zondag 26 augustus 2012

Zeebaarsvissen op Texel met kunstaas.


Tijdens onze vakantie op Texel moest er natuurlijk ook gevist worden op zee. Ik had gehoord van de mogelijkheden om hier zeebaars te vangen. Die kans mag ik niet laten lopen. En daarbij gaat mijn voorkeur uit naar het vissen met ondiep lopende slanke pluggen van een centimeter of 8 tot 10. Naar mijn mening de mooiste manier om deze vissoort te belagen of het moet al met een oppervlaktekunstaas zijn wat ik ook bij me heb. Dat hier met zeepieren beter gevangen wordt is mij bekend.

Omdat de vakantie gevierd wordt met het hele gezin en het vissen daarbij niet op de eerste plaats komt zijn niet alle mogelijkheden benut om op meerdere plaatsen te gaan vissen. De vele kribben aan de Noordzeekust zijn pleisterplaatsen voor de zeebaars. Met afgaand water stroomt voedsel mee de zee in waaraan de zeebaars zich graag tegoed doet. De gelegenheid om juist deze plekken een kans te geven. Met een waadpak aan is heel goed te lopen over de brede kribben van Texel terwijl je tot de knieën door het water loopt. Het water spat je daarbij soms om de oren, zeker als je tot aan het einde van de krib bent gekomen. Onderweg heb je een prachtig uitzicht over het dierenleven wat zich bevindt rond de krib. Het water is namelijk helder waardoor je het idee hebt door een aquarium te lopen. Overal zie je krabben en kwallen gaan.


Dit is het uitzicht op het water ter hoogte van de krib die nu nog onder water ligt. Omdat het afgaand water is ziet hetzelfde punt er 2 uur later zo uit. In die tussentijd is het water zo'n 80 centimeter gedaald.


Ook buiten de kribben om heb je interessante plekken langs het strand die zichtbaar worden met laag water. Vlak langs de kant heb je namelijk stukken die een stuk dieper zijn dan verder gelegen stukken. Met opkomend en afgaand water zul je hier dus een sterkere stroming treffen wat vaak een betere kans op vis geeft. Zeker als er gevist wordt met zeepieren zijn dit de stekken. Ik geef bewust geen plekken weer omdat ik op die manier misschien onbedoeld de stekken van anderen prijsgeef.
Maar ik maak dus heel bewust de keuze om met kunstaas te vissen. De manier waarop is voor mij vaak minstens zo belangrijk als de vangst op zich. De CJW long light 1 wordt hierbij gebruikt met hierop gemonteerd een Spro Red Arc voorzien van 12/00 dyneema en een onderlijn van 27/00 fluocarbon.

Staande op de krib worden worpen gemaakt naar het diepere water toe. Hierbij wordt het kunstaas snel met tempowisselingen door het geven van tikken met de hengel binnen gevist. Het plugje lijkt zo net op een visje wat in paniek een goed heenkomen zoekt. Prima.

Zo worden meerdere kribben uitgevist tijdens een aantal dagen met afgaand water. Helaas krijg ik geen enkele aanbeet van een zeebaars. Een locale visser weet echter wel op deze manier een fraaie vis te vangen als we met het hele gezin een strandwandeling maken. Het kan dus wel. Ik verheug me op de volgende vakantie op Texel.
Op de bovenstaande foto is te zien mijn uitzicht vanaf de punt van de krib richting het strand. Je staat dus tot je knieën in het water. Hieronder het uitzicht met afgaand water.
Misschien ter compensatie zie ik meerdere keren op geringe afstand zeehonden zwemmen. Niet die iele beestjes uit Pieterburen maar gezonde grote brede beesten die net zo zeer van mij schrikken als ik van hun wanneer ze binnen tien meter afstand ineens opduiken. Geweldig om mee te maken.Even een zijsprongetje. Wat een leuke plek om een vakantie door te brengen dit Texel. Gevarieerd landschap met langs de Noordzeekust kilometers duinen, bossen en heide. Ideaal voor de natuurliefhebbers te voet en op de fiets. Daarnaast is er voor de surf en zeilliefhebbers altijd wel een geschikte plek te vinden om hun hobby te beoefenen. Op Texel staat eigenlijk altijd wel wind. En voor ons vissers zijn er naast de zeebaars nog een hoop andere vissen te vangen als bijvoorbeeld makreel, fint, geep en platvis. Zeepieren kunnen eventueel op meerdere plekken worden gekocht. En voor de mensen die het rustig aan willen doen biedt het kilometers lange strand altijd wel een plekje om te liggen en een duik te nemen in het verfrissende water van de Noordzee met geregeld een mooie branding. Echt een aanrader voor een vakantie met het hele gezin.3 opmerkingen:

 1. Daar moet je wel tot rust komen. Ben er zelf nog nooit geweest, maar hoor steeds vaker hele positieve verhalen. Leuke foto die van die kwal met molen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En op texel heb je ook nog eens de mogelijkheid op karper te vissen Boudewijn. Zeker de moeite waard.

  vrgr Klaasjan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk stukje om te lezen, heel herkenbaar. Begin augustus heb ik daar op dezelfde manier gevist. Ik heb wel een paar zeebaarzen gevangen en zelfs een zeeforel(tje). Op een gegeven moment zag ik de zeebaars door een rollende golf heen zwemmen, zeer spectaculair.

  BeantwoordenVerwijderen