vrijdag 21 juli 2017

Vlokhengel vissen.


Op een doordeweekse middag gaan Robert en ik met onze vlokhengels naar een fraaie plas in de provincie. Robert heeft een paar lekkere broodjes gemaakt die we bij hem thuis opeten. Ondertussen geeft mij dat de gelegenheid om even van twee fairplay swingtiphengels de actie te voelen. Dan naar het water. Robert vist met een 2 meter lang ultra dun grafiet hengeltje van Fairplay en ik gebruik de boron hengel van CJW met een lengte van 2,30. We gebruiken een dobbertje met centraal gat als beetregistratie. Halverwege de middag vervang ik het dobbertje voor een vlokdobberlijn. Dat is een stuk drijvende vliegenlijn AFTMA 10 van een 40 cm met aan de uiteinden een oogje. De vis kan bijna zonder weerstand de lijn verplaatsen en is de beet voor mij gemakkelijk te herkennen door het weglopen van de lijn of het ondergaan.

We vissen de kantjes met riet af van de plas en bijna overal vangen we wel vis. Kleine ruisvoorns vanaf 5 cm lengte die vol de haak met 4 maden pakken. Ook worden de nodige baarzen gevangen. Helaas ook klein van stuk.

We lopen de hele plas rond en hebben aan het einde van de middag heel wat vis gevangen. Geen enkele grote helaas en ook de karper liet zich niet zien. Toch weer een fijne middag gehad aan het water. We besluiten hier een volgende keer te gaan vissen met een swingtiphengel.

3 opmerkingen:

 1. Hoi Klaasjan, ziet er mooi uit dat watertje. Vissen jullie nooit met een flinke broodkorst op de ruisvoorn? Werkt prima, ik doe het eigenlijk alleen maar. En een beetje ruisvoorn ondervindt absoluut geen last van welke weerstand ook, die gaan gewoon.
  Wel grappig dat je met zo'n stukje vliegenlijn vist. Jaren, jaren terug ook ooit één zelf gemaakt. Persoonlijk was ik er niet zo over te spreken, beetje onhandig lang onding (sorry). Heb hem wel altijd nog in bewaring, leuk oude meuk spul. Vis nu meestal zonder dobber of één enkel fel gekleurde indicatie, maakt niet veel uit wat dat dan is, bolletje, sigaartje o.i.d.

  Groet,
  Bas

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Robert is nog wel bezig geweest met een vlok onder de dobber. Ik hem me bij maden gehouden. Een vlokdobberlijn werpt niet geweldig dat is waar. Maar je kunt heel mooi zien of je aas is gegrepen.

  Met een broodkorst zal ik het in dit water ook gaan proberen. Zonder verder tierelantijnen te gebruiken. Een flinke korst heeft gewicht genoeg om te werpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het was een heerlijke middag, Klaasjan, en wat hadden we een geluk met het uitblijven van de voorspelde buien. De vis was klein, de pret was groot.

  Bas, ik ving nog wat grotere voorns op een flinke vlok. Ik heb eigenlijk nooit echt met alleen een korst gevist op ruisvoorn. Eens proberen!

  Groeten van Robert

  BeantwoordenVerwijderen