Enkele jaren geleden kreeg ik voor het eerst een Hexagraph hengel in de handen. Liefde op het eerste gezicht. De klassieke uitstraling van een splitcane hengel met daarbij de voordelen die het gebruik van moderne materialen met zich meebrengt. Zeg maar een soort splitcane van carbon.
Het woord Hexagraph bestaat eigenlijk uit twee delen ‘hexa’, is een afkorting voor hexagon en ‘graph’ een afkorting voor graphite.
Een hexagon is een zeshoek en graphite staat voor grafiet (lees carbon).
De kern bestaat uit strippen driehoekig, getaperd (stootvast en lichtgewicht) foam met een gesloten cellen structuur. Deze strip foam zit tegen een (eveneens getaperde) strip carbon verlijmd.
Dit driehoekige, gelamineerde duo word vervolgens in de som van zes, bijna net zoals splitcane, onder druk tegen elkaar verlijmd en ziedaar; Hocus pokus... Hexagraph.
De echte winst van Hexagraph (naast de mooie uitstraling) zit ‘m in het feit dat bij een zeshoek (of vierhoek) veel minder torsie of verwringing kan optreden, waardoor er vooral nauwkeuriger geworpen kan worden. (Volgens B&W)
Klik
hier voor een filmpje.
De constructie heeft dus de voordelen van cane en carbon, minder vervorming en lichter dan cane. Daarnaast hebben deze hengels een stuk minder onderhoud nodig dan de originele cane hengels.
De hexagraph hengels buigen in de top vrij makkelijk maar anders dan bij een echte topactie blijft deze hengel bij zwaardere belasting tot achterin (waar relatief veel power zit) doorbuigen. Het resultaat is toch een parabolisch buigende hengel, maar wel eentje die z'n kracht anders opbouwt dan een conventionele blank. Deze hengels kunnen daardoor ook een grote range aan lijnen bestrijken, met relatief lichte lijnen kan de hengel door de gevoelige top goed uit de voeten maar wordt dan niet volledig belast. Bij zwaardere lijnen maak je gebruik van de reserve in het achterdeel en kan je de hengel volledig belasten.
Langs de waterkant zie je dit soort hengels zelden terwijl ze toch al zeker een jaartje of 25 bestaan. De kale hengels (blanks) zijn namelijk in verhouding met een normaal gebouwde blank erg duur. 2e hands kom je hexagraph hengels ook nauwelijks tegen omdat vissers die eenmaal zo’n hengel hebben gekocht hem niet meer kwijt willen. En zijn ze wel te koop dan is de staat van de hengels verre van perfect omdat de afbouw van de fabrieks B&W hengels in de praktijk te wensen overlaat getuige het afbladderen van de lak en het loslaten en verkleuren van de wikkelingen.
Toen ik de kans dan ook kreeg een handgebouwde BB hexagraph over te nemen liet ik die niet lopen. Met een testcurve van 1,25 Lbs (wat naar mijn mening aan de lichte kant is en eerder 1,5 is), Fuji Sic titanium ogen en een HAT reelhouder en cone gemonteerd op een kurken handvat kon dit wel eens een aankoop zijn voor het leven.
Klein zijsprongetje. De term HAT staat voor Hard Anodized Teflon-coated. Voor deze componenten is een keus gemaakt uit twee soorten high-
strength aluminium ( de zgn. vliegtuig grade ), welke na fabricage
nog een hard-anodisatie behandeling hebben ondergaan. Het hard-
anodiseren zorgt ervoor dat de oppervlakte van het aluminium de
hardheid van gehard staal krijgt, corrosie- en zelfs zeewater
bestendig wordt. In deze geanodiseerde laag zit tevens Teflon
geïmpregneerd (Nituff®). Dit verhoogt de slijtvastheid en de
onderdelen worden water- en vuil afstotend. Enkele kenmerken van
deze H.A.T. componenten zijn:
- lichtgewicht
- zeer slijtvast/duurzaam
- corrosie- en zeewater bestendig
- zelfsmerend
- non-stick
- mooie vormgeving
- uniek op het gebied van hengelbouw
Iets over de eigenschappen van deze hengels. Hexagraph hengels zijn zwaarder in gewicht dan vergelijkbare hengels uit carbon. Volgens de makers van de blanks, Bruce &Walker, zit het grootste voordeel in het feit dat deze hengels geen harde kant hebben zoals ronde hengels. Deze harde kant loopt nooit recht over de gehele hengel (door de tapering) waardoor je bij het buigen een frictie zou krijgen die de nauwkeurigheid van het werpen beïnvloedt. Ik hecht daar zelf weinig waarde aan en merk dit niet in de praktijk. Bij andere hengels kan je bij een zware dril nog wel eens het gevoel krijgen dat de hengel aan het einde van z'n kracht is, wat een gevoel van machteloosheid oplevert. Bij een hexagraph zal je dat veel minder snel hebben. Ook kan het materiaal tegen een stootje getuige een test van de leverancier. Die laat op beurzen geïnteresseerden op een stukje van dit materiaal staan en trappen om het kapot te krijgen. Na vele pogingen is dat nog steeds niet gelukt.
De hexagraphs zijn zeer gevoelig in de top, de bodemstructuur en bewegingen van het aas worden heel erg goed doorgegeven. Een echte aanrader zo’n Hex!
Ik vind de hengels een onwaarschijnlijk fraai uiterlijk hebben en heel plezierig drillen. Daar ligt voor mij het grootste voordeel.
Over een maandje hoop ik jarig te worden. Het kadootje staat al geruime tijd te wachten. Een lichter zusje van het 1,25 zware hexje, ook door Bart Bakker gebouwd. Ik zal snel met de meiden op stap gaan na de verjaardag.
Ps. In dit artikel zijn ook de meningen en ervaringen van andere hexagraph gebruikers verwerkt. Bart Bakker wordt vriendelijk bedankt voor zijn bijdrage aan het technische verhaal achter de hengel.
Hoi Klaasjan,
BeantwoordenVerwijderenPrachtig Hexagraph artikel!
Ben heel benieuwd naar de verschillen tussen de "1,25" en het lichtere zusje.
Het lichtere zusje is zoals je/ik weet tot veel in staat.
Groet Hans
Hey klaasjan,
BeantwoordenVerwijderenZoals je weet heb ik er ook een aantal , maar vis er eigenlijk nooit mee ??? (glasfreak).
Ik heb ook laatst de Ray Walton aan Wim verkocht , deze was ook bijzonder maar de aan gegeven 1 LBS was eerder 2 Lbs en had inderdaad liever een lichte uitvoering gehad. Het zijn zeer pittige stokken met een berg body.
Ik wens je er alvast een berg plezier mee straks met je nog lichtere versie.
Groet Marcel
Ik weet nog niet Hans waar het lichtere zusje toe in staat is.
BeantwoordenVerwijderenIk hoop wat fraaie vissen aan de nieuwe hengel te vangen Marcel.
vrgr Klaasjan