zondag 5 september 2010

3 September 2010 verticalen.

Na een dagdienst op de zaterdag sta ik om 1515 aan de waterkant om bij Rikus in de boot te s tappen. Rikus heeft dan al een aantal uurtjes gevist en nog maar weinig activiteit gezien. De vis is op enkele plaatsen wel aanwezig maar weigert het shadje te pakken.
Nu leert de praktijk ook wel dat zo midden op de dag niet de beste tijd is op de plas waar we vandaag vissen. De betere vangsttijden zijn ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat zo rond de schemering. Ideaal water dus om nog even een paar uurtjes met de bellyboot te bevissen. Het is vandaag lekker weer dus het is zeker geen straf om op het water te mogen zijn. Je hoort ons niet klagen.
Mijn eerste aanbeet levert een baarsje rond de 25 cm op die direct wordt teruggezet. De vis was minimaal gehaakt aan het dregje, gemonteerd in het uiterste puntje van de staart. Vaak een teken dat de vis niet actief is. Het eigenbouw shadje van Rikus levert dus wel weer vis op onder deze moeilijke omstandigheden. Of dat nu komt door de glitters op de zijkant of de penetrante knoflook geur is niet te bewijzen.



De tweede aanbeet levert ook weer een vis op. Lekkere harde tik op de top en een knokkende vis in de diepte die niet omhoog wil komen geeft hoop op een forse snoekbaars. Als de vis echter begint te zwemmen gebeurd dat niet met de karakteristieke bonken op de hengel. Onze verbazing is dan ook groot als er een polsdikke paling in de oppervlakte komt met het dregje net in de bek. De vis wordt in het water onthaakt en zwemt weer rustig de diepte in. Van het shadje is maar weinig overgebleven.
Dan blijft het urenlang rustig. Er ligt wel vis op enkele plekken en ook grote scholen witvis worden gezien op het kleurendisplay van de dieptemeter maar een aanbeet levert het niet op.
Na een broodje neem ik de besturing van de boot over om op mijn favoriete gedeelte van dit water te vissen. Dat geeft Rikus de kans om wat te experimenteren en met afwijkend kunstaas te gaan vissen. Een bladpilker deze keer die met felle tikken omhoog wordt gehaald en gecontroleerd weer naar beneden zakt. Een vergeten stukje kunstaas welke toch zorgt voor een harde aanbeet en een kromme hengel door een snoekbaars te haken. Ook op de dieptemeter is hier genoeg snoekbaars te zien en het gebied wordt goed afgevist. Op verschillende dieptes en van diep naar ondiep maar ook andersom wordt een poging gedaan om nog iets te vangen en dat lukt dan ook. Met deze prachtige snoekbaars is ook direct de visdag afgelopen en wordt de boot daarna met daglicht getrailerd en klaar gemaakt voor de reis. Rikus weer hartelijk bedankt voor deze mooie uurtjes op dit uitdagend snoekbaarswater.

1 opmerking:

  1. Klaasjan het was weer gezellig om met je te vissen. Jammer dat de snoekbaars niet echt los kwam. Alvast tot een volgende keer.

    Rikus.

    BeantwoordenVerwijderen