dinsdag 30 oktober 2012

Het nanofyl op herhaling.

Op herhaling inderdaad met de lange 5 grammer voorzien van het Berkley nanofyl maar nu op ander water en alleen met streamers. Na een aantal mislukte knopen om de onderlijn te verbinden aan het nanofyl, de lijn breekt voortdurend naast de knoop, gaat de streamer voor het eerst te water. Een zwart/wit exemplaar is niet te volgen en daarom wordt deze vervangen door een geel/witte.

Het volgen van kunstaas is wel nodig onder deze omstandigheden. De waterplanten staan nog weelderig in het water tot in het oppervlakte en daarop drijven duizenden bladeren die ook graag een lift krijgen van het langskomende kunstaas. En ook al heeft een streamer slechts één enkele haak zonder weerhaak, keer op keer blijf ik toch wel ergens achter haken. Gelukkig zijn daar ook de nodige snoeken bij. De vis is echt los en er wordt geweldig goed gevangen. De streamer ziet er echter na het vissen nog prima uit na alle scherpe tandjes waaraan het is blootgesteld. Complimenten Gerrit.

Als er nog lezers zijn die twijfelen of deze periode wel geschikt is om op snoek te gaan vissen zou ik zeggen juist wel. De vis is actief en vreet zich vol voor de komende winter. Zoek een nieuwbouwwijk of beschutte poldersloot op en benut een paar vrije uurtjes om weer eens op de snoek te gaan. Succes.

Werden er de vorige keer enorm veel aanbeten gemist. Vandaag was daar geen sprake van. Alle vissen werden gehaakt en kwamen zonder problemen binnen.


De bovenstaande vis was de grootste vandaag. De meeste snoeken zijn hier rond de 55 cm.

Met nylon lukt het aardig om de snoek op een rustige en gecontroleerde manier af te matten, met het nanofyl is daar vandaag geen sprake van. De vis raast alle kanten op en probeert op iedere manier onder de druk uit te komen. Dit is de situatie die ik gewend ben bij een strakke kunstaashengel voorzien van dyneema en is niet ideaal. Temeer omdat het nanofyl erg gevoelig is voor scherpe voorwerpen als het onder druk staat wat bij een dril het geval is. Ondanks het riet en de takken blijft de lijn vandaag echter heel maar je kunt er op wachten dat het vroeg of laat mis gaat.

Het nanofyl werpt als een speer (ver en precies) en geeft een geweldige controle over het kunstaas. Na twee keer vissen durf ik voor deze uitspraak wel te staan. Volgende keer verder.

6 opmerkingen:

 1. Ik heb een maand waarin ik minimaal 3 keer per week viste Nanofil 2/00 mm op de werpmolen spoel gehad. Het werpen en vissen met de 2 grammer en propellorvliegen ging uitstekend.
  Jammer dat deze lijn zeer gevoelig is voor beschadigen. Wanneer met 6/00 mm wordt gevist, kan de lijn behoorlijk aan treksterkte inboeten voordat onterecht lijnbreuk ontstaat bij gebruik van een ultra-lichte hengel. Bij het gebruik van 2/00 mm is dat natuurlijk een ander verhaal. Dit nadeel woog voor mij niet op tegen de voordelen. Ik verspeelde bijvoorbeeld een aantal windes terwijl ik lang niet het gehele arbeidsvermogen van de hengel aansprak. Er zit nu weer 12/00 mm gewoon nylon op de molenspoel. Ik vang er in ieder geval niet minder door. Het vist eerlijk gezegd prettiger omdat ik meer vertrouwen heb in de deugdelijkheid van deze soort lijn. Ik gebruikte overigens een Not a Knot bevestiging met de Nanofil. Van lijnbreuk op de knoop was dus geen sprake.

  groet, Ernst

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Klaasjan,

  Heel leuk om te lezen dat jij met Nanofil aan de slag bent gegaan. De Not a Knot bevestiging van Ernst is inderdaad de oplossing voor het probleem (voornamelijk slippen) met de knopen. En voor een handige doe het zelver die jij bent in een handomdraai te maken. Een lange (40 tot 60 cm) Knot2Kinky onderlijn zorgt behalve voor demping* ook dat de kans op doorslijten van de Nanofil verminderd. Het onderste stuk van je lijn krijgt meestal het meest op zijn donder als er tussen de planten et cetera gedrild wordt.

  Succes,
  Peter

  * minder lossers tijdens de aanbeet en de dril!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank jullie wel voor de tips waar ik mee aan de slag kan gaan.

  vrgr Klaasjan

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ga eerst aan de slag met een andere knoop. Zie dit filmpje op youtube.
  http://www.youtube.com/watch?v=IvGuqm0ulOs


  vrgr Klaasjan

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste Klaasjan,

  De betreffende knoop werkt natuurlijk met Nanofil. Anders zou deze niet met verscheidene filmpes gepromoot worden. Ik heb hem ook met succes toegepast. De knoop vermindert de treksterkte van de lijn wel enigszins, maar ook hier geldt, dat dit bij het gebruik van 6/00 mm Nanofil op een ultra lchte hengel geen desastreuze gevolgen heeft. Ik ben de Not a Knot adaptertjes vooral gaan gebruiken om het gepriegel met 2/00 mm Nanofil te omzeilen. Een voorslag aanknopen om de schuurbestendigheid te verbeteren, zoals Peter adviseert, heb ik ook uitgeprobeerd. Onder gecontroleerde omstandigheden achter mijn bureau lukte het me om een meter 12/00 mm Fluoro carbon met een dubbele albright aan de 2/00 mm te knopen. Aan de waterkant was dit voor mij niet mogelijk. Wat een gepriegel! Een onhandige worp, waarbij het aas in overhangende takken belandde betekende soms doorvissen zonder voorslag. Uiteindelijk heb ik zoals ik eerder melde de 2/00 mm Nanofil op de molen vervangen door gewoon nylon. 6/00 mm Nanofil gebruik ik nog wel op een 8 grammer. Ook bij gebruik van dit type hengel heeft de 6/00 mm Nanofil een buffer aan extra treksterkte en door de toegenomen diameter meer bestendigheid tegen doorschuren. Ik gebruik deze diameter dan ook zonder voorslag. Ik heb deze lijn de afgelopen maand in de praktijk vergeleken met een teflon gecoate 10/00 mm spectralijn: Werpafstand met zelfde hengel en zelfde werpgewicht gelijk, schuurbestendigheid van de spectralijn hoger, knoopbaarheid van de spectralijn beter, Nanofil werpt iets geruislozer. Nanofil is natuurlijk een beetje een hype. Dat is nylon vast ook geweest. Het kwaliteitsnylon waar we nu de beschikking over hebben, was 40 jaar geleden een droom.
  Ik juich ontwikkelingen zoals Nanofil en Spectralijnen dan ook toe. Wie weet? Een perfecte lijn voor alle omstandigheden. Ik hoop het mee te maken. Ik waardeer eenvoud in onze hobby ;-)

  groet van Ernst

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is een mooi verhaal Ernst. Duidelijk en onderbouwd door ervaring.

  De not a knot adaptertjes zullen ook zeker worden gebruikt.

  Bedankt voor je bijdrage.

  vrgr Klaasjan

  BeantwoordenVerwijderen