zaterdag 24 september 2016

Marco Contesi limited black edition centrepin.

Voor twee penhengels was ik nog op zoek naar een centrepin. De purist 2 van Young and sons had ik op het oog maar met 350 euro geen kattepis in de aanschaf. Via Marcel van der Ham kreeg ik de tip om eens contact op te nemen met de verkoper van de Marco Contesi centrepins op marktplaats. Een dag later worden de centrepins al afgeleverd aan huis. Met nog geen 50 euro per stuk het proberen waard. Een pin wordt opgespoeld met 22/00 voor de 1,25 hexagraph. De andere met 28/00 voor de 4,85 lange BB penhengel waarover later meer. De centrepins zullen worden ingezet bij het penvissen op karper en krijgen zodoende heel wat op hun Italiaanse balletjes.

De reeltjes komen in een keurige houten box voorzien van rode stof. Zie foto.

Klein slingertje aan de spoel leert dat deze maar blijft draaien. Voorzien van een lijngeleider die gemakkelijk is af te nemen. Let ook op de brede spoelrand waardoor het bijremmen met de duim tijdens de dril heel goed mogelijk is. Ook een ratel is aanwezig waardoor de lijn niet onopgemerkt van de spoel zal lopen. Met een simpele pal is deze uit en aan te zetten. Ziet er helemaal niet verkeerd uit. Ik ben vooralsnog dik tevreden.

Het grote voordeel van een centrepin bij het penvissen op karper is de controle met de duim. Gaat de vis na het aanslaan de goede richting op dan laat je hem gaan. Gaat de vis echter toch de verkeerde kant op dan blok je hem door de duim ferm op de spoelrand te drukken. Daarbij hoef je de vis niet uit het oog te verliezen. Het gaat automatisch na enige oefening. Enige nadeel is dat het bereik enigszins beperkt is. Een bal deeg freelinen op 20 meter is echter nog heel goed mogelijk waarbij de ratel van de pin tevens direct dienst doet als beetverklikker.

zaterdag 10 september 2016

Met de centrepin vissen op karper met de penhengel.

Aan een vervelende periode in mijn leven lijkt een beetje een einde te komen. Hierbij voel ik ook weer de neiging om iets te schrijven over mijn visserij zeker omdat het zitten aan de waterkant een vorm van mindfullness voor mij is geweest om de zaken weer op een rijtje te krijgen. Scherp turen naar een dobbertje en verder alles proberen te vergeten. De wereld niet groter dan de afstand tussen mij en het rode puntje. Misschien herkenbaar voor lezers.

En er werd vreselijk goed karper gevangen op de vijver waar ik op slechts 200 meter vanaf woonde. Maar dat was het belangrijkste niet. De vissen werden aan het fraaie materiaal gedrild om daarna in het net onthaakt te worden en teruggezet. Het belangrijkste was om weer tot rust te komen en de zaken die aandacht nodig hadden in mijn leven grondig aan te pakken.

Een lieve vriendin een een advocaat zorgden ervoor dat ik de kinderen week op week af te zien krijg. Een stevig fundament om op door te gaan.

De centrepin is voor mij het instrument bij uitstek geworden om vlak onder de kant met de pen op karper te vissen. Aanslaan na de aanbeet en de vis onder geringe druk rustig van de stek laten zwemmen om verderop de druk te verhogen en de vis te drillen. Met de duim van de rechterhand alles onder controle. Bij terugkomst het aasje weer rustig laten zakken waarna de volgende aanbeet volgt. 7 vissen tot 70 cm per uur was geen uitzondering. Drie keer hoera voor de centrepin. Ik zoek er nog een exemplaar met lijngeleider bij de komende tijd.

Met aardige bekwame vissers kennis gemaakt daar aan de vijver. Met Jelle al een paar keer aan het vissen elders in de provincie geweest. Mooie visdagen. Fantastische visdagen. Twee vissers met slechts een hengel, net en tasje op zoek naar mooi viswater. En dat werd gevonden. Verder kennis gemaakt met onder andere Rieks en Grieko. Ervaren rotten in het vak. En natuurlijk Bert waar ik al mee vis sinds de kleuterschool. Ook zij maken het vissen weer leuk om te doen.

Ik moet nog een beetje experimenteren met het overzetten van fotoos van de mobiel op de blog maar dat gaat vast lukken. Ik ga ervoor!!!


Dit is één van de mooiste vissen die van de vijver kwam. Op de CJW CSL Xlight icm de centrepin en 14/00 nylon.


Een van de vele vissen die gevangen werd tijdens een dagje struinen met Jelle.


Ook rond een fikse hagelbui werd gewoon doorgevangen. Goed te zien is de simpele hengelsteun. De achterkant van de hengel zit vast in de steun. Geregeld is gebeurd dat een karper het aas zo snel nam dat de centrepin lijn begon te geven voor er werd aangeslagen. Ook die vissen werden gewoon gevangen en de hengel bleef netjes liggen tijdens de aanbeet. Nogmaals drie keer hoera voor de centrepin.


Jelle een karper aan het drillen op de lichtste hexagraph. Vissen doe je samen. Vangen ook. De hengel afstaan is geen probleem.

donderdag 8 september 2016

Geregeld weer een verhaal???

De afgelopen jaren geen berichten geplaatst op de blog. Er werd best wel veel gevist, vooral het afgelopen jaar, maar het schrijven van een artikel bleef erbij. Hierbij beloof ik beterschap. De komende periode zal er weer geregeld wat geplaatst worden over de visserij in de afgelopen twee of drie jaar maar vooral over de visserij met en zonder nieuwe vismaten de komende periode.