zondag 9 oktober 2011

Water herontdekt.

Toen ik 15 jaar geleden ben verhuisd naar ons huidige huis viste ik geregeld in een aangrenzend kanaal. Met de vaste hengel werd gevist op witvis en een penhengel werd voorzien van een dood visje om een snoek of baars te vangen. Beide visserijen niet zonder succes.


Nu zoveel jaren later heb ik het water weer helemaal herontdekt. Want naast de witvis en roofvis zijn er ook de nodige andere vissen te vangen. Ik denk dan aan grote zeelt en karper. De komende maanden blijf ik eerst gericht op snoek vissen met kunstaas. Door gebruik te maken van een shad kan de bodemstructuur heel aardig in kaart worden gebracht. Kwestie van ingooien en het kunstaas naar de bodem laten afzinken terwijl er geteld wordt. De ervaringen die opgedaan worden kunnen in het voorjaar gebruikt worden als er gericht op karper en zeelt zal worden gevist.
Wekelijks wordt wel twee uurtjes gevist op deze manier en de eerste resultaten zijn inmiddels binnen. Mooie sterke snoeken die de tiengrammer volledig weten krom te trekken. Het water lijkt verder weinig uitdagingen te kennen. Het verloop van de bodem is heel voorspelbaar. Met een maximale diepte van 1,5 meter ook nog eens op meerdere manieren te bevissen. Geen obstakels met slechts hier en daar riante oevervegetatie waardoor er relatief licht gevist kan worden. Alleen de vele afgezaagde takken in het water maken het een beetje lastig. Voor mij dus de tiengrammer voorzien van 22/00 nylon en een 2500 molentje. Omdat de te verwachten snoek boven de 80 cm zal zijn gebruik ik geen lichtere combinatie.


Na een aantal mooie sessies te hebben gehad met baars en snoek slaat nu toch de twijfel toe in de gebruikte techniek. De vangsten nemen af en de laatste keren zag ik erg jonge snoek achter het kunstaas aan zwemmen in het glasheldere water. Voor mij een teken dat er op dit moment nog te weinig grote snoek zwemt anders waren ze in dit open water zo het haasje.
De 3 witvissers die hier actief zijn vertellen mij dat er toch de nodige snoek rondzwemt omdat ze tijdens het vissen geregeld meemaken dat een voorn wordt gegrepen als die is gehaakt. Toch maar eens met een jerkbait proberen de komende keer.

3 opmerkingen:

 1. Klaasjan,

  Gefeliciteerd met deze vangsten!
  Ook de foto"s zijn zeer de moeite waard.

  Hoe is het toch mogelijk dat ook bij jou soms de twijfel toeslaat...
  Als er iemand het gericht vissen op roofvissen beheerst,dan ben jij dat!
  Wat een luxe trouwens dat de karpers langs jou voordeur zwemmen..Een voerlekje maken en onderhouden is een peuleschil.

  Groet Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klaasjan,

  Sorry,mijn laatste zin is niet van toepassing.
  Het kanaal liep bij je vorige huis,maar als het in de buurt is dan klopt hij wel!

  Gr.Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Hans,

  Je hebt het wel degelijk goed gelezen. Het kanaal stroomt vlakbij ons huidige huis. Het kanaal dus met karper.
  In dit geval twijfel ik over de gebruikte techniek. Met een shadje trek je de snoek niet gemakkelijk over de streep om toe te happen aangezien er massa's voorns zwemmen die ook te pakken zijn. Naar mijn mening en ervaring zou dat met een vlak onder het oppervlakte gevoerd groter kunstaasje wel eens kunnen lukken. Als de presentatie maar goed is!

  BeantwoordenVerwijderen