maandag 28 februari 2011

De voorjaarsvakantie is weer voorbij.

Op zaterdag zijn er weer eens mogelijkheden om te gaan vissen buiten de wekelijkse weekend beslommeringen om. Er wordt dan ook ‘s morgens en tegen de avond een aantal uurtjes gevist op roofvis. Ook nu wordt een tiengrammer voor de snoek en een 3 grammer voor de baars meegenomen met bijbehorend kunstaas. Met de lichtste hengel wordt voornamelijk geverticaald met shadjes en dus is deze hengel voorzien van een molen met dyneema. Met de tiengrammer worden enkele plugjes gevist.
De afgelopen week heb ik twee Kopyto Relax shadjes binnen gekregen om te zien of het wat voor mijn visserij is. Ik kom hier later op terug. Maar vandaag dus een mooie gelegenheid ze eens in de praktijk te testen waarbij direct opvalt dat de shad ook bij een zeer geringe snelheid een uitbundige actie vertoont.
Er wordt afwisselend op snoek en baars gevist. Ik heb de auto vlakbij staan waardoor het overschakelen tussen beide visserijen snel is gedaan. Ook nu weer de nodige mooie baarzen tijdens het verticalen gevangen maar helaas geen exemplaren boven de 30cm. Wel vang ik 3 baarzen met bijtsporen van een behoorlijke snoek gezien de omtrek van de tandafdrukken.
Hoewel de snoek niet echt los is en het kunstaas soms volgt tot aan de kant zonder toe te bijten weet ik een aantal fraaie vissen te vangen tussen de 70-90 cm. Dat is een mooie maat aan de tiengrammer. Was de vorige keer het actief vissen van kunstaas de sleutel tot succes, vandaag moest het anders wat al snel bleek. De beste methode was het sterk afwisselen van het tempo van binnenvissen. Het plugje even laten hangen, daarna snel twee meter binnendraaien en weer laten hangen. De aanbeten kwamen op het moment dat de versnelling werd ingezet. En die aanbeten zijn snoeihard waarbij het kunstaas diep wordt genomen. Goed onthaakgereedschap is dan een abolute noodzaak. Vaak kunnen de dregjes van de plug het beste worden losgemaakt via de kieuwdeksels, een techniek die je onder de knie moet zien te krijgen maar heel goed werkt.
Wat verder nog even vermeld mag worden is dat het kunstaas gedurende de dag 3 x muurvast stond geparkeerd op de bodem van het water. Het is even werk maar met de Jazi-M kunstaasredder komt iedere keer het plugje weer naar boven toe.

zaterdag 26 februari 2011

Vertaal programma toegevoegd.

Sinds vandaag staat rechts van mijn blog de mogelijkheid om het gehele blog te vertalen naar verschillende andere talen. De vertaling is grammaticaal niet juist maar inhoudelijk prima te volgen. Mooi.

vrijdag 25 februari 2011

Cocoon zonnebril.


Na wat mislukte aankopen op het gebied van zonnebrillen plaatste ik een topic op het forum van flitsendnylon.nl met hierin de vraag wat andere vissers gebruiken. Als brildrager werd direct mijn interesse gewekt door de mogelijkheid om voor een overzetbril te kiezen. Dus geen zonnebril op sterkte maar een aparte zonnebril die over de normale bril heen gedragen kan worden. Een goed en betaalbaar alternatief bieden de brillen van cocoon. Een aantal leden gebruikt een dergelijk bril naar volle tevredenheid. De bril moest voor mij besteld worden en heeft 40 euro gekost maar lijkt een schot in de roos te zijn.

Ik hoop hem morgen aan de waterkant te testen. Verslag uit de praktijk volgt dus. De bril is licht van gewicht en valt mooi over mijn eigen bril heen zonder ergens vervelende drukplekken te hebben op mijn oren of neus. De kleur van de glazen is Amber. Dat geeft het meeste contrast in het water waardoor je dieper kijken kunt. De bril is dan ook puur voor het vissen aangeschaft, een niet onbelangrijk punt om te vermelden.

vrijdag 18 februari 2011

Snoek vangen met de Lucky Craft Pointer sp.

Het vriest 2 graden als ik de kinderen naar school breng en later doorrij naar het viswater. De wind maakt het guur en koud.
Ik verwacht dat de snoek nog weinig interesse zal tonen voor het kunstaas en pak daarom eerst een ultralichte hengel om met 5 cm lange Profiblinker shadjes op een 3 grams loodkop een brug af te vissen. De brug ligt niet in de volle wind waardoor het lichte loodkopje precies een juiste verhouding geeft waardoor het shadje uiterst langzaam maar wel gecontroleerd naar beneden zakt. Het is even zoeken naar de juiste plek en diepte maar heb je de baarzen eenmaal gevonden dan vang je ook meerdere vissen achter elkaar. Vissen rond de 25-30 cm die prachtige sport geven aan de lichte hengel.
Na een uurtje en vele baarzen later gaat de lichte spinhengel weer terug in de auto en wordt de 250 cm lange CJW tiengrammer gepakt. Omdat er reeds een uurtje is gevist weet ik aardig goed hoe de omstandigheden zijn en uit ervaring weet ik de diepte van het water waarin ik vissen wil. Er gaat slechts één plug mee en dat is de Lucky Craft pointer sp. De resterende tijd wordt hiermee gevist. Het is een type plug die mij wel ligt omdat er actief mee gevist moet worden. Niet rustig binnenhalen in één tempo maar geregeld versnellen of helemaal stil laten vallen. Zo nu en dan een tik met de hengel geven laat het plugje mooi kantelen. De toevoeging van sp aan het type pointer houdt in dat we hier te maken hebben met een suspenderend plugje. Hij blijft dus hangen in het water wannneer er niet wordt binnengevist. Door het gewicht van het titanium spinstangetje zinkt het plugje echter heel langzaam en dat is precies zoals ik het graag zie. Met 6 snoeken in de resterende anderhalf uur ben ik uitermate tevreden waarbij de twee grootste net boven de 80 cm groot zijn. Helemaal super.



De foto is gemaakt met de camera tussen het gras. Daarom niet helemaal gelukt.

Het dragen van rubberen lieslaarzen in de polder bevalt mij heel goed. Je kunt bijna overal met een gerust hart het water instappen zonder natte voeten te krijgen waardoor het landen van de vis een peuleschil wordt. Ook op de kant kun je gewoon op je kniëen gaan liggen in het vaak natte gras zonder een vieze broek te krijgen. Een nadeel bij dit weer is dat je voeten aanvoelen als ijsklompjes omdat enige isolatie totaal afwezig is bij deze laarzen.

zaterdag 12 februari 2011

Snoeken op een diepe heldere zandafgraving.

Al een tijdje heb ik een heldere plas op het oog die is ontstaan na een zandafgraving om gericht op grote snoek te vissen. Vorig jaar met de bellyboot al eens de plas bevist waarbij vooral de diepte en bodemgesteldheid in de gaten werden gehouden. Helaas gaat het hier om een vlakke bak water met overal een zandbodem. De diepte varieert tussen de 4 en 5 meter. Deze plas heb ik ook op het oog om later dit jaar er gericht op grote zeelt te vissen.


Uit mijn ervaring blijkt dat dergelijk water de beste snoekvangsten oplevert met aasvissen. De bedoeling vandaag is echter om met kunstaas wat te vangen vanaf de kant. Zinkend kunstaas is dan favoriet waarbij je ook nog eens de diepte kunt nalopen door het kunstaas tijdens het zakken naar beneden te tellen. Een worp tot de bodem wordt gevolgd door een worp op half water te starten. Zo vis je redelijk secuur het water af waarbij tussen de worpen steeds een afstand zit van ongeveer 3 meter. Kunstaas wat geschikt is voor deze visserij zijn shads, zinkende ratelpluggen en spinnerbaits. Omdat naar mijn mening de snoek afgeschrikt kan worden door een glinsterende spinstang in dit heldere water wordt deze vervangen door een stuk dik fluocarbon van Sufix.


Een zinkende ratelplug van Spro met een gewicht van 59 gram wordt gevist op een 2.70 lange CJW plughengel voorzien van een Shimano Calcutta reel. Zelfs op 30 meter afstand is de harde ratel tijdens het binnenvissen nog te horen. Eén van de charme's van dit kunstaas is dat je een aanbeet soms kunt horen. Na 1,5 uur vissen heb ik slechts één aanbeet gehad wat een klein snoekje oplevert. Deze plek krijgt na afloop nog wat extra aandacht met verschillende stukken kunstaas maar levert verder geen extra vis op. Mijn eerste indruk van de plas blijkt echter heel aardig te kloppen want er worden ook vandaag geen afwijkende structuren onder water gevonden.

Ik besluit de rest van de ochtend verder te vissen in aangrenzend water. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een groengele bellyturiersbait. Een stuk kunstaas wat ik speciaal gemaakt heb een aantal jaren geleden voor het vissen op diep water. Door zijn brede silhouet valt hij goed op voor dieper gelegen snoeken. In die tijd waren dergelijke stukken kunstaas nog niet op de markt. Nu heeft elke leverancier van kunstaas wel zulke stukken rubber in de collectie. Ondanks dat de omstandigheden verre van ideaal zijn voor het snoeken tonen toch de nodige eendbekken interesse in het kunstaas. De meeste komen echter niet verder dan het volgen van het aas of het langszij zwemmen. Wel een mooi gezicht. Paaigedrag? Twee snoekjes zetten de tanden in de bellyturiersbait en moeten onthaakt worden.

maandag 7 februari 2011

dvd: Fishing for Roach and Rudd


Ik heb altijd al graag gericht op grote rietvoorn mogen vissen. Met de werphengel dan wel te verstaan. Een forse pluk brood was daarbij het topaas. Met een dobbertje voorzien van een centraal gat werden zo de nodige voorns gevangen vaak rond de 40 cm groot. Later ga je pas beseffen hoe bijzonder die vangsten eigenlijk waren. Met behulp van lichtere hengels en goed uitgelode pennetjes is het nog steeds mogelijk om voorns te vangen maar van de eerder genoemde grote vang ik ze in de polder niet meer. Het brood is ook vervangen voor maden of casters. Om wat inspiratie op te doen wil het kijken naar een dvd nog wel eens wonderen doen. En met deze dvd is dat weer aardig gelukt.


In deze dvd neemt Matt Hayes je mee om te gaan vissen op Rietvoorns. En dan vooral de grotere exemplaren van deze soort. Na te zijn voorzien van de nodige informatie over de verschillende manieren van vissen en het materiaal wat daarbij nodig is (Matt stond onder contract van Shimano bij het verschijnen van deze video/dvd) worden er meerdere locaties bezocht. Ook Matt ziet door de loop van de jaren heen dat het vinden en vangen van grote rietvoorns steeds moeilijker wordt. Het localiseren van de voorns is dan ook van het grootste belang. En wanneer je ze hebt gevonden moeten ze ook nog tot azen worden overgehaald. Het brengen van geregeld een aantal casters of maden blijkt wonderen te verrichten. Naar mate de film vordert worden de vangsten groter en talrijker. Voor de liefhebber van het gericht vissen op grote voorns is deze film een absolute must.

zondag 6 februari 2011

Het belangrijkste gewicht is evenwicht.

Nadat ik vroeg in de middag wakker geworden was na een nachtdienst blijft er mooi even tijd over om te gaan vissen. Niet zo ver van huis om maar zo optimaal mogelijk van deze gelegenheid gebruik te kunnen maken. Er gaan twee ultralichte spinhengels mee. Eén opgetuigd met een molentje voorzien van dyneema voor het verticalen en de ander voorzien van nylon voor het spinnen.


Het waait vandaag ontzettend hard maar in het gebied waar gevist wordt is nog altijd wel een plekje in de luwte te vinden. Ik heb er wel vertrouwen in dat de vis bijt met de huidige oplopende temperaturen.
Ik begin te verticalen onder een brug met een profiblinker shadje gemonteerd op een 3 grams jigkopje. De lijn waait alle kanten op en contact met het kunstaas is niet te krijgen. Toch worden er wel een paar baarzen gevangen. Met een 5 grams jigkop lukt het aardig om een strakke lijn richting shadje te krijgen maar echt controle krijg ik pas met een 7 grams jigkop. Nu kan de bodem goed worden gevoeld en gevolgd waarbij iedere aanbeet prachtig door komt. De 3 grams CJW mosquito verzet deze gewichtjes allemaal prima, ook omdat er slecht korte worpjes gemaakt worden. Een aantal 25 cm baarzen wordt op deze manier gevangen. Helaas geen grotere vissen.
Ook geen spectaculaire gebeurtenissen aan de langere 3 grammer die is voorzien van een spinner of Pako PS. De snoek geeft nergens thuis. Tegen het invallen van de avond worden er toch noch twee 50 cm snoekjes uit een klein hoekje gepeuterd.
Geen topdag die rood omcirkelt de archieven ingaat maar wel even lekker uitgewaaid.