woensdag 28 september 2011

In alle vroegte.

Het is nog donker als ik in mijn bellyboot op het water aanwezig ben zaterdagochtend. Nergens auto's of bootjes te zien die het ook op de snoekbaars en baars hebben voorzien. Mijn verwachting is dat dat snel anders zal worden met de voorspelling van een mooie dag door het KNMI.
Weer een paar mooie snoekbaarzen gevangen in de 60 cm en twee baarzen net in de 30 cm. Maar in het weekend zal ik hier niet meer terugkomen. Om 0800 uur tel ik 5 bootjes met 11 roofvissers en vanaf de kant zijn ook nog 6 mensen actief. Tijd om weer voldaan naar huis te gaan waar andere verplichtingen wachten.



zondag 25 september 2011

De eerste snoekbaars voor Wouter.

Als je beide diensten draait in het weekend is een vrij weekend een mooi gegeven. Niet zoals voor velen van jullie om eens een dag te gaan vissen maar om zaken te regelen waar je het hele gezin voor nodig hebt.





Als er tussendoor eens tijd overblijft dan wordt een hengel gepakt en dat is het afgelopen weekend dan ook weer prima gelukt. Op de zaterdagochtend in het donker al in de bellyboot aanwezig om te vissen op snoekbaars maar daarover later deze week meer. Tegen de avond nog even met de vaste stok aan het vissen geweest op voorn en brasem in een locaal water. Wouter had er 12 en Sabiene 7. Om en om vissen met dezelfde hengel waarbij Sabiene voor het eerst de hengel alleen vasthoudt en bepaald wanneer ze de haak zet. Dat gaat haar uitstekend af terwijl ze pas 3 jaar is.





Op de zondagmiddag voor het bezoek aan opa en oma nog even in een scheepvaartskanaal gevist met kunstaas. Wouter gewoon aan de winkelpikker voorzien van 18/00 nylon en zijn favoriete roodwitte twister.


Na een keer te hebben vastgezeten denkt hij dat dit de tweede keer ook het geval is. De hengel buigt lekker door maar deze keer zie ik toch mooie tikken op de top. Je hebt beet. Het is dan ook helemaal feest wanneer een snoekbaars naar boven komt. Die had hij nog niet gevangen. Ook deze vis weer helemaal zelf gevangen. Goed gedaan Wouter!!!

De stand blijft 1-0 omdat we na deze vangst opruimen. Missie voltooid. Maar dit smaakt duidelijk naar meer. Ik hou de snoekbaars voor Wouter vast. Niet omdat hij de vis niet durft vast te houden maar omdat ik niet wil dat de snoekbaars komt te vallen op het beton van de wal.

woensdag 21 september 2011

Een grote beurt voor de bellyboot.

De laatste weken is de bellyboot intensief gebruikt. En ook nog eens op een redelijk ruige manier. Ga maar na, in en uit de auto. In en uit het water waarbij over grote keien moet worden ingestapt. En in het water de nodige dukdalven en brugpeilers allemaal met scherpe uitsteeksels.
Ik heb dan ook de gewoonte dat al het gebruikte materiaal na een visdag de nodige aandacht krijgt. Kunstaas wordt opgehangen en blijft niet in de tackleboxen zitten. De bellyboot in dit geval wordt te drogen gezet en een beetje lucht laat ik ontsnappen waardoor de grootste druk van de naden gehaald wordt. Tijdens dit klusje ontdek ik een aantal onvolkomenheden die verholpen moeten worden voor de volgende vistrip.

De naad van het handvat op de rug is losgesprongen wat op zich niet zo ernstig is. Wel erger is het gescheurde nylon aan de binnenkant van de boot waardoor het wit van het drijflichaam is te zien. De oorzaak is het loskomen van de naad waarmee het zitje aan de buitenband is bevestigd. Hierdoor komt mijn lichaamsgewicht gedeeltelijk op het nylon te staan wat dat duidelijk niet aan kan.


De drijflichamen zijn verwijderd en de herstelwerkzaamheden kunnen beginnen. De naad op de rug waarmee het handvat is bevestigd was redelijk gemakkelijk met een matrassteek te repareren.
Het gescheurde nylon werd netjes tegen elkaar aan gelegd en vervolgens met ducktape geplakt. Daarna werd de naad met daarbij de bevestiging van het zitje hersteld met een stiksteek door gebruik te maken van 0.30 dyneema. Omdat ik toch bezig was direct ook maar de 3 andere bevestigingpunten sterker gemaakt.

Ik ben heel blij met het resultaat. Voor de zekerheid is de buitenkant ook nog met een stuk tear-aid afgeplakt. Zo hoop ik nog jaren vooruit te kunnen met mijn "original U-boat" van Creek Company. Een bootje wat mij al jaren de nodige leuke visdagen heeft opgeleverd.








Met dank aan Carla die me opgang heeft geholpen.

zaterdag 17 september 2011

Vissen met de allbrightknoop.

Zoals te lezen was de afgelopen tijd wordt er geregeld met de dropshotmontage gevist op snoekbaars en baars. Op de molen zit dyneema en als onderlijn wordt 28/00 fluocarbon gebruikt. Tot voor kort werd een speldwarteltje gebruikt voor het verbinden van beide soorten lijnen maar daar is dus woensdagavond verandering in gekomen.

Ik wist al langer van het bestaan van deze allbright knoop af. Met deze knoop kun je een sterke verbinding maken tussen de hoofdlijn van dyneema en de onderlijn van fluocarbon. Toch had ik er niet zo'n vertrouwen in omdat eerdere rechtstreekse verbindingen tussen beide materialen niet echt betrouwbaar bleken te zijn. Verder is het maken van de knoop ook niet echt gemakkelijk.

Na wat oefening echter aan de keukentafel blijkt de knoop en heel sterk maar ook nog eens goed te maken te zijn. Dat moet maar eens in de praktijk getest worden.

Die kans krijg ik woensdagavond. Snel de spullen in de auto en gaan. De knoop verzaakt niet en lijkt na de vistrip nog net zo betrouwbaar te zijn als daarvoor. Met de vangst van 5 baarzen en 4 snoekbaarzen ben ik weer zeer tevreden in die twee uurtjes vistijd.


Één van die vissen blijft mij nog wel een poosje bij. Na een knalharde aanbeet volgt een mooi gevecht met een vis die dicht bij de bodem weet te blijven en keer op keer wat dyneema van de goed afgestelde molen krijgt. Ik vermoed dan ook het met een 70+ snoekbaars van doen te hebben. De verrassing is dan ook groot als een baars aan het oppervlakte komt. Een anabolen baars met een in verhouding erg breed lichaam waarbij de lengte met 38 cm eigenlijk wat tegenvalt. Schitterende vis.

Deze knoop is dus een blijvertje en zal in het vervolg toegepast worden bij het verbinden van de fluocarbon onderlijn aan de dyneema hoofdlijn. Naast een sterke verbinding vormt het ook een nette verbinding waarbij het warteltje niet geregeld hard tegen het topoog komt tijdens het binnendraaien.

dinsdag 13 september 2011

Eerste keer spinnen dit seizoen.


Vanmiddag nog anderhalf uur met de tiengrammer op stap geweest met wat spinners en lepels op zak. Met de constante temperatuur van de laatste dagen en de keiharde wind vandaag heb ik er wel vertrouwen in.
Deze periode van het jaar heb je talloze mogelijkheden omdat veel vissoorten goed te vangen zijn. Het penvissen op karper trekt ook al tijden maar voor die anderhalf uur en daarbij geen enkele voorbereiding heeft dat geen enkele zin.
In een hoog tempo ben ik een aantal stekken langsgelopen waar normaal gesproken wel een snoek te vangen is. Een 5-tal worpjes over de stek heen om vervolgens vanuit een andere hoek ook nog een 5-tal worpjes te maken. Dan door naar de volgende kruising van sloten of andere goede stek.
Wat ik ook probeer vandaag, een aanbeet krijg ik niet. Daarom alleen een stilleven van hengel, molen en Pako S lepel.

zondag 11 september 2011

Sensationele visserij in ons eigen landje.

Nu de vakantie weer voorbij is staat het sportvissen ook weer op een lager pitje. Er zijn de nodige klussen blijven liggen de afgelopen weken en die vragen ook vrije tijd. Het komt jullie niet onbekend voor neem ik aan.
Maar nadat ik zaterdag in de middag ben wakker geworden na een nachtdienst en de rest van de familie andere verplichtingen heeft neem ik mijn kans waar. De bellyboot in de auto en nog even proberen op de stekken die enkele weken geleden zo goed waren.
Aangekomen bij het kanaal blijkt er een ontzettend harde stroming te staan. Zo hard heb ik het hier nog nooit gezien. Stroomopwaarts wordt ingestapt om me vervolgens af te laten zakken naar de eerste stek. Gekkenwerk. Zelfs wanneer ik maximaal peddel lukt het niet om te blijven staan in de stroming. Ook het 10 grams loodje kan geen bodem houden.
Langs de waterkant wordt de situatie eens rustig overzien en de tactiek bekeken voor vandaag. Door langs de oever stroomopwaarts te lopen om me vervolgens naar de rustigere plekken achter peilers te laten afdrijven lukt het me om uit de volle stroming te liggen terwijl toch in de stroomnaad kan worden gevist. Het is oppassen geblazen omdat de peilers verraderlijke stekels hebben die mijn bellyboot zo lek kunnen prikken.

Het is helaas niet te doen vandaag om de kuilen en bulten met steenstort af te vissen omdat deze in de volle stroming liggen. De eerste 4 plekken uit de stroming leveren geen aanbeet op. Zo kan het ook na het succes van eerder. Het is echter 25 graden en met alleen een T-shirt aan is het goed vertoeven in de bellyboot. Geen spijt dus dat ik ben gegaan.
Op de vijfde stek van vandaag gaat het helemaal los. De eerste aanbeet komt na een periode zonder actie altijd weer als een verrassing. Maar de concentratie is weer snel helemaal terug en een fraai aantal baarzen wordt gevangen aan de dropshot. Soms op nog geen meter water. Ook nu weer zwaar gebouwde vissen rond de 30 cm die een geweldig potje weten te knokken op een ultralichte hengel. Sensationele visserij in ons eigen landje.

zaterdag 3 september 2011

Met dank aan Sabiene, (paars/roze shadje.)


Het voordeel van het online bestellen van kunstaas is dat je precies krijgt wat je graag hebben wilt. Hoe vaak is het mij niet gebeurd dat je maar iets anders meeneemt uit de hengelsportzaak omdat wat je zoekt net niet aanwezig is.
Met een kopje koffie achter de peecee en de kleine meid op schoot wordt er zo een jaartje geleden een bestelling shads gedaan. Bij het zien van de paars/roze versie wordt Sabiene enthousiast. Die moeten ook zeker gekocht worden.
En wat een voltreffer blijkt deze kleurencombinatie voor mij te zijn. De eerste keer redt dit shadje mijn visdag met twee aanbeten. En ook de keren daarop wordt er vooral snoekbaars gevangen op deze kleur. Iedere visbeurt krijgt deze combinatie wel even vistijd. En vaak blijkt het de best vangende combinatie te zijn van de dag.