dinsdag 6 maart 2012

Vissen met CJW The Edge deel 3. Baarshakken met de Dropshot.

Na een gelukte eerste poging om met de edge te gaan dropshotten, waarbij gebruik wordt gemaakt van nylon, is ook vandaag deze methode geprobeerd maar dan op ander water. Dit water is veel dieper, zo rond de 3 meter. Ook kan er niet onder bruggen gevist worden maar wordt er op afstand gevist. Met een loodje van 1,5 gram is zo’n twintig meter te gooien. Het waait nauwelijks waardoor de lijn de beetindicator zal zijn. Na het ingooien wachten tot het lichte dropshotloodje op de bodem is aangekomen en vervolgens de lijn strak trekken op het loodje. Daarna iets binnen halen en de lijn net slap laten hangen waardoor deze licht doorbuigt. Dit herhalen. Een aanbeet manifesteert zich door het straklopen van de lijn. Een hele harde aanbeet is ook vervolgens te voelen op de top van de hengel. Op een strak lopende lijn wordt de haak gezet. En dit gebeurd met een heel hoog percentage aan gehaakte vissen. Een prima methode dus.

Ik realiseer me dat het waarom vissen met nylon nog niet is uitgelegd. Nylon is voor deze visserij namelijk wel bruikbaar maar lang niet zo ideaal als een combinatie van dyneema en fluocarbon. Tijdens een middagje vissen echter vind ik het heel plezierig om met zo weinig mogelijk materiaal (het liefst een hengel en een vliegvisvest voorzien van enkele doosjes) zo veel mogelijk verschillende visserijen te kunnen doen. Inspelen op de situatie. Wil de snoek niet bijten dan over op de baars. Werkt die niet mee dan op de ruisvoorn, blankvoorn of winde. Met een hengeltje als de edge is dat namelijk allemaal mogelijk alleen verschilt de methode per visserij. Om zoveel mogelijk methodes paraat te hebben wordt dit "onderzoek" gedaan. Alles met eenzelfde hengel, lijn en molen. Leuk werk, zeker als het succesvol is.


Op de foto is een hele goede stek te zien voor baars. Een steiger waar bootjes aan liggen. Helaas niet toegankelijk voor mij als visser. De beste stekken bevinden zich onder de steiger maar deze zijn zeer moeilijk werpend te bereiken.






Het vissen langs de steiger is ook een hele goede optie en ik verwonder mij erover dat de eerste tien worpen evenveel baarzen opleveren op de gemonteerde vlieg. Niet groot maar wel een indicatie dat de methode goed is. Na verloop van tijd verdwijnen de vissen en ga ik binnen de haven op zoek naar andere exemplaren wat mij vreemd genoeg niet lukt.





Er wordt nog een extra haak op de nylonlijn geknoopt mbv de palomarknoop die wordt voorzien van een twinex shadje van 5 cm lang en er wordt weer verkast naar de steiger. Die lusten de baarzen daar wel want na een prachtig halfuurtje baarzenhakken is de stand 24-0 in het voordeel van het shadje geworden.

De enkele haak voorzien van shadje is met de haakpunt naar beneden gericht aan de hoofdlijn bevestigd. Niet met opzet maar bij een palomarknoop weet je nooit wat de richting van de haakpunt gaat worden. En wat blijkt, het is niet nadelig voor het vangstpercentage. Ook nu weer is bijna iedere aanbeet raak. Ik ben er heel blij mee en zie in deze methode icm deze hengel ook mogelijkheden in niet voor de handliggende visserijen op winde en blankvoorn. Dat gaan we proberen.

2 opmerkingen:

  1. Dag Klaasjan,

    Jij brengt me op een idee. Super. Je hoort nog van me.

    Diederik.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij vissen graag met de Fairplay rapier en lezen je verslagen over het vissen met de edge met veel plezier. Geen verkeerd hengeltje zo te lezen. Wat hebben we toch een mogelijkheden met dit lichte materiaal.

    Roy, Willem en Stijn.

    BeantwoordenVerwijderen