maandag 13 februari 2012

Kunstaas voor CJW the Edge

Bij een hengel met een optimaal werpvermogen van 1,5 gram ben je uiterst beperkt in het kunstaas wat je gebruiken kunt. Enig gevoel voor verhoudingen zul je dus zeker in de gaten moeten houden. Niet alleen heb je namelijk te maken met het gewicht van het kunstaas. Ook de weerstand ervan in de lucht tijdens een worp en de weerstand ervan tijdens het binnenvissen in het water spelen een grote rol.

Daarnaast kan het zijn dat de druk van het water op de lijn en het kunstaas zo groot is door stroming of de visdiepte dat er helemaal geen gebruik kan worden gemaakt van deze hengel. Ik ben me er dus wel degelijk van bewust dat ik mij erg beperk.

Op het moment van schrijven heb ik door omstandigheden (ijs en rugproblemen) ook nog niet gevist met de hengel. Maar uit ervaring kun je wel ongeveer nagaan wat er gebruikt kan worden. En de voorpret die je hebt als je bezig bent met het uitzoeken van geschikt kunstaas en het bestellen of maken ervan is groot. De fotoos zijn genomen op een raster van 1 x 1 cm.

Stompe spinners met een bladmaat van 10 mm zullen prima te gebruiken zijn. 15 mm is afwachten en misschien alleen te gebruiken als zeer langzaam wordt binnengevist. Om het geheel uit te testen worden ook wat grotere spinners gebruikt die beter geschikt zijn voor de 0LV. Zo krijg ik een aardige indruk van de hengel.Ondiep duikende plugjes rond de 1,5 gram zijn ook wel verkrijgbaar. Omdat er waarschijnlijk vooral baars gevangen zal worden wordt er nog naar een oplossing gezocht voor de dregjes. Een dreg in de zachte bek van een baars richt veel schade aan, en dat is niet de bedoeling. Gamakatsu heeft een enkele haak met typenummer LS3423F in het assortiment die speciaal voor dit doeleinde is gemaakt. Later hier meer over. Of de plugjes ook teveel weerstand in het water zullen geven is afwachten.Het leuke van een blog is dat andere vissers meelezen en meedenken. Zo bouwde Gerrit van snoekstreamers.nl speciaal voor deze hengel nieuwe streamers. Voor een goed overzicht zijn de nummers van de verschillende streamers op het zakje te zien. Het type is UL.
Dit drietal streamers is vers van de pers en nog in de ontwikkelingsfase.Ook met kleine twisters en shadjes is te vissen. Voor het maken van jigkopjes heb ik een aberdeen nummer 4 gebruikt in combinatie met een 1,2 grams loodhagel. Met de dropshot denk ik wel wat zwaardere loodjes te kunnen gebruiken, zeg 3 en 5 gram omdat niet geworpen hoeft te worden onder bepaalde situaties. De kleine Flying Lures kunnen nu ook wel eens goed van pas komen. Kunstaas wat achteruit zwemt. Voor een duiker laten zakken en het kunstaas “zwemt” de duiker in tijdens het zakken.Als er lezers zijn die ook nog wel kunstaas weten wat geschikt voor deze hengel kan zijn dan hoor ik dat graag via een reactie of email. Alvast bedankt.

In een volgend verhaal de vissoorten die ik hoop te vangen met deze hengel en de manier waarop.

1 opmerking:

  1. Nuttig artikeltje, Klaasjan, vooral ook dankzij de foto's.
    En een nieuw favicon, zag ik: het rood-wit-blauw spreekt voor zich, en een groen kruis voor als je je op een kroosrand verkijkt, wed ik.
    H. groet, HansP.

    BeantwoordenVerwijderen