zondag 12 september 2010

12 september Succesvol dropshotten vanuit de bellyboot.

Als ik om 15 uur wakker ben na de nachtdienst kan er worden gevist omdat de rest van de familie op verjaardagsvisite is. Gefeliciteerd tante Elly. Gisteren had ik het plan al opgevat om dat vanuit de bellyboot te doen op een heldere plas in de buurt met oppervlakte kunstaas. Het regent echter pijpenstelen en dat zijn voor deze visserij niet de ideale omstandigheden.
Verticalen dan maar met de CJW mosquito 0 met een lengte van 170 cm. Daarop een Shimano 1000 Twinpower PGS voorzien van 10/00 dyneema, de Power Pro van Spro. De V staart shadjes komen van Lunkercity en heten Finn S fish 4". De shadjes zijn ook van Lunkercity en heten saltshaker 3,5". Dropshotten wordt het meest gedaan met de genoemde Finn S fish. Deze keer even duidelijk het materiaal genoemd omdat daar geregeld een vraag over komt via de email. Met deze combinatie is iedere roofvis een plezier om te vangen en het vist ook nog eens uiterst scherp.
Als ik naar het water rij met de auto zie ik al van ver de donker grijze wolken boven de visplek hangen. En het begint inderdaad steeds harder te regenen bij elke kilometer die ik dichterbij kom. Het regent zo hard dat ik de eerste 5 minuten in de auto zitten blijf om niet direct tot op het bot nat te worden. En ik heb mijn neopreenpak al aan.
Met een lichte miezerregen verlaat ik de auto en stap in de bellyboot die al opgeblazen achterin ligt. Flippers aan en instappen. Binnen 3 minuten is dit tafereel gebeurd. Super.
Gekozen is voor een brug in een breed kanaal met de nodige dukdalven en peilers. Een prachtige stek voor het vissen op snoekbaars die mij ook nog eens een schuilplaats geeft wanneer het weer hard regent. En dat is geregeld het geval. Op zo'n moment wordt er met de dropshot werpend gevist waarbij de boot onder de brug blijft liggen. Een techniek die vandaag veel vis oplevert. Op één stek heb ik last van veel lossers. Tik op de hengel, even vis voelen en dan er weer af. Waarschijnlijk baars die of klein van formaat is of niet echt actief. De dropshot wordt verwisseld voor een saltshaker op een 5 grams jigkop en die stek wordt verticaal afgevist. Met wat snellere bewegingen dan normaal haak ik baars na baars variërend in grote tussen de 20 en 45 cm. Baarzen boven de 40 cm zijn een sensatie aan dergelijke lichte hengels en maken je al gauw tot een verticaaljunkie.Naast de baarzen wordt ook nog hele kleine snoekbaars (rond de 25 cm) gevangen en een mooie snoek tussen de 70 en 80 cm gehaakt die het nodige spektakel geeft onder de brug en met een fraaie sprong los weet te komen door met zijn vele scherpe tandjes de lijn kapot te bijten.
Ik heb inderdaad een paar prachtige visuurtjes gehad vanuit de bellyboot. Verslavend mooi. En zonder verdere verplichtingen zou deze visserij de komende week ook zeker nog eens gedaan worden maar de realiteit is anders en staan er andere zaken op de agenda.
Er wordt mij wel eens gevraagd of een bellyboot (of misschien beter gezegd de in het water hangende benen voorzien van duikvliezen) de aanwezige vis niet verstoren en ik kan daar moeilijk antwoord op geven. Waarschijnlijk zal de vis een bellyboot niet zien als mogelijk gevaar en linken aan het stukje kunstaas wat over de bodem huppelt. Het overige waterleven accepteert mij wel heel snel gezien de vele watervogels die vlak langs de boot zwemmen. Zelfs zo dichtbij dat een fuut vlak onder mijn billen door het water schiet op zoek naar voedsel. Dat mag wel wat minder de volgende keer want het kontje klopt 180 in zo'n geval.5 opmerkingen:

 1. Dat zijn alvast mooie foto's Klaasjan.
  Dat tijdelijk dropshotslachtoffer met z'n gele shadje, prachtig!

  Ik wed dat daar weer een mooi verhaal bij hoort en we dat nog tegoed hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat heb je goed gezien Ben. Ik heb het verhaal net geschreven op mijn werk tijdens de nachtdienst tussen de werkzaamheden door.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie dag heb jij gehad zeg! Net wakker en dan zó nog een paar uurtjes mogen bellyturieren...top!
  Weer bedankt voor het leuke verslag!

  En die futen...die houden je scherp! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Klaasjan mooi toch dat je zo nog even na je werk kan vissen. Mooi verhaal weer zoals altijd.

  Gr Rikus.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Klaasjan,
  Wat een vreselijk mooie foto van die kanarie gele shad met de baars!

  Word er gewoon jaloers op...

  En een baars van 45 cm wouw!

  Groet Hans

  BeantwoordenVerwijderen