maandag 17 mei 2010

Het leuke van een blog.

De laatste weken heb ik geregeld een poging gedaan om met de penhengel in een paar uurtjes tijd een karper te vangen. Helaas zonder succes. Er werd de nodige vis gevangen waaronder mooie exemplaren van andere soorten (voorn, brasem en zeelt) maar geen karper. Van verschillende lezers heb ik dan ook reacties ontvangen hoe ik mijn methode kan aanpassen om gerichter op karper te vissen in dit water. Allemaal hartelijk bedankt. Mijn methode wordt binnenkort aangepast.

Op zondag ben ik vroeg uit bed gegaan om het nog maar eens te proberen op mijn manier. Dus met wat blikjes mais waarmee gevoerd en gevist wordt. 4 plekjes werden afgevist. Op 2 van die plekjes staat slechts 50 cm water op een andere plek 1 meter en op de diepste plek 2 meter. Ze liggen allemaal in de ochtendzon.

Op de ondiepe plekken wordt helemaal niets gevangen en ook niets gezien. Op de plek met een diepte van 1 meter komen 6 prachtige blankvoorns rond de 30 cm maar die kunnen op de gebruikte hengel (CJW CSL light)geen partij geven. De diepste plek is super. Meerdere brasems, voorns en in het laatste uur 4 zeelten worden hier gevangen. En ik haak een karper. Haken inderdaad en niet vangen. De vis komt in het begin rustig mee net als de brasems die worden gevangen. Maar in de aanwezige plompebladeren krijgt de vis argwaan en zwemt om een aantal stengels heen om vervolgens met een keiharde run het ruime water op te zoeken en mij met een lijn zonder haak achter te laten. 5 plompebladeren die op de kop langzaam wegdrijven zijn een stille getuige van het tafereel wat hier zojuist zich heeft afgespeeld.

Als de sociale zaken van de dag zijn afgehandeld en de kinderen op bed liggen probeer ik het nog even. Ik weet immers nu dat er wat dieper gevist moet worden. Maar ja, wat is wijsheid. Slechts grote brasems worden er gehaakt en ook ver in het donker blijkt op een ondiepe plek ook brasem de oorzaak te zijn van bewegingen in het water op een aangelegde voerplek.

Maar het was weer heerlijk langs de waterkant.Op bovenstaande foto één van de gevangen brasems onder de paaiuitslag. De vis is niet echt scherp maar daar gaat het ook niet om. Het net is wel scherp en die bevalt heel goed. Korum is de leverancier en later volgt een review.

2 opmerkingen:

 1. Klaasjan,

  Probeer eens ander aas???
  Misschien helpt het en wat hoef ik je toch niet uit te leggen !!!


  Groet Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi KlaasJan,

  dus je bent nog lekker even uitgewaaid aan de
  waterkant gisteravond??
  En toch nog redelijk de moeite waard zo te lezen!

  Groetjes Ellen.

  BeantwoordenVerwijderen