maandag 28 november 2011

Streamer only part four.

Over de titel hoeft niet zo lang nagedacht te worden tegenwoordig.

Er is de afgelopen dinsdagmiddag wel gevist maar eigenlijk was het resultaat niet de moeite waard om er een verslag van te maken. Geen aanbeet, geen actie, niets geleerd. Toch een kleine update.

Het stukje ellende wat op een streamer lijkt op de onderste foto van het vorige verslag, bloeit in het water weer helemaal op tot een volwaardig stukje kunstaas waar zeker een visje mee te vangen zal zijn. Maar niet vandaag.


Stekken die anders wel een aanbeet opleveren zoals kruisingen van sloten leveren niets op. In een bredere vaart in dit stelsel van sloten blijft het ook rustig. Ook als er iets dieper gevist wordt door een loodhagel voor de kop van de streamer te plaatsen levert niets op.

Toch een moment van opleving als ik om een grote struik heenloop en oog in oog sta met een schaap met een wel heel groot gewei op de kop.

Als de temperaturen zo laag blijven wordt komende dinsdag wat dieper water opgezocht. Dan met de tiengrammer en een kopyto shadje een aanbeet proberen te krijgen. Of toch maar weer kiezen voor de streamer maar dan voorzien van een stuk lood voor de kop om wat sneller op diepte te komen.

Inmiddels is afgelopen dinsdag gevist met de tiengrammer op het diepere gedeelte. Wat een teleurstelling. Tijdens bijna iedere worp werden plantenresten naar boven gehaald. Ook het vlak boven de bodem vissen door het kunstaas eerder te starten had maar gedeeltelijk effect. Met een Illex DD cherry werd nog een snoekje gevangen maar wat had ik nog graag even met de ultralichte hengel in combinatie met een streamertje gevist. Een visserij die je in het bloed gaat zitten.

vrijdag 18 november 2011

Streamer only part three

Door een vrije dag is er op de vrijdag in de ochtend de mogelijkheid om te gaan vissen. Ook nu weer streamer only.

In een dichte mist worden de eerste worpen gemaakt. Algemeen bekend als niet de meest ideale omstandigheden maar thuis blijven zitten zal zeker geen aanbeet opleveren. Een groen zwarte streamer doet een half uur lang zijn kunstje maar levert geen aanbeet op. Het zal de tiende worp geweest zijn dat de witte streamer ineens vast loopt op 30 cm water terwijl er toch zeker een meter staat. De haak wordt krachtig gezet maar dat maakt weinig indruk op de vis. Terwijl de hengel maximaal gebogen staat zwemt de vis rustig in één tempo door. Na een aantal meter keert de vis en neemt een keihard schot naar de andere kant van de vaart. Dit is een hele fraaie vis. Vergelijkbaar met de vis van afgelopen dinsdag. Na een aantal vluchtpogingen moet ook deze vis zijn meerdere erkennen aan de uitgebalanceerde uitrusting en een visser die weet waar hij mee bezig is ;-)
Een sterke snoek van 83 cm wordt gemeten en gefotografeerd en gaat dan onbeschadigd weer terug het water in. Dit zijn de vissen die deze visserij zo mooi maken.



In de overige tijd worden ook nog eens 4 snoeken gehaakt aan de witte streamer met rode kop. De streamer zit zo diep in de bek van de gevangen vissen dat voor het onthaken via de kieuwdeksels wordt gekozen. Met een enkele haak is dat een peulenschil. Haak pakken met een tangetje en tussen de kieuwbogen naar buiten trekken. De nylonlijn breken en je trekt de streamer voorzien van onderlijn zo tussen de kieuwbogen door. Klaar.
Na 3 succesvolle streamer only trips kan ik voorzichtig een conclusie trekken op dit wat troebele water. Een licht gekleurde streamer vangt veel beter dan een donker gekleurde. De gebruikte Magnum sevenstrand 12/00 is heel goed bruikbaar op de ultralichte hengel maar is wel knauwgevoelig. Met een beetje pech kan het onderlijntje direct de prullenbak in na één vis want van herstellen is bij dit materiaal geen sprake. De streamers van Gerrit Elberse voldoen uitstekend. Ze kunnen tegen een stootje en zien er nog prima uit na een handvol snoeken. De ogen gaan wel snel kapot maar dat zal weinig uitmaken voor de vangstkracht.



Zo ziet de streamer na 4 diepgehaakte snoeken eruit. Met een keukenpapier is het meeste vocht inmiddels verwijderd en de rest van het vocht zal door het drogen op de radiator verdwijnen.

dinsdag 15 november 2011

Streamer only part two.

Vanmiddag op herhaling geweest met dezelfde uitrusting als de vorige keer echter met een aanpassing in de onderlijn. Ipv het spinstangetje werd nu een stukje Magnum sevenstrand gebruikt. De presentatie van de streamer is hiermee veel natuurlijker en zal de komende keer dan ook weer worden gebruikt.
Het leuke van een blog is dat mensen ook reageren op je berichten door het plaatsen van een reactie of het sturen van een email. Hierdoor krijg je heel direct informatie die direct toegepast kan worden. Een ieder hartelijk bedankt.
Het heeft vandaag helaas geen positief effect gehad op de vangst. Misschien door de plotselinge lage temperaturen rond het vriespunt. De eerste snoek doet twee keer een poging vlak voor mijn voeten om de streamer te grazen te nemen maar het blijft bij het spelen van tikkertje. De bek wordt niet open gedaan.
Met de laatste worp haak ik een prachtige vis die meerdere keren lijn van de goed afgestelde molen weet te nemen. Hier doe je het voor. Met de bek wagenwijd open probeert de vis keer op keer het kunstaas kwijt te raken wat hem niet lukt. Tijdens het positioneren van de vis voor een foto in het water tijdens de dril verslapt even de druk op de vis en deze maakt daar direct gebruik van door de weerhaakloze haak uit te schudden. Mijn eigen schuld.



Deze streamer met rode kop en wit lijf werd vandaag gebruikt.



En zo ziet de streamer eruit als hij helemaal nat is. In het water echter krijgt het kunstaas weer helemaal zijn volume terug en geeft een prachtig silhouet.

dinsdag 8 november 2011

Streamer only.

Het vissen met een streamer is in al die jaren dat er nu met kunstaas gevist wordt nog steeds niet mijn ding. Door de enthousiaste verhalen op de blog van Peter Linzell is afgelopen dinsdagmiddag weer een poging gedaan om met een creatie van bont en veren een snoek te vangen. En dat is dus in anderhalf uur vissen prima gelukt. Om niet in de verleiding te komen om toch met ander kunstaas te gaan vissen heb ik slechts een aantal streamers meegenomen.
Het materiaal waarmee gevist wordt bestaat uit de CJW mosquito 0 LV voorzien van een Shimano Twinpower 1000 mg met daarop 14/00 nylon en aan het einde een spinstang. De streamers zijn gemaakt door Gerrit Elbertse.Ik heb een aantal verschillende kleurencombinaties aangeschaft maar heb verder geen voorkeur voor de één of de ander. Als op de ene geen aanbeet wordt gekregen wordt een andere kleurencombinatie gebruikt. Meer zit er niet achter.
Gestart wordt met een rood/zwarte streamer die na de derde worp gestopt wordt door een snoek. Een mooie aanbeet met een droge tik op de top en een fontein aan wegspringende visjes maar de vis wordt niet gehaakt. Ik kijk er niet raar van op omdat mijn ervaring is dat tijdens het vissen met een streamer toch in verhouding veel vissen niet worden gehaakt.
Naar de reden is het gedeeltelijk gissen. Waarschijnlijk heeft het ermee te maken dat het bont vast komt te zitten in de bek van de snoek waardoor de haak niet kan worden gezet in de bek omdat die niet wordt verplaatst. De snoek doet zijn bek weer open en de streamer schiet er weer uit.
Na enkele baarzen die happen in de staart van de streamer en niet worden gehaakt is de volgende snoek wel het haasje. Optimaal gehaakt in het scharnier van de bek mag hij even op de foto. De rood/zwarte streamer is dan inmiddels al vervangen voor een compleet witte versie. Daarop vang ik op de terugweg ook de vis die in het begin gemist wordt. Deze keer is de streamer compleet verdwenen in de bek. Het onthaken is echter een peulenschil omdat er slechts gevist wordt met een enkele haak waarvan de weerhaak is platgeknepen.
Het vissen met de streamer is enorm goed bevallen. Jammer is wel dat op mijn thuiswater het water groen van kleur is en niet echt helder. Hierdoor verdwijnt de streamer al snel uit zicht als deze langzaam naar beneden zakt in het water. De enkele weerhaakloze haak en het moeiteloos kunnen plaatsen van het kunstaas zonder daarbij kabaal te maken in het water zijn de grootste pluspunten van deze visserij. Met in verhouding groot kunstaas is met licht materiaal toch te vissen. Er kan extreem langzaam worden gevist op plekken waar je een vis verwacht. De streamer wordt de komende tijd vaker gebruikt.
De twee streamers liggen inmiddels op de radiator te drogen wat een behoudt is voor dit kunstaas.



vrijdag 4 november 2011

Tentamenperiode.

Van het vissen zal de komende maand weinig komen. Carla zit in een tentamenperiode waardoor vrije tijd eigenlijk niet aanwezig is. Mijn enige mogelijkheid is dan wekelijks de dinsdagmiddag tussen 13 en 15 uur waar dan ook dankbaar gebruik van wordt gemaakt.

Afgelopen dinsdagmiddag met de ultralichte hengel voorzien van dyneema wat bruggen afgelopen om er met een Kopyto 2,5 inch shadje onder te vissen voornamelijk op zoek naar baars. Maar een snoekbaars of snoek behoort dan ook tot de mogelijkheden.
Ik heb het eerder geschreven maar het verschil bij deze visserij wordt gemaakt door de jigkop die wordt gebruikt. Het juiste gewicht en een wijde haakbocht maken het verschil tussen het voelen van een aanbeet en het vangen van een vis.
Naast een heel klein snoekje wordt een grotere (+/- 75 cm) verspeeld omdat hij losschiet. Tientallen kleine baarzen tot net boven de 20 cm worden wel gevangen en weer teruggezet. Geen enkele oude vechtersbaas blijkt tussen de vele palen aanwezig te zijn. Jammer.