zondag 12 juni 2011

Kleine Tukkers.

Op de smalle slootjes die bij ons in de buurt lopen is het niet nodig om met groot kunstaas te vissen waardoor een zware hengel vereist is. De snoek wordt immers daar ook niet zo groot. Een exemplaar van 80 cm is al een reus. Door de aanwezigheid van waterplanten is het echter niet verstandig om met een te lichte uitrusting op pad te gaan omdat verspelen van het kunstaas of vis voorzien van kunstaas meer regel is dan uitzondering. Tel daarbij op dat deze sloten en vaarten ook nog eens vrij helder zijn waardoor het kunstaas goed is te volgen en je hebt een goede reden om met kleine jerkbaitjes te gaan vissen. Heerlijk om de actie in het water te zien en boeiend om het stukje kunstaas langs de planten te krijgen.

Één van de eerste jerkbaitjes die ik in een kleinere uitvoering gemaakt heb jaren geleden is de kleine tukker naar een origineel patroon van Eric de Lange, de bouwer van de tukker jerkbait. Door het patroon te verkleinen via een copieerapparaat en het aanpassen van de uitloding krijg je deze kleine uitvoering. Heel gemakkelijk te vissen met een gewicht van ongeveer 25 gram. De licht zinkende versie is ook hier weer mijn favoriet. De kleine tukker gaat van links naar rechts door het water waarbij hij ook nog wel eens duikt of naar boven komt. De bovenste en onderste komen uit mijn eerste serie van deze kleine jerkbaits. Vele series zijn hiervan gemaakt en verkocht.

2 opmerkingen:

 1. Ha Klaasjan,
  Kun je misschien vistechnisch een vergelijking maken tussen deze jerkbaits en de kleine langzaam zinkende Salmo Slider van 7 cm (21 gram)? Mooi zijn die stukjes handwerk van jou in ieder geval.
  Groet, -HansP-

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Hans,

  Ik ben nooit zo'n slider liefhebber geweest. De slider is heel gemakkelijk te vissen. Voor deze tukker is wat meer timing vereist. Het mooiste is om vlak voor het stilvallen het kunstaas weer een tik te geven. Dat geeft een versnelling van het kunstaas de andere kant op. Laat je hem stilvallen dan kan de tukker ook naar boven of onderen schieten wat ook niet verkeerd is.

  vrgr Klaasjan

  BeantwoordenVerwijderen