zaterdag 21 augustus 2010

In vol ornaat met de bellyboot op stap.

Als ik vis vanuit de bellyboot gebeurd dat vaak met een minimum aan materiaal. Alleen het noodzakelijke gaat mee en er wordt vaak met slechts één handhengel gevist. Vandaag wordt er voor het eerst gevist op een voor mij nieuw water. Om zo snel mogelijk een indruk te krijgen van het water wordt er op twee manieren gevist en gaat de dieptemeter ook mee. De plas heeft een diepte tussen de 0,8 en 1,5 meter en is kraakhelder. Het bestand aan vis bestaat uit voornamelijk baars en snoek waarvan de laatste tot ongeveer 80 cm groot is. Ideaal dus om licht te vissen. Als handhengel wordt dan ook een 3 grams spinhengel gebruikt en in de steun staat een 10 grams spinhengel voorzien van een dropshot montage of een jigkop voorzien van V staart shad.

De ruimte in een bellyboot is beperkt en je moet dan ook goed nadenken waar alles komt te liggen. In mijn tas op de linkerdrijver zit al het kunstaas en op de drijver zelf de hengelsteun. In de tas op de rechterdrijver zit de accu voor de dieptemeter en het onthaakgereedschap. De dieptemeter zelf is ook op de rechterdrijver gemonteerd. Zo hou je ruimte genoeg over om te vissen en een vis te onthaken.




Omdat er slechts een paar uurtjes gevist zal worden in de ochtend en het water redelijk groot is is het kiezen van een gebied voor de visdag belangrijk. Dat kan in alle rust thuis gedaan worden achter de peecee met een programma als maps.google. Op de dag zelf is de windrichting wel bekend en kies ik ervoor om op de wind te gaan vissen. Er staat een lekkere kabbel op het water wat op dergelijk helder water wel gusntig is voor de vangst. Maar daardoor zie ik niet dat vlak onder het oppervlakte een enorme plantenmassa aanwezig is. Dat merk ik pas op het moment dat ik in de bellyboot zit en mijn flippers zich door de planten heen bewegen. Tot zo'n 20 cm onder het oppervlakte water bevinden zich de planten en er drijft ook nog het nodige aan planten in het water. Het vissen met een steunhengel voorzien van de dropshot montage kan ik vandaag dus wel vergeten. Ook het shadje op de jigkop wat op zo'n 50 centimeter diepte wordt aangeboden pakt de hele tijd waterplanten. De steunhengel wordt dan ook al snel in de hengelhouder aan de zijkant geplaatst en wordt niet meer gebruikt.

Op de handhengel wordt een spinner of lepel gevist. Die zijn mooi boven de planten te vissen maar haken ook geregeld resten van drijvende planten. Na iedere worp heb ik het kunstaas dan ook in de handen om er vuil vanaf te halen maar ook om een vis te onthaken. Want gevangen wordt er. Genoeg om met een voldaan gevoel weer van het water af te stappen na een paar uur vissen. De vissen zijn niet groot maar geven wel een mooi gevecht op de ultralichte spinhengel.

Als ik een praatje maak met een bewoner van dit gebied blijkt dat de plantengroei op de gehele plas een probleem is. De schroeven van boten raken verstikt in de enorme plantenmassa en de boten lopen zelfs vast. Aan dit probleem wordt gewerkt door de waterbeheerder maar als je ziet op wat voor manier dat gebeurd schiet je wel in de lach. De maaiboot is niet veel groter dan mijn visboot en ten opzichte van de hoeveelheid water is dit dweilen met de kraan open.

Wat wel heel mooi is om te zien zijn de vissen die een schuilplaats zoeken onder mijn bellyboot of benen nadat ze zijn gevangen en teruggezet. In het heldere water zijn hun bewegingen prachtig te volgen.

Ik kom hier zeker terug. Misschien met een aantal andere bellybootvissers als zij daar ook zin in hebben.

2 opmerkingen:

  1. Nu word ik nieuwsgierig naar die bellyboot, geen idee hoe dat eruit ziet met jou erin ;-).
    Groetjes Mar

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk weer Klaasjan, de stekelvissen hebben je weer aardig te pakken.
    Ga zo door! En ja, een BB staat nog steeds op mijn verlanglijstje!

    Groet,
    Bas

    BeantwoordenVerwijderen