vrijdag 4 juni 2010

Graskarpers gezocht en gevonden.

Na een goed begin van het roofvisseizoen afgelopen zondag zou ik hem ook wel even raken op de maandagavond. Met een blauwe hemel en geen zuchtje wind werd er ook nu weer ultralicht gevist met voornamelijk spinners. Slechts 4 aanbeten heb ik gekregen maar die waren wel alle 4 raak en leverden evenveel kleine snoekjes op. Felle rakkers die meerdere keren uit het water springen om zich van de haak te ontdoen wat ze uiteindelijk niet lukt.
De investering om vorig jaar wat tijd te steken in het vinden van hele goede haken voor het ultralichte spinnen heeft zich inmiddels allang terugbetaald. Met de hulp van twee andere leden bij Flitsendnylon.nl ben ik aan haken gekomen van Mustad en Gamakatsu. Bedankt Alex en Jerry.
Maar deze weersomstandigheden op de maandagavond waren heel mooi geweest voor het oppervlaktevissen op grote graskarpers met brood. Tot voor kort wist ik een aantal watertjes waar die mogelijkheid er was en met een beetje inzicht toch enkele vissen per avond konden worden gevangen. Al die watertjes zijn inmiddels door natuurmonumenten grondig aangepakt en veranderd in meanderende beekjes met behulp van financiële steun uit Europa. Kost een paar centen maar dan heb je ook wat. Wat er met die graskarpers en andere vis gebeurd is laat zich raden en ga ik verder niet op in.
Met een waterkaart in de hand en via maps.google.nl is er echter heel wat speurwerk te doen naar alternatieven. Met een hengel en twee witte bolletjes brood heb ik dat gisteravond gedaan en zoals de titel al zegt, de graskarpers zijn gevonden. De eerste locatie ligt vlak bij een locale weg en dat heeft niet mijn voorkeur. Hier wordt wel graskarper gezien. Op de tweede locatie is het water slechts 2 meter breed. Ze kunnen hier zeker zitten maar toch nog maar verder kijken. Op de derde locatie vind ik precies wat gezocht wordt. Midden in een natuurgebied wat slechts langs het water bereikbaar is vind ik water breed genoeg zonder storende factoren op de achtergrond. Of het moeten roepende koekkoeks en kloppende spechten zijn. Op verschillende plaatsen worden graskarpers gezien. Nog niet gevangen maar dat komt nog wel de komende tijd.
Naar mijn mening de mooiste manier om op graskarper te vissen is het in de oppervlakte aanbieden van een groot stuk brood. Het gemak waarmee een halve snee brood onder water verdwijnt is fantastisch om mee te mogen maken en één van de mooiste facetten van deze visserij. Een paar tellen later sta je dan met een kromme hengel en heb je de grootste moeite om de vis onder bedwang te krijgen in de kleine ruimtes tussen de volop aanwezige waterplanten.
Wat heb je nodig. Eigenlijk vrij weinig. Een taaie karperpenhengel rond de 1,75 Lbs met daarop een molen voorzien van 30/00 nylon en aan het einde een haak in de grootte 2. De lijndikte steekt niet zo nauw maar is eerder te dun dan te dik. Niet omdat de vis zo sterk is maar om enige reserve te hebben bij het drillen tussen de waterplanten wat zeker ten koste gaat van de kwaliteit van de lijn. Er worden heel wat waterplanten afgesneden tijdens een dril. Een landinsnet met genoeg ruimte om een vis van een meter te landen maakt de uitrusting compleet. Verder wat reserve materialen en een fototoestel.
Er zijn verder meerdere methodes om de vis zover te krijgen het haakaas te nemen. Ten eerste kun je meerdere korsten in het water gooien om de graskarpers tot azen aan te zetten. Je haakkorst wordt dan later in de buurt van een azende graskarper gedeponeerd. Niet aangooien want dan zijn ze weg maar ruimschoots over gooien en de lijn daarbij uit het water houden werkt veel beter. Ten tweede kun je bewegende vissen ook onderscheppen door in hun vermoedelijk baan de korst te werpen. Vooral strak tegen de andere oever aan werkt deze tactiek vaak het beste. Niet in paniek raken als er op de overliggende oever gegooid wordt, omdat er heel gemakkelijk en zonder commotie de korst ook nu nog te water kan worden gelaten door wat met de hengel het korstje terug te trekken richting water. Ten derde kun je ook alleen een haakkorst leggen bij een graskarper die onder de plompebladeren ligt te zonnen. Het moeilijke hierbij is het vinden van de kop van de vis. Een korst aan het verkeerde uiteinde vangt een stuk minder op deze manier. :-)

Hopelijk dus later meer.

4 opmerkingen:

 1. Wat weer een mooie foto Kj!

  Ellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Klaasjan,

  Ik volg al geruime tijd jouw blog en met een groot genoegen. In het artikel heb jij het over haken van Gamakatsu en Mustad welke jij gebruikt bij het maken van spinners.

  Bij het maken van spinners pas ik zelf de Gamakatsu F314 toe. Welk type haak gebruik jij van Gamakatsu en Mustud.

  Ik hoor het graag.

  Met vriendelijke groet,

  Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Joop,

  De door jou gebruikte Gamakatsu F314 wordt ook door mij gebruikt samen met de mustad (ultrapoint) limerick match (496NPBB). De haken lijken veel op elkaar. Op dit moment heb ik lichte voorkeur voor de Mustad.


  vrgr Klaasjan

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Klaasjan,

  Dank je wel voor de informatie. Ik ga eens kijken voor de Mustad haken.

  Groet Joop

  BeantwoordenVerwijderen