dinsdag 21 februari 2012

Onderlijnen van Titanium maken.

Sinds de introduktie van de onderlijnen uit titanium vis ik met dit materiaal waar eerder sevenstrand, geplastificeerd staaldraad en staalstangen werden gebruikt. Ik had het eigenlijk wel gehad met het constant wisselen van onderlijnen omdat ze weer eens na het vangen van een snoek compleet vervormd waren. Het grote voordeel van titanium is dat het altijd weer in zijn originele vorm terug komt en daarbij een hoge trekkracht heeft bij een geringe diameter en toch soepel is. Een onderlijn van titanium gaat dus heel lang mee. Dat betekend wel direct dat er gebruik moet worden gemaakt van een goede kwaliteit wartels en spelden. Om hier zeker van te zijn kan de visser het beste zelf deze onderlijnen maken.

Veel materiaal is hiervoor niet nodig. Laten we eens zien wat erbij komt kijken.


1- Titanium draad. Het merk American Fishing Wire bevalt in de praktijk uitstekend. Pas de sterkte aan bij de visserij die gedaan wordt.
2- Sleeves. Het belangrijkste is hierbij om de goede maat te gebruiken. Een dubbel geslagen draad moet net door de sleeve heen passen.
3- Sleevetang. Als die niet aanwezig is kan er ook van de bankschroef gebruik worden gemaakt.
4- Stukje krimpkous. Om over de scherpe sleeves te schuiven. Ik vis niet meer zonder deze bescherming.
5- Kniptang. Om het titanium op maat af te knippen.
6- Wartels en spelden. Gebruik een goede kwaliteit met een trekkracht die ongeveer twee keer zo groot is als de trekkracht van de draad. De gemaakte onderlijntjes gaan heel lang mee.

Laten we nu eens stap voor stap een onderlijn maken.


1- Knip een stukje van ongeveer 30 cm af.
2- Plaats een sleeve op de lijn en vervolgens een wartel om daarna de draad weer terug door de sleeve te steken waarbij het draad een stukje door de sleeve steekt. Aanknijpen met de sleevetang. De wartel hangt nu in een lus.
3- Het onderlijntje omdraaien en eerst twee stukjes krimpkous op de onderlijn schuiven. Daarna weer een sleeve en vervolgens een speld om daarna de draad weer terug door de sleeve te steken en deze dicht te knijpen. Niet echt moeilijk lijkt mij. De laatste handeling is om de stukjes krimpkous over de sleeves te schuiven.
4- Het uitproberen van het onderlijntje door er even goed aan te trekken is de laatste test.

Eenzelfde volgorde is van toepassing op het maken van fluocarbon onderlijntjes. Die wil ik nog wel een gebruiken bij het vissen op helder water in combinatie met groot aas. 80 Lbs Sufix bevalt in de praktijk heel goed.

De fotoos zullen wel de nodige duidelijkheid verschaffen. Het gebruik van een titanium onderlijn kan ik een ieder aanbevelen.

2 opmerkingen:

 1. Mooi gefotografeerd!

  Netjes en duidelijk uitgelegd Klaasjan.

  Mvrg.Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Klaasjan,
  ik gebruik ook Titanium onderlijnen, echt een uitkomst. Ik geef er persoonlijk de voorkeur aan knoopbaar titanium te gebruiken van BFT. Heel simpel en net wat lichter doordat je geen sleeves gebruikt, wat naar mijn mening net wat meer gevoel geeft bij lichtere kunstaasjes.
  Groet,
  Boudewijn

  BeantwoordenVerwijderen