donderdag 10 januari 2013
Het vissen met een lepel in ondiep water.
De vraag werd gesteld hoe een lepel te vissen in ondiep water. Op zich is daar niets bijzonders mee als het materiaal maar goed gekozen wordt en de techniek van het werpen wordt beheerst. Jaren geleden heb ik een algemeen stukje geschreven over het vissen van lepels in ondiep water. Dat zal ik binnenkort nogmaals plaatsen.
Ten eerste is het werpen belangrijk. Na het neerkomen van de lepel in het water mag deze niet aan een slappe lijn naar beneden vallen. De meeste kunstaasvissers zullen de techniek van het afremmen vlak voor het einde van de worp dan ook wel beheersen. Aan een strakke lijn blijft de lepel in het oppervlak hangen zeker als direct met binnendraaien wordt gestart. De lepel blijft vrij van de bodem.
Ten tweede is het soort lepel belangrijk. Deze moet gemaakt zijn van dun metaal en een relatief groot oppervlakte hebben. Hierdoor is het mogelijk om de lepel hoog te blijven vissen. Maar wat is dun en wat is groot. Gemakkelijker is het noemen van een paar types lepel.
Pako PS, S, LS van links naar rechts
Pako 6, 9, 12 (ze zijn er nog groter maar die zijn meer voor het trollen)
Poask lepels mids en lyts zijn een copie van de Pako’s die niet meer worden gemaakt. Ik heb er niet mee gevist maar Hans de Boer kennende zit dat wel goed.
Pelikaan lepels.
Er zullen nog meer geschikte lepels te vinden zijn. Ik hou me graag aanbevolen welke dat zijn. Maar ben je nieuw met deze visserij dan heb je bij gebruik van bovengenoemde lepels en het beheersen van de werptechniek een goed start en is het een kwestie van oefenen om het geheel verder onder de knie te krijgen en uit te breiden.
De meeste lepels komen uit een serie met verschillende maten dus gewichten. Kies die lepel die het beste bij het werpvermogen van de hengel past. Een lepel heeft weinig weerstand tijdens het binnenvissen. De druk op de hengel zal dan ook niet echt groot zijn, zeker niet als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld een spinner.
Een lepel mag tijdens het binnendraaien niet tollen. Gebeurd dat wel dan is de inhaalsnelheid te hoog.
Als tijdens het binnenvissen de hengeltop omhoog wordt gehouden is het nog gemakkelijker om de lepel hoog in het water te vissen.
De gulden regel van Kees Ketting voor een polderlepel was per gram een centimeter dus bv 10 grams lepel is dan 10 centimeter , deze formule klopt zeer aardig in de praktijk
BeantwoordenVerwijderenHiernaast een lepel gevist aan het ouderwetse maar zeker in de polder zeer goed bruikbare nylon [ want verre worpen zijn hier niet nodig eerder onwenselijk want ver werpen is niet moeilijk maar precies werpen wel ] zal hoger door het water gaan dan gevist aan bv Nanofil want de dikkere nylon heeft iets meer opwaarste druk en hierdoor zal de lepel hoger vissen .
Het tegenovergestelde gaat natuurlijk aan een dunnere lijn zal het geviste kunstaas dieper vissen vooral vissers die vaak vanuit een boot trollen zullen die weten want een plug haalt dan opeens wel 1 a 2 meter meer
gr jerry
Dag Jerry,
BeantwoordenVerwijderenKees Ketting was zo gek nog niet. De regel klopt inderdaad nog steeds aardig in de praktijk.
vrgr Klaasjan
Hallo Kj
BeantwoordenVerwijderenEn wat dacht je van de twisterstaart of porkrind in de dreg hangen hierdoor loopt je lepel ondieper en langzamer , je aas lijkt groter zonder dat het zwaarder wordt , alleen ik zie het nooit gebruiken thans nooit hier
Ik monteer de lepel soms ook andersom krijg je een andere actie of ik boor er een gaatje bij zodat de haak iets uit het midden hangt levert ook totaal andere actie op , net als er een buisje aanplakken waarin een ratel zit of een breekstaafje in de binnenkant plakken
Ik heb trouwens nog niet het nut gevonden om in de polder te vissen met gevlochten/nanofil wat een worpen van 25 meter is genoeg vaak al te ver dus de meters die ik extra zou werpen komen hier niet uit de verf
gr jerry
De Mepps lepels met twister, de Canadese tweekleurige lepels (Cabela's voert ze: http://www.cabelas.com/boating-fishing-cabelas-canadian-spoons.shtml) en parelmoer lepeltjes zijn allemaal prima voor de polder en stadswateren. Maar vertel het nou niet verder... (Voor groter water de PAKO-D, http://www.pikexl.com/pages/nl/pikexl-producten/weedless-spoon.php, en, nou ja, enz...)
BeantwoordenVerwijderenDag Jerry,
BeantwoordenVerwijderenIk heb de truc met de twisterstaart ook nog nooit uitgeprobeerd. Wist er wel van. Maar is voor de hele ondiepe sloten zeker het proberen waard.
Het enige voordeel naar mijn mening met nanofil is ook het maken van worpen die een stuk verder zijn dan met nylon of dyneema. Scheelt een hoop. Maar zoals je zegt in de polder maakt dat helemaal niets uit.
Dag Peter,
Lepels die ik verder niet ken maar zal het niet doorvertellen :-)
vrgr Klaasjan