zaterdag 19 januari 2013

IJsvrij en een poging om micro spinnerbaits te maken.

Vorige week is nog een aantal keren gevist. In de middag waren de snoeken soms goed los. Veel aanbeten of vissen die interesse tonen in het kunstaas maar niet toepakken of op het laatste moment wegdraaien. Mooi om te zien.

Ook nu werd weer gevist met een ultralichte hengel van CJW en streamers of lepels. Zeer langzaam gevist kunstaas aangeboden op de betere plekken levert rond deze tijd zeker vis op.

Deze week ligt het ondiepe water helemaal dicht met ijs. Ik mag ontzettend graag schaatsen dus voor mij geen probleem. De hengels zijn voor zover nodig schoon gemaakt en de molentjes hebben een druppel olie gehad. Voor het wat grotere water moet ik een eindje rijden waarvoor de tijd helaas ontbrak om dat te combineren met vissen.

In de losse uurtjes is dan ook wat geknutseld met RVS draad om hier kleine spinnerbaitjes van te maken. Op zich heel aardig gelukt. Maar in de praktijk doen ze niet wat ik ervan verwacht. De haak voorzien van twister hoort onder het spinnerblaadje te blijven tijdens het binnendraaien. Dat is dus niet het geval. Of ze lopen zij aan zij of het spinnerblaadje loopt zelfs onder de haak. Niet de bedoeling en daar is dus aandacht vereist.

Via email heb ik inmiddels contact gehad met een andere fanatieke roofvisser die ook graag zijn eigen spinnerbaits maakt. Peter Vroegindewey ken ik nog van de periode bij Flitsendnylon. Hij heeft me een aantal ideƫen aan de hand gedaan waar ik verder mee kan. Wordt vervolgd.

Bij deze de spinnerbaits voor de 3-5 grammer.
Daarnaast zijn deze spinnerbaits gemaakt voor de edge.


4 opmerkingen:

 1. Hee KlaasJan, Dat niet goed lopen komt doordat het twisterstaartje meer waterverplaatsing heeft dan het spinnerblaadje. Dus groter spinnerblaadje, of kleinere twister, of meer gewicht aan de kant van de twister, of totaal andere haakversiering: rubber skirtje, toefje bucktail of marabou, klein stukje rabbit zonker, paar kleine veertjes. Oplossingen genoeg. succes Jeroen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. KJ

  Ik heb ervaren dat ongeveer 2/3 van het gewicht aan de onderkant moet zitten wil je in balans blijven , en je mag er wel een paar maken voor een 10 grammer


  gr jerry

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ziet er fraai uit Klaasjan, ik twijfel er niet aan dat het uiteindelijk in de praktijk zal doen wat je ervan verwacht. Ik ben wel benieuwd naar de technische kant van het bouwen van dit kunstaas, welke verhoudingen enz. leiden tot een juist lopende spinnerbait. Ik heb er nog nooit mee gevist, maar het lijkt me ook wel wat om ze te bouwen, en dan natuurlijk ermee te vissen.

  groet,
  alex

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi man die reacties.

  Ik ga eerst wat rommelen met het gewicht aan de kant van de haak.

  Daarnaast heeft Peter V me een ander ontwerp toegestuurd wat me direct aanspreekt. Ook daar ga ik mee bezig.

  De verhouding die Jerry noemt lijkt me niet verkeerd in de praktijk (afhankelijk van de grote van het spinnerblad). Ik zal dit als basis gebruiken. Ik maak een aantal voor je Jerry en stuur ze op als ze goed zijn bevonden.

  Je kunt een spinnerbait vlak boven de bodem aanbieden wat soms voordelen kan hebben boven een spinner. Ook door begroeiing in de vorm van alg of wier blijft een spinnerbaitje vaak wel goed lopen. Een paar spinnerbaitjes naast de nodige streamers en spinners tijdens een visdagje in de polder mee is dan ook niet zo verkeerd voor de ultralichte specialist.

  vrgr Klaasjan

  BeantwoordenVerwijderen