donderdag 3 maart 2011

Andere Loz Harrop jerkbaits.

Een poosje geleden heb ik wat geschreven over een aantal nieuwe jerkbaits van Loz Harrop die ik had geruild tegen ander kunstaas. Ik heb ze allemaal geprobeerd en ben tot de conclusie gekomen dat de kleine Jack's niet mijn ding zijn. Dat betekend niet dat er geen roofvis mee te vangen zou zijn maar de manier van vissen en de daarbij horende actie is dus niet mijn ding. En je vist voor je plezier en het simuleren van een gewond visje met een jerkbait is heel leuk om te doen.
De kleine Jack's zijn dus geruild via het forum op roofvisnet.nl tegen een kleine Hog en een kleine Darter. Even een kleine uitleg dus maar van boven naar beneden. Ze wegen allemaal tussen de 40 en 50 gram.

Het jerkbaitje met de aparte neus is de Hog. Een drijvende jerkbait die recht naar beneden duikt als je een tik met de hengel geeft. Het spreekt voor zich dat bij een paar snelle tikken achter elkaar dit kunstaas meer diepte krijgt. Geef je geen tik dan komt de hog schommelend naar boven.

De tweedelige jerkbait is de jackall. Hij is lichtzinkend en heeft genoeg actie bij het langzaam binnendraaien dat ik hem geen tikken geef. Het vissen ermee is op zich geen uitdaging. Even stil laten vallen of een versnelling met de reel geeft een wat meer uitbundige actie en is de manier van vissen die mijn voorkeur heeft.

De laatste is misschien ook wel de bekendste en heet de darter (titchy darter in dit geval). Een echte glijder die bij het binnentikken dus van links naar rechts gaat en bij het stilliggen nog even lekker na schommelt.





Bij het schrijven van dit stukje mag er niet meer op snoek gevist worden. Maar nog wel met kunstaas. En met deze jerkbaits vis je tamelijk gericht op snoek waardoor ze de komende tijd mogen blijven hangen aan het plafond. Volgend seizoen zijn we van deze kromme regelgeving af.

5 opmerkingen:

  1. Ha Klaasjan. Je laatste zin was: "Volgend jaar zijn we van deze kromme regelgeving af." Daar ben ik erg benieuwd naar. Wat houdt die wijziging in? En waar vind je die informatie? Ik heb er op internet niets over kunnen achterhalen.

    Hartelijke groet, Hans van der Pauw.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Hans,

    Een aantal maanden geleden stond in "het visblad" een aantal veranderingen mbt het gesloten seizoen. Eén verandering was het gelijktrekken van het gesloten seizoen voor snoek met de gesloten seizoen voor het vissen op roofvis. Nu ben jij doorgaans ook goed op de hoogte met de regelgeving en daarom begin ik te twijfelen of het artikel misschien ging over het onderzoek naar genoemde verandering. Ik kom hierop terug.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Er zijn inderdaad wijzigingen in de visserijwet aangekondigd voor 2012, o.a. mbt tot gesloten tijd aassoorten (worm) en gesloten tijd vissoorten, en m.b.t. vissoorten. Maar goed, wetswijzigingen kunnen zomaar vertraging oplopen...Ik zou het wel raar vinden wanneer kunstaas en roofvis worden gelijkgetrokken vanaf 1 april en dat daarmee de gesloten maand voor de snoek verdwijnt (maart). Wat mij betreft gelijktrekken vanaf 1 maart en eventueel het seizoen iets eerder weer open gooien. Uiteraard vanuit de ervaring dat de maand maart maar al te vaak de periode vlak vóór of de daadwerkelijke paaiperiode is voor snoek in bepaalde wateren. En vanuit de mening geredeneerd dat snoek in en rond de paai met rust gelaten moet worden en dus bescherming in de vorm van een gesloten tijd verdient.

    groet,
    alex

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben het helemaal met je eens Alex dat voor de welzijn van de snoek de gesloten tijd voor snoek en kunstaas gelijk moet worden getrokken waarbij de gesloten tijd begint op 1 maart. In deze periode zal dan ook vaker gevist worden op baars en snoekbaars met verticaal gevist kunstaas of met de dropshot.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Over de gesloten tijd - Nu je Het Visblad als bron noemt, heb ik even gebladerd. In het nummer van december 2010 (p.10) wordt inderdaad aangekondigd dat de gesloten tijd voor snoek één maand wordt ingekort (welke maand staat er niet bij). Sportvisserij Nederland had de gesloten tijd voor snoek gelijk willen trekken met die voor baars en snoekbaars, maar dat werd niet gehonoreerd - dus typisch weer zo'n slap halverwege-compromis. Nadere informatie zou t.z.t. in Het Visblad verschijnen. We zullen dus nog even door moeten met de kromme regelgeving, helaas.

    BeantwoordenVerwijderen