kan dus zijn dat we het volgend seizoen nog niet zeker van deze kromme regelgeving af zijn en dat ik in mijn vorig verhaal veel te voorbarig ben geweest over het gelijktrekken van de verschillende gesloten tijden. Excuses.

In maart mag dus gerust op snoek gevist worden mits ze maar teruggezet worden.

Op pad met de CJW Feather 4, deel 1.

Sommige hengels gebruik je veel te weinig. De feather 4 is voor mij daar het voorbeeld van terwijl juist deze hengel de ultieme “fish and fun” garandeert. Relatief kleine vissen kunnen aan deze hengel laten zien wat voor geweldige sportvissen ze eigenlijk zijn door hem helemaal krom te trekken waarbij de illusie gewekt wordt het met een grote vis van doen te hebben.
De feather 4 is een hengel uit het assortiment van Cor Spinhoven (CJW) en gaat door voor een brasemhengel. Met een lengte van 300 cm met daarbij een zachte actie zal hij voor deze manier van vissen ook zeker geschikt zijn. De hengel heeft een progressieve buiging zonder daarbij over de kenmerkende CJW ruggengraat te beschikken. Progressief tot in het handvat dus. Afgewerkt met rvs onderdelen en nikkeltitanium ogen op de dunne blank is het een genot voor het oog. Lijkt dus vreemd dat ik hem veel te weinig gebruik. Toch is dat niet zo omdat er vistechnisch vaak een betere hengel voor handen is.
Ik heb dan ook het plan opgevat om het seizoen 2011 de hengel vaker te pakken door minstens 6 verschillende vissoorten ermee te vangen uit onderstaand lijstje. De lat wordt niet te hoog gelegd door daarbij ook nog grote vissen te willen vangen. Voor mezelf heb ik onderstaand wensenlijstje gemaakt:

1 Baars > 25 cm.
2 Snoekbaars > 45 cm.
3 Snoek > 50 cm.
4 Voorn >25 cm.
5 Brasem >40 cm
6 Winde > 40cm
7 Zeelt > 40cm
8 Karper > 40cm
9 Kroeskarper/Giebel > 30cm
10 Forel > 30cm

De bedoeling is nu om iedere keer in mijn blog melding te maken van de vangst van een gewenste vissoort inclusief een verhaaltje over de techniek en tactiek.



Het is altijd lastig een hengel mooi in zijn geheel op de foto te krijgen. Dat heeft ook weinig zijn of hij moet krom staan. Bij deze een close-up van het gedeelte boven de handgreep. De hengel is voorzien van RVS reelringen. Wat ook opvalt is de geringe diameter van de blank.



En nog een detailfoto van het moedergedeelte van de oversteeksluiting. Netjes afgewerkt. Geen bijzondere cone op deze hengel, gewoon een RVS plaatje. Wat ik mis bij een hengel uit deze prijsklasse is een ingefreesd "CJW" op dit plaatje.

donderdag 3 maart 2011

Andere Loz Harrop jerkbaits.

Een poosje geleden heb ik wat geschreven over een aantal nieuwe jerkbaits van Loz Harrop die ik had geruild tegen ander kunstaas. Ik heb ze allemaal geprobeerd en ben tot de conclusie gekomen dat de kleine Jack's niet mijn ding zijn. Dat betekend niet dat er geen roofvis mee te vangen zou zijn maar de manier van vissen en de daarbij horende actie is dus niet mijn ding. En je vist voor je plezier en het simuleren van een gewond visje met een jerkbait is heel leuk om te doen.
De kleine Jack's zijn dus geruild via het forum op roofvisnet.nl tegen een kleine Hog en een kleine Darter. Even een kleine uitleg dus maar van boven naar beneden. Ze wegen allemaal tussen de 40 en 50 gram.

Het jerkbaitje met de aparte neus is de Hog. Een drijvende jerkbait die recht naar beneden duikt als je een tik met de hengel geeft. Het spreekt voor zich dat bij een paar snelle tikken achter elkaar dit kunstaas meer diepte krijgt. Geef je geen tik dan komt de hog schommelend naar boven.

De tweedelige jerkbait is de jackall. Hij is lichtzinkend en heeft genoeg actie bij het langzaam binnendraaien dat ik hem geen tikken geef. Het vissen ermee is op zich geen uitdaging. Even stil laten vallen of een versnelling met de reel geeft een wat meer uitbundige actie en is de manier van vissen die mijn voorkeur heeft.

De laatste is misschien ook wel de bekendste en heet de darter (titchy darter in dit geval). Een echte glijder die bij het binnentikken dus van links naar rechts gaat en bij het stilliggen nog even lekker na schommelt.





Bij het schrijven van dit stukje mag er niet meer op snoek gevist worden. Maar nog wel met kunstaas. En met deze jerkbaits vis je tamelijk gericht op snoek waardoor ze de komende tijd mogen blijven hangen aan het plafond. Volgend seizoen zijn we van deze kromme regelgeving af.