zondag 17 juli 2011

Uit de oude doos......

Van het vissen komt maar bar weinig. Dan maar even een verhaaltje uit de oude doos waarbij er gevist werd vanuit de bellyboot, één van mijn favoriete manieren van vissen.

Na een nachtdienst wordt er op een mooie plas in het noorden van het land gevist vanuit de bellyboot die al opgepompt in de auto ligt te wachten op de avonturen die komen gaan. Samen met de duikvinnen, waadpak en hengelgerei gaat dat uitstekend in een middenklasse auto met achterklep. Om 7 uur vrij en reeds om half acht in de bellyboot op het water. Dat is een heel groot voordeel van deze manier van vissen. Het in en uitstappen is in 5 minuten gebeurd. Ideaal voor een paar uurtjes vissen.

Het wordt een mooie dag volgens het KNMI met een middagtemperatuur van 23 graden. Ik heb helaas pech dat een groot gedeelte van de oever bezet wordt door witvissers. Ook het geplande traject kan niet bevist worden door de vele lijnen van feederhengels. Dan maar de plas op en zoeken naar interessante taluds. Dat valt echter zonder dieptemeter nog niet mee. Omdat het maar voor een paar uurtjes zou zijn is deze thuis gelaten. Op deze plas is een dergelijk apparaat echter wel noodzakelijk om goed de juiste diepte te kunnen houden.

Na 3 kwartier te hebben gevist met een kippershad van Rozemeijer wordt er een shad aangedaan van SPRO gemonteerd op een 14 grams jigkop. Deze geeft bij een geringe snelheid al een mooie beweging van de staart. Prima dus voor de bellyboot. Ook de snoekbaarzen weten dit te waarderen door de shad binnen 5 minuten voor de eerste keer te pakken. Een mooie vis van rond de 55 cm is het resultaat. De shad zit voor in de bek waardoor de vis niet eens het water uit hoeft om onthaakt te worden. Tijdens de aanbeet is er direct een boeitje overboord gegooid om de plek weer te vinden. Deze ligt tijdens het verticalen al klaar op mijn tafeltje van de bellyboot. Omdat ik afgedreven ben wordt er terug richting boeitje gepeddeld. Shadje laten zakken en direct een harde aanbeet, deze voelt beter. De snoekbaars is 68 cm en wordt gefotografeerd. Nog een keer terug en hetzelfde ritueel vindt weer plaats. Na een kwartier jojo-en volgt de derde snoekbaars. Weer tussen de 55 en 60 centimeter. Op de weg terug naar de auto krijg ik geen aanbeten meer. Je zult mij niet horen klagen.

Ik kan dan ook een ieder aanbevelen om het verticalen vanuit een bellyboot eens te gaan proberen. Je zit middenin de actie en kunt een stek fantastisch uitkammen. Door de lage positie beleef je alles veel intenser en kun je de vissen uitstekend pakken en terugzetten. Al krijg je wel als dank vaak een nat pak van de weg spurtende snoekbaars.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten