zaterdag 30 oktober 2010

De week door met de dropshot.

Je hebt van die periodes dat er van het vissen maar weinig komt. Andere zaken gaan voor en dat is ook niet erg. Wanneer de gelegenheid zich dan ook eindelijk weer voordoet om te gaan vissen wordt er extra van genoten. Ook ondanks de ziekenhuisopname van mijn vader waardoor ik bij de visstek in de buurt ben als ik op bezoek kom.

Geregeld dus een paar uurtjes tijd om te vissen aan het begin of einde van de dag. De mooiere visuurtjes. Uit notities die ik door de jaren heen gemaakt heb blijkt namelijk dat de betere vangsttijden zich rond de schemering bevinden als er gericht op snoekbaars wordt gevist in deze periode. Met wat kleine aanpassingen kan er ook nog een uurtje meegenomen worden in het donker wat mij ook geen windeieren heeft gelegd.

Gevist werd in een scheepvaartkanaal met een maximale diepte van 6 meter. Omdat de te verwachten vis (snoekbaars en baars) niet echt groot zal zijn en klein kunstaas meer vangt wordt de ultralichte spinhengel gebruikt. Fin S fish 4”shadjes op de dropshothaak worden graag genomen en daarom ook het meest gebruikt.

De techniek is verder simpel. Omdat er vanaf een kade wordt gevist waar ook grote boten kunnen aanleggen kun je de vissen direct onder de voeten verwachten. Het loodje wordt zo licht mogelijk gekozen zodat deze net voldoende gewicht heeft om het kunstaas aan de bodem te houden tijdens het langzaam voorbewegen. Er worden geen wilde bewegingen gemaakt met de hengel. Slechts het aas een twintig centimeter verplaatsen en de lijn even laten slapvallen door de top naar voren te bewegen geeft actie genoeg aan het kunstaas. Tijdens het slapvallen van de lijn zal het shadje langzaam zakken. De periode dat de meeste aanbeten komen. Het shadje bevindt zich 30 centimeter boven het loodje. De kademuren worden langzaam lopend afgevist.

De meeste aanbeten komen hard door via een mooie tik op de top. Na het zetten van de haak sta je dan ook vaak met een kromme hengel. Toch zijn niet alle aanbeten zo hard. Het gebeurd ook geregeld dat je net even meer moeite moet doen om het aas te verplaatsen. Het kan vuil zijn maar ook vis. Ook nu voor de zekerheid de haak zetten.
Hier volgt een kort overzicht van de afgelopen week.

Op de zaterdagnamiddag sta ik na een ziekenhuis bezoek aan het water. Het waait zo verschrikkelijk hard en het regent daarbij ook nog eens flink dat de visspullen niet eens uit de auto worden gehaald.

Op de zondagnamiddag sta ik weer aan hetzelfde water. De omstandigheden zijn een stuk beter en er wordt ontzettend goed gevangen. Ik raak de tel dan ook kwijt en stap om 1930 weer in de auto naar huis. Alleen snoekbaars gevangen.

Op de dinsdagochtend om 0645 weer op dezelfde stek. Het is nog donker en het regent aan één stuk door waarbij de wind ook nog eens krachtig is. De momenten waarop je twijfelt waarom je niet in bed ligt en zonodig achter de snoekbaars aan moet. Ik wordt echter beloond met een geweldige hoeveelheid aanbeten en snoekbaarzen.

Op de woensdagochtend wordt mijn vader ontslagen uit het ziekenhuis en ga ik hem ophalen. Voor die tijd kan nog gevist worden en dat wordt ook gedaan. Na de geweldige vangsten van de voorgaande keren zijn de verwachtingen nu ook hoog gespannen. Te hoog zoals blijkt want de buit bestaat “slechts” uit 7 snoekbaarzen. Rupsje nooitgenoeg. Waar zijn de dagen dat ik voor een dergelijk aantal direct zou tekenen. Goed vangen went snel en verveelt niet gauw.

Na het werk op de zaterdagmiddag nog even op bezoek geweest en daarna tot 1900 uur gevist. Ook nu met daglicht liggen de snoekbaarzen erg verspreid en zijn ze maar moeilijk tot een aanbeet te verleiden. Ook nu weer komen ze rond de schemering los en worden de nodige vissen gevangen waar eerder niets te vangen was. Met 14 snoekbaarzen en een beste baars sluit ik deze dropshotweek af.
Fotoos maken op dergelijke locaties is lastig wanneer alleen wordt gevist. Overal ijzer, steen en andere scherpe en harde voorwerpen. Het is dan ook een kwestie van de vis boven het water onthaken en direct terugzetten. In deze week zijn veel snoekbaarzen gevangen aan de dropshot en daarbij was er niet één met een diep zittende haak. Alles netjes in de lip gehaakt waardoor een tangetje vaak niet eens nodig was. Van één vis heb ik de moeite genomen een statiefoto te maken. Vis in het schepnet wat boven het water hangt door op de steel te gaan zitten. Camera op het statief bevestigen en instellen op de timerfunktie. Vis uit het schepnet halen en wat fotoos maken om hem vervolgens (net als alle andere vissen) terug te zetten. Op deze manier is de vis niet in contact geweest met de harde voorwerpen om mij heen en kan deze weer onbeschadigd terug worden gezet.

Geef ook het vissen met de dropshot eens een goede kans en misschien heb je er een leuke visserij bij.Zoals je ziet heb je maar weinig materiaal nodig voor deze visserij. Lichte spinhengel of verticaalhengel. Zelfs een wincle picker is te gebruiken. Molentje met dyneema en enkele dropshotlijntjes en loodjes. Shadjes tot 10 cm waarbij de Fin S fish dus heel goed bevalt. Een schepnet met lange steel en een onthaaktang maken de uitrusting compleet.

1 opmerking:

  1. Hoi Kees, fijn om weer even te lezen dat je nog toe bent gekomen aan een visje zo nu en dan. Hopelijk gaat het met je vader de goede kant op, veel sterkte!
    Liefs Mar vanuit A'foort

    BeantwoordenVerwijderen