zaterdag 10 september 2016

Met de centrepin vissen op karper met de penhengel.

Aan een vervelende periode in mijn leven lijkt een beetje een einde te komen. Hierbij voel ik ook weer de neiging om iets te schrijven over mijn visserij zeker omdat het zitten aan de waterkant een vorm van mindfullness voor mij is geweest om de zaken weer op een rijtje te krijgen. Scherp turen naar een dobbertje en verder alles proberen te vergeten. De wereld niet groter dan de afstand tussen mij en het rode puntje. Misschien herkenbaar voor lezers.

En er werd vreselijk goed karper gevangen op de vijver waar ik op slechts 200 meter vanaf woonde. Maar dat was het belangrijkste niet. De vissen werden aan het fraaie materiaal gedrild om daarna in het net onthaakt te worden en teruggezet. Het belangrijkste was om weer tot rust te komen en de zaken die aandacht nodig hadden in mijn leven grondig aan te pakken.

Een lieve vriendin een een advocaat zorgden ervoor dat ik de kinderen week op week af te zien krijg. Een stevig fundament om op door te gaan.

De centrepin is voor mij het instrument bij uitstek geworden om vlak onder de kant met de pen op karper te vissen. Aanslaan na de aanbeet en de vis onder geringe druk rustig van de stek laten zwemmen om verderop de druk te verhogen en de vis te drillen. Met de duim van de rechterhand alles onder controle. Bij terugkomst het aasje weer rustig laten zakken waarna de volgende aanbeet volgt. 7 vissen tot 70 cm per uur was geen uitzondering. Drie keer hoera voor de centrepin. Ik zoek er nog een exemplaar met lijngeleider bij de komende tijd.

Met aardige bekwame vissers kennis gemaakt daar aan de vijver. Met Jelle al een paar keer aan het vissen elders in de provincie geweest. Mooie visdagen. Fantastische visdagen. Twee vissers met slechts een hengel, net en tasje op zoek naar mooi viswater. En dat werd gevonden. Verder kennis gemaakt met onder andere Rieks en Grieko. Ervaren rotten in het vak. En natuurlijk Bert waar ik al mee vis sinds de kleuterschool. Ook zij maken het vissen weer leuk om te doen.

Ik moet nog een beetje experimenteren met het overzetten van fotoos van de mobiel op de blog maar dat gaat vast lukken. Ik ga ervoor!!!


Dit is één van de mooiste vissen die van de vijver kwam. Op de CJW CSL Xlight icm de centrepin en 14/00 nylon.


Een van de vele vissen die gevangen werd tijdens een dagje struinen met Jelle.


Ook rond een fikse hagelbui werd gewoon doorgevangen. Goed te zien is de simpele hengelsteun. De achterkant van de hengel zit vast in de steun. Geregeld is gebeurd dat een karper het aas zo snel nam dat de centrepin lijn begon te geven voor er werd aangeslagen. Ook die vissen werden gewoon gevangen en de hengel bleef netjes liggen tijdens de aanbeet. Nogmaals drie keer hoera voor de centrepin.


Jelle een karper aan het drillen op de lichtste hexagraph. Vissen doe je samen. Vangen ook. De hengel afstaan is geen probleem.

2 opmerkingen:

 1. Klaas Jan,

  Wow, ik moest zeker drie keer slikken tijdens het lezen van dit verslag. Sterkte!

  Gr,
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klaasjan,

  Goed dat je na een beroerde periode de draad weer hebt kunnen oppakken.
  Leuk verslag over vissen met de centrepin.
  Het lijkt mij toch dat de simpele hengelsteun weerstand moet geven bij afname lijn...bij mij liep de lijn meestal klem onder de steun, door gebruik te maken van een V steuntje is het opgelost.

  Groet Hans

  BeantwoordenVerwijderen