woensdag 21 september 2011

Een grote beurt voor de bellyboot.

De laatste weken is de bellyboot intensief gebruikt. En ook nog eens op een redelijk ruige manier. Ga maar na, in en uit de auto. In en uit het water waarbij over grote keien moet worden ingestapt. En in het water de nodige dukdalven en brugpeilers allemaal met scherpe uitsteeksels.
Ik heb dan ook de gewoonte dat al het gebruikte materiaal na een visdag de nodige aandacht krijgt. Kunstaas wordt opgehangen en blijft niet in de tackleboxen zitten. De bellyboot in dit geval wordt te drogen gezet en een beetje lucht laat ik ontsnappen waardoor de grootste druk van de naden gehaald wordt. Tijdens dit klusje ontdek ik een aantal onvolkomenheden die verholpen moeten worden voor de volgende vistrip.

De naad van het handvat op de rug is losgesprongen wat op zich niet zo ernstig is. Wel erger is het gescheurde nylon aan de binnenkant van de boot waardoor het wit van het drijflichaam is te zien. De oorzaak is het loskomen van de naad waarmee het zitje aan de buitenband is bevestigd. Hierdoor komt mijn lichaamsgewicht gedeeltelijk op het nylon te staan wat dat duidelijk niet aan kan.


De drijflichamen zijn verwijderd en de herstelwerkzaamheden kunnen beginnen. De naad op de rug waarmee het handvat is bevestigd was redelijk gemakkelijk met een matrassteek te repareren.
Het gescheurde nylon werd netjes tegen elkaar aan gelegd en vervolgens met ducktape geplakt. Daarna werd de naad met daarbij de bevestiging van het zitje hersteld met een stiksteek door gebruik te maken van 0.30 dyneema. Omdat ik toch bezig was direct ook maar de 3 andere bevestigingpunten sterker gemaakt.

Ik ben heel blij met het resultaat. Voor de zekerheid is de buitenkant ook nog met een stuk tear-aid afgeplakt. Zo hoop ik nog jaren vooruit te kunnen met mijn "original U-boat" van Creek Company. Een bootje wat mij al jaren de nodige leuke visdagen heeft opgeleverd.
Met dank aan Carla die me opgang heeft geholpen.

3 opmerkingen:

 1. ziet er weer goed uit klaasjan, als je stopt met vissen kan je altijd nog gaan naaien, en kantklossen of zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hé KJ,

  je had ook wel een deskundige op het gebied van naaien bij je in de buurt. Dat was wel boffen!
  Maar inderdaad, het ziet er allemaal weer netjes
  uit.

  Groetjes Ellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En het mooie is dat de boot weer volledig operationeel is zoals zaterdagochtend is gebleken. Maar daarover later meer.

  vrgr Klaasjan

  BeantwoordenVerwijderen