woensdag 20 april 2011

Voorbereidingen witvissen moderne stijl.

Door problemen met de rug blijft het op dit moment nog bij het voorbereiden van een voor mij nog onbekende visserij. Het vissen met mini boilies en speciaal grondvoer op zeelt en grote brasems. Zoals eerder vermeld heb ik de nodige zaken inmiddels in huis. Het blijft echter een uitdaging om zaken op een eigen manier aan te pakken. De statische visserij met de method feeder en een zelfhakingssysteem zal wel nooit helemaal mijn ding worden. Maar als bijlegger voor een bonusvis heel goed te gebruiken. Het vissen met een dobber zal wel altijd mijn favoriete manier van vissen blijven. En dan vooral met een progressief buigende hengel.

Voor het onthaken en oa het knippen van nylon is het handig om altijd het perfecte gereedschap daarvoor onder handbereik te hebben. Gemonteerd aan een rolspeld aan de linkerkant op mijn borst kan ik ze ook in het donker feilloos vinden.





Voor het monteren van harde aassoorten als mini boilies of pellets is het handig om van het korum systeem gebruik te maken. Geen gerommel met kleine aasstoppers meer. Gewoon de bijbehorende pen van Korum in de quickstopper doen en deze door de harde aassoort prikken die eventueel moet zijn voorgeboord omdat het aas anders breekt.






Zo'n systeem is ook zelf te maken als je handig bent en over de juiste artikelen kunt beschikken. Door zelf de haakjes van een hairlijntje te voorzien dmv een no-knot knoop ben je heel flexibel in de lengte van de haar of het materiaal daarvan. Ook een aantal types met een madenring aan het einde van de haar zijn gemaakt voor het vissen met een groot aantal maden. De eigenbouw quickstop is gemaakt van het uiterste puntje van een pipetpunt. Een artikel wat gebruikt wordt op mijn werk als disposable.




Het boortje en de bijpassende aasnaald heb ik ook aan een oprolspeld bevestigd. Het boortje is een standaard ijzerboortje van 2 mm die ik in een deuvel heb bevestigd. Ook een spijker die precies past in mijn eigen gebouwde quickstop is op deze manier in een deuvel geplaatst.

Jullie zien dat ik nog wel wat doe met mijn hobby maar liever ging ik weer eens lekker achter de zeelt aan.

woensdag 13 april 2011

Ultra lichte snoekstreamers van Gerrit Elbertse.


Via een advertentie op marktplaats kwam ik de snoekstreamers tegen van snoekstreamers.nl. Omdat er sinds kort ook een versie met twee zonkerstrips te koop is heb ik de gok gewaagd en 4 stuks besteld à 2,50 per stuk. Nat zal deze versie 4 à 5 gram wegen wat goed weg te zetten is op mijn ultralichte spinhengels.


Vandaag zijn ze binnengekomen. Prachtig. Stevig gebonden op een enkele haak waarbij de kop is afgewerkt met epoxy. Gesloten seizoen en derhalve nog niet natgemaakt maar ik heb er alle vertrouwen in. De fotoos zeggen verder meer dan duizend woorden. Ter vergelijking een Pako Ps ernaast gelegd.





maandag 11 april 2011

De plannen kunnen in de ijskast.


Ik maak eigenlijk altijd wel plannen voor een komende periode om aan bepaalde visserijen te gaan doen. En dit jaar waren er dan ook de nodige uitdagingen voorhanden.
10 verschillende vissoorten belagen met de feather 4 bijvoorbeeld. Met miniboilies en pellets eventueel in combinatie met een methodfeeder achter de zeer grote brasems en zeelten aan. Met de centrepin op stromend water eens grote windes vangen. De hele lange BB penhengel gebruiken om dikke karpers net achter de rietjes het aas te presenteren.
Voor alle visserijen zijn de nodige voorbereidingen getroffen de afgelopen weken. Zo werden er nieuwe watertjes bekeken en gedeeltelijk gepeild op zoek naar diepere plekken en een harde bodem. Ook de miniboilies en andere nieuwerwetse zaken werden aangeschaft om het "witvissen moderne stijl" eens goed de kans te geven. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Maar de plannen kunnen dus de ijskast in door het opspelen van een hernia. Ik was net helemaal hersteld na het volgen van een medische sport training en voelde me een jonge vent. Het oppakken van een slabbetje van de grond was echter al voldoende om weer die vervelende tik in de rug te krijgen waardoor de hele ellende opnieuw lijkt te beginnen.

zaterdag 2 april 2011

Te licht opgevat.

Met een blikje gezoete mais wordt er op een bekende vijver gevist op karpertjes. Kleine knolletjes tussen de 40 en 60 cm. Ik ben hier in geen 15 jaar geweest. In mijn studententijd was dit een fijne plek om op een gemakkelijke manier karpertjes te vangen aan de matchhengel. Omdat één doel dit jaar het vangen van een karpertje is aan de feather 4 toch maar weer eens geprobeerd.
Geen omgeving waar ik graag in vis. Het gaat namelijk om een stadsvijver omringd door huizen en flats. Op het grasveld worden de honden uitgelaten en waar geen hondenpoep ligt ligt wel ganzenpoep. In de rietjes langs de kant liggen enkele dode karpertjes en restanten van een heftig avontuurtje van de afgelopen nacht. Aan de relatief kleine vijver zitten zeker 15 vissers die veelal met elektronisch piepers een aanbeet afwachten. En die piepers moeten geregeld gecontroleerd worden....
Twee jonge vissers hebben het beter bekeken en weten de één na de andere vis te vangen. Zij vissen met mini-boilies en tompoes aan de pen en methodfeeder die vlak tegen de kant wordt gepresenteerd. Zij weten te vertellen dat mais niet meer wil hier op de vijver. En ik heb alleen mais bij me.
Er wordt 2 uurtjes heerlijk in het zonnetje gevist voordat ik naar het werk ga. Er is genoeg activiteit te zien op mijn voerplek maar op geen enkele aanbeet kan geslagen worden. Veel lijnzwemmers en blankvoorns die het mais verplaatsen. Van de laatste weet ik twee te vangen. Ik kom hier beter voorbereid terug.
Ik heb de hele tijd gezelschap aan een rode kater met slechts 3 poten. En ik ben geen kattenliefhebber maar straal dat kennelijk niet uit. Hij ligt de hele tijd onder mijn stoel en komt zo nu en dan even in actie als ik dat ook doe om het aas te verversen.