vrijdag 24 december 2010

Prettige feestdagen en een goed en visrijk 2011.

Met een dikke laag ijs op het water is het vissen voor 2010 wel gebeurd. Ook op drukke scheepvaartskanalen en brak water ligt hier in de omgeving een beste laag ijs. Ik kijk terug op een mooi hengelsportjaar met een aantal fraaie visdagen. Ook het komend jaar zal ik nog een aantal dvds en hengelmaterialen in een review bespreken. Daarnaast de nodige verslagen van een dagje vissen.

Iedereen prettige feestdagen gewenst en een goed begin voor 2011.

maandag 13 december 2010

Één is maar alleen.

Van het kunstaas wat gebruikt wordt mag ik graag wat extra kleurvarianten achter de hand hebben. Niet zo raar dus dat er naast de chubbie van Sinterklaas ook nog twee andere zijn aangeschaft.



Zoals verwacht is van het vissen niets gekomen.

zondag 5 december 2010

Dank U Sinterklaasje.

Sinterklaas is een mooie tijd
Ieder jaar kan hij wel weer wat vissigs in mijn schoentje kwijt
Dit jaar een kunstaasje van Nick Kloosterman
Iets waar ik het komend seizoen weer van genieten kan


zondag 28 november 2010

Vorst.

Vandaag zouden we de uitgestelde poldersnoekdag in Friesland hebben met Flitsendnylon.nl maar halverwege de week werd al wel duidelijk dat dit geen haalbare kaart zou zijn. En inderdaad ligt overal op de poldersloten ijs als ik naar mijn stek voor vandaag rij met een temperatuur van ruim -5.

Eenmaal aangekomen aan het scheepvaartkanaal blijkt deze zoals verwacht nog wel helemaal vrij van ijs te zijn en kan er lekker gevist worden op snoekbaars. Nou ja lekker. De harde wind maakt het ontzettend koud aan vooral de handen. De rest van het lichaam zit goed ingepakt en heeft geen last. De uitrusting is niet veel anders dan de vorige keren.

Het aantal aanbeten helaas wel. In de drie uur dat er gevist werd heb ik zeggen en schrijven 2 keer een aanbeet gehad. Beide raak met als resultaat een snoekbaars van een formaat wat je hier gemiddeld vangt en een knappe baars. Maar het was heerlijk buiten, zeker toen het zonnetje er nog even doorkwam aan het eind van de ochtend. In de schaduw van de vele boten was het gewoon lekker buiten. De vorst lijkt de komende dagen aan te houden. In combinatie met de vele verjaardagen in de familie zal er van het vissen dan ook niet veel meer terecht komen.


zondag 21 november 2010

DVD: Dropshot van Dietmar Isaiasch.

Op beurzen en hengelsport fairs misschien wel de best bezochte spreker is Dietmar Isaiasch. Met zijn nederduits en tomeloze energie weet hij iedere keer weer de toehoorders met de nodige informatie naar huis te laten gaan. Een dvd van zijn hand met daarop de ins en outs van het vissen met de dropshot methode is dan ook op voorhand zeer interessant.

In de 80 minuten dat deze dvd duurt krijgt de toeschouwer een golf aan relevante informatie over zich heen en kan, nadat de dvd is gezien, een ieder goed uit de voeten met deze techniek. De materialen als haken, onderlijnen, kunstaas en hengels komen aan bod. Maar belangrijker is nog dat er duidelijk wordt gemaakt wanneer men wat en hoe gebruiken moet. De juiste combinatie vinden onder alle omstandigheden en dan ook nog eens toepassen op de juiste manier is vaak het verschil tussen vissen en vangen. Dietmar doet een hele goede poging om dit de kijker bij te brengen.

Er wordt gevist vanaf de kant en vanuit de boot. In beide situaties wordt het vissen met de dropshot behandeld omdat de techniek en gebruikte materialen hierbij wel verschillen.

Natuurlijk komt een hele partij roofvis tijdelijk boven het water om even voor de camera te poseren.

Op de dvd wordt Duits gesproken. Voor de meeste kijkers geen probleem lijkt mij. Omdat Dietmar gesponsord wordt door verschillende fabrikanten komen deze merknamen geregeld te pas en te onpas in beeld.

In de bonus worden nog een aantal 50+ baarzen gevangen. Een droom voor velen van ons. Dan graag wel aan wat lichter materiaal.

zondag 14 november 2010

Met dank aan de Duitsers.

We zouden vandaag met 8 leden van Flitsendnylon de Friese polder ingaan om een poging te doen wat snoek te vangen. De voorspelling van slecht weer heeft ons echter doen besluiten om deze dag te verschuiven naar later. Aangezien de meeste een behoorlijk stuk moeten rijden voor een dag vissen in de stromende regen leek ons dat het beste.

Maar natuurlijk werd er door mij wel gevist. Goed ingepakt nog een aantal uurtjes in de ochtend met de CJW mosquito 0 achter de stekelridders aan geweest en opnieuw niet zonder succes. Heel vervelend was echter wel het enorme aantal Duitsers langs de waterkant. Tegen de mensen persoonlijk heb ik niets. En ik kan er ook nog wel mee leven dat zij de gevangen snoekbaars mee nemen om op te eten ook al gaat dat uiteindelijk ten koste van mijn aantal aanbeten. Heel storend is echter dat er niet gekeken wordt naar minimum maten en de vis niet gedood wordt op de kant door een tik op de kop. De snoekbaarzen liggen nog enkele minuten op de kant te spartelen voor de dood door verstikking optreedt. Walgelijk. En de groepjes vissers zijn niet van het type wat je op hun gedrag kunt aanspreken.

Omdat ik het idee heb dat mijn verrichtingen langs de waterkant nauwlettend in de gaten wordt gehouden door de anderen met de door mij gekozen plekken vis ik niet lekker.

Ik besluit dan ook wat andere plekken te gaan bevissen waar ik normaal gesproken niet vis. Plekken die ik al tijden op het oog heb maar door de goede vangsten van de laatste tijd nog niet bezocht heb.


Iets verderop ligt namelijk een haven waar ik tot voor kort nog geen enkele vis heb kunnen vangen. De haven ligt in directe verbinding met het kanaal waarin anders gevist wordt. De vele boten, waarvan sommige al maanden aan de kade liggen, bieden een donkere schuilplaats voor eventuele snoekbaarzen en zijn daarom interessant. Maar aangekomen op de nieuwe plek blijkt inderdaad mijn vrees te kloppen, de bodem is hier lang niet zo hard als in het kanaal zelf. De eerste steiger wordt zonder resultaat afgevist. Maar halverwege de tweede steiger beukt een snoekbaars me weer helemaal wakker. In de smalle strook tussen steiger en boot staat het lichte hengeltje tijden helemaal krom en heb ik moeite om de lijn vrij te houden van de boot en de palen. Dat lukt echter wonderwel en een dikke zestiger mag worden onthaakt. Shadje op de dropshot weer te water en niet veel later weer hetzelfde tafereel en een zeker zo'n mooie vis komt boven water. Ook deze weer voor in de bek gehaakt. Super. Niet alleen komt mijn totaal vandaag op 8 snoekbaarzen maar ook is er een nieuwe stek gevonden waarbij de vissen allemaal ruimschoots de maat hebben. Prachtige vissen aan een ultralichte hengel.


Het vissen op dergelijke plaatsen tussen boten en steigers wordt maar weinig gedaan. En dat is niet terecht. Juist hier vindt je een hogere dichtheid aan vissen dan elders in de haven. Het is soms een gepriegel om je shadje tussen de touwen, steiger en boot door te krijgen zonder dat je ergens achter blijft haken. Het wordt zeker lastig als een knappe vis het kunstaas heeft gepakt en er tussenuit probeert te knijpen met een kromme hengel als gevolg. Door laag bij de grond te blijven, zittend op de kniëen met de hengel naar beneden gericht, is het echter goed mogelijk om de lijn van alle obstakels vrij te houden. Gebruik echter geen 4/00 of 6/00 dyneema want dan wordt elk foutje afgestraft. Gewoon eens proberen. Succes.

donderdag 11 november 2010

Boven de stengels.

Vanmiddag de tiengrammer voorzien van een molen met dyneema en de gevonden plantenresten afgevist met een forse streamer. De extra trekkracht van het dyneema is handig wanneer het kunstaas vastloopt in de plantenresten. Even aan de lijn trekken is genoeg om weer los te komen.
Er werd een "mouse" gebruikt van Axx die gevist kan worden zonder extra loodverzwaring op de onderlijn en 19 cm lang is. Een verzameling van bont en ander haar die in het water een hele mooie actie krijgt. De snoeken vonden het ook de moeite waard en 7 vissen deden een poging om het kunstaas tussen de kaken te nemen. Iedere keer weer het schot van de snoek kunnen zien omdat de mouse vlak onder het oppervlakte gevist wordt en iedere keer een lekkere tik op de top. Maar geen enkele vis werd gehaakt. Volgende keer maar een kleinere streamer gebruiken of een zwaardere hengel gebruiken met dit kunstaas.

dinsdag 9 november 2010

Het spinnen nog niet verleerd.

Vanmiddag nog even tijd gemaakt en eropuit geweest met de ultralichte spinhengel. De planten zijn inmiddels grotendeels afgestorven en verdwenen. Net boven de bodem zijn ze nog wel aanwezig maar in het oppervlakte is weer te vissen. Niet echt het terrein voor de ultralichte hengel omdat verspelen van een vis of kunstaas tussen de harde stengels nog altijd heel reëel is. Volgende keer dus ook een wat zwaardere combinatie mee want de vis ligt zeker tussen deze planten.


Ik verwacht de vis rond de wat diepere plekken maar krijg slechts één aanbeet op de Pako PS die ook een klein snoekje oplevert. Nadat het lepeltje vervangen is door een spinner blijven ook de baarzen hangen.
Op een ondiep gedeelte blijkt echter veel meer roofvis aanwezig te zijn. De spinner wordt op slechts 20 cm diepte gevist waardoor ik iedere aanbeet prachtig kan zien. 3 keer zie ik een vis op de spinner afkomen en evenveel keren kan een snoekje geland worden. Ze zijn niet groot maar ik stap weer met een goed gevoel de auto in.

Nieuw voor mij zijn de profiblinker turbotail twisters die als haakversiering worden gebruikt.In de maten A of B passen ze heel mooi op een spinner voor het ultralichte vissen. Aan het eind van de twisterstaart zit een verdikking waardoor deze nog gemakkelijker beweegt.

maandag 8 november 2010

DVD: In depth predator fishing van Luc Coppens.




De mooiste roofvis dvd die uitgekomen is het afgelopen jaar.

De eerste dvd van Luc Coppens is er direct één met een bron aan goede en eerlijke informatie die daarbij ook nog eens op een manier gefilmd is dat het lijkt alsof je over de schouder van Luc kunt meekijken. Dropshotten, verticalen en zaken die hierbij komen kijken worden allemaal behandeld. De juiste techniek en tactiek komen daarbij voldoende aan bod. Ook het materiaal wordt nader bekeken. Neem daarbij het enthousiasme waarmee er gevist en gevangen wordt en je hebt een ruim uur hele leuke vertier.

De dvd kan besteld worden via onderstaande link. Een smakelijke teaser is hier ook te zien. Klik hier.

zaterdag 30 oktober 2010

De week door met de dropshot.

Je hebt van die periodes dat er van het vissen maar weinig komt. Andere zaken gaan voor en dat is ook niet erg. Wanneer de gelegenheid zich dan ook eindelijk weer voordoet om te gaan vissen wordt er extra van genoten. Ook ondanks de ziekenhuisopname van mijn vader waardoor ik bij de visstek in de buurt ben als ik op bezoek kom.

Geregeld dus een paar uurtjes tijd om te vissen aan het begin of einde van de dag. De mooiere visuurtjes. Uit notities die ik door de jaren heen gemaakt heb blijkt namelijk dat de betere vangsttijden zich rond de schemering bevinden als er gericht op snoekbaars wordt gevist in deze periode. Met wat kleine aanpassingen kan er ook nog een uurtje meegenomen worden in het donker wat mij ook geen windeieren heeft gelegd.

Gevist werd in een scheepvaartkanaal met een maximale diepte van 6 meter. Omdat de te verwachten vis (snoekbaars en baars) niet echt groot zal zijn en klein kunstaas meer vangt wordt de ultralichte spinhengel gebruikt. Fin S fish 4”shadjes op de dropshothaak worden graag genomen en daarom ook het meest gebruikt.

De techniek is verder simpel. Omdat er vanaf een kade wordt gevist waar ook grote boten kunnen aanleggen kun je de vissen direct onder de voeten verwachten. Het loodje wordt zo licht mogelijk gekozen zodat deze net voldoende gewicht heeft om het kunstaas aan de bodem te houden tijdens het langzaam voorbewegen. Er worden geen wilde bewegingen gemaakt met de hengel. Slechts het aas een twintig centimeter verplaatsen en de lijn even laten slapvallen door de top naar voren te bewegen geeft actie genoeg aan het kunstaas. Tijdens het slapvallen van de lijn zal het shadje langzaam zakken. De periode dat de meeste aanbeten komen. Het shadje bevindt zich 30 centimeter boven het loodje. De kademuren worden langzaam lopend afgevist.

De meeste aanbeten komen hard door via een mooie tik op de top. Na het zetten van de haak sta je dan ook vaak met een kromme hengel. Toch zijn niet alle aanbeten zo hard. Het gebeurd ook geregeld dat je net even meer moeite moet doen om het aas te verplaatsen. Het kan vuil zijn maar ook vis. Ook nu voor de zekerheid de haak zetten.
Hier volgt een kort overzicht van de afgelopen week.

Op de zaterdagnamiddag sta ik na een ziekenhuis bezoek aan het water. Het waait zo verschrikkelijk hard en het regent daarbij ook nog eens flink dat de visspullen niet eens uit de auto worden gehaald.

Op de zondagnamiddag sta ik weer aan hetzelfde water. De omstandigheden zijn een stuk beter en er wordt ontzettend goed gevangen. Ik raak de tel dan ook kwijt en stap om 1930 weer in de auto naar huis. Alleen snoekbaars gevangen.

Op de dinsdagochtend om 0645 weer op dezelfde stek. Het is nog donker en het regent aan één stuk door waarbij de wind ook nog eens krachtig is. De momenten waarop je twijfelt waarom je niet in bed ligt en zonodig achter de snoekbaars aan moet. Ik wordt echter beloond met een geweldige hoeveelheid aanbeten en snoekbaarzen.

Op de woensdagochtend wordt mijn vader ontslagen uit het ziekenhuis en ga ik hem ophalen. Voor die tijd kan nog gevist worden en dat wordt ook gedaan. Na de geweldige vangsten van de voorgaande keren zijn de verwachtingen nu ook hoog gespannen. Te hoog zoals blijkt want de buit bestaat “slechts” uit 7 snoekbaarzen. Rupsje nooitgenoeg. Waar zijn de dagen dat ik voor een dergelijk aantal direct zou tekenen. Goed vangen went snel en verveelt niet gauw.

Na het werk op de zaterdagmiddag nog even op bezoek geweest en daarna tot 1900 uur gevist. Ook nu met daglicht liggen de snoekbaarzen erg verspreid en zijn ze maar moeilijk tot een aanbeet te verleiden. Ook nu weer komen ze rond de schemering los en worden de nodige vissen gevangen waar eerder niets te vangen was. Met 14 snoekbaarzen en een beste baars sluit ik deze dropshotweek af.




Fotoos maken op dergelijke locaties is lastig wanneer alleen wordt gevist. Overal ijzer, steen en andere scherpe en harde voorwerpen. Het is dan ook een kwestie van de vis boven het water onthaken en direct terugzetten. In deze week zijn veel snoekbaarzen gevangen aan de dropshot en daarbij was er niet één met een diep zittende haak. Alles netjes in de lip gehaakt waardoor een tangetje vaak niet eens nodig was. Van één vis heb ik de moeite genomen een statiefoto te maken. Vis in het schepnet wat boven het water hangt door op de steel te gaan zitten. Camera op het statief bevestigen en instellen op de timerfunktie. Vis uit het schepnet halen en wat fotoos maken om hem vervolgens (net als alle andere vissen) terug te zetten. Op deze manier is de vis niet in contact geweest met de harde voorwerpen om mij heen en kan deze weer onbeschadigd terug worden gezet.

Geef ook het vissen met de dropshot eens een goede kans en misschien heb je er een leuke visserij bij.



Zoals je ziet heb je maar weinig materiaal nodig voor deze visserij. Lichte spinhengel of verticaalhengel. Zelfs een wincle picker is te gebruiken. Molentje met dyneema en enkele dropshotlijntjes en loodjes. Shadjes tot 10 cm waarbij de Fin S fish dus heel goed bevalt. Een schepnet met lange steel en een onthaaktang maken de uitrusting compleet.

zondag 17 oktober 2010

ABU Revo STX werpreel.

Sinds de introduktie van deze reel in Nederland vis ik ermee op roofvis. En de reel bevalt heel goed. Geen uitgebreid verslag in dit verhaal. Slechts een praktijk oordeel van mijn kant. Voor meer gedetaileerde informatie zie onderstaande link.

Uitgebreide test

Als je interesse hebt in het uit elkaar halen van deze reel dan is de volgende link ook wel interessant.

Onderhoud

Voor het verticalen zocht ik een low profile reeltje met een laag eigen gewicht die toch degelijk aanvoelt. Low profile houdt in dat de reel zich dicht op de hengel bevindt en daardoor gemakkelijk vast is te houden. Het geven van lijn of het blokkeren van de spoel door hierop met de duim te drukken is heel gemakkelijk te doen. Het laatste kan nog wel eens nodig zijn als er van het talud af wordt gevist en de reel in zijn vrijstand staat. Bij een aanbeet druk je even op de spoel en de haak kan worden gezet. Na een draai aan de slinger is de reel weer volledig operationeel.
Daarnaast zou het reeltje ook voor het werpen van niet al te zwaar kunstaas worden gebruikt icm een lichte baitcaster. Denk daarbij aan softbaits en jerkbaits tot 40 gram.

De Revo STX heeft mij nog nooit in de steek gelaten en na duizenden worpen en tientallen uren verticalen werkt de reel nog even perfect als in het begin. Ik kan deze Revo STX van harte aanbevelen.

donderdag 14 oktober 2010

Nieuwe foto als blogtitel.

Omdat het vissen met de dropshotmontage op dit moment het meest gedaan wordt leek het mij wel passend om de titelfoto ook hierop aan te passen. Op de foto een forse baars met de enkele haak voor in de bek. Een groot voordeel tov het verticalen waarbij er vaak van een extra dregje gebruik moet worden gemaakt om de roofvis te haken.

woensdag 13 oktober 2010

Gamakatsu Fluocarbon dropshot onderlijnen.

Sinds het begin dat de techniek van het dropshotvissen onder de aandacht werd gebracht vis ik op die manier. Er zijn dan ook al de nodige onderlijntjes geknoopt en geprobeerd. Daarbij werden verschillende merken geprobeerd met nogal grote verschillen in de knoopvastheid en betrouwbaarheid van de geknoopte onderlijntjes. Daarbij was de diameter van de fluocarbon bij ieder merk gelijk.

Als beste kwam uit deze praktijktest de fluocarbon lijn van Gamakatsu. Geen last van knopen die onder geringe belasting het al begaven. Geen last van een snel verouderende lijn. Ik kan deze lijn van harte aanbevelen.

zondag 10 oktober 2010

Weer scoort de dropshot.

Ook vandaag na werktijd nog een paar uurtjes gevist met de dropshot montage op de CJW mosquito 0. Het was niet wild maar toch werden wel weer de nodige vissen gevangen.
Mijn aaspresentatie is erop gericht om het shadje zo gewichtsloos mogelijk te presenteren. Dat houdt in: het gebruiken van een zo licht mogelijk loodje onderaan de lijn om vissen die aanbijten bij een strakke lijn zo weinig mogelijk weerstand te geven. De meeste vissen worden echter gehaakt als de spanning even van de lijn wordt gehaald wanneer de hengel iets naar het aas toe wordt bewogen. Het shadje zakt naar de bodem of fladdert er net boven en de vis hapt toe.
Ik heb slechts zelden een misser of losser en meer dan 95 % van de gehaakte vissen zit met de enkele haak voor in de bek gehaakt waardoor het onthaken een peuleschil is. Ook vissen die slechts 3 keer langer zijn dan het shadje worden zo gehaakt.

Ik kan het vissen met de dropshot iedere kunstaasvisser op snoekbaars en baars aanraden om deze manier een serieuze kans te geven.


dinsdag 5 oktober 2010

Roze scoort.

Vanmiddag weer eens gevist met de lichtste spinhengel en bijbehorend kunstaas op snoekbaars. Geconcentreerd worden de peilers en kanten afgevist met de 3,5 inch saltshaker. Als de ene kleur na een half uurtje nog geen aanbeet heeft opgeleverd gaat een andere kleur aan de speld. Na een half uur hetzelfde verhaal en weer een andere kleur maar na anderhalf uur nog geen aanbeet.
Als ik in de buurt kom van een plek waar kabels van de PTT en EGD over de bodem van het kanaal lopen is het niet verstandig om hier te verticalen. Het betekend geheid het verspelen van het kunstaas als het wel geprobeerd wordt. De shad wordt dan ook vervangen door een dropshot montage.
Mooi roze gekleurd FinSfish shadje eraan die ik nog niet zo lang geleden heb gekocht bij Lunkercity.nl Het loodje van 5 gram voel ik over de bodem glijden terwijl het daarbij geregeld net niet vast loopt. Dan de eerste harde tik en direct een kromme hengel als ik de haak zet. Na een dikke minuut van lijn nemen en geven komt de eerste knappe snoekbaars boven die kan worden geschept in het landingsnet met lange steel wat hier wel nodig is.
Om een lang verhaal kort te maken volgen er nog 5 snoekbaarzen het voorbeeld van de eerste vis. De kleinste zal 30 cm geweest zijn maar zijn aanbeet is er niet minder mooi om. In een uur nog 6 vissen vangen is helemaal top. En het enkele haakje zit bij alle vissen voor in de bek waardoor het onthaken met de handen gedaan kan worden.


zondag 3 oktober 2010

Shot jnr van NK baits.

In navolging op enkele jerkbaits van Loz Harrop is er ook nog een broertje in de NK baits familie bijgekomen om het de snoeken deze herfst eens extra moeilijk te maken. NK staat voor Nick Kloosterman die goed uitgelode en prachtig afgebouwde jerkbaits maakt en verkoopt. Vorig jaar heb ik al een shot jnr gekocht en afgelopen week is er daar dus nog één bij gekomen. Geruild tegen ander kunstaas dus budget neutraal.

De shot junior waar het hier om gaat is een langzaam zinkende jerkbait van het type glijder. Hij glijdt dus door het water van links naar rechts en omgekeerd. Zie hier een filmpje die ik vond op youtube. Door wat onregelmatiger binnen te vissen krijgt de shot een nog mooiere luie actie waar vooral grote snoeken zo gek op zijn.




Mensen met de nodige ervaring op het gebied van jerkbaits herkennen natuurlijk direct een River Run Manta van Amerikaanse makelaardij in dit ontwerp. En daar is niets mis mee. Beter goed gecopieerd dan slecht bedacht.

De Shot vind ik het mooiste wanneer er net onder het oppervlakte gevist kan worden. De aanbeten zijn spectaculair en te vergelijken met een aanbeet van de witte mensenhaai wanneer deze jaagt op zeerobben zoals is vastgelegd in de film "air jaws". En om de fraaie aanbeten is het toch te doen bij deze visserij. De dril stelt bij de meeste vissen weinig voor met dergelijk materiaal. Om de shot goed te kunnen volgen is er gekozen voor een opvallende streep op de rug. Onder verschillende omstandigheden is het fluo-geel of zwart goed te zien.





Verder valt direct de doorzichtige staart uit lexaan op. Deze maakt een stabiel glijpatroon mogelijk maar heeft als nadeel dat hierdoor ook de nodige aanbeten gemist worden.

woensdag 29 september 2010

Lozz Harrop jerkbaits.

De afgelopen dagen een aantal fraaie jerkbaits ontvangen. De getoonde jerkbaits zijn allemaal gemaakt door Lozz Harrop uit Engeland en wegen rond de 50 gram. Het is mijn bedoeling om dit jaar weer wat vaker gericht op de wat grotere exemplaren Esox te vissen en daar past wat zwaarder materiaal maar vooral groter kunstaas prima bij.


zaterdag 25 september 2010

Nat.

De avond te voren gecontroleerd of het de ochtend droog zou blijven in mijn omgeving. Daar gebruik ik buienradar voor. Het plan is namelijk om op een open stuk bij een stuw vanuit de bellyboot te gaan verticalen op snoekbaars. Voor de zekerheid toch even een regenjas aan want je weet maar nooit. Als ik bij het water uitstap en de bellyboot uit de auto haal hangt er al een grijze onheilspellende lucht. Toch proberen.
Ik ben nog maar net van de kant af of de eerste druppels komen naar beneden. En het worden er steeds meer. Het hoost. Op zich is dat geen probleem omdat het grootste gedeelte van het lichaam toch bedekt zit in het waadpak van neopreen. De regenjas houdt in theorie de rest van het water tegen.
Maar de praktijk is anders. De regenjas is zo lek als een zeef. Mijn schouders zijn binnen de korste keren nat en via de nek loopt water naar binnen wat de weg onder mijn waadpak weet te vinden. Tot overmaat van ramp blijkt ook het waadpak lek te zijn op de plek waar een kerel uit één stuk overgaat in een kont met twee helften. Het water sijpelt via de bilnaat langs de benen naar beneden. Get the picture. Nee, dit is niet leuk.
Zonder aanbeet hou ik het na een uurtje voor gezien.

Bij thuiskomst wacht me nog een "leuke" verrassing. In de bijkeuken drupt er water door de zolder naar beneden. Er zit kennelijk een gaatje in het lood van het hellend dak of er sijpelt water onder de dakpannen door, maar dit is een probleem wat op korte termijn opgelost moet worden, of zeker naar gekeken moet worden. Daar gaat mijn visdag op de zaterdag.

woensdag 22 september 2010

Lunkercity.nl

Hoelang is het geleden dat kunstaas gekocht werd in de hengelsportzaak. En hoe vaak was juist het geen ik zocht niet aanwezig. Het kon wel besteld worden maar dan moest er nogmaals een reis voor ondernomen worden om het te halen. Nee, doe mij maar de webwinkels.

Een heel goed voorbeeld daarvan is Lunkercity.nl

Afgelopen donderdagmiddag om 16 uur een bestelling gedaan uit het grote assortiment waarbij direct gezien kan worden of de shadjes nog aanwezig zijn via een actueel overzicht van de voorraad. Na wat klikken met de muis en het betalen via ideal krijg ik het overzicht van mijn bestelling via een email in huis. De verzendkosten bedragen slechts 2.50. Daarvoor kan ik niet naar mijn hengelsportzaak rijden.

Op vrijdagmiddag stopt de postbode het pakje van Lunkercity.nl in de brievenbus met daarin alle bestelde shadjes en nogmaals het overzicht van de bestelling.

Super.

zaterdag 18 september 2010

18 september Verticalen vanuit de boot.

Begin van de week werd de afspraak met Rikus gemaakt om op zaterdag voor het werk aan nog een aantal uren te vissen op snoekbaars in een kanaal waar we beide bekend zijn. De voorspelling geeft een droge dag aan met zo nu en dan eens een buitje regen maar hoe verder we in de week komen des te groter de kans wordt op regen.
En we hebben het geweten. De boot wordt in de regen te water gelaten en ook tijdens de helft van de vistijd blijft het niet droog. Goede regenkleding is dan een vereiste. Iets wat bij mij na vandaag weer zeker een punt van aandacht is.

Ik ben iets eerder bij de trailerhelling aanwezig en laat nog even een shadje zakken langs de kademuur. Na 5 meter lopen een keiharde tik op de hengel die direct krom staat. Als Rikus uit de auto stapt kan hij mij direct op de foto zetten met de eerste vis van de dag. Een vette bot wordt even later weer keurig teruggezet.
Het traileren is zo gebeurd maar wat is het onderste gedeelte glad. Dat ondervind ik aan den lijve en kom daarbij hard op de helling terecht waarbij ik met de benen het water inglijdt. Gelukkig heb ik het regenpak met laarzen aan waardoor er slecht een klein stukje van de broek nat is geworden. Verder geen schade.
De vis wordt als we eenmaal op weg zijn al snel gevonden en gevangen. Niet groot maar het doet de regen en kou toch voor heel even vergeten. Als de aanbeten stil vallen wordt er verkast en een andere stek aangedaan. En dit tafereel herhaalt zich een aantal keren. Met een snelle boot zoals Rikus heeft is dat geen enkel probleem. Geen vis, electromotor omhoog en de benzinemotor weer aan op zoek naar beter.
Zo worden de nodige snoekbaarzen en een baars gevangen. Op één na allemaal aan een eigenbouw shadje van Rikus.
Onder dreiging van een zware bui besluiten we om de trailerhelling weer op te zoeken. De boot ligt net vast of de hoosbui breekt los. We schuilen in de auto en traileren als het weer wat is opgeklaard. Nu is het Rikus zijn beurt om hard onderuit te gaan op de nog gladdere helling en het is maar goed dat we met twee man zijn om elkaar houvast te bieden.

Het was me weer een waar genoegen Rikus.

Dit is een beetje het formaat wat je hier het meeste vangt. Maar ze zitten er veel groter.

In een volgend artikel zal ik wat aandacht besteden aan het in mijn ogen juist klaarmaken van een verticaal shadje. Het levert mij in ieder geval een hoger percentage gehaakte vissen op dan aan de normaal gebruikte methode.

zondag 12 september 2010

12 september Succesvol dropshotten vanuit de bellyboot.

Als ik om 15 uur wakker ben na de nachtdienst kan er worden gevist omdat de rest van de familie op verjaardagsvisite is. Gefeliciteerd tante Elly. Gisteren had ik het plan al opgevat om dat vanuit de bellyboot te doen op een heldere plas in de buurt met oppervlakte kunstaas. Het regent echter pijpenstelen en dat zijn voor deze visserij niet de ideale omstandigheden.
Verticalen dan maar met de CJW mosquito 0 met een lengte van 170 cm. Daarop een Shimano 1000 Twinpower PGS voorzien van 10/00 dyneema, de Power Pro van Spro. De V staart shadjes komen van Lunkercity en heten Finn S fish 4". De shadjes zijn ook van Lunkercity en heten saltshaker 3,5". Dropshotten wordt het meest gedaan met de genoemde Finn S fish. Deze keer even duidelijk het materiaal genoemd omdat daar geregeld een vraag over komt via de email. Met deze combinatie is iedere roofvis een plezier om te vangen en het vist ook nog eens uiterst scherp.
Als ik naar het water rij met de auto zie ik al van ver de donker grijze wolken boven de visplek hangen. En het begint inderdaad steeds harder te regenen bij elke kilometer die ik dichterbij kom. Het regent zo hard dat ik de eerste 5 minuten in de auto zitten blijf om niet direct tot op het bot nat te worden. En ik heb mijn neopreenpak al aan.
Met een lichte miezerregen verlaat ik de auto en stap in de bellyboot die al opgeblazen achterin ligt. Flippers aan en instappen. Binnen 3 minuten is dit tafereel gebeurd. Super.
Gekozen is voor een brug in een breed kanaal met de nodige dukdalven en peilers. Een prachtige stek voor het vissen op snoekbaars die mij ook nog eens een schuilplaats geeft wanneer het weer hard regent. En dat is geregeld het geval. Op zo'n moment wordt er met de dropshot werpend gevist waarbij de boot onder de brug blijft liggen. Een techniek die vandaag veel vis oplevert. Op één stek heb ik last van veel lossers. Tik op de hengel, even vis voelen en dan er weer af. Waarschijnlijk baars die of klein van formaat is of niet echt actief. De dropshot wordt verwisseld voor een saltshaker op een 5 grams jigkop en die stek wordt verticaal afgevist. Met wat snellere bewegingen dan normaal haak ik baars na baars variërend in grote tussen de 20 en 45 cm. Baarzen boven de 40 cm zijn een sensatie aan dergelijke lichte hengels en maken je al gauw tot een verticaaljunkie.



Naast de baarzen wordt ook nog hele kleine snoekbaars (rond de 25 cm) gevangen en een mooie snoek tussen de 70 en 80 cm gehaakt die het nodige spektakel geeft onder de brug en met een fraaie sprong los weet te komen door met zijn vele scherpe tandjes de lijn kapot te bijten.
Ik heb inderdaad een paar prachtige visuurtjes gehad vanuit de bellyboot. Verslavend mooi. En zonder verdere verplichtingen zou deze visserij de komende week ook zeker nog eens gedaan worden maar de realiteit is anders en staan er andere zaken op de agenda.
Er wordt mij wel eens gevraagd of een bellyboot (of misschien beter gezegd de in het water hangende benen voorzien van duikvliezen) de aanwezige vis niet verstoren en ik kan daar moeilijk antwoord op geven. Waarschijnlijk zal de vis een bellyboot niet zien als mogelijk gevaar en linken aan het stukje kunstaas wat over de bodem huppelt. Het overige waterleven accepteert mij wel heel snel gezien de vele watervogels die vlak langs de boot zwemmen. Zelfs zo dichtbij dat een fuut vlak onder mijn billen door het water schiet op zoek naar voedsel. Dat mag wel wat minder de volgende keer want het kontje klopt 180 in zo'n geval.



donderdag 9 september 2010

pelican 50, 75 en orvis 100a op marktplaats.

Vandaag 3 molentjes op Marktplaats.nl gezet:










Zeker de pelican 75 wordt zeer zelden aangeboden. Een buitenkansje derhalve voor de liefhebber van vintage hengelmateriaal of de verzamelaar.

zondag 5 september 2010

3 September 2010 verticalen.

Na een dagdienst op de zaterdag sta ik om 1515 aan de waterkant om bij Rikus in de boot te s tappen. Rikus heeft dan al een aantal uurtjes gevist en nog maar weinig activiteit gezien. De vis is op enkele plaatsen wel aanwezig maar weigert het shadje te pakken.
Nu leert de praktijk ook wel dat zo midden op de dag niet de beste tijd is op de plas waar we vandaag vissen. De betere vangsttijden zijn ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat zo rond de schemering. Ideaal water dus om nog even een paar uurtjes met de bellyboot te bevissen. Het is vandaag lekker weer dus het is zeker geen straf om op het water te mogen zijn. Je hoort ons niet klagen.
Mijn eerste aanbeet levert een baarsje rond de 25 cm op die direct wordt teruggezet. De vis was minimaal gehaakt aan het dregje, gemonteerd in het uiterste puntje van de staart. Vaak een teken dat de vis niet actief is. Het eigenbouw shadje van Rikus levert dus wel weer vis op onder deze moeilijke omstandigheden. Of dat nu komt door de glitters op de zijkant of de penetrante knoflook geur is niet te bewijzen.



De tweede aanbeet levert ook weer een vis op. Lekkere harde tik op de top en een knokkende vis in de diepte die niet omhoog wil komen geeft hoop op een forse snoekbaars. Als de vis echter begint te zwemmen gebeurd dat niet met de karakteristieke bonken op de hengel. Onze verbazing is dan ook groot als er een polsdikke paling in de oppervlakte komt met het dregje net in de bek. De vis wordt in het water onthaakt en zwemt weer rustig de diepte in. Van het shadje is maar weinig overgebleven.
Dan blijft het urenlang rustig. Er ligt wel vis op enkele plekken en ook grote scholen witvis worden gezien op het kleurendisplay van de dieptemeter maar een aanbeet levert het niet op.
Na een broodje neem ik de besturing van de boot over om op mijn favoriete gedeelte van dit water te vissen. Dat geeft Rikus de kans om wat te experimenteren en met afwijkend kunstaas te gaan vissen. Een bladpilker deze keer die met felle tikken omhoog wordt gehaald en gecontroleerd weer naar beneden zakt. Een vergeten stukje kunstaas welke toch zorgt voor een harde aanbeet en een kromme hengel door een snoekbaars te haken. Ook op de dieptemeter is hier genoeg snoekbaars te zien en het gebied wordt goed afgevist. Op verschillende dieptes en van diep naar ondiep maar ook andersom wordt een poging gedaan om nog iets te vangen en dat lukt dan ook. Met deze prachtige snoekbaars is ook direct de visdag afgelopen en wordt de boot daarna met daglicht getrailerd en klaar gemaakt voor de reis. Rikus weer hartelijk bedankt voor deze mooie uurtjes op dit uitdagend snoekbaarswater.

zaterdag 4 september 2010

Shads van Rikus Kreeft.

Vandaag weer met Rikus samen gevist vanuit de boot maar daar later meer over.

Rikus heeft ook zijn eigen ideëen over een goede shad voor het vissen op snoekbaars. Die heeft hij vertaald naar een gipsvorm waarmee dan een aantal shads tegelijk gemaakt kunnen worden. Een leuke hobby die wel wat inzicht, doorzettingsvermogen en tijd kost. Maar daar krijg je dan ook iets voor terug. Een tijd geleden heb ik al een aantal shads van hem overgenomen waarmee vooral werpend vanaf de kant lekker werd gevangen. Ook voor het verticalen blijkt het een topshadje te zijn. Lees maar eens de verhalen op metersnoeken.nl
Vandaag nog een aantal shadjes gekregen met een verlengde staart die daardoor bij een nog geringere snelheid zijn actie zal vertonen. Ik ben benieuwd.

zondag 29 augustus 2010

Als de kat van huis is.......

....danst een shadje op zoek naar een knappe snoekbaars.

Ik ga de nachtdienst in vandaag waardoor ik niet mee kan met de rest van het gezin naar een verjaardag toe. Om 1930 gaan Carla en de kinderen dan ook naar het zuiden en ik naar het noorden om nog even op snoekbaars en baars te vissen tot ik aan het werk moet. Net na 21 uur zal het donker zijn waardoor het gouden verticaaluurtje optimaal kan worden gebruikt.
Bij het water aangekomen springt het kunstaas al snel over de bodem van het kanaal op zoek naar vis. De hengel ligt opgetuigd in de auto en in het vliegvisvest zitten wat shadjes en ander materiaal. Met een schepnet voorzien van lange steel die om mijn middel gebonden is mbv een bagagespin loop ik zo de kantjes af. Na nog geen tien meter te hebben gelopen staat de CJW mosquito 0 al lekker krom op de eerste snoekbaars en zo volgen er het eerste uur nog 3 vissen allemaal tot zo'n 50 cm groot. In het donker verwacht ik ook de nodige aanbeten te krijgen maar niets is minder waar. Na de schemering is het gebeurd. Wel heel mooi om te zien zijn de vele honderden aasvisjes in het oppervlakte water die glinsteren door de aanwezigheid van diverse lampen op de kade. Ideaal aas voor de roofblei maar ik heb ze hier niet gezien of gehoord.
De fotoos zijn door het weinige licht niet scherp geworden. Hierdoor is niet te zien dat de 3,25 inch lange saltshaker shads alle keren zeer diep werden genomen. De vis was kennelijk een korte periode goed los, iets wat ik hier vaker mee maak zo vlak voor het donker worden.

woensdag 25 augustus 2010

Weinig stroming is weinig vis.

Eigenlijk moet de titel weinig stroming is weinig aanbeten zijn maar weinig vis is dan wel het gevolg. Vanmorgen werd namelijk gevist vanuit de bellyboot op een kanaal bij mij in de buurt onder de aanwezige bruggen. Vanuit de boot nauwelijks te bevissen omdat ze niet al te hoog zijn. Er is gevist met een dropshot montage en de tacklebox uit het vorige bericht heeft dan ook direct zijn nut kunnen bewijzen.

Het kanaal heeft onder meer als functie het afvoeren van overtollig water richting zee en een grote sluis op vele kilometers afstand zorgt daar dan ook geregeld voor. Staat die (gedeeltelijk) open dan vangt een ieder goed. Niet alleen baars en snoekbaars waar ik het op voorzien heb maar voor de feedervissers gaat dit verhaal ook op.

Vandaag dus geen stroming wat de bellyboot wel zo precies te besturen maakt. Elk paaltje en gaatje kan dan ook uitgevist worden op zoek naar roofvis. En die wordt ook wel gevonden en gevangen maar niet van het formaat wat ik in gedachten had. De visserij op zich was er niet minder mooi om en het was weer heerlijk om op het water geweest te zijn.

maandag 23 augustus 2010

Dropshot tacklebox.

Zoals beloofd bij deze mijn tacklebox voor het vissen met de dropshot montage op baars en snoekbaaars. Alles overzichtelijk in één box. Heel gemakkelijk om mee te nemen en simpel de montage te veranderen bij verlies of het proberen van iets anders.




De onderlijntjes zijn gewikkeld rond een stuk foam waarbij de lusjes aan weerszijden mbv een punaise zijn vastgeprikt. De V staartjes liggen gestrekt in een vak. Zorg dat de verschillende kleuren elkaar niet raken. De kleuren zullen anders elkaar vervuilen. Daarom heb ik zakjes gebruikt. Zo kun je meerdere kleuren in één vakje houden. Linksonder de spelden en de langwerpige loodjes. In de kleine vakjes onder zitten schoepstaartshadjes speciaal voor de baars. Als de baarzen actief zijn gaan ze hier helemaal voor.

zondag 22 augustus 2010

Mijnheer, uw vaartuig staat klaar.

Dit weekend wordt een dagdienst gedraaid en ben ik om 1500 uur vrij. Op de vrijdag heb ik nog contact met een andere snoekbaarsspecialist. Zijn naam is Rikus Kreeft. Hij heeft een boot die speciaal ingericht is voor de visserij op snoekbaars. Dus met een krachtige benzinemotor, electromotor en hightech dieptemeter. Hij wil op de zaterdag nog even op stap en ik kan wel met hem mee. Vanuit het werk bereik ik de trailerhelling binnen 20 minuten waar de boot al klaar ligt voor vertrek. Hengel en tas uit de auto en gaan met die banaan. Luxe hoor.

Ik weet niet of jullie wel eens vanuit de boot vissen maar op het water glijden de daagse beslommeringen direct van je af. Lekker alleen met vissen bezig en genieten van de omgeving want die is geweldig mooi hier. Op dit water had ik nog nooit gevist vanuit de boot maar Rikus weet een paar plekken om verticaal af te vissen. Ook een goede plek met veel rommel op de bodem wordt afgevist maar dan met de dropshot. Daarnaast kun je kilometers lang trollen met kunstaas op zoek naar grote snoek.




Op de eerste stek wordt verticalend binnen de minuut al een snoekbaars gevangen, dat beloofd wat. Voor de rest geen aanbeten hier en wordt de benzinemotor gestart om op weg te gaan naar de volgende stek die garant staat voor snoekbaars. Hier wordt met de dropshot gevist maar op een paar kleine tikjes na van waarschijnlijk kleine baars niets gezien. Benzine motor weer aan en langzaam varend wordt kilometers gevist met allerlei kunstaas slepend vanuit de boot. Geen tik.




Omdat het scheepvaartverkeer inmiddels sterk is gereduceerd besluiten we om een brug af te vissen. En hier vinden we de nodige snoekbaarzen. Geen grote vissen maar wel geregeld een lekker tik op de hengel en wat actie en dat was per slot van rekening ook de bedoeling.

Ik had vandaag slechts één hengel mee om alle vormen van visserij te doen. En dat is prima gelukt. De CJW vertical light is naast het verticaalvissen ook te gebruiken voor de visserij met de dropshot en het slepen met diepduikende plugjes.

Zo'n visdag gaat veel te snel voorbij. Rikus hartelijk bedankt voor de lift en we doen het binnenkort nog een keer over.

zaterdag 21 augustus 2010

In vol ornaat met de bellyboot op stap.

Als ik vis vanuit de bellyboot gebeurd dat vaak met een minimum aan materiaal. Alleen het noodzakelijke gaat mee en er wordt vaak met slechts één handhengel gevist. Vandaag wordt er voor het eerst gevist op een voor mij nieuw water. Om zo snel mogelijk een indruk te krijgen van het water wordt er op twee manieren gevist en gaat de dieptemeter ook mee. De plas heeft een diepte tussen de 0,8 en 1,5 meter en is kraakhelder. Het bestand aan vis bestaat uit voornamelijk baars en snoek waarvan de laatste tot ongeveer 80 cm groot is. Ideaal dus om licht te vissen. Als handhengel wordt dan ook een 3 grams spinhengel gebruikt en in de steun staat een 10 grams spinhengel voorzien van een dropshot montage of een jigkop voorzien van V staart shad.

De ruimte in een bellyboot is beperkt en je moet dan ook goed nadenken waar alles komt te liggen. In mijn tas op de linkerdrijver zit al het kunstaas en op de drijver zelf de hengelsteun. In de tas op de rechterdrijver zit de accu voor de dieptemeter en het onthaakgereedschap. De dieptemeter zelf is ook op de rechterdrijver gemonteerd. Zo hou je ruimte genoeg over om te vissen en een vis te onthaken.




Omdat er slechts een paar uurtjes gevist zal worden in de ochtend en het water redelijk groot is is het kiezen van een gebied voor de visdag belangrijk. Dat kan in alle rust thuis gedaan worden achter de peecee met een programma als maps.google. Op de dag zelf is de windrichting wel bekend en kies ik ervoor om op de wind te gaan vissen. Er staat een lekkere kabbel op het water wat op dergelijk helder water wel gusntig is voor de vangst. Maar daardoor zie ik niet dat vlak onder het oppervlakte een enorme plantenmassa aanwezig is. Dat merk ik pas op het moment dat ik in de bellyboot zit en mijn flippers zich door de planten heen bewegen. Tot zo'n 20 cm onder het oppervlakte water bevinden zich de planten en er drijft ook nog het nodige aan planten in het water. Het vissen met een steunhengel voorzien van de dropshot montage kan ik vandaag dus wel vergeten. Ook het shadje op de jigkop wat op zo'n 50 centimeter diepte wordt aangeboden pakt de hele tijd waterplanten. De steunhengel wordt dan ook al snel in de hengelhouder aan de zijkant geplaatst en wordt niet meer gebruikt.

Op de handhengel wordt een spinner of lepel gevist. Die zijn mooi boven de planten te vissen maar haken ook geregeld resten van drijvende planten. Na iedere worp heb ik het kunstaas dan ook in de handen om er vuil vanaf te halen maar ook om een vis te onthaken. Want gevangen wordt er. Genoeg om met een voldaan gevoel weer van het water af te stappen na een paar uur vissen. De vissen zijn niet groot maar geven wel een mooi gevecht op de ultralichte spinhengel.

Als ik een praatje maak met een bewoner van dit gebied blijkt dat de plantengroei op de gehele plas een probleem is. De schroeven van boten raken verstikt in de enorme plantenmassa en de boten lopen zelfs vast. Aan dit probleem wordt gewerkt door de waterbeheerder maar als je ziet op wat voor manier dat gebeurd schiet je wel in de lach. De maaiboot is niet veel groter dan mijn visboot en ten opzichte van de hoeveelheid water is dit dweilen met de kraan open.

Wat wel heel mooi is om te zien zijn de vissen die een schuilplaats zoeken onder mijn bellyboot of benen nadat ze zijn gevangen en teruggezet. In het heldere water zijn hun bewegingen prachtig te volgen.

Ik kom hier zeker terug. Misschien met een aantal andere bellybootvissers als zij daar ook zin in hebben.

donderdag 19 augustus 2010

Nog geen snoekbaars gezien.

Na het gesprek met de snoekbaarsspecialist twee dagen geleden is het vuurtje bij mij ook weer een beetje opgestookt. We zijn met de laatste dagen van de vakantie bezig en ook vanmorgen neem ik het er van om met het krieken van de dag aan het water te staan. De bellyboot ligt achter in de auto en de bedoeling is om op een plas te vissen met een bestand aan snoekbaars van een mooi formaat.

Er worden meerdere taluds afgevist waarbij de diepte varieert tussen de 3 en 8 meter. Op één aanbeet na helemaal niets gemerkt van de aanwezigheid van vis. En er werd technisch en tactisch naar mijn weten goed gevist. Over een paar weken hier nog eens proberen.

woensdag 18 augustus 2010

Ultra licht verticalen.

Op de dinsdagmorgen naar mijn ouders geweest om daar wat reparatie werkzaamheden te verrichten aan de dakgoot. Door lekkage was een gedeelte van het hout gaan rotten en dat zou vervangen worden.

Nu wonen zij in de buurt van een goed snoekbaarswater. Voor de zekerheid dus een hengeltje en wat shadjes meegenomen om nog even een poging te wagen. De mosquito 0 voorzien van een shimano 1000 molentje heeft al voor heel wat plezier gezorgd op deze manier.

Bij het water aangekomen zie ik net een andere snoekbaarsvisser zijn boot weer uit het water halen. Als ik dichterbij kom blijkt het om een oude bekende te gaan die ik in geen drie jaar gesproken had. Altijd leuk deze ontmoetingen en na even bijgepraat te hebben gaat ieders weer zijn eigen weg. Hij had verticalend 18 snoekbaarzen gevangen.

Ik begin te vissen door met een 8 cm lange saltshaker langs de kademuur te verticalen. Op een gegeven moment kan ik niet verder omdat hier het kanaal overgaat naar een haven. Altijd een goede stek met een onregelmatige stroming waar roofvis graag rondhangt om te jagen op prooivis in moeilijkheden. Het duurt niet lang of de eerste aanbeten worden gevoeld maar niet gehaakt. De oplossing is vaak om met een lichtere kop en/of kleinere shad te vissen. Beide worden gedaan en het feest kan beginnen. Baars na baars wordt gevangen. Een wel hele donkere lucht met al snel een fikse bui maken een eind aan deze visdag.

En ik maak weer eens een fout. Omdat minimaal materiaal is meegenomen haal ik niet het optimale uit de omstandigheden. Met een dropshotmontage was veel meer te vangen geweest en was het percentage verzilverde aanbeten veel hoger geweest. De vis lag namelijk maar op een paar vierkante meter uit de kant. Net te ver om verticalend af te vissen. De dropshot montage kun je praktisch stil in het water hangen en daarmee heel secuur een dergelijke hotspot afvissen.

Thuis aangekomen richt ik dan ook al snel een tacklebox in met materiaal voor het dropshotvissen die een volgende keer zeker mee gaat. Ik zal daar een apart verhaaltje over maken.

Als laatste nog een foto van een gemiddelde baars die gevangen werd. De grootste zal zo'n 30 cm geweest zijn. Het is een beetje een rare foto door een roestplek van het ijzer waarop de baars ligt bij zijn bek. De jigkop van de shad zie je nog net uit zijn bek steken.




Baarsvissen met een dergelijke ultralichte hengel is fantastisch om te doen. Harde aanbeten en een kromme hengel.

maandag 16 augustus 2010

De zeelt blijft komen.

Ook vanmorgen weer een paar uurtjes op de vroege ochtend met de lichtste penhengel op pad geweest. Op de 4 kleine voerplekjes aangelegd met zoete mais en hennep wordt overal vis gevangen. Ik moet wel zeggen dat stekken die voor een ieder in het oog springen in het begin van het seizoen veel vis opbrengen maar nu, een aantal maanden later, de aanbeten nerveus en slechts minimaal aanwezig zijn. Naast voorns, brasems ook weer 2 zeelten gevangen. Van de karper weer geen enkel teken. Het lijkt erop dat zeelt (niet echt een mooie foto) de plaats heeft ingenomen van de karper op mijn thuiswater.




Er zijn meerdere manieren om op zeelt te vissen. Ik vis het liefst met een lichte progressief buigende penhengel rond de 1 Lbs icm een molen of centrepin vlak onder de eigen kant met een pennetje. Maar deze methode is niet zaligmakend.

Met een vaste hengel voorzien van topelastiek kun je het aas ook uiterst precies aanbieden. Met het topelastiek heb je buffer genoeg om ook de zwaardere vissen veilig te kunnen landen.

Ook op afstand is uitstekend te vissen op zeelt. Lichte karperhengels tot 1,5 Lbs zijn hiervoor heel erg geschikt. Een loodje of voerkorf fungeert als werpgewicht. Als beetregistratie wordt een waker gebruikt. Bij deze visserij kun je eindeloos varieren in de aasaanbieding, gebruikte hengels (pen, snoekbaars, feeder en swingtip) en beetregistratie (waker, optonic, swingtip een feedertop). Daarnaast zou je ook nog met een dobber op afstand kunnen vissen. De gebruikte dobbers fungeren hierbij niet alleen als beetregistratie maar ook als werpgewicht omdat ze nogal wat lood kunnen dragen.

De laatste regels even opgeschreven naar aanleiding van een vraag die gesteld werd via het emailadres van mijn blog.

zondag 15 augustus 2010

Licht op zeelt.

Afgelopen week op een ochtend vroeg uit de veren om nog eens met de lichte penhengel te proberen wat zeelten te vangen. Met een tasje op de rug, een schepnet en een onthakingsmat om voornamelijk op te zitten ben je heel mobiel en kun je inspelen op de omstandigheden.
Voor deze visserij gebruik ik graag de centrepin voorzien van 14/00 nylon. Het is heerlijk om de duim als slip te kunnen gebruiken om eventueel wat lijn te geven als de vis daarom vraagt. De dril is dan ook veel intenser dan wanneer er gebruik wordt gemaakt van een werpmolen of eventueel het topelastiek als met de vaste hengel wordt gevist.
In de paar uurtjes vistijd komen een aantal mooie vissen boven water waaronder deze zeelt.

zondag 8 augustus 2010

Wouter heeft de smaak te pakken.

Na gisteravond veel vis gevangen te hebben is Wouter vandaag ook vastberaden om het nog eens te proberen. Tegen de avond ga ik met beide kinderen dan ook nog even richting de waterkant om een poging te doen om wat vis te vangen en zijn techniek aan te scherpen.
Het onderhands inleggen gaat al redelijk goed en ook het aanslaan is beheerst. Ik heb het aanslaan vergeleken met het uitdelen van een tik aan iemand. Geen aai, geen dreun maar een tik is genoeg om de haak te zetten.
Na het eerste visje wat al gauw onthaakt kan worden staan er al direct kinderen achter Wouter om te zien hoe hij dat doet. Vol trots laat hij zien hoe de hengel ingelegd moet worden en hoe maden eruit zien. Ook het aanslaan legt hij uit op de manier hoe ik hem dat uitgelegd heb. Nadat Wouter zo'n tien vissen gevangen heeft (hij telt ze niet eens meer)willen de beide andere kinderen ook wel even proberen. Ze zijn hier op vakantie en het klikt direct onderling. Ook zij vangen beide baars en voorn met Wouters hengel en zijn niet bang voor de maden. Integendeel. Het is juist lekker dat gekriebel door de vingers.
Direct onder de kant staat ruim een meter water. Onder dergelijke omstandigheden doen wij Sabiene, die nog niet zwemmen kan, een zwemvestje aan. Niet onverstandig lijkt mij.

zaterdag 7 augustus 2010

Een update.......

Regelmatig verschijnen er nieuwe verhaaltjes op mijn blog wanneer er gevist werd of een artikel onder de loupe werd genomen. Maar de laatste weken is het stil. Niets ernstigs verder maar ik zit in een hengelsportdip. Dingen die mij anders energie geven vragen dit nu alleen maar. Denk daarbij aan de vistrips, het lezen van hengelsportboeken of het doornemen van hengelsportsites. Ook het maken van kunstaas kan me even niet boeien. En daarom verschijnen er geen verhaaltjes op mijn blog. Niets ernstigs dus.

Op dit moment hebben we vakantie. Na een periode van veel uitstapjes doen we het even rustig aan. Vandaag met de hele familie naar een prachtig natuurgebied gegaan om met z"n allen een hengeltje uit te werpen. Voor mij een dag van tuigjes uit de war halen, haken aanknopen, beazen en gelukkig ook het onthaken van vis, want die werd bijna :-) door iedereen gevangen. Alle kinderen vingen vis en dat is helemaal top.




Ook Wouter heeft de smaak nu helemaal te pakken. Als toetje zijn we samen nog even naar een goede plek vlakbij huis geweest vanavond. Met wat begeleiding lukte het hem om 17 visjes (voorn, brasem en baars) te vangen in krap een uur tijd. Hij is helemaal gek van het vissen.

zaterdag 17 juli 2010

Weer op snoekbaars.

De komende tijd weer eens een keer op de snoekbaars proberen. Alvast het plaatje op de blogtitel aangepast. Dat kan dan zowel vanuit de boot, bellyboot of vanaf de kant gebeuren.
De afgelopen week is het niet gelukt om met honden of kattenbrokken op de karper te vissen. De spullen staan klaar maar hevig onweer gooide roet in het eten.
Ik heb een tip gekregen over een water met een goed bestand aan graskarper waar ik ook nog eens graag een poging op onderneem de komende weken.
In de losse uurtjes zal nog wel eens ultralicht gevist worden op roofvis op ondiep water of met de vlokhengel of voorn.

Keuze genoeg dus met hopenlijk binnenkort weer een vangstverslag.

vrijdag 16 juli 2010

Triest.

Sinds lange tijd weer eens de tijd kunnen vinden om met de hengel op pad te gaan. Twee hengels eigenlijk omdat naast de ultralichte spinhengel ook een hele lichte vlokhengel werd meegenomen voorzien van vlokdobberlijn. Met de hoge temperatuur van de laatste weken waren er geregeld groepjes voorns in het oppervlakte te zien als ik met de kinderen aan het fietsen was.
Door de zoveelste stevige onweersbui de afgelopen nacht is het echter danig afgekoeld en er staat ook nog eens een pittig windje waardoor ik de visserij op voorn al snel uit het hoofd kan zetten. Er wordt dus alleen met kunstaas gevist waarbij de nieuwste spinners van Alex eens lekker veel zwemtijd krijgen. De nodige baarsjes worden gevangen maar er is niet echt een vis bij die er op een positieve manier bovenuit steekt. Van snoek geen last gehad.
En dat is niet helemaal waar. Op een gegeven moment kom ik namelijk een snoek tegen boven de meter die al dagen geleden het loodje heeft gelegd. Hoe die hier komt is mij een raadsel hoewel ik natuurlijk wel een idee heb maar niets kan bewijzen. Triest. Ik had hem graag gevangen en weer teruggezet.

maandag 12 juli 2010

Kado van Jerry, handmade floats.

Vanmorgen werd ik blij verrast met een kado van Jerry, ook een lid van Flitsendnylon.nl Hij had een aantal handgemaakte dobbers van Andy Bachelor voor mij bij zich. Ontzettend mooi afgewerkt en een lust voor het oog.









Nogmaals hartelijk bedankt Jerry. Ook de dobbers van Drennan komen zeker van pas.

vrijdag 9 juli 2010

140, 128 en 98 cm.

3 kneiters in het water.

Het vissen staat op een laag pitje door andere activiteiten en de hoge temperaturen. Voor het oppervlakte vissen op karper staan de spulletjes klaar als de mogelijkheid zich voordoet op de late avond. Die mogelijkheid komt volgende week.

dinsdag 29 juni 2010

Ik zat er bij en keek er naar.

Op de maandagavond weer eens lekker ouderwets drijvend op de graskarper gevist. Struinen langs kilometers sloot op zoek naar actieve vissen die wel een stuk brood lusten. Die heb ik niet gevonden. Wel de nodige vissen gezien die aan het zonnen waren of azen op ander aas. Een stuk brood zorgde direct voor onrust onder de vissen. Als ik ze dus vangen wil zal er op een andere manier gevist moeten worden of met ander drijvend aas. Ik zat er dus bij en keek er naar.



De foto is genomen op een bankje middenin een natuurgebied waar nauwelijks mensen komen. Zeker geen vissers aan de oevers te zien.