maandag 30 juli 2012

Verrichtingen met de CJW feather 4

Gevist werd er de afgelopen week niet. Dat was ook wel de verwachting met de vakantie op komst waarbij enige zaken nog afgewerkt moesten worden met daarbij de voorbereidingen van de komende verjaardag. Even een stukje over mijn vorderingen met de feather 4 dan maar.

Een poos geleden had ik mij tot doel gesteld om deze hengel eens wat vaker te gebruiken en daarbij een lijstje gemaakt. Bij deze nogmaals het overzicht.

........door minstens 6 verschillende vissoorten ermee te vangen uit onderstaand lijstje. De lat wordt niet te hoog gelegd door daarbij ook nog grote vissen te willen vangen. Voor mezelf heb ik onderstaand wensenlijstje gemaakt:

1 Baars > 25 cm.
2 Snoekbaars > 45 cm.
3 Snoek > 50 cm.
4 Voorn >25 cm.
5 Brasem >40 cm
6 Winde > 40cm
7 Zeelt > 40cm
8 Karper > 40cm
9 Kroeskarper/Giebel > 30cm
10 Forel > 30cm

Snoek, brasem, winde, forel en baars kunnen worden afgestreept. Tijdens de vakantie eens proberen de zesde vissoort te vangen. Daarbij denk ik aan een zeelt/karper of misschien toch een snoekbaars aan een dood visje.


donderdag 19 juli 2012

6-6-6-6-6

Op een doordeweekse dag is er in de ochtend nog even de mogelijkheid om 6 kwartier te vissen in een nieuwbouwwijk waar ik langsrijd. De lange 5 grammer voorzien van 16/00 nylon met daarop een Pako 6 lepel ligt achter in de auto. Het stukje kunstaas weegt 6 gram en meet 6 centimeter.

Nu is mijn favoriete lepel in deze gewichtsklasse al jaren de PS van Pako maar onder deze omstandigheden gaat mijn voorkeur uit naar de 6. Het water ligt namelijk grotendeels vol met waterplanten waardoor een willekeurige worp zal eindigen in het vastraken van het kunstaas. Er moet precies geworpen worden en het kunstaas moet daarna hoog gehouden worden maximaal 10 cm onder het wateroppervlakte. In open gaatjes tussen de planten mag het lepeltje wat zakken. En daar is nu juist de 6 heel geschikt voor. Tergend langzaam gevist geeft het kunstaas nog een sterk signaal af door de voortdurende schommelende bewegingen. Zakkend aan een slappe lijn is dat al niet anders
Er staat niet veel wind en het water is helder. Het kunstaas is dus heel goed te volgen.

Er worden 6 vissen gehaakt. 5 snoeken en 1 baars. De aanbeten zijn spectaculair en komen vaak onverwachts. Maar het zijn naar mijn mening niet de omstandigheden om zo licht te vissen. Een grotere vis was zeker verspeeld in de waterplanten met kunstaas en al. En dat kan niet de bedoeling zijn. In de winter een prachtig stukje water om met dit soort licht materiaal te vissen maar nu even niet.


maandag 16 juli 2012

Geen vetpot vanuit de bellyboot.


Op de zaterdagmiddag is een onverwachte mogelijkheid om met de bellyboot op pad te gaan achter de snoekbaarzen en baarzen aan met de korte driegrammer. Spulletjes voor het dropshotten en wat jigkopjes met shadjes mee en gaan. Er wordt veel regen voorspeld dus een regenjas gaat over de trui aan en op mijn hoofd een cowboyhoed waardoor er geen regen langs mijn hoofd onder mijn jas kan sijpelen. Uiteindelijk vallen de omstandigheden genoeg mee.

De omstandigheden zijn ronduit slecht te noemen. Er staat geen stroming wat in dit kanaal inhoudt dat de vis ook niet actief is. Dat blijkt na een paar uurtjes vissen ook wel als de vangst uit slechts 3 baarzen rond de 30 cm bestaat. Volgende keer beter.

Nog een leuk gesprek met Sjors gehad over oa het roofvissen bij ons in de buurt. Waarschijnlijk eens samen de rovers het leven zuur maken binnenkort.

vrijdag 13 juli 2012

Hexagraph info.


Enkele jaren geleden kreeg ik voor het eerst een Hexagraph hengel in de handen. Liefde op het eerste gezicht. De klassieke uitstraling van een splitcane hengel met daarbij de voordelen die het gebruik van moderne materialen met zich meebrengt. Zeg maar een soort splitcane van carbon.

Het woord Hexagraph bestaat eigenlijk uit twee delen ‘hexa’, is een afkorting voor hexagon en ‘graph’ een afkorting voor graphite.
Een hexagon is een zeshoek en graphite staat voor grafiet (lees carbon).
De kern bestaat uit strippen driehoekig, getaperd (stootvast en lichtgewicht) foam met een gesloten cellen structuur. Deze strip foam zit tegen een (eveneens getaperde) strip carbon verlijmd.


Dit driehoekige, gelamineerde duo word vervolgens in de som van zes, bijna net zoals splitcane, onder druk tegen elkaar verlijmd en ziedaar; Hocus pokus... Hexagraph.
De echte winst van Hexagraph (naast de mooie uitstraling) zit ‘m in het feit dat bij een zeshoek (of vierhoek) veel minder torsie of verwringing kan optreden, waardoor er vooral nauwkeuriger geworpen kan worden. (Volgens B&W)

Klik hier voor een filmpje.

De constructie heeft dus de voordelen van cane en carbon, minder vervorming en lichter dan cane. Daarnaast hebben deze hengels een stuk minder onderhoud nodig dan de originele cane hengels.

De hexagraph hengels buigen in de top vrij makkelijk maar anders dan bij een echte topactie blijft deze hengel bij zwaardere belasting tot achterin (waar relatief veel power zit) doorbuigen. Het resultaat is toch een parabolisch buigende hengel, maar wel eentje die z'n kracht anders opbouwt dan een conventionele blank. Deze hengels kunnen daardoor ook een grote range aan lijnen bestrijken, met relatief lichte lijnen kan de hengel door de gevoelige top goed uit de voeten maar wordt dan niet volledig belast. Bij zwaardere lijnen maak je gebruik van de reserve in het achterdeel en kan je de hengel volledig belasten.




Langs de waterkant zie je dit soort hengels zelden terwijl ze toch al zeker een jaartje of 25 bestaan. De kale hengels (blanks) zijn namelijk in verhouding met een normaal gebouwde blank erg duur. 2e hands kom je hexagraph hengels ook nauwelijks tegen omdat vissers die eenmaal zo’n hengel hebben gekocht hem niet meer kwijt willen. En zijn ze wel te koop dan is de staat van de hengels verre van perfect omdat de afbouw van de fabrieks B&W hengels in de praktijk te wensen overlaat getuige het afbladderen van de lak en het loslaten en verkleuren van de wikkelingen.

Toen ik de kans dan ook kreeg een handgebouwde BB hexagraph over te nemen liet ik die niet lopen. Met een testcurve van 1,25 Lbs (wat naar mijn mening aan de lichte kant is en eerder 1,5 is), Fuji Sic titanium ogen en een HAT reelhouder en cone gemonteerd op een kurken handvat kon dit wel eens een aankoop zijn voor het leven.

Klein zijsprongetje. De term HAT staat voor Hard Anodized Teflon-coated. Voor deze componenten is een keus gemaakt uit twee soorten high-
strength aluminium ( de zgn. vliegtuig grade ), welke na fabricage
nog een hard-anodisatie behandeling hebben ondergaan. Het hard-
anodiseren zorgt ervoor dat de oppervlakte van het aluminium de
hardheid van gehard staal krijgt, corrosie- en zelfs zeewater
bestendig wordt. In deze geanodiseerde laag zit tevens Teflon
geïmpregneerd (Nituff®). Dit verhoogt de slijtvastheid en de
onderdelen worden water- en vuil afstotend. Enkele kenmerken van
deze H.A.T. componenten zijn:
- lichtgewicht
- zeer slijtvast/duurzaam
- corrosie- en zeewater bestendig
- zelfsmerend
- non-stick
- mooie vormgeving
- uniek op het gebied van hengelbouw

Iets over de eigenschappen van deze hengels. Hexagraph hengels zijn zwaarder in gewicht dan vergelijkbare hengels uit carbon. Volgens de makers van de blanks, Bruce &Walker, zit het grootste voordeel in het feit dat deze hengels geen harde kant hebben zoals ronde hengels. Deze harde kant loopt nooit recht over de gehele hengel (door de tapering) waardoor je bij het buigen een frictie zou krijgen die de nauwkeurigheid van het werpen beïnvloedt. Ik hecht daar zelf weinig waarde aan en merk dit niet in de praktijk. Bij andere hengels kan je bij een zware dril nog wel eens het gevoel krijgen dat de hengel aan het einde van z'n kracht is, wat een gevoel van machteloosheid oplevert. Bij een hexagraph zal je dat veel minder snel hebben. Ook kan het materiaal tegen een stootje getuige een test van de leverancier. Die laat op beurzen geïnteresseerden op een stukje van dit materiaal staan en trappen om het kapot te krijgen. Na vele pogingen is dat nog steeds niet gelukt.

De hexagraphs zijn zeer gevoelig in de top, de bodemstructuur en bewegingen van het aas worden heel erg goed doorgegeven. Een echte aanrader zo’n Hex!
Ik vind de hengels een onwaarschijnlijk fraai uiterlijk hebben en heel plezierig drillen. Daar ligt voor mij het grootste voordeel.


Over een maandje hoop ik jarig te worden. Het kadootje staat al geruime tijd te wachten. Een lichter zusje van het 1,25 zware hexje, ook door Bart Bakker gebouwd. Ik zal snel met de meiden op stap gaan na de verjaardag.

Ps. In dit artikel zijn ook de meningen en ervaringen van andere hexagraph gebruikers verwerkt. Bart Bakker wordt vriendelijk bedankt voor zijn bijdrage aan het technische verhaal achter de hengel.







maandag 9 juli 2012

Visvakantie. Windevissen op de rivier.



Sinds jaren stond al de afspraak met Jerry om daar eens te komen windevissen op de rivier. Een hele nieuwe visserij voor mij en een uitdaging om die aan te gaan met een lichte penhengel (feather 4) voorzien van centrepin.

Na een reis van bijna 5 uur in de trein stond Jerry al klaar bij het station waarna het nog een paar minuten rijden was naar het water. Ook Robert was van de partij. Samen waren ze al even aan het vissen geweest en hadden daarbij enkele windes gevangen. Als er vervolgens een paar sneetjes brood worden gevoerd draaien de grote windes onder de korsten door om ze met veel geweld te pakken. Een geweldig mooi gezicht.

De hengel klaargemaakt en de eerste worp gemaakt. Oef, dat is wennen met een centrepin. De harde wind maakt het inwerpen moeilijk en de lijn blijft achter elk obstakel vastzitten. Wat een gestuntel. Als de korst eindelijk wel in het water ligt is het lastig om de lange lijn vrij te houden van de grote keien langs het water. Wat een geklungel.


Jerry doet nog maar eens voor hoe het moet en vangt een fraaie winde. Na over zijn schouder mee te hebben gekeken tijdens het werpen en driften is de truc me al snel duidelijk en verloopt de dag verder zonder problemen.

Als de heren een vis zien azen met veel kabaal mag ik de korst er bijgooien om even later mijn eerste mooie winde van de dag te vangen. Dat is nog eens service.



Gedurende de dag worden zo meerdere stekken aangedaan en windes gevangen. Een mobiele visserij waarvoor weinig materiaal nodig is. Lichte werphengel voorzien van molen of centrepin en aan het einde van de lijn een haak maatje 2 of 4. Verder een paar broden om te voeren en wat korsten om mee te vissen. De windes kunnen net met de hand geland worden door ze in de nek te pakken waardoor een landingsnet overbodig is. Ze zijn zo breed gebouwd dat dit net nog lukt. De gevangen vissen meten allen tussen de 40 en 50 centimeter. Wat een mooie visdag.


De vissen worden nadat ze zijn onthaakt, en een eventuele foto, direct weer terug gezet. Het onthaken gebeurd boven het water.



Na een warme maaltijd bij Jerry thuis, waar ik ook kennis maak met zijn vrouw en twee kinderen, is het alweer tijd om naar huis te gaan waar ik ruim 5 uur later weer aankom.
Jerry en Robert zijn ‘s avonds nog met kunstaas in de weer geweest en hebben roofblei gevangen. Een vis die ook nog hoog op mijn verlanglijstje staat. Zo’n rivier is machtig mooi.

De CJW feather 4 is prima bevallen voor deze visserij. De centrepin een fantastisch instrument om driftend mee te vissen. Ik heb veel geleerd en kan dit toepassen op water dichterbij huis. Jerry geweldig bedankt voor deze all-inclusive visdag en Robert bedankt voor de gezelligheid. Het was super.



zondag 1 juli 2012

Geen graskarper, geen snoek maar libelle’s.

Na werktijd zou er zaterdag’s op graskarper gevist kunnen worden in een voor mij onbekend gebied. De afspraak kon niet doorgaan en Wouter had er wel oren naar om met de kano slepend achter de snoek aan te gaan. Nu heb ik al tijden daarvoor een goed kanaal op het oog waar witvissers in de weinige open plekken tussen het riet goed witvis vangen maar daarbij last hebben van snoek. Een heel goed gegeven voor een paar uurtjes trollen. Zeker omdat dit stuk water niet te bereiken is met een gewone boot wegens een steile kant en de meters brede rieten. Een kano leg je zonder problemen in het water.

Thuis aangekomen wil de rest van de familie ook mee het water op waardoor het hengeltje maar thuisblijft. Zo zitten we dan ook even later met z”n vieren in de kano te peddelen door een fantastisch stukje natuur waar geen mens verder komen kan te voet. Beetje drinken mee voor onderweg om daarna aan te schuiven bij een BBQ. Niet verkeerd. De dag blijft dus visloos.