donderdag 21 juni 2012

Graskarper. De aanhouder wint, en hoe.Ik mag graag met drijvend aas op karper vissen. Struinend langs de waterkant op zoek naar tekenen van leven in het water. Ook zonder hengel is deze afwijking hardnekkig aanwezig, vissers zullen dit herkennen. Zo fietste ik laatst met de kinderen langs een kanaal in de buurt en moest ik wel even kijken naar langzaam wegdeinende rimpels in het water terwijl er in geen velden of wegen een eend in de buurt was. Het blijkt om een drietal graskarpers te gaan van een formaat ver over de meter. Dat deze vissoort hier zou zwemmen wist ik maar niet in dit formaat.

Die avond voor de eerst keer een penhengel opgetuigd voorzien van een drijvende 26/00 nylonlijn waarmee een korst zou worden aangeboden. Om de graskarpers te lokken werden stukken brood en hondenbrokken gebruikt. Een simpele techniek die nog werkt ook. Op afstand worden een aantal stukken brood van het oppervlakte gegrist. Het stuk brood aan de vislijn echter zorgt voor een schrikreactie en wordt dan ook niet genomen. Ook de vissen die de lijn per ongeluk raken vluchten direct. Dat moet dus anders.

Een aantal dagen later wordt tijdens een zonnige dag in de middag gevist met een wat lichtere combinatie. Op de CSL light zit een soepele 18/00 nylonlijn voorzien van een gevoelig wedstrijdpennetje om ook onder de dobber op de bodem te kunnen vissen. Er worden wat voerplekjes gemaakt die na twee uurtjes afvissen niets opleveren. Drijvend echter is er wel activiteit te zien op de wederom aangeboden korsten en brokken deze keer ook vlak onder de eigen kant. Sluipend langs de waterkant, waarbij ik zo laag mogelijk probeer te blijven om de vis niet te verstoren, lukt het me om vlakbij de azende vissen te komen. Maar ook deze keer zorgt de drijvende lijn voor een schrikreactie bij de vissen. Hoewel ik op deze combinatie de nodige grote graskarpers gevangen heb slaat de twijfel toe bij het zien van deze vissen. Ruim in de meter en zo’n 30 centimeter breed. Wat een prachtige vissen. Mooi om te zien hoe ze geruisloos de grote stukken brood van het oppervlakte halen.

Afgelopen dinsdagmiddag krijg ik een nieuwe kans. Voor de eerste keer wordt serieus gevist met de BB hexagraph 1,25 Lbs penhengel. Op de molen zit ook deze keer weer een 26/00 nylonlijn. De verandering zit hem echter in de manier van presentatie. Een loodje wordt op een afstand van zo’n 80 cm gestopt door een stopper en op de haak weer een grote korst. De lijn wordt op deze manier naar beneden getrokken. Een bijkomend voordeel is dat het 25 meter brede kanaal ook precies aan de andere kant kan worden bevist omdat deze afstand nu gemakkelijk is te halen.
Op mijn neus een zonnebril die de hinderlijke schittering van het water weg haalt. Zo kan heel goed in het water gekeken worden. Honderden ruisvoorntjes trekken langs de kant en ook een grote groep brasems komen zo in het zicht. Maar geen karpers waar ik het op gemunt heb. Na anderhalf uur lopen langs de waterkant toch aan de overkant een pluk gras wat langzaam onderwater verdwijnt. Graskaper, dat kan niet missen. De vis taalt echter niet naar mijn korst. Een aantal worpen worden gemaakt maar tevergeefs. De kinderen zijn zo vrij uit school en de laatste worp wordt gemaakt. Eerst nog maar even de haak opnieuw geknoopt omdat deze bij controle bezwijkt onder de druk. Als ik weer opkijk is er een grote korst verdwenen. De worp wordt snel en precies gemaakt op de plek waar ik verwacht dat de vorige ongeveer lag. Binnen de minuut verdwijnt mijn grote korst geruisloos in een zwart gat en begint de lijn te lopen. Ik hef de hengel en sla vast op een massieve weerstand die snel mijn kant van het kanaal opkomt. Een enorme graskarper komt boven die direct omkeert en keihard door de slip van de goedafgestelde molen zwemt weer richting de andere oever. Dit tafereel herhaalt zich zo meerdere keren. Na zo’n 7 minuten kan de graskarper geland worden in het grote Korum net. De eerste keer is direct raak. Bij het tillen ervan valt me pas op het met een enorme vis van doen te hebben. Nameten levert een lengte op van 117 cm. Een nieuw persoonlijk record. Mooi. Naar het gewicht blijft het gissen.

Met de mobiele telefoon worden een aantal fotoos gemaakt. Het is jammer dat de enorme omvang van deze graskarper niet goed is te zien. Het grote net lijkt meer op een pannet.

Een graskarper knokt zich vaak helemaal leeg zeker als het zonnig is. Zo ook deze vis. Pas na een aantal minuten reanimeren in het water waarbij de vis in positie wordt gehouden, zwemt de vis weer weg. Ik ben net op tijd weer op school om de kinderen te halen.


10 opmerkingen:

 1. Gaaf verslag Klaasjan. Lekker dat het toch gelukt is. Al eens geprobeerd je lijn over drijfvuil te leggen, of een rietstengel aan je lijn knopen tot vlak bij je haak? Dat soort trucs?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige graskarper zeg, Klaasjan!

  Ik kan 'm wel op grootte schatten; gebruik hetzelfde net. Tjongejonge zeg, 117 cm!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hey Klaasjan wat een brok vis is dat toch. Geweldig heb zelf nog nooit een graskarper gevangen maar misschien komt dat nog eens.

  Gr Rikus.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hey Klaasjan,

  Hier kan ik ook erg jaloers van worden hoor , ik heb er ook nog nooit een gevangen maar dit is echt een reus.

  Zal ongetwijfeld tussen de 15 en 20 kilo zwaar geweest zijn , zo zie je toch maar weer wat een unster in je tas kan doen want nu blijf je gissen van hoe zwaar was nu???? net als toen met je spiegelkarper!!!!

  Hij is je gegund hoor.

  Groeten Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Grappig om de reactie van Marcel te lezen. Een aantal jaren geleden een hele grote spiegelkarper gevangen. Op aanraden van een aantal goede karpervissers toch maar zo'n unster aangeschaft. Je raad het al. Nooit weer zo'n mooie vis gevangen. En als je hem niet meeneemt is het weer bingo. Ik schat de vis ook tussen de 15 en 20 kilo. Het is voor mij niet zo belangrijk maar ik had het graag geweten.

  Ik hoop de komende weken nog een poging te wagen.

  Het korumnet is een fijn net overigens.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dag Boudewijn,

  Nee dat soort trucs heb ik nog nooit uitgehaald. Ik kan er wel van genieten op de karper en barbeel dvds die ik in mijn bezit heb. En naar mijn mening kan het ook de oplossing zijn voor deze schuwe graskarpers.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Klaasjan,

  Wat een klasse verslag, en wat een GEWELDIGE vis 117 cm.

  Groet,
  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Klaasjan, proficiat..!!

  Dit is met recht een vangst waar je trots op mag zijn…!! Wat ik helemaal geweldig vindt is dat er blijkbaar nog iemand in Nederland is die met een Hexagraph Avon achter de grassers aanzit.

  Groet, Tom Veenstra

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De aanhouder wint ook deze keer. Goed om te zien dat je weer eens op de karper bent geweest. Nu de zeelt nog..........

  B Groothuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een bak KJ! Prachtig!

  Gr, Ferdi

  BeantwoordenVerwijderen