zondag 30 december 2012

Beste wensen 2013

Gisteren met de kinderen nog een uurtje uitgewaaid langs het water. Een onbekend stuk water afgevist met de streamer zonder aanbeet. Maar we hebben ons prima vermaakt. Wouter en Sabiene kwamen onder de modder en gras weer thuis van het vele klimmen.

Komend voorjaar wil ik weer gericht op zeelt gaan vissen waarbij ook het vissen met een wakerhengel zal worden beoefend. Ik ben me dan ook aan het inlezen in de materie van baitrunners, line aligners, rigs, vast of schuivend lood enz. De eerste onderlijntjes zijn inmiddels gemaakt en zijn prima gelukt.

Aan het einde van dit jaar wil ik alvast iedereen een goed en gezond 2013 wensen.


woensdag 19 december 2012

Nieuwe film van Boustails.




Gewoon even genieten van deze nieuwe film van Boudewijn Margadant. Grote karper mbv wakervissen op afstand.

Film.

Ik kom zelf de laatste tijd niet aan het vissen toe.

zondag 9 december 2012

DVD review; A fish for all seasons. Martin Bowler.


"Na de ongekend mooie films van Catching the Impossible, wordt Martin Bowler op zijn nieuwe dubbel-dvd A Fish For All Seasons; op de voet gevolgd tijdens een jaar lang specimen hunting; in Engeland, met als rode draad de jacht op een enorme schubkarper. Maar Martin is een echte all round visser en tijdens zijn taaie quest, met sneeuw, regen, storm en zon, passeren heel wat meer vissoorten de revue. Natuurlijk barbeel en zeelt maar ook snoek, zalm, kopvoorn en meer."

Aldus een korte review die te vinden is op het internet. Daar staat ook het volgende filmpje.

Een film die niet hengelsportliefhebbers ook wel kunnen waarderen. Op een fraaie manier zien we Martin Bowler verschillende visserijen uitoefenen onder verschillende omstandigheden. Het camerawerk is van een uitzonderlijke klasse.

De techniek had wel iets meer aandacht mogen hebben. Vaak blijft het bij een summiere uitleg van de aanpak zonder daarbij bij belangrijke details even stil te staan. Voor mij als visser jammer.

Misschien een kado tip voor onder de boom binnenkort.


zondag 2 december 2012

Nieuwe link. Blog van Ewout Smeerdijk

Vandaag een link naar de site van Ewout Smeerdijk geplaatst. Ik ken Ewout van Flitsendnylon wat onlangs is ontbonden. Hij vist graag met klassiek materiaal op een klassieke manier maar schuwt de moderne materialen en middelen ook zeker niet.

Ewout Smeerdijk


donderdag 22 november 2012

Gevist en nog enkele spinners gemaakt.

Zoals ik gehoopt had is vanmiddag ongeveer twee uurtjes gevist. Met slechts een doosje eigenbouw spinners in de zak kon ik niet in de verleiding komen om iets anders te gaan gebruiken.
Omdat de terrible spinners goed zijn gelukt is in het begin van de week ook nog een aantal andere spinners voor de 5 grammer gemaakt. Zowel in een enkele uitvoering:


Als in een tandem uitvoering:


Ik hou van tandemspinners. Ze geven een sterker signaal af door meer trillingen te produceren in een groter gebied. De prooi lijkt dan ook groter dan het is zonder daarbij van een zwaardere hengel gebruik te moeten maken. Door op de haak een streamer of twister te plaatsen geef je de vis een mikpunt voor de aanval als deze dichtbij gekomen is.

Uit ervaring weet je ongeveer welk formaat spinnerblad er op een hengel het beste gevist kan worden. De blaadjes van de tandemuitvoering zijn 25 mm lang en blijken vandaag in de praktijk ook inderdaad heel fijn te vissen aan de mosquito 1 LV. In de avond is nog wel een iets zwaardere variant van deze spinners gemaakt om te zien of die een volgende keer ook nog te vissen zullen zijn. Door een iets groter onderste blad te nemen zal de spinner zwaarder aan de hengel trekken tijdens het binnenvissen.

In de twee uurtjes vistijd worden twee spinners geprobeerd. De tandemspinner wordt het eerste aan de speld gehangen en levert 4 snoekjes op. De terriblespinner doet het niet veel slechter met 2 snoekjes. Helaas worden niet alle vissen gevangen. Ik zeg wel helaas maar het niet hoeven onthaken is ook wel eens gemakkelijk maar was niet de bedoeling. Dit is het eerste en tevens kleinste snoekje van vandaag en is daarom op de foto gezet.




Naar mijn mening is de inhakingskans van een spinner niet onder alle omstandigheden gelijk. Komt een vis van achteren dan is de kans groot dat de vis gehaakt wordt. Komt de vis van voren of schuin van voren dan is die kans veel kleiner. De haak zit vaak bij het zetten ervan niet in de bek maar hangt er buiten. De vis heeft het spinnerblad stevig vast tussen de kaken en lost gemakkelijk bij het openen van de bek het kunstaas. Ik heb dit vandaag ook weer een aantal keren mogen ervaren in het heldere water.

zondag 18 november 2012

Sinds tijden weer eens kunstaas gebouwd. Terrible spinners.



In het prille verleden werd menig uurtje in de schuur doorgebracht om jerkbaits, pluggen of softbaits te maken. Op een gegeven moment was de inspiratie echter verdwenen en zijn de activiteiten op dat gebied gestopt. En ook nu heb ik niet de behoefte om weer hieraan te beginnen.

Toch zijn afgelopen week op een avond aan de keukentafel weer enkele kunstaasjes gemaakt. Spinners voor de ultralichte hengels deze keer. Van Joop heb ik een aantal terrible spinnerbladen gekregen. En van Gerrit Elbertse een aantal haken voorzien van een vlieg. Dan is het vervolgens een klein kunstje om met eigen materiaal een paar spinners te maken geheel naar mijn wens en met oog voor detail.

Binnenkort maar eens een spinner only dagje houden en de spinners eens uitgebreid testen.




Het is op de foto niet te zien maar de bladen zijn zilverkleurig of messingkleurig.

maandag 12 november 2012

Na gedane arbeid is het goed….vissen.



In het spreekwoord staat rusten. Maar wat geeft nu meer innerlijke rust als even uitwaaien langs de waterkant met een hengeltje in de hand waarbij er ook nog eens vis gevangen wordt.

In het voorjaar gaat het bij mij dan om een penhengel en een blikje mais om gericht op karper en zeelt te vissen. In het najaar en de winter wordt de roofvis achter de schubben aangezeten.

In de kofferbak van de auto ligt dan ook vaak een kort kunstaashengeltje en een visjas met wat doosjes voorzien van kunstaas en klein materiaal als onthaakgereedschap. Een handig opklapbaar schepnet maakt de uitrusting compleet. Afhankelijk van de ondergrond kun je nog een paar laarzen meenemen. Als je zoals ik vaak op een betonnen kade staat is dat niet nodig.

Afgelopen vrijdag na werkzaamheden op deze manier ook nog een 3 kwartier gevist met de korte driegrammer voorzien van een dropshotmontage die al opgetuigd in de auto ligt. De omstandigheden zijn prima. Wind op de kant, stroming van de vele passerende boten en een invallende duisternis. Direct onder de kant staat al ruim 5 meter water. Er wordt nog een praatje gemaakt met twee goede roofvissers die hier de hele dag verticaal gevist hebben en wat baars en snoekbaars hebben gevangen maar het is niet wild.

3 knalharde aanbeten leveren mij evenveel snoekbaarzen op. Het is goed vissen na gedane arbeid.


zondag 11 november 2012

Nieuwe blog toegevoegd onder links.

In de nachtdienst heb je tussendoor wel even tijd om het internet af te zoeken naar leuke en interessante dingen. Zo kwam ik op deze blog http://spinvisser.blogspot.nl/ Prachtige streamers en korte verhaaltje. Misschien voor de bezoeker van mijn blog ook leuk om te lezen.


donderdag 8 november 2012

115 cm op de streamer.


Het is snoekweer. De paars/roze streamer is net uit zijn verpakking gehaald en direct heeft een hele knappe dame het al op hem voorzien. Het zetten van de haak is niet eens meer nodig. Die laat ze niet meer los en ze lijkt vastbesloten het stukje kunstaas mee naar haar hol te nemen. Het kost me de nodige moeite om mijn net verkregen streamer weer los te krijgen. De 115 cm wordt na het nemen van enkele fotoos weer onbeschadigd teruggezet.


Een misleidende titel. Ik weet het.

De afgelopen week nog twee keer gevist. Enkele snoekjes gevangen en lekker uitgewaaid. Er werden twee nieuwe plekken aangedaan. De eerste heeft nog een paar maanden nodig om te kunnen bevissen door de vele waterplanten en het hoge riet. De tweede gaat om kraakhelder veenwater met een bijna zwarte kleur. De snoeken hier zijn bijzonder gekleurd. Niet groot maar ontzettend fraai om te zien.
Ook nu weer alleen gevist met streamers. Volledig wit, geel/wit of groen/wit vangen bij mij beter dan donker gekleurde exemplaren.

Door de felle kleuren en het heldere water is de streamer heel goed te volgen. Verbazend dan ook om te zien dat enkele snoeken het stukje kunstaas volledig in de bek hebben zonder dat een aanbeet wordt gevoeld. De bek gaat weer open en de vis wordt niet gehaakt. Alles in hooguit één seconde. Dat zet je wel aan het denken…………

dinsdag 30 oktober 2012

Het nanofyl op herhaling.

Op herhaling inderdaad met de lange 5 grammer voorzien van het Berkley nanofyl maar nu op ander water en alleen met streamers. Na een aantal mislukte knopen om de onderlijn te verbinden aan het nanofyl, de lijn breekt voortdurend naast de knoop, gaat de streamer voor het eerst te water. Een zwart/wit exemplaar is niet te volgen en daarom wordt deze vervangen door een geel/witte.

Het volgen van kunstaas is wel nodig onder deze omstandigheden. De waterplanten staan nog weelderig in het water tot in het oppervlakte en daarop drijven duizenden bladeren die ook graag een lift krijgen van het langskomende kunstaas. En ook al heeft een streamer slechts één enkele haak zonder weerhaak, keer op keer blijf ik toch wel ergens achter haken. Gelukkig zijn daar ook de nodige snoeken bij. De vis is echt los en er wordt geweldig goed gevangen. De streamer ziet er echter na het vissen nog prima uit na alle scherpe tandjes waaraan het is blootgesteld. Complimenten Gerrit.

Als er nog lezers zijn die twijfelen of deze periode wel geschikt is om op snoek te gaan vissen zou ik zeggen juist wel. De vis is actief en vreet zich vol voor de komende winter. Zoek een nieuwbouwwijk of beschutte poldersloot op en benut een paar vrije uurtjes om weer eens op de snoek te gaan. Succes.

Werden er de vorige keer enorm veel aanbeten gemist. Vandaag was daar geen sprake van. Alle vissen werden gehaakt en kwamen zonder problemen binnen.


De bovenstaande vis was de grootste vandaag. De meeste snoeken zijn hier rond de 55 cm.

Met nylon lukt het aardig om de snoek op een rustige en gecontroleerde manier af te matten, met het nanofyl is daar vandaag geen sprake van. De vis raast alle kanten op en probeert op iedere manier onder de druk uit te komen. Dit is de situatie die ik gewend ben bij een strakke kunstaashengel voorzien van dyneema en is niet ideaal. Temeer omdat het nanofyl erg gevoelig is voor scherpe voorwerpen als het onder druk staat wat bij een dril het geval is. Ondanks het riet en de takken blijft de lijn vandaag echter heel maar je kunt er op wachten dat het vroeg of laat mis gaat.

Het nanofyl werpt als een speer (ver en precies) en geeft een geweldige controle over het kunstaas. Na twee keer vissen durf ik voor deze uitspraak wel te staan. Volgende keer verder.





donderdag 18 oktober 2012

Tussenkopenstaart aan de nanofyl ?

Het is er dan vandaag eindelijk van gekomen. Omdat het nylon op mijn favoriete spinmolen aan vervanging toe was is deze vervangen voor een nieuwe. Al tijden lag een spoeltje Berkley Nanofyl 6/00 klaar om gebruikt te worden op dit molentje.

Nylon bevalt mij heel goed op spinhengels tot een werpvermogen van tien gram. Ik heb dus niets te klagen. Sterker nog. Ik verwacht met nanofyl niet direct een verbetering in huis te hebben binnen gehaald. Waarom toch proberen? Omdat andere hele goede roofvissers met (ultra) licht materiaal dit ook gebruiken en er lyrisch over zijn.

De nieuwe hightec lijn voelt glad aan bij het openmaken van de verpakking. Een voordeel voor het werpen van afstanden naast de in verhouding dunnere diameter maar een nadeel tijdens het leggen van knopen. De standaard halve bloedknoop blijkt inderdaad niet te houden.

Tijdens het vissen geen vervelende van de molen springende lijn zoals dat bij dyneema nog wel eens het geval wil zijn tijdens het werpen van licht kunstaas. De lijn strekt mooi.

Een aanbeet komt hard door. Dat is heel anders dan met nylon. Ik weet niet of dit een voordeel is op dit moment omdat veel aanbeten worden gemist terwijl dat anders nauwelijks het geval is. Hier zit voor mij de grootste uitdaging in de komende tijd. Wennen aan het karakter van deze lijn en zorgen dat het percentage aanbeten wordt verhoogd.

Ik ben zoals te lezen is niet direct super enthousiast maar zal de lijn toch een goede kans geven de komende weken.

Het was vanmiddag niet wild. Naast een handvol mooie baarzen op de shad werd er slechts één snoek gehaakt op de streamer. De natuur is echter geweldig mooi in dit seizoen. Overal paddestoelen en afgevallen blad in de mooiste kleuren. De vossen mogen voor velen dan een plaag zijn in ons gebied, tijdens het vissen toch fraai om er één langs te zien komen op geringe afstand. Van die staart zijn vast mooie streamers te maken Gerrit. Om een stukje kunstaas van dit egeltje te maken zal nog niet meevallen.


woensdag 10 oktober 2012

Met de vijfgrammer op pad.



Omdat de kinderen aan het spelen zijn bij een vriendje en vriendinnetje is er op de woensdagmiddag tijd om het kunstaas voor de vijfgrammer uit te laten. Twee doosjes is zat om in te kunnen spelen op veranderende omstandigheden wat vandaag niet nodig blijkt te zijn. Een shadje op de wat diepere plekken en een pako 6 of streamer op ondiep water. 5 snoekjes worden op deze manier gevangen in 3 uurtjes vistijd. Leuk maar het zal nog veel beter worden wanneer de snoeken wat meer gaan groeperen later in het seizoen. Nu is het nog zoeken naar de vis die nog vaak op ondiepe plekken te vinden is.

Ook vandaag worden de vissen weer onthaakt in het water. Met de puntbektang is een weerhaakloze haak zo uit de bek te verwijderen als deze nog zichtbaar is.

Het onderlijntje is van sevenstrand. Een prima materiaal wat goed bestand is tegen de vele snoektandjes. Maar de oplettende lezer ziet op de foto al de eerste beschadiging aan dit materiaal. De enige misser van vandaag heeft kennelijk niet het kunstaas gegrepen maar het stukje onderlijn er vlak boven. Wat resteert is een verzwakking in de vorm van een kinkje in de onderlijn waardoor juist die grotere vis verspeelt wordt. Vervangen dus voor het te laat is.

zondag 7 oktober 2012

Nieuwe site. Hans van der Pauw.

Onder mijn favoriete blogs staat vanaf vandaag een nieuwe link naar de site van Hans van der Pauw die ik ken van Flitsendnylon.nl
Hans is historicus en hengelsport liefhebber. Op zijn site staan 3 hele interessante stukjes over een combinatie van beide:
- De oorsprong van het ultra lichte spinnen
- Korte geschiedenis van de nylon vislijn
- Kanjers, boek van Richard Walker

Hans is auteur van het boek "Tijdloos sportvissen".


zaterdag 29 september 2012

De R zit weer in de maand.

Met de R in de maand breekt voor mij het vissen met kunstaas vanaf de kant ook weer aan. Niet dat er tijdens de warmere maanden niet op roofvis gevist wordt maar andere visserijen op andere vissoorten krijgen dan ook een kans. Er is zoveel leuks binnen Nederland te doen dat de keuze wat te doen vaak het moeilijkst is.

De afgelopen week zou in het teken staan van wat schilderwerk buiten maar door de vele buien is daar weinig van terecht gekomen. Een mooi excuus om de rovers in de polders in de buurt het leven zuur te maken. En dat is aardig gelukt.



Omdat de edge opgetuigd stond werd hier eerst gebruik van gemaakt. Voorzien van een dropshotsysteem werden vele baarzen gevangen tot een grote snoek ook een prooi zag in de kleinste reins schadjes en de onderlijn werd verspeeld. Het lukte vervolgens niet om de snoek met een mini spinner of streamertje te vangen.
Baarzen vanaf een centimeter of 20 geven al leuke sport op deze ultralichte hengel door hem goed krom te trekken. Het kleine shadje is vaak diep in de bek terug te vinden.


De volgende keer met groot kunstaas op de plughengel gevist. Mijn eerste keuze is dan een bellyturiersbait. Een stuk rubber wat ik jaren geleden gemaakt heb speciaal voor het vissen op grote snoek vanuit de bellyboot. Dat was in de tijd dat dergelijke kunstaasjes nog niet werden aangeboden via de reguliere handel. Mijn eerste keuze maar het levert vandaag geen aanbeet op. De 6 inch saltshaker daarentegen is erg geliefd bij 3 snoeken waar 2 van gevangen worden. Mooie vissen rond de 80 cm maar voldoening geeft het vissen met een dergelijke zware hengel niet.


Ik besluit de daarop volgende en komende periode de lange 5 grammer te pakken met bijbehorende kunstaas. Shadjes onder bruggen en Pako lepels of streamers om de sloten af te vissen. Droge tikken op het rubber vervelen nooit. Maar het net onder het oppervlakte binnen vissen van de lepels of streamers is verslavend. De aanbeten zijn zo geweldig mooi om mee te maken dat de dril van de snoek steeds vaker bijzaak is. De meeste vissen worden onthaakt in het water.


donderdag 13 september 2012

Een punt achter het trottend vissen gezet.




In de afgelopen week is nog geregeld een uurtje trottend doorgebracht langs de smalle sloot die in het vorige verslag is genoemd. Iedere keer op een ander gedeelte in dit stroomdal gebied om een indruk te krijgen van de mogelijkheden. En dan niet alleen wat het vissen aangaat, ook de andere aspecten van het buiten zijn tellen daarbij mee. Hierbij valt op dat de natuur prachtig is met een grote verscheidenheid aan dierenleven. Zeker als er voor een stek gekozen wordt die niet zo gemakkelijk te bereiken is.

De muizen proberen een goed heenkomen te zoeken in hun holletjes onder het lange gras terwijl de valken en buizerds in de lucht bidden om een geslaagde poging te doen er één te vangen. Op enkele tientallen meters afstand staan herten mijn verrichtingen gade te slaan en schrikken als met de hengel aangeslagen wordt op weer een vis. Mooi.

Maar de visserij is eentonig en er wordt niets bijzonders gevangen. Rietvoorn, blankvoorn, blei, alver en grondeling zijn mijn prooi. En allen niet van een lengte om hiervoor terug te komen. Er wordt iedere keer een groot aantal stuks gevangen en het trotten spreekt me als techniek erg aan. Maar deze visserij in dit gebied wordt met dit verslag eerst afgesloten.


Het is moeilijk om bij een dergelijk uitzicht naar je dobbertje te blijven kijken. Foto komt van het internet.

Ik hoop binnenkort weer eens te verticalen of te dropshotten in de bellyboot.

maandag 3 september 2012

Trotten in een smal stroompje.

Op de zondagmiddag een paar uurtjes met de lichte feather 4 voorzien van een centrepin op pad geweest. Een kort dobbertje dat een halve gram lood draagt wordt op de lijn gezet. Een haakje nummer 18 voorzien van één of twee maden maakt het geheel compleet. Er wordt gevist op een langzaam stromend watertje tussen de 2 en 6 meter breed die bij ons slingerend door het landschap loopt en waarbij de omringende percelen geregeld onder water komen te staan. Een mooi gebied om een paar uurtjes rond te lopen of in mijn geval te vissen.


In de smalle gedeeltes van dit water is goed trottend te vissen omdat de stroming daar hard genoeg is waardoor het dobbertje de lijn van de centrepin kan trekken en het aas zo met de juiste snelheid in de stroming meegenomen wordt. Zo is heel goed controle te houden over het aas aan de haak wat vlak boven de bodem wordt aangeboden. Iedere keer dat wordt ingelegd voor de voeten worden ook een paar maden ingeworpen om te dienen als voer. Als je op deze manier vist ben je in staat om een heel groot gedeelte van het water af te vissen en is elk hoekje van de stek te bereiken.




De aanpak heeft succes. Na een paar driften worden er op tien meter afstand ruisvoorns gevangen. Na verloop van tijd komt de vis dichterbij en volgen er ook blankvoorns. Bijna iedere drift levert een aanbeet op en vaak wordt met succes de haak gezet. Helaas geen mooie exemplaren gevangen vandaag.



Geregeld wordt het aas ook op half water aangeboden om te zien of de mooie ruisvoorns ook op deze diepte aan het azen zijn. Op deze manier vang ik meerdere visjes waar ik de naam niet zeker van weet. Ik houd het op alvers maar het zouden ook zo maar roofbleitjes kunnen zijn. Wie het weet mag het zeggen.





zondag 26 augustus 2012

Zeebaarsvissen op Texel met kunstaas.


Tijdens onze vakantie op Texel moest er natuurlijk ook gevist worden op zee. Ik had gehoord van de mogelijkheden om hier zeebaars te vangen. Die kans mag ik niet laten lopen. En daarbij gaat mijn voorkeur uit naar het vissen met ondiep lopende slanke pluggen van een centimeter of 8 tot 10. Naar mijn mening de mooiste manier om deze vissoort te belagen of het moet al met een oppervlaktekunstaas zijn wat ik ook bij me heb. Dat hier met zeepieren beter gevangen wordt is mij bekend.

Omdat de vakantie gevierd wordt met het hele gezin en het vissen daarbij niet op de eerste plaats komt zijn niet alle mogelijkheden benut om op meerdere plaatsen te gaan vissen. De vele kribben aan de Noordzeekust zijn pleisterplaatsen voor de zeebaars. Met afgaand water stroomt voedsel mee de zee in waaraan de zeebaars zich graag tegoed doet. De gelegenheid om juist deze plekken een kans te geven. Met een waadpak aan is heel goed te lopen over de brede kribben van Texel terwijl je tot de knieën door het water loopt. Het water spat je daarbij soms om de oren, zeker als je tot aan het einde van de krib bent gekomen. Onderweg heb je een prachtig uitzicht over het dierenleven wat zich bevindt rond de krib. Het water is namelijk helder waardoor je het idee hebt door een aquarium te lopen. Overal zie je krabben en kwallen gaan.


Dit is het uitzicht op het water ter hoogte van de krib die nu nog onder water ligt. Omdat het afgaand water is ziet hetzelfde punt er 2 uur later zo uit. In die tussentijd is het water zo'n 80 centimeter gedaald.






Ook buiten de kribben om heb je interessante plekken langs het strand die zichtbaar worden met laag water. Vlak langs de kant heb je namelijk stukken die een stuk dieper zijn dan verder gelegen stukken. Met opkomend en afgaand water zul je hier dus een sterkere stroming treffen wat vaak een betere kans op vis geeft. Zeker als er gevist wordt met zeepieren zijn dit de stekken. Ik geef bewust geen plekken weer omdat ik op die manier misschien onbedoeld de stekken van anderen prijsgeef.




Maar ik maak dus heel bewust de keuze om met kunstaas te vissen. De manier waarop is voor mij vaak minstens zo belangrijk als de vangst op zich. De CJW long light 1 wordt hierbij gebruikt met hierop gemonteerd een Spro Red Arc voorzien van 12/00 dyneema en een onderlijn van 27/00 fluocarbon.

Staande op de krib worden worpen gemaakt naar het diepere water toe. Hierbij wordt het kunstaas snel met tempowisselingen door het geven van tikken met de hengel binnen gevist. Het plugje lijkt zo net op een visje wat in paniek een goed heenkomen zoekt. Prima.

Zo worden meerdere kribben uitgevist tijdens een aantal dagen met afgaand water. Helaas krijg ik geen enkele aanbeet van een zeebaars. Een locale visser weet echter wel op deze manier een fraaie vis te vangen als we met het hele gezin een strandwandeling maken. Het kan dus wel. Ik verheug me op de volgende vakantie op Texel.




Op de bovenstaande foto is te zien mijn uitzicht vanaf de punt van de krib richting het strand. Je staat dus tot je knieën in het water. Hieronder het uitzicht met afgaand water.




Misschien ter compensatie zie ik meerdere keren op geringe afstand zeehonden zwemmen. Niet die iele beestjes uit Pieterburen maar gezonde grote brede beesten die net zo zeer van mij schrikken als ik van hun wanneer ze binnen tien meter afstand ineens opduiken. Geweldig om mee te maken.



Even een zijsprongetje. Wat een leuke plek om een vakantie door te brengen dit Texel. Gevarieerd landschap met langs de Noordzeekust kilometers duinen, bossen en heide. Ideaal voor de natuurliefhebbers te voet en op de fiets. Daarnaast is er voor de surf en zeilliefhebbers altijd wel een geschikte plek te vinden om hun hobby te beoefenen. Op Texel staat eigenlijk altijd wel wind. En voor ons vissers zijn er naast de zeebaars nog een hoop andere vissen te vangen als bijvoorbeeld makreel, fint, geep en platvis. Zeepieren kunnen eventueel op meerdere plekken worden gekocht. En voor de mensen die het rustig aan willen doen biedt het kilometers lange strand altijd wel een plekje om te liggen en een duik te nemen in het verfrissende water van de Noordzee met geregeld een mooie branding. Echt een aanrader voor een vakantie met het hele gezin.



dinsdag 21 augustus 2012

Varen, het echte werk.

Het leuke dagje op de plas met een temperatuur ver boven de 30 graden is er afgelopen zondag van gekomen. Het is druk rond de verschillende trailerhellingen maar eenmaal op het water aangekomen is er alle ruimte om je eigen ding te doen. Voor ons is dat zwemmen, zonnen, varen, “waterskiën” en een poging om te vissen. Ik zeg poging omdat door de vele waterplanten het niet veel verder komt dan het verwijderen van plantenresten van de haken.

Later dit jaar zal deze plas nogmaals bezocht worden in de boot of bellyboot omdat de snoekstand en baarsstand buitengewoon goed zijn.


Het voordeel van een bootje is dat je het anker kunt uitgooien op plekken waar je vanaf de kant niet bij kunt komen. Zo heb je een mooi uitzicht tijdens het pootje baden en zwemmen.


Waterskiën. Een simpel bord geknoopt aan een stuk touw geeft heel veel plezier vandaag.

vrijdag 3 augustus 2012

Proefvaren.

Het is er eindelijk van gekomen om onze "grote" boot in bedrijf te nemen voor een rondje varen. Na het nodige poetswerk en het vervangen van de benzine, nadat de motor een beurt had gehad, konden we van wal. Deze boot bied plaats aan 5 volwassenen en is ook uitermate geschikt om er vanuit te vissen, zowel slepend als werpend. Dat is dan ook oa de bedoeling.

Na nog een laatste check......



Gingen we op weg.........



Door de vele kanalen die bij ons in de buurt te vinden zijn.......



En in de handen van onze eerste stuurman



Hadden we met ons vijven een hele leuke dag



Waarna we uren later het hele spul weer konden inladen om naar huis te gaan. Dit is voor herhaling vatbaar maar dan op een plas waar we er een leuk dagje van gaan maken.




maandag 30 juli 2012

Verrichtingen met de CJW feather 4

Gevist werd er de afgelopen week niet. Dat was ook wel de verwachting met de vakantie op komst waarbij enige zaken nog afgewerkt moesten worden met daarbij de voorbereidingen van de komende verjaardag. Even een stukje over mijn vorderingen met de feather 4 dan maar.

Een poos geleden had ik mij tot doel gesteld om deze hengel eens wat vaker te gebruiken en daarbij een lijstje gemaakt. Bij deze nogmaals het overzicht.

........door minstens 6 verschillende vissoorten ermee te vangen uit onderstaand lijstje. De lat wordt niet te hoog gelegd door daarbij ook nog grote vissen te willen vangen. Voor mezelf heb ik onderstaand wensenlijstje gemaakt:

1 Baars > 25 cm.
2 Snoekbaars > 45 cm.
3 Snoek > 50 cm.
4 Voorn >25 cm.
5 Brasem >40 cm
6 Winde > 40cm
7 Zeelt > 40cm
8 Karper > 40cm
9 Kroeskarper/Giebel > 30cm
10 Forel > 30cm

Snoek, brasem, winde, forel en baars kunnen worden afgestreept. Tijdens de vakantie eens proberen de zesde vissoort te vangen. Daarbij denk ik aan een zeelt/karper of misschien toch een snoekbaars aan een dood visje.


donderdag 19 juli 2012

6-6-6-6-6

Op een doordeweekse dag is er in de ochtend nog even de mogelijkheid om 6 kwartier te vissen in een nieuwbouwwijk waar ik langsrijd. De lange 5 grammer voorzien van 16/00 nylon met daarop een Pako 6 lepel ligt achter in de auto. Het stukje kunstaas weegt 6 gram en meet 6 centimeter.

Nu is mijn favoriete lepel in deze gewichtsklasse al jaren de PS van Pako maar onder deze omstandigheden gaat mijn voorkeur uit naar de 6. Het water ligt namelijk grotendeels vol met waterplanten waardoor een willekeurige worp zal eindigen in het vastraken van het kunstaas. Er moet precies geworpen worden en het kunstaas moet daarna hoog gehouden worden maximaal 10 cm onder het wateroppervlakte. In open gaatjes tussen de planten mag het lepeltje wat zakken. En daar is nu juist de 6 heel geschikt voor. Tergend langzaam gevist geeft het kunstaas nog een sterk signaal af door de voortdurende schommelende bewegingen. Zakkend aan een slappe lijn is dat al niet anders
Er staat niet veel wind en het water is helder. Het kunstaas is dus heel goed te volgen.

Er worden 6 vissen gehaakt. 5 snoeken en 1 baars. De aanbeten zijn spectaculair en komen vaak onverwachts. Maar het zijn naar mijn mening niet de omstandigheden om zo licht te vissen. Een grotere vis was zeker verspeeld in de waterplanten met kunstaas en al. En dat kan niet de bedoeling zijn. In de winter een prachtig stukje water om met dit soort licht materiaal te vissen maar nu even niet.


maandag 16 juli 2012

Geen vetpot vanuit de bellyboot.


Op de zaterdagmiddag is een onverwachte mogelijkheid om met de bellyboot op pad te gaan achter de snoekbaarzen en baarzen aan met de korte driegrammer. Spulletjes voor het dropshotten en wat jigkopjes met shadjes mee en gaan. Er wordt veel regen voorspeld dus een regenjas gaat over de trui aan en op mijn hoofd een cowboyhoed waardoor er geen regen langs mijn hoofd onder mijn jas kan sijpelen. Uiteindelijk vallen de omstandigheden genoeg mee.

De omstandigheden zijn ronduit slecht te noemen. Er staat geen stroming wat in dit kanaal inhoudt dat de vis ook niet actief is. Dat blijkt na een paar uurtjes vissen ook wel als de vangst uit slechts 3 baarzen rond de 30 cm bestaat. Volgende keer beter.

Nog een leuk gesprek met Sjors gehad over oa het roofvissen bij ons in de buurt. Waarschijnlijk eens samen de rovers het leven zuur maken binnenkort.

vrijdag 13 juli 2012

Hexagraph info.


Enkele jaren geleden kreeg ik voor het eerst een Hexagraph hengel in de handen. Liefde op het eerste gezicht. De klassieke uitstraling van een splitcane hengel met daarbij de voordelen die het gebruik van moderne materialen met zich meebrengt. Zeg maar een soort splitcane van carbon.

Het woord Hexagraph bestaat eigenlijk uit twee delen ‘hexa’, is een afkorting voor hexagon en ‘graph’ een afkorting voor graphite.
Een hexagon is een zeshoek en graphite staat voor grafiet (lees carbon).
De kern bestaat uit strippen driehoekig, getaperd (stootvast en lichtgewicht) foam met een gesloten cellen structuur. Deze strip foam zit tegen een (eveneens getaperde) strip carbon verlijmd.


Dit driehoekige, gelamineerde duo word vervolgens in de som van zes, bijna net zoals splitcane, onder druk tegen elkaar verlijmd en ziedaar; Hocus pokus... Hexagraph.
De echte winst van Hexagraph (naast de mooie uitstraling) zit ‘m in het feit dat bij een zeshoek (of vierhoek) veel minder torsie of verwringing kan optreden, waardoor er vooral nauwkeuriger geworpen kan worden. (Volgens B&W)

Klik hier voor een filmpje.

De constructie heeft dus de voordelen van cane en carbon, minder vervorming en lichter dan cane. Daarnaast hebben deze hengels een stuk minder onderhoud nodig dan de originele cane hengels.

De hexagraph hengels buigen in de top vrij makkelijk maar anders dan bij een echte topactie blijft deze hengel bij zwaardere belasting tot achterin (waar relatief veel power zit) doorbuigen. Het resultaat is toch een parabolisch buigende hengel, maar wel eentje die z'n kracht anders opbouwt dan een conventionele blank. Deze hengels kunnen daardoor ook een grote range aan lijnen bestrijken, met relatief lichte lijnen kan de hengel door de gevoelige top goed uit de voeten maar wordt dan niet volledig belast. Bij zwaardere lijnen maak je gebruik van de reserve in het achterdeel en kan je de hengel volledig belasten.




Langs de waterkant zie je dit soort hengels zelden terwijl ze toch al zeker een jaartje of 25 bestaan. De kale hengels (blanks) zijn namelijk in verhouding met een normaal gebouwde blank erg duur. 2e hands kom je hexagraph hengels ook nauwelijks tegen omdat vissers die eenmaal zo’n hengel hebben gekocht hem niet meer kwijt willen. En zijn ze wel te koop dan is de staat van de hengels verre van perfect omdat de afbouw van de fabrieks B&W hengels in de praktijk te wensen overlaat getuige het afbladderen van de lak en het loslaten en verkleuren van de wikkelingen.

Toen ik de kans dan ook kreeg een handgebouwde BB hexagraph over te nemen liet ik die niet lopen. Met een testcurve van 1,25 Lbs (wat naar mijn mening aan de lichte kant is en eerder 1,5 is), Fuji Sic titanium ogen en een HAT reelhouder en cone gemonteerd op een kurken handvat kon dit wel eens een aankoop zijn voor het leven.

Klein zijsprongetje. De term HAT staat voor Hard Anodized Teflon-coated. Voor deze componenten is een keus gemaakt uit twee soorten high-
strength aluminium ( de zgn. vliegtuig grade ), welke na fabricage
nog een hard-anodisatie behandeling hebben ondergaan. Het hard-
anodiseren zorgt ervoor dat de oppervlakte van het aluminium de
hardheid van gehard staal krijgt, corrosie- en zelfs zeewater
bestendig wordt. In deze geanodiseerde laag zit tevens Teflon
geïmpregneerd (Nituff®). Dit verhoogt de slijtvastheid en de
onderdelen worden water- en vuil afstotend. Enkele kenmerken van
deze H.A.T. componenten zijn:
- lichtgewicht
- zeer slijtvast/duurzaam
- corrosie- en zeewater bestendig
- zelfsmerend
- non-stick
- mooie vormgeving
- uniek op het gebied van hengelbouw

Iets over de eigenschappen van deze hengels. Hexagraph hengels zijn zwaarder in gewicht dan vergelijkbare hengels uit carbon. Volgens de makers van de blanks, Bruce &Walker, zit het grootste voordeel in het feit dat deze hengels geen harde kant hebben zoals ronde hengels. Deze harde kant loopt nooit recht over de gehele hengel (door de tapering) waardoor je bij het buigen een frictie zou krijgen die de nauwkeurigheid van het werpen beïnvloedt. Ik hecht daar zelf weinig waarde aan en merk dit niet in de praktijk. Bij andere hengels kan je bij een zware dril nog wel eens het gevoel krijgen dat de hengel aan het einde van z'n kracht is, wat een gevoel van machteloosheid oplevert. Bij een hexagraph zal je dat veel minder snel hebben. Ook kan het materiaal tegen een stootje getuige een test van de leverancier. Die laat op beurzen geïnteresseerden op een stukje van dit materiaal staan en trappen om het kapot te krijgen. Na vele pogingen is dat nog steeds niet gelukt.

De hexagraphs zijn zeer gevoelig in de top, de bodemstructuur en bewegingen van het aas worden heel erg goed doorgegeven. Een echte aanrader zo’n Hex!
Ik vind de hengels een onwaarschijnlijk fraai uiterlijk hebben en heel plezierig drillen. Daar ligt voor mij het grootste voordeel.


Over een maandje hoop ik jarig te worden. Het kadootje staat al geruime tijd te wachten. Een lichter zusje van het 1,25 zware hexje, ook door Bart Bakker gebouwd. Ik zal snel met de meiden op stap gaan na de verjaardag.

Ps. In dit artikel zijn ook de meningen en ervaringen van andere hexagraph gebruikers verwerkt. Bart Bakker wordt vriendelijk bedankt voor zijn bijdrage aan het technische verhaal achter de hengel.







maandag 9 juli 2012

Visvakantie. Windevissen op de rivier.



Sinds jaren stond al de afspraak met Jerry om daar eens te komen windevissen op de rivier. Een hele nieuwe visserij voor mij en een uitdaging om die aan te gaan met een lichte penhengel (feather 4) voorzien van centrepin.

Na een reis van bijna 5 uur in de trein stond Jerry al klaar bij het station waarna het nog een paar minuten rijden was naar het water. Ook Robert was van de partij. Samen waren ze al even aan het vissen geweest en hadden daarbij enkele windes gevangen. Als er vervolgens een paar sneetjes brood worden gevoerd draaien de grote windes onder de korsten door om ze met veel geweld te pakken. Een geweldig mooi gezicht.

De hengel klaargemaakt en de eerste worp gemaakt. Oef, dat is wennen met een centrepin. De harde wind maakt het inwerpen moeilijk en de lijn blijft achter elk obstakel vastzitten. Wat een gestuntel. Als de korst eindelijk wel in het water ligt is het lastig om de lange lijn vrij te houden van de grote keien langs het water. Wat een geklungel.


Jerry doet nog maar eens voor hoe het moet en vangt een fraaie winde. Na over zijn schouder mee te hebben gekeken tijdens het werpen en driften is de truc me al snel duidelijk en verloopt de dag verder zonder problemen.

Als de heren een vis zien azen met veel kabaal mag ik de korst er bijgooien om even later mijn eerste mooie winde van de dag te vangen. Dat is nog eens service.



Gedurende de dag worden zo meerdere stekken aangedaan en windes gevangen. Een mobiele visserij waarvoor weinig materiaal nodig is. Lichte werphengel voorzien van molen of centrepin en aan het einde van de lijn een haak maatje 2 of 4. Verder een paar broden om te voeren en wat korsten om mee te vissen. De windes kunnen net met de hand geland worden door ze in de nek te pakken waardoor een landingsnet overbodig is. Ze zijn zo breed gebouwd dat dit net nog lukt. De gevangen vissen meten allen tussen de 40 en 50 centimeter. Wat een mooie visdag.


De vissen worden nadat ze zijn onthaakt, en een eventuele foto, direct weer terug gezet. Het onthaken gebeurd boven het water.



Na een warme maaltijd bij Jerry thuis, waar ik ook kennis maak met zijn vrouw en twee kinderen, is het alweer tijd om naar huis te gaan waar ik ruim 5 uur later weer aankom.
Jerry en Robert zijn ‘s avonds nog met kunstaas in de weer geweest en hebben roofblei gevangen. Een vis die ook nog hoog op mijn verlanglijstje staat. Zo’n rivier is machtig mooi.

De CJW feather 4 is prima bevallen voor deze visserij. De centrepin een fantastisch instrument om driftend mee te vissen. Ik heb veel geleerd en kan dit toepassen op water dichterbij huis. Jerry geweldig bedankt voor deze all-inclusive visdag en Robert bedankt voor de gezelligheid. Het was super.