zaterdag 12 februari 2011

Snoeken op een diepe heldere zandafgraving.

Al een tijdje heb ik een heldere plas op het oog die is ontstaan na een zandafgraving om gericht op grote snoek te vissen. Vorig jaar met de bellyboot al eens de plas bevist waarbij vooral de diepte en bodemgesteldheid in de gaten werden gehouden. Helaas gaat het hier om een vlakke bak water met overal een zandbodem. De diepte varieert tussen de 4 en 5 meter. Deze plas heb ik ook op het oog om later dit jaar er gericht op grote zeelt te vissen.


Uit mijn ervaring blijkt dat dergelijk water de beste snoekvangsten oplevert met aasvissen. De bedoeling vandaag is echter om met kunstaas wat te vangen vanaf de kant. Zinkend kunstaas is dan favoriet waarbij je ook nog eens de diepte kunt nalopen door het kunstaas tijdens het zakken naar beneden te tellen. Een worp tot de bodem wordt gevolgd door een worp op half water te starten. Zo vis je redelijk secuur het water af waarbij tussen de worpen steeds een afstand zit van ongeveer 3 meter. Kunstaas wat geschikt is voor deze visserij zijn shads, zinkende ratelpluggen en spinnerbaits. Omdat naar mijn mening de snoek afgeschrikt kan worden door een glinsterende spinstang in dit heldere water wordt deze vervangen door een stuk dik fluocarbon van Sufix.


Een zinkende ratelplug van Spro met een gewicht van 59 gram wordt gevist op een 2.70 lange CJW plughengel voorzien van een Shimano Calcutta reel. Zelfs op 30 meter afstand is de harde ratel tijdens het binnenvissen nog te horen. Eén van de charme's van dit kunstaas is dat je een aanbeet soms kunt horen. Na 1,5 uur vissen heb ik slechts één aanbeet gehad wat een klein snoekje oplevert. Deze plek krijgt na afloop nog wat extra aandacht met verschillende stukken kunstaas maar levert verder geen extra vis op. Mijn eerste indruk van de plas blijkt echter heel aardig te kloppen want er worden ook vandaag geen afwijkende structuren onder water gevonden.

Ik besluit de rest van de ochtend verder te vissen in aangrenzend water. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een groengele bellyturiersbait. Een stuk kunstaas wat ik speciaal gemaakt heb een aantal jaren geleden voor het vissen op diep water. Door zijn brede silhouet valt hij goed op voor dieper gelegen snoeken. In die tijd waren dergelijke stukken kunstaas nog niet op de markt. Nu heeft elke leverancier van kunstaas wel zulke stukken rubber in de collectie. Ondanks dat de omstandigheden verre van ideaal zijn voor het snoeken tonen toch de nodige eendbekken interesse in het kunstaas. De meeste komen echter niet verder dan het volgen van het aas of het langszij zwemmen. Wel een mooi gezicht. Paaigedrag? Twee snoekjes zetten de tanden in de bellyturiersbait en moeten onthaakt worden.

2 opmerkingen:

  1. Leuke foto's Kj, hopelijk heb je ook
    lekker gevist.

    Ellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is altijd lekker langs of op het water. Ook al zijn de weersomstandigheden niet ideaal. Er is vaak wel een geschikt plekje te vinden om het hengeltje even uit te gooien.

    BeantwoordenVerwijderen