zaterdag 31 maart 2012

In memoriam.


Op zaterdag 24 maart is mijn vader overleden. Afgelopen donderdag was de crematie. Hij was lichamelijk op. Ook meerdere opnames in het ziekenhuis konden niet voorkomen dat hij aan de gevolgen van COPD is komen te overlijden op 83 jarige leeftijd. Een mooie leeftijd.

In de afgelopen weken is er dan ook geen tijd besteedt aan het vissen. Ook in het beantwoorden van emails lig ik ver achter. Een ieder krijgt uiteraard wel antwoord de komende weken.

In het afgelopen visjaar is het ultralicht vissen met streamers een favoriete visserij van mij geworden. Spectaculaire visserij waarbij vaak de aanbeet wordt gezien. De komende tijd hoop ik met de centrepin op stromend water te gaan vissen en met de pen op zeelt. Ik hou jullie op de hoogte.

zondag 18 maart 2012

DVD: Rapala pro's secrets.

DVD Rapala pro’s secrets for catching more and bigger fish.


Heerlijke visfilm waarin allerlei soorten kunstaas van Rapala worden getoond en waarbij tips worden gegeven om een betere roofvisser te worden.
De historie van Rapala wordt uitgelegd waarna verschillende Rapala pro roofvissers tips geven over het gebruik van de verschillende pluggen en omstandigheden waarin ze gevist kunnen worden.

Een typisch Amerikaanse film. Daarmee bedoel ik dat er veel herhalingen te zien zijn en actie geluiden in verhouding keihard worden weergegeven om alles maar spectaculair over te laten komen. De roofvissers zijn allemaal erg enthousiast. Fish on, Got it, Wow, Yeah…..zijn veel gehoorde kreten.

Voor roofvissers die graag met kunstaas vissen (en dat hoeft niet alleen kunstaas van Rapala te zijn) een leuke en interessante film om gezien te hebben.

zondag 11 maart 2012

Vissen met CJW the Edge deel 4. Spinners.

Op de zondagmorgen van 915 tot 1115 met spinners gevist op de Edge. Ook nu weer staat er nauwelijks wind en probeert het zonnetjes zo nu en dan door te breken. Geen ideaal roofvisweer maar wel heerlijk om buiten te zijn.

Het liefste ging ik met een (belly)bootje het water op achter de snoekbaars aan maar mijn rug laat dat nog niet toe.


Om een indruk te krijgen van de mogelijkheden komen alle spinners uit dit mapje aan bod vandaag. Zowel de 10, 15 en 20 mm stompe spinnerbladen blijken allemaal te vissen aan de hengel. Daarbij wel aangetekend dat bij de grotere bladen niet te snel moet worden binnengevist omdat anders de top te ver wordt kromgetrokken op de weerstand van het blad onder water. Het is jammer dat ik geen geschikte terrible spinners heb in dit formaat.

Het aantal aanbeten is vandaag op de vingers van twee handen te tellen. De vis wordt zowel ondiep als wat dieper gezocht maar echte hotspots waren er niet.

Waarschijnlijk lag de roofvis er wel maar kon ik ze niet overhalen om te gaan jagen.
Naast 5 baarsjes werden twee snoeken gevangen. Heel frappant om te zien dat de tweede snoek tussen een in de oppervlakte zwemmende school witvis doorzwom om mijn spinner te pakken. Heel spectaculair om te zien. Dit zijn de momenten die je bij blijven.


dinsdag 6 maart 2012

Vissen met CJW The Edge deel 3. Baarshakken met de Dropshot.

Na een gelukte eerste poging om met de edge te gaan dropshotten, waarbij gebruik wordt gemaakt van nylon, is ook vandaag deze methode geprobeerd maar dan op ander water. Dit water is veel dieper, zo rond de 3 meter. Ook kan er niet onder bruggen gevist worden maar wordt er op afstand gevist. Met een loodje van 1,5 gram is zo’n twintig meter te gooien. Het waait nauwelijks waardoor de lijn de beetindicator zal zijn. Na het ingooien wachten tot het lichte dropshotloodje op de bodem is aangekomen en vervolgens de lijn strak trekken op het loodje. Daarna iets binnen halen en de lijn net slap laten hangen waardoor deze licht doorbuigt. Dit herhalen. Een aanbeet manifesteert zich door het straklopen van de lijn. Een hele harde aanbeet is ook vervolgens te voelen op de top van de hengel. Op een strak lopende lijn wordt de haak gezet. En dit gebeurd met een heel hoog percentage aan gehaakte vissen. Een prima methode dus.

Ik realiseer me dat het waarom vissen met nylon nog niet is uitgelegd. Nylon is voor deze visserij namelijk wel bruikbaar maar lang niet zo ideaal als een combinatie van dyneema en fluocarbon. Tijdens een middagje vissen echter vind ik het heel plezierig om met zo weinig mogelijk materiaal (het liefst een hengel en een vliegvisvest voorzien van enkele doosjes) zo veel mogelijk verschillende visserijen te kunnen doen. Inspelen op de situatie. Wil de snoek niet bijten dan over op de baars. Werkt die niet mee dan op de ruisvoorn, blankvoorn of winde. Met een hengeltje als de edge is dat namelijk allemaal mogelijk alleen verschilt de methode per visserij. Om zoveel mogelijk methodes paraat te hebben wordt dit "onderzoek" gedaan. Alles met eenzelfde hengel, lijn en molen. Leuk werk, zeker als het succesvol is.


Op de foto is een hele goede stek te zien voor baars. Een steiger waar bootjes aan liggen. Helaas niet toegankelijk voor mij als visser. De beste stekken bevinden zich onder de steiger maar deze zijn zeer moeilijk werpend te bereiken.






Het vissen langs de steiger is ook een hele goede optie en ik verwonder mij erover dat de eerste tien worpen evenveel baarzen opleveren op de gemonteerde vlieg. Niet groot maar wel een indicatie dat de methode goed is. Na verloop van tijd verdwijnen de vissen en ga ik binnen de haven op zoek naar andere exemplaren wat mij vreemd genoeg niet lukt.





Er wordt nog een extra haak op de nylonlijn geknoopt mbv de palomarknoop die wordt voorzien van een twinex shadje van 5 cm lang en er wordt weer verkast naar de steiger. Die lusten de baarzen daar wel want na een prachtig halfuurtje baarzenhakken is de stand 24-0 in het voordeel van het shadje geworden.

De enkele haak voorzien van shadje is met de haakpunt naar beneden gericht aan de hoofdlijn bevestigd. Niet met opzet maar bij een palomarknoop weet je nooit wat de richting van de haakpunt gaat worden. En wat blijkt, het is niet nadelig voor het vangstpercentage. Ook nu weer is bijna iedere aanbeet raak. Ik ben er heel blij mee en zie in deze methode icm deze hengel ook mogelijkheden in niet voor de handliggende visserijen op winde en blankvoorn. Dat gaan we proberen.

zondag 4 maart 2012

Vissen met CJW The Edge deel 2. Dropshot.

We leven alweer in maart. De gesloten tijd voor snoek, terwijl er nog wel met kunstaas gevist mag worden. Ik probeer hier rekening mee te houden door wat gerichter op baars en snoekbaars te gaan vissen. Een eventueel gevangen snoek wordt direct weer terug gezet, net als anders.

Op de zondagochtend een poging gedaan om een aantal baarzen te vangen in ondiep water tot 1,5 meter diepte. Er is gewoon gevist met 12/00 nylon. Het bijzondere vandaag was het vissen met de dropshot icm een vlieg. Deze werd rechtstreeks op de hoofdlijn geknoopt mbv een palomarknoop. Aan de onderkant een aantal knopen om het zelfgemaakte schuivende dropshotloodje van 1,5 gram te stoppen. Over dit dropshotloodje later meer.

De techniek is verder simpel. Na de inworp laat je het loodje op de bodem zakken. De vlieg bevindt zich dan ongeveer 20 cm boven de bodem. Dan wordt de vis opgezocht door langzaam binnen te vissen waarbij je de lijn zo nu en dan laat slap vallen. Een baars is een scholenvis. Krijg je een aanbeet dan vis je dit gebied beter uit. Vooral het vissen onder bruggen levert vaak vis op.

Het systeem wat vandaag werd gebruikt is niet perfect maar wel heel goed bruikbaar. De vlieg weet ongeveer 20 baarzen tot een aanbeet te verleiden tot een snoek hier ook een lekker hapje inziet en de lijn kapot bijt.

De baarzen zijn tot 25 cm groot. En vooral de grotere exemplaren zijn een hele fraaie vangst op deze hengel. Dat smaakt naar meer.

vrijdag 2 maart 2012

Vissen met CJW The Edge deel 1.

Op vrijdagochtend heb ik gelegenheid om 2,5 uur met de lichtste CJW spinhengel aan de slag te gaan. Er staat weinig wind en het is mistig. Geen ideale roofvisweer maar wel een goede mogelijkheid om de hengel te testen.



Ook vandaag is de witte Mouse streamer weer eerste keuze. En niet onterecht. Na 3 worpen heb ik de eerste snoek te pakken die ook op de foto gaat. Een fanatieke jager die een hele fraaie aanbeet geeft. Tijdens het binnenvissen van de streamer springen ineens veel kleine visjes op meters afstand van de streamer uit het water. De snoek slaat een kolk in het water en trekt de sprint door naar mijn streamer waarbij hij volledig over de streamer heen schuift met zijn bek wagenwijd open. Dat maakt het vissen met de streamer zo mooi.




Daarna blijft het een poosje rustig. Ik maak het volgende filmpje van deze streamer om een idee te geven van de actie in het water.




Na een half uur zonder aanbeet wordt een roze/paars exemplaar geprobeerd die zonder resultaat na een half uur ook weer vervangen wordt door een nieuw systeem wat ik uit wil proberen. Zie foto. Het levert geen aanbeet op maar ik zie er wel mogelijkheden in, zeker wanneer onder een lage brug gevist moet worden.


Het laatste uur gaat de witte Mouse weer aan de onderlijn en aan het einde van de visdag staat de teller op 4 snoeken. Helemaal niet verkeerd.

Het vissen met andere streamers, spinners of rubber wordt een volgende keer gedaan. Ik wou deze week graag een aantal snoekjes vangen op deze hengel en dat is prima gelukt.

De dril verloopt in veel gevallen ongeveer hetzelfde. Na de aanbeet hebben de snoeken geen probleem om de hengel helemaal krom te trekken en geeft de slip lijn. Na de eerste run(s) komt de snoek uitgedrild aan de kant en kan in de nek gepakt worden. Geen probleem.