zondag 4 april 2010

Eigenbouw karperpennetjes.

In deze periode wordt niet gevist door andere verplichtingen. Morgen gaan we met de familie notenschieten, een traditie op tweede paasdag. Op een lange houten plank met een lengte van 6 meter en een breedte van 30 cm staan in het midden en achter elkaar met tussen elke noot een afstand van 10 cm allemaal noten. Het is de bedoeling om noten van de plank te schieten waarbij de laatste ook wordt geraakt. Lukt dat niet dan moet je betalen en het geld naast de plank bij een noot leggen. Lukt dat wel dan win je het geld wat naast de noot ligt die eraf is gegooid. Er zijn meer regels maar dit is de basis. Geen verhaaltje vanaf de waterkant dus.

Een aantal jaar geleden viste ik geregeld op de karper. Met maximaal een 1,5 ponds penhengel is dit een hele leuke manier van vissen waarbij je ook nog eens mooie vangsten kunt boeken. Met een eigengemaakt pennetje wordt deze visserij nog leuker en de beleving nog groter.
Ik besluit de werkwijze van Thomas Lont te volgen welke genoemd wordt in zijn boek over het penvissen op karper. Een goede kwaliteit tonkin wordt gebruikt voor de steel en rond balsa hout voor het drijflichaam. De gemaakte pennetjes bevallen uitstekend.

5 opmerkingen:

 1. Hoi Klaas Jan,

  dat noten schieten morgen heb ik zin in hoor.
  Maar eh....je vispennetjes zijn ook leuk!

  Tot morgen, groet van Ellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Klaasjan,

  Faaie pennen hoor!
  Heb je sommige pennen met een extra stukje balsa uitgevoerd ivm stabiliteit? Staan de pennen in tempex of kanariezand?

  Mvrg Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De pennen staan in een doosje voorzien van tempex Hans.
  Sommige pennen zijn voorzien van een extra stukje balsa omdat je dan onder alle omstandigheden de juiste dobber kiezen kunt. Dus ook met een onderstroom of een stevige wind. Tenminste volgens Thomas Lont. Ik heb het zelf nog nooit nodig gehad en vis altijd met de pennen voorzien van één drijflichaam.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Klaasjan,

  Ziet er goed uit en nu nog vangen ermee , ik ga me er ook eens in verdiepen volgende winter.


  Groet Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Enkele pennetjes hebben inmiddels vis opgeleverd. Ze vissen heel scherp. Dit jaar moet het allemaal wat de karper aangaat nog gebeuren.

  BeantwoordenVerwijderen