Het is snoekweer. De paars/roze streamer is net uit zijn verpakking gehaald en direct heeft een hele knappe dame het al op hem voorzien. Het zetten van de haak is niet eens meer nodig. Die laat ze niet meer los en ze lijkt vastbesloten het stukje kunstaas mee naar haar hol te nemen. Het kost me de nodige moeite om mijn net verkregen streamer weer los te krijgen. De 115 cm wordt na het nemen van enkele fotoos weer onbeschadigd teruggezet.
Een misleidende titel. Ik weet het.
De afgelopen week nog twee keer gevist. Enkele snoekjes gevangen en lekker uitgewaaid. Er werden twee nieuwe plekken aangedaan. De eerste heeft nog een paar maanden nodig om te kunnen bevissen door de vele waterplanten en het hoge riet. De tweede gaat om kraakhelder veenwater met een bijna zwarte kleur. De snoeken hier zijn bijzonder gekleurd. Niet groot maar ontzettend fraai om te zien.
Ook nu weer alleen gevist met streamers. Volledig wit, geel/wit of groen/wit vangen bij mij beter dan donker gekleurde exemplaren.
Door de felle kleuren en het heldere water is de streamer heel goed te volgen. Verbazend dan ook om te zien dat enkele snoeken het stukje kunstaas volledig in de bek hebben zonder dat een aanbeet wordt gevoeld. De bek gaat weer open en de vis wordt niet gehaakt. Alles in hooguit één seconde. Dat zet je wel aan het denken…………
Hi Klaasjan,
BeantwoordenVerwijderenHet blijft frappant dat snoeken geregeld zo anders reageren op streamers dan op ander kunstaas. Meer missers, meer lossers, onvoelbare aanbeter... zeer mysterieus allemaal en ik heb er nog steeds geen verklaring voor.
Jij wel?
Groet,
Bert
Dag Bert,
BeantwoordenVerwijderenNee dat heb ik niet. De ene keer schuiven ze vol over de streamer heen en is missen bijna onmogelijk. Maar vaak komen ze vol bravour op de streamer af en houden dan in of tikken het kunstaas slechts aan.
Een nadeel van het vissen met de streamer is naar mijn mening de pauze waarin het kunstaas stil ligt. Je hebt dan nauwelijk controle over het kunstaas en hoeft niet direct te voelen als het wordt gegrepen. Bij kunstaas wat voortdurend in beweging is heb je daar geen last van. Of minder. Als de streamer in de pauze geproeft wordt kan het weer worden uitgespuugd, wat dus ook kennelijk gebeurd. Een streamer aan een slappe lijn weegt namelijk niets.
Een streamer is niet het ideale kunstaas om met succes de haak te zetten. De honderden kleine tandjes van de snoek raken verstrikt in het haar van de streamer waardoor de haak bij het zetten ervan niet verplaatst wordt in de bek. De snoek hoeft dan slechts zijn bek weer open te doen om los te komen. Bij hard glad kunstaas, zoals een lepel, is dit veel minder het geval.
Bij het vissen met spinners zie je hetzelfde. Een versierde haak (vlieg, wol, twister) geeft meer missers dan een kale haak (of slechts voorzien van een flaptail). Ik heb echter het gevoel dat een versierde haak juist wel meer aanbeten uitlokt. Dilemma.
Harde bewijzen zullen echter wel nooit gekregen worden. En dat is misschien maar goed ook omdat het discussiëren over dergelijke onderwerpen veel leuker is.
Het vissen met een streamer is echter heel leuk om te doen. Een vergelijking maak ik zelf met het jerkbaitvissen. Je moet werken met beide soorten kunstaas om er iets van te maken. Het hengelmateriaal bij het streamervissen spreekt mij echter meer aan en wordt dan ook de laatste tijd vaak gebruikt.
vrgr Klaasjan
vrgr Klaasjan
Hé Kj,
BeantwoordenVerwijderenzo'n mooie kleur streamer is ook wel erg verleidelijk voor meisjes!! En ook nog lekker
kriebelig en zacht.
Groetjes Ellen
Wat een heerlijk kleurtje, ik had m ook meegenomen in mijn holletje ;-) Go Sabiene!
BeantwoordenVerwijderenAan zo'n streamer zit wel een scherp stekeltje hoor dames. Uitkijken dus in het holletje.
BeantwoordenVerwijderenvrgr Klaasjan
Inderdaad een zeer fraaie uitvoering KJ, die streamer overigens ook...
BeantwoordenVerwijderengroet,
alex