woensdag 19 mei 2010

100 % score.

Op de dinsdagavond ook nog even met de penhengel bezig geweest. Op mijn manier, dus vissen en voeren met blikmais. De ervaren karpervissers die mijn blog lezen wijzen mij terecht op het gebruik van ander aas en voer. Maar nog één keer om het af te leren. Zoals nu ook weer met een CJW CSL xlight voorzien van centrepin en 14/00 nylon is het heerlijk om grote brasems en zeelten te vangen.
De afgelopen keren werd op overdiepte gevist waardoor veel vaker met succes de haak kon worden gezet. Een BB of no 1 loodje op de grond gaf al vaker wijfelende aanbeten en een hoger aantal missers waardoor er dan ook vaak slechts een stuk nylon op de bodem kwam te liggen. Deze keer werd met de eerder omschreven liftmethode gewerkt. Een loodje BB wordt op 3 cm van de haak geknepen waardoor het pennetje net zinkt. Het pennetje wordt nu zo hoog geschoven dat deze net onder of in het oppervlakte hangen blijft. Bij een opsteker wordt aangeslagen en op alle andere bewegingen van de pen niet. Of het moet een fraaie wegloper zijn.
Om een lang verhaal kort te maken. Van de 11 opstekers worden er ook 11 verzilverd, 9 brasems en 2 zeelten, een score van 100 %. Daarnaast worden nog een aantal vissen gehaakt door weglopers maar ook een aantal gemist. Over deze liftmethode ben ik op dit moment dan ook erg te spreken. En de haak zit altijd voor in de bek.
Klaar zou je denken. Maar zo gemakkelijk is het niet. Het heeft ook nadelen. Ten eerste moet je ten alle tijden geconcentreerd vissen en goed de pen (of de plaats waar deze ongeveer is) goed in de gaten houden. Je zult namelijk direct de haak moeten zetten als de pen omhoog komt. Wacht je een moment dan geeft dit de vis de kans om het aas weer uit te spugen. En het is ook wel eens lekker om rustig de omgeving af te kijken op zoek naar bijvoorbeeld actieve vis. Ten tweede twijfel ik zeer of alle vis zich wel horizontaal richt na het opnemen van het aas wat een opsteker veroorzaakt. Voorns bijvoorbeeld doen dit niet en zwemmen met het aas weg wat een wegloper veroorzaakt. De meeste vis die dan ook met een wegloper gevangen wordt aan dit systeem is voorn.
Maar ik ben wel heel tevreden tot nu toe met deze bevindingen. De komende tijd zal er met iets zwaarder materiaal en ander aas en voer wat gerichter op karper gevist worden want het wordt wel weer eens tijd om die te vangen hoewel ik opzich een zeelt een veel mooiere vis vindt om te zien en het vangen ervan aan een lichte progressief buigende hengel wel nooit vervelend zal gaan vinden. :-)
Van Carla mag ik niet steeds materiaal op de foto zetten maar dat is voor mij nu juist wel van belang. Zo kan ik jaren later ook nog zien op wat voor manier er toen gevist werd.

6 opmerkingen:

 1. Wat een score!!!! Ik denk nog vaak terug aan ons visavontuur van jaren geleden ;-)
  Enne Carla moet zich maar met viltjes bemoeien en niet met vissen hahaha.
  Liefs Mar

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie zeelt daar in het net Klaasjan,en zo te lezen een erg geslaagde avond vissen. Dit is m.i. ook echt penvissen, de pen zo afgesteld dat deze alles registreert wat er onder water gebeurt. Bij dat 'overdiepte' is de pen natuurlijk niet meer dan een veredelde waker, maar dan op de verkeerde plek gemonteerd...;-)

  groet,
  alex

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo had ik het vissen op overdiepte nog niet eerder bekeken Alex maar je hebt gelijk. Een scherp afgestelde pen blijft een uiterst gevoelige beetregistratie en mooi om naar te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Klaasjan en Alex Ho even..Als je 3x je pen moet afstellen om die pen zo "gevoelig" af te stellen,dan is die azende karper die je ziet echt wel vertrokken,doe mij maar bij het struinen die overdiepte.;)

  Groet Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Daar heb je gelijk aan Hans. Maar dan benader je de situatie vanaf een andere kant waardoor blijkt dat in de praktijk het vissen op overdiepte weer veel effectiever kan zijn ook al gebruik je de dobber als een "veredelde waker".

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb ook een CJW CSL XL hengel, is het ook gechikt om te karperen, met welke max. lijndikte kan ik het nog gebruiken?
  bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen