donderdag 22 november 2012

Gevist en nog enkele spinners gemaakt.

Zoals ik gehoopt had is vanmiddag ongeveer twee uurtjes gevist. Met slechts een doosje eigenbouw spinners in de zak kon ik niet in de verleiding komen om iets anders te gaan gebruiken.
Omdat de terrible spinners goed zijn gelukt is in het begin van de week ook nog een aantal andere spinners voor de 5 grammer gemaakt. Zowel in een enkele uitvoering:


Als in een tandem uitvoering:


Ik hou van tandemspinners. Ze geven een sterker signaal af door meer trillingen te produceren in een groter gebied. De prooi lijkt dan ook groter dan het is zonder daarbij van een zwaardere hengel gebruik te moeten maken. Door op de haak een streamer of twister te plaatsen geef je de vis een mikpunt voor de aanval als deze dichtbij gekomen is.

Uit ervaring weet je ongeveer welk formaat spinnerblad er op een hengel het beste gevist kan worden. De blaadjes van de tandemuitvoering zijn 25 mm lang en blijken vandaag in de praktijk ook inderdaad heel fijn te vissen aan de mosquito 1 LV. In de avond is nog wel een iets zwaardere variant van deze spinners gemaakt om te zien of die een volgende keer ook nog te vissen zullen zijn. Door een iets groter onderste blad te nemen zal de spinner zwaarder aan de hengel trekken tijdens het binnenvissen.

In de twee uurtjes vistijd worden twee spinners geprobeerd. De tandemspinner wordt het eerste aan de speld gehangen en levert 4 snoekjes op. De terriblespinner doet het niet veel slechter met 2 snoekjes. Helaas worden niet alle vissen gevangen. Ik zeg wel helaas maar het niet hoeven onthaken is ook wel eens gemakkelijk maar was niet de bedoeling. Dit is het eerste en tevens kleinste snoekje van vandaag en is daarom op de foto gezet.
Naar mijn mening is de inhakingskans van een spinner niet onder alle omstandigheden gelijk. Komt een vis van achteren dan is de kans groot dat de vis gehaakt wordt. Komt de vis van voren of schuin van voren dan is die kans veel kleiner. De haak zit vaak bij het zetten ervan niet in de bek maar hangt er buiten. De vis heeft het spinnerblad stevig vast tussen de kaken en lost gemakkelijk bij het openen van de bek het kunstaas. Ik heb dit vandaag ook weer een aantal keren mogen ervaren in het heldere water.

2 opmerkingen:

 1. Hoi Klaasjan,

  Mooie spinners, daar scoor je gegarandeerd mee..!!
  Maar vis je nu niet meer met streamers..??
  Groet, Tom Veenstra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Tom,

  Ik heb de laatste keren alleen met spinners gevist. Maar het vissen met een streamer is veel leuker om te doen. Ik zal dus zeer zeker wel nog vissen met streamers.

  Omdat ik aardigheid heb in het maken van een aantal spinners om ze daarna te proberen is het vissen met ander kunstaas even op de achtergrond geraakt. Meer niet. Een keuze dus.

  vrgr Klaasjan

  BeantwoordenVerwijderen