zaterdag 17 september 2011

Vissen met de allbrightknoop.

Zoals te lezen was de afgelopen tijd wordt er geregeld met de dropshotmontage gevist op snoekbaars en baars. Op de molen zit dyneema en als onderlijn wordt 28/00 fluocarbon gebruikt. Tot voor kort werd een speldwarteltje gebruikt voor het verbinden van beide soorten lijnen maar daar is dus woensdagavond verandering in gekomen.

Ik wist al langer van het bestaan van deze allbright knoop af. Met deze knoop kun je een sterke verbinding maken tussen de hoofdlijn van dyneema en de onderlijn van fluocarbon. Toch had ik er niet zo'n vertrouwen in omdat eerdere rechtstreekse verbindingen tussen beide materialen niet echt betrouwbaar bleken te zijn. Verder is het maken van de knoop ook niet echt gemakkelijk.

Na wat oefening echter aan de keukentafel blijkt de knoop en heel sterk maar ook nog eens goed te maken te zijn. Dat moet maar eens in de praktijk getest worden.

Die kans krijg ik woensdagavond. Snel de spullen in de auto en gaan. De knoop verzaakt niet en lijkt na de vistrip nog net zo betrouwbaar te zijn als daarvoor. Met de vangst van 5 baarzen en 4 snoekbaarzen ben ik weer zeer tevreden in die twee uurtjes vistijd.


Één van die vissen blijft mij nog wel een poosje bij. Na een knalharde aanbeet volgt een mooi gevecht met een vis die dicht bij de bodem weet te blijven en keer op keer wat dyneema van de goed afgestelde molen krijgt. Ik vermoed dan ook het met een 70+ snoekbaars van doen te hebben. De verrassing is dan ook groot als een baars aan het oppervlakte komt. Een anabolen baars met een in verhouding erg breed lichaam waarbij de lengte met 38 cm eigenlijk wat tegenvalt. Schitterende vis.

Deze knoop is dus een blijvertje en zal in het vervolg toegepast worden bij het verbinden van de fluocarbon onderlijn aan de dyneema hoofdlijn. Naast een sterke verbinding vormt het ook een nette verbinding waarbij het warteltje niet geregeld hard tegen het topoog komt tijdens het binnendraaien.

4 opmerkingen:

 1. Super knoop klaasjan gebruik hem al jaren met vliegvissen ,beter een druppeltje nagellak dan seconden lijm.
  jammer dat je geen foto hebt van je anabolen baars,of komt hij nog.
  mvg andre

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zal nog een foto plaatsen Andre maar hierop is niet te zien dat het om een extra sterke vis gaat. Ook in mijn hand wist de baars namelijk nog iedere keer te bewegen waardoor de fotoos niet scherp waren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi klaasjan,inderdaad een bonk spier.
  Wel een mooie foto met de belichting zo,scherpte valt wel mee hoor!
  mvg andre

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Klaasjan

  Gebruik deze knoop ook al een paar jaar voor de dropshot

  Vrgr Rikus.

  BeantwoordenVerwijderen