maandag 12 april 2010

IJsselbarbelen.

Ik zit in de nachtdienst en lees tussen het werk door wat vissites op het internet. En daar staan veel meldingen bij met goede vangsten van barbeel op de IJssel. Dat doet mij direct denken aan de dag op de IJssel met flitsendnylon.nl waar we onder begeleiding van een ervaren barbeelvisser de beginselen onder de knie hebben gekregen. Bij deze een kort verslagje van die dag.

In het clubje van Flitsendnylon heb je vissers zitten met verschillende specialiteiten. Als er dan ook een barbeeldag op de IJssel georganiseerd wordt door een barbeelspecialist is de animo groot onder de leden. We gaan naar een gedeelte van de IJssel waar dit lid zelf ook geregeld vist. Over visstekken wordt binnen de groep vaak niet moeilijk gedaan. Waar vindt je dat nog.


Na ontvangst met koffie en taart gaan we in colonne door het mooie Gelderse landschap waar de wegen steeds smaller en minder begaanbaar worden om tenslotte uit te komen bij een prachtig stukje rivier waar we vissen in een buitenbocht die voorzien is van de nodige kribben.

Voor een aantal onder ons is het vissen op sterk stromend water iets nieuws. Voor die mensen vindt er dan ook eerst aan het water een uitleg plaats waar het water op het hardst stroomt en waar de diepere en ondiepere plaatsen liggen. Ook worden de betere plekken voor de barbeel aangewezen. En dan kunnen we los.

De meeste van ons vissen met karperhengels rond de 1,5 LBS in de volle stroming of in de stroomnaad maar er wordt ook gericht op winde met zeer lichte hengels gevist. En er wordt vis gevangen. Winde, brasem en barbeel. Er wordt zowaar nog een meervalletje gevangen.

Al met al een hele geslaagde dag waarbij ieder een goede indruk gekregen heeft van deze visserij op de barbeel. En reken niet dat we met een lege maag langs het water hebben gestaan want dat is bij een dagje met Flitsendnylon altijd buitengewoon goed verzorgd. Een ieder liet zich de rijst met goulash goed smaken.


Als toetje konden geïnteresseerden nog mee naar de hoge Veluwe om het burlen van de herten te luisteren. Ook nu weer onder begeleiding van een deskundige waren we al snel meerdere dieren op het spoor. Dit moet je als natuurliefhebber eens gehoord hebben, indrukwekkend. In een volkomen duisternis bij het licht van de maan waarbij flarden mist voor een spookachtig decor zorgen is dit een tafereel om nooit te vergeten.

1 opmerking:

  1. Leuk verslag, pas op hoor barbeel vissen is enorm verslavend. Kijk maar eens op http://www.ijsselbarbelen.nl

    Je raakt het virus niet kwijt.

    Groet Mike

    BeantwoordenVerwijderen