zaterdag 2 juli 2011

De laatste weken met een klapper op de laatste dag.

Veel stoute hengelsport plannen dit jaar maar door omstandigheden geen vervolg hieraan gegeven in de uitvoering daarvan. In de pinkstervakantie nog wel een paar keer erop uit geweest, niet altijd met een hengel, maar wel aan en op het water. Ook de kinderen hebben daar veel plezier aan.
Zo werd er op mijn thuiswater met de kano gevaren. Mooi om te zien dat na een paar bochtjes Wouter, die voor in de canadees zit, al direct door heeft hoe hij moet peddelen om scherp een bocht te nemen zonder mijn aanwijzingen. Sabiene, die midden in de boot zit, zingt liedjes en zwaait naar mensen. Ik kijk ondertussen ook naar eventueel aanwezige karpers die ik de laatste jaren hier niet meer vangen kan. Ook nu zie ik weinig vis op wat brasems en voorns na dan. Op een ondiepe plek met een hele zachte bodem komen we ze dan uiteindelijk tegen. Grote boeggolven voor de kano geven duidelijk hun aanwezigheid aan. Op een warme avond hier maar een keer proberen met drijvende kattenbrokjes.

Er werden ook karpers gespot tijdens het kunstaasvissen op een relatief onbekend water voor mij. Het gaat hier om een vaart die eindigt met een stuw en ontstaat uit een meer. Het meer staat bekend om zijn karpers en snoekbaars maar vooral om de grote brasems die er talrijk voorkomen. De vaart lijkt mij rond januari-maart een plek waar de snoeken komen om te paaien. Geen aanbeet van snoek gehad en ook de andere roofvissen geven niet thuis. Maar dus wel karpers gezien in de kant, een mooie uitdaging om daar eens gericht op te vissen. Helaas is de meeste activiteit te zien aan de andere kant van de vaart waar je nauwelijks komen kunt. Het vissen op afstand is niet helemaal mijn ding maar zal toch de beste manier zijn om het te gaan proberen.

In de kleine uurtjes in de buurt nog wat met de ultralichte spinhengel gevist met een bijpassende spinner. Het is niet wild wat de vangsten betreft maar zo nu en dan een baars of snoek maken het toch de moeite waard om te gaan. Geen grote vissen dus. De aanbeten blijven echter prachtig om mee te maken en ook van een misser of kolk achter het kunstaas kan ik genieten.Gisteren tussen wat familiebezoekjes door weer eens met de mosquito 0 en een kopyto shadje gericht gevist op baars en snoekbaars op een favoriet kanaal van mij. Zo in het weekend kun je hier vaak meerdere vissers verwachten maar vandaag heb ik het rijk alleen, vaak een slecht teken voor de vangst.
Ik heb een uitstekende controle over het kleine shadje op de 5 grams jigkop ondanks dat hier ruim 5 meter water staat en het water continu in beweging is door het schutten van boten in een sluis ruim een kilometer verderop. De eerste aanbeet levert direct een klein snoekbaarsje op die na de foto direct weer mag zwemmen. Snoeken is zoeken maar bij het vissen op baars gaat dat ook zeker op. Het water lijkt soms geen vis te bevatten tot je een school van deze prachtige rovers gevonden hebt en de droge tik weer op de top gevoelt wordt. En ik het ze gevonden en hoe.
Op mijn meest favoriete stek in dit water tref ik de omstandigheden optimaal aan. De stroming gaat van rechts naar links maar vlak onder mijn voeten staat een keerstroom in omgekeerde richting. Een nachtmerrie voor prooivis maar een eldorado voor roofvis. Als het shadje voorzien van de lichte jigkop na 15 seconden de bodem heeft bereikt wordt langzaam binnengevist tot ik de controle door de stroming kwijt raak en de hele combinatie een speelbal wordt van de omstandigheden. Dat is ook vaak het moment waarop de roofvis toeslaat wat aanvoelt in het begin alsof er een plastic zak is gehaakt. De weerstand tijdens het heffen van de hengel geeft dit feilloos aan en na het zetten van de haak begint het spel tussen mij en de vis. En dat verveelt nooit. De baarzen zijn mooi aan de maat en meten tussen de 25 en 30 cm. Het wordt nog mooier wanneer de gevangen baarzen allemaal rond de 40 cm meten. Binnen 2 uurtjes vissen worden zo tussen de 40 en 50 baarzen gevangen. Dat heb ik hier nog nooit eerder meegemaakt. Een kwestie van op het juiste moment aanwezig zijn. Heel erg mooi om dat weer een keer mee te maken. Straks na het werk nog maar eens proberen maar ook hier geven resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst.

Omdat ik alleen vis en de omstandigheden (harde bodem en een nog hardere wind)voor het fotograferen ook verre van ideaal zijn, is niet veel aandacht besteedt aan het maken van fotoos.1 opmerking:

  1. Een hele knappe prestatie op dit water. Inderdaad op het juiste moment op de juiste plaats zijn maar ook vooral weten waar je mee bezig bent.

    Jouke J.

    BeantwoordenVerwijderen