maandag 9 juli 2012

Visvakantie. Windevissen op de rivier.Sinds jaren stond al de afspraak met Jerry om daar eens te komen windevissen op de rivier. Een hele nieuwe visserij voor mij en een uitdaging om die aan te gaan met een lichte penhengel (feather 4) voorzien van centrepin.

Na een reis van bijna 5 uur in de trein stond Jerry al klaar bij het station waarna het nog een paar minuten rijden was naar het water. Ook Robert was van de partij. Samen waren ze al even aan het vissen geweest en hadden daarbij enkele windes gevangen. Als er vervolgens een paar sneetjes brood worden gevoerd draaien de grote windes onder de korsten door om ze met veel geweld te pakken. Een geweldig mooi gezicht.

De hengel klaargemaakt en de eerste worp gemaakt. Oef, dat is wennen met een centrepin. De harde wind maakt het inwerpen moeilijk en de lijn blijft achter elk obstakel vastzitten. Wat een gestuntel. Als de korst eindelijk wel in het water ligt is het lastig om de lange lijn vrij te houden van de grote keien langs het water. Wat een geklungel.


Jerry doet nog maar eens voor hoe het moet en vangt een fraaie winde. Na over zijn schouder mee te hebben gekeken tijdens het werpen en driften is de truc me al snel duidelijk en verloopt de dag verder zonder problemen.

Als de heren een vis zien azen met veel kabaal mag ik de korst er bijgooien om even later mijn eerste mooie winde van de dag te vangen. Dat is nog eens service.Gedurende de dag worden zo meerdere stekken aangedaan en windes gevangen. Een mobiele visserij waarvoor weinig materiaal nodig is. Lichte werphengel voorzien van molen of centrepin en aan het einde van de lijn een haak maatje 2 of 4. Verder een paar broden om te voeren en wat korsten om mee te vissen. De windes kunnen net met de hand geland worden door ze in de nek te pakken waardoor een landingsnet overbodig is. Ze zijn zo breed gebouwd dat dit net nog lukt. De gevangen vissen meten allen tussen de 40 en 50 centimeter. Wat een mooie visdag.


De vissen worden nadat ze zijn onthaakt, en een eventuele foto, direct weer terug gezet. Het onthaken gebeurd boven het water.Na een warme maaltijd bij Jerry thuis, waar ik ook kennis maak met zijn vrouw en twee kinderen, is het alweer tijd om naar huis te gaan waar ik ruim 5 uur later weer aankom.
Jerry en Robert zijn ‘s avonds nog met kunstaas in de weer geweest en hebben roofblei gevangen. Een vis die ook nog hoog op mijn verlanglijstje staat. Zo’n rivier is machtig mooi.

De CJW feather 4 is prima bevallen voor deze visserij. De centrepin een fantastisch instrument om driftend mee te vissen. Ik heb veel geleerd en kan dit toepassen op water dichterbij huis. Jerry geweldig bedankt voor deze all-inclusive visdag en Robert bedankt voor de gezelligheid. Het was super.6 opmerkingen:

 1. Hoi mannen,

  Zo te zien en te lezen hebben jullie een mooie dag beleefd!

  Groeten,
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. KlaasJan jij timmert anders ook al aardig aan de weg.
  Een zeer veelzijdige visser.
  grt
  Age

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het was serieus waar een geweldige visdag in goed gezelschap.

  vrgr Klaasjan

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi verslag en foto's Klaasjan!
  Een hele eer om met de "windekoning Jerry" opstap te mogen!
  Door hem heb ik het rivierwindevissen ook ontdekt. Een erg leuke visserij, vooral de manier van vissen en de aanbeten op de korsten. De winde zelf is helaas geen enorme krachtpatser maar een fraaie vis om te zien! Nu kan je het veel dichter bij huis ook toepassen. Op de IJssel, in de omgeving van Zwolle e.d. is deze visserij ook zeer goed mogelijk.

  Groet,
  Bas

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het vissen op winde zal ik zeker vaker doen. En aan de hand van een specialist leer je direct de zaken die belangrijk zijn en waar op te letten. Ideaal zo'n dagje.

  vrgr Klaasjan

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie visserij op de winde, ik kan het beamen! Je lange reis is in ieder geval omgezet in een paar mooie vissen !
  En je hebt je centrepin en ten volle kunnen benutten in het stromende water.

  BeantwoordenVerwijderen