maandag 31 mei 2010

Nieuw seizoen, nieuwe ultralichte spinhengel van CJW.

Afgelopen zaterdag was de nationale hengelsportdag 2010. De start van het nieuwe seizoen zal ik maar zeggen en voor mij persoonlijk de start van een nieuw roofvisseizoen. De snoek, snoekbaars en baars moeten weer op hun hoede zijn. 2010 wordt hoop ik ook het jaar van mijn eerste roofblei want die heb ik tot dusver nog niet gevangen van een afmeting dat het de moeite waard is. Mocht een lezer ervaring hebben op dit gebied en mij eens mee willen nemen in deze voor mij onbekende visserij dan hoor ik dat graag.
Vissen is op zaterdag niet gelukt maar op de zondag lukt dat wel nadat ik in de middag om 1530 wakker ben geworden na een nachtdienst. Dat het regent kan me niets schelen. Ik ben per slot van rekening niet van suikerwater en met een regenpak aan en capuchon op is het goed vissen.
Het nieuwe seizoen start ook met een nieuwe hengel. De 2 meter lange ultralichte spinhengel van Cor Spinhoven (CJW) die ik heb mogen testen, is zo goed bevallen dat de hengel ook werd aangeschaft. Een uitgebreid testverslag zal op www.flitsendnylon.nl over een tijdje te lezen zijn.Via een email kreeg ik de vraag of deze hengel ook geschikt is voor het vissen met kleine spinners. En met klein worden dan stompe spinners bedoeld rond de 15 mm. Dat is inderdaad heel goed mogelijk maar voor mij een reden om dat vandaag nog eens haarfijn weer te testen. Een etui met spinners die gebruikt werden op de Fairplay Rapier ging dan ook mee in mijn regenpak. Hieruit werd mijn kleinste spinner gehaald met een bladmaat van 10 mm en het nieuwe seizoen is van start. Hoewel niet elke wenteling van het spinnerblad is te voelen op de hengel kun je het snorren van de spinner wel degelijk voelen. Mooi hoor dat zelfs dit soort spinnertjes zijn te vissen. Dat kleine spinners ook kleine vis vangen blijkt even later met het eerste visje dit seizoen, een baars van rond de 10 cm, die een mooie tik op de hengel weet te geven. Volgende worpjes leveren ook van dergelijke baarsjes op tot de hengel wat serieuzer wordt getest door de eerste snoek van dit seizoen. Die is waarschijnlijk afgekomen op het spartelen van al die baarsjes en weet nu zelfs wat lijn van de spoel te trekken. Prachtige snoek die het 10 mm spinnertje voor in de bek heeft zitten.
Er worden verschillende kantjes afgevist met een aantal soorten spinners en over de gehele lengte van dit water blijkt de nodige roofvis onder de kant te zitten. De baarzen zijn rond de 20 cm maar ook 4 snoekjes tussen de 20 en 40 cm weten de veiligheid van de in het water aanwezige waterplanten te waarderen. Een heel mooi begin van dit nieuwe seizoen.

Naast de genoemde 10 mm stompe spinners werden ook 15 en 20 mm stompe spinners gebruikt. Ook 20 mm en 25 mm terrible spinners werden geprobeerd. Alle spinners waren heel goed te vissen en leverden vis op.

De komende tijd hoop ik een relatief nieuw water te gaan bevissen vanuit de bellyboot. Het evenwicht tussen roofvis en prooivis is hier nog niet aanwezig waardoor grote hoeveelheden baars maar ook snoek gevangen kunnen worden. Niet van een groot formaat maar wel heel mooi op deze ultralichte hengel.

3 opmerkingen:

 1. Hé KJ,

  heb je blogje weer gelezen. Ik heb niet altijd een reactie, maar lees wel trouw je visverhalen.

  Groetjes Ellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Klaas Jan

  toevallig heb ik vorige week de zelfde hengel aangeschaft bij Cor en ben gisteren even wezen uitproberen, had niet de meest ideaale spinneers ( mepps anglia nr 1 ) maar even goed 2 snoeken die het hengeltje deden buiegen en het molentje lieten peipen, maar hellas beide keren weer los voordat ze op de kant kwamen.
  heb ook een 5 grammer van fairplay maar de terrible spiners voor dit hengeltje ( 35 mm ) zij te groot voor de Mosquito 3 gram.
  Kun jij mij vertellen waar ik de 25 mm types kan aan schaffen? en welke types kunstaas nog meer goed te bevissen zijn op deze nieuwe xxl 3 gr.
  Zelf vis ik met nylon 14.00 van chameleon wellicht heeft deze lijn iets te veel rek om de haak goed te kunnen zetten, graag hoor of lees ik jouw reactie gr wiep

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Wiep,

  Kijk eens kritisch naar de haken van je kunstaas. Een groot nadeel bij het ultralichte spinnen is de geringe druk die je met het kromtrekken van de hengel kunt zetten op de haak. Als de snoek zijn kaken dicht heeft zal het kunstaas zich niet verplaatsen in de bek en de haak niet gezet kunnen worden. Je krijgt pas een kans als de kaakdruk minder wordt. Een dunne scherpe haak met een wijde bocht geniet dan ook voorkeur.
  De genoemde spinners komen waarschijnlijk van John van Gameren.
  Op al het kunstaas wat te vissen is op deze hengel kom ik in het verslag terug maar rumweg kan gezegd worden:
  stompe spinners 15-30mm
  slanke spinners 20-35mm
  Pako PS lepel van 5 gram
  Shadjes tot 5 cm voorzien van loodkop tot 5 gram.

  Ik vis zelf met 14/00 nylon zonder al te veel rek. De hengel vangt de klappen genoeg op om dit te kunnen doen, ook vlak onder de eigen kant.

  BeantwoordenVerwijderen