zaterdag 18 september 2010

18 september Verticalen vanuit de boot.

Begin van de week werd de afspraak met Rikus gemaakt om op zaterdag voor het werk aan nog een aantal uren te vissen op snoekbaars in een kanaal waar we beide bekend zijn. De voorspelling geeft een droge dag aan met zo nu en dan eens een buitje regen maar hoe verder we in de week komen des te groter de kans wordt op regen.
En we hebben het geweten. De boot wordt in de regen te water gelaten en ook tijdens de helft van de vistijd blijft het niet droog. Goede regenkleding is dan een vereiste. Iets wat bij mij na vandaag weer zeker een punt van aandacht is.

Ik ben iets eerder bij de trailerhelling aanwezig en laat nog even een shadje zakken langs de kademuur. Na 5 meter lopen een keiharde tik op de hengel die direct krom staat. Als Rikus uit de auto stapt kan hij mij direct op de foto zetten met de eerste vis van de dag. Een vette bot wordt even later weer keurig teruggezet.
Het traileren is zo gebeurd maar wat is het onderste gedeelte glad. Dat ondervind ik aan den lijve en kom daarbij hard op de helling terecht waarbij ik met de benen het water inglijdt. Gelukkig heb ik het regenpak met laarzen aan waardoor er slecht een klein stukje van de broek nat is geworden. Verder geen schade.
De vis wordt als we eenmaal op weg zijn al snel gevonden en gevangen. Niet groot maar het doet de regen en kou toch voor heel even vergeten. Als de aanbeten stil vallen wordt er verkast en een andere stek aangedaan. En dit tafereel herhaalt zich een aantal keren. Met een snelle boot zoals Rikus heeft is dat geen enkel probleem. Geen vis, electromotor omhoog en de benzinemotor weer aan op zoek naar beter.
Zo worden de nodige snoekbaarzen en een baars gevangen. Op één na allemaal aan een eigenbouw shadje van Rikus.
Onder dreiging van een zware bui besluiten we om de trailerhelling weer op te zoeken. De boot ligt net vast of de hoosbui breekt los. We schuilen in de auto en traileren als het weer wat is opgeklaard. Nu is het Rikus zijn beurt om hard onderuit te gaan op de nog gladdere helling en het is maar goed dat we met twee man zijn om elkaar houvast te bieden.

Het was me weer een waar genoegen Rikus.

Dit is een beetje het formaat wat je hier het meeste vangt. Maar ze zitten er veel groter.

In een volgend artikel zal ik wat aandacht besteden aan het in mijn ogen juist klaarmaken van een verticaal shadje. Het levert mij in ieder geval een hoger percentage gehaakte vissen op dan aan de normaal gebruikte methode.

2 opmerkingen:

 1. Klaasjan het was weer eens dag met veel regen maar waar jij de vis hebt gevangen, vind het klasse van je. Trouwens weer een mooi verhaal zoals altijd. Ik zou zeggen tot een volgende keer.

  Rikus.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een glibberig avontuur met ruwe vis...

  Zulke verhalen lees ik graag ;)

  Mooi dat jullie onbeschadigd en overeind zijn gebleven!

  BeantwoordenVerwijderen