dinsdag 29 juni 2010

Ik zat er bij en keek er naar.

Op de maandagavond weer eens lekker ouderwets drijvend op de graskarper gevist. Struinen langs kilometers sloot op zoek naar actieve vissen die wel een stuk brood lusten. Die heb ik niet gevonden. Wel de nodige vissen gezien die aan het zonnen waren of azen op ander aas. Een stuk brood zorgde direct voor onrust onder de vissen. Als ik ze dus vangen wil zal er op een andere manier gevist moeten worden of met ander drijvend aas. Ik zat er dus bij en keek er naar.



De foto is genomen op een bankje middenin een natuurgebied waar nauwelijks mensen komen. Zeker geen vissers aan de oevers te zien.

zaterdag 26 juni 2010

Wowijsjes.

De afgelopen week niet aan het vissen geweest ondanks het mooie weer. Het is en was een mooie periode om eens drijvend met brokken op de karper te vissen met de lange warme avonden en nachten maar het is er dus niet van gekomen.

Dan maar een kort verhaaltje over een aantal kunstaasjes die een aantal jaar geleden gemaakt zijn. De naam van deze kleine jerkbait is Wowijsje en de bedenker is Arjan Willemse. Hij brak op een gegeven moment de schoep van zijn DAM plugje af en ging daarna met de uitloding van het kunstaasje aan de gang om er een jerkbaitje van te maken. Dat lukte zo wonderwel goed dat er meerdere exemplaren uit hout volgden.

Mijn jerkbaits zijn gebaseerd op deze wowijs maar zijn iets groter waardoor ze aan mijn toenmalige hengel optimaal te vissen waren. Ze gaan snel van links naar rechts door het water en hebben geen lange glijbaan. Niet een jerkbait die ik in eerste instantie gebruik maar toch goed gelukt en er is snoek mee gevangen.

maandag 21 juni 2010

Vaderdag.

Terwijl de meeste vaders vandaag het ontbijt op bed krijgen ben ik om half acht s'morgens uit de nachtdienst weer thuis. Als ik dan ook boven kom zijn de kinderen al wakker en liggen er een aantal kadootjes klaar.
Sabiene van twee jaar heeft een stropdas gemaakt geheel in de voetbalsferen met veel oranje. Wouter van 7 wist een applaus machine te maken die gebruikt kan worden ter ondersteuning van het Nederlands elftal. Beide kadoos komen dan ook goed van pas nu het WK voetbal in Zuid-Afrika gehouden wordt.

Natuurlijk heb ik ook iets vissigs gekregen. De gamakatsu fluorocarbon 0.26 mm is bij uitstek geschikt om er dropshotonderlijntjes mee te maken. De gamakatsu worm 39 haak is al jaren de haak bij uitstek om te monteren mbv een palomarknoop op het fluorocarbon. Met dit setje kan ik dus even vooruit. Het maken van de onderlijntjes kan gewoon bij de keukentafel gebeuren terwijl bijvoorbeeld voetbal gekeken wordt. Zo geweldig spannend zijn de wedstrijden tot nu toe ook nog niet.
De gamakatsu hyper strong snap wartels heb ik nog nooit eerder gebruikt maar werden door hengelsport Kuperus aanbevolen. Ze zullen gebruikt worden op eigengemaakte titanium onderlijntjes.
Het hennep van dynamite baits in blikverpakking is klaar voor gebruik en dus ideaal voor mijn visserijen omdat vaak pas op het moment zelf besloten wordt om het nog even te proberen op zeelt en karper.



Nu alleen nog tijd zien te maken om weer eens te gaan vissen. Het is er de afgelopen week verder niet van gekomen en de eerste mogelijkheid dient zich pas dinsdag aan.

donderdag 17 juni 2010

Pakketje met spinners in de brievenbus van Alex.

Op flitsendnylon.nl zijn een aantal leden regelmatig in de weer met een ultralichte spinhengel. Twee van die leden komen uit Friesland en daar vis ik dan ook wel eens mee. Beide maken zij hun eigen kunstaas en beheersen dat tot in de perfectie. Iets wat niet nodig is zul je niet vinden op hun kunstaas. Hun spinners zijn netjes afgewerkt met een stukje krimpkous om de wikkeling van het oog zodat de lijn daar niet achter kan blijven haken en afbreken. Alles functioneel.

Als ik dan ook gisteravond laat het volgende berichtje krijg van Alex is mijn dag alweer helemaal goed.

Hoi Klaasjan,

Ik wil je nog wat testmateriaal opsturen: spinners in de wat kleinere maten (vergeleken met die ik eerder heb opgestuurd). Ik heb het volgende ingepakt (allemaal 'indiana's): #1 (1x), #2 met vlieg (1x), 2 maal #3 en 2 stuks #4. Ook doe ik er een experiment bij, een tandemspinner (#2 en # 3). Kan denk ik op een 4 of 5 grammer ofzo. Ik heb de tandem gemonteerd met een splitring in het midden. Vanuit de gedachte van zo weinig mogelijk hefboomwerking, soepel werpend, en eventueel even mooi te laten dwarrelen tijdens het binnenvissen. Misschien is het niks, en zwabbert het alle kanten op, maar misschien werkt het ook wel. De splitring verbinding tussen haak en spinner geloof ik in ieder geval wel in. het spul zit in doosjes, op de twee grootste spinnertjes na, die zitten erbij in een zakje.

Ik ben benieuwd wat je ervan gaat vinden, en hoe ze het doen op jouw lichte spinhengels. De # 1 vind ik zelf eigenlijk te klein. het is te doen op de rapier, maar persoonlijk wil ik de spinner iets meer voelen (trekken) tijdens het vissen. Ik denk dat voor mij de 2 en 3 de spinners worden voor de rapier, en de 4 en 5 voor de vijf grammer.

Morgen gaat het op de bus.

groet,

alex


Lolle en Alex zijn beide liefhebber van Fairplay spinhengels. Lolle vist met de titanium 4 en 8 grammer en Alex vist met een grafiet 5 grammer voorzien van NT oogjes. Ook bezit hij sinds kort een rapier die geheel is afgebouwd naar zijn wensen. Geweldig mooi materiaal. Zoals eerder te lezen ben ik meer gecharmeerd van CJW. Maar het zijn allemaal hengels die passen bij de manier hoe iemand vist en welke eigenschappen er in de hengel worden gezocht. Goed en slecht bestaat in zo'n geval niet eerder beter en best, wat voor een ieder dan ook verschillend zal uitpakken.

Een mooi klusje voor de komende losse uurtjes als er niet een wat langere vissessie gehouden kan worden. Want het vissen vanuit de bellyboot begint ook steeds meer te kriebelen. Ik ben dan ook bezig met een doorstart van de bellyturiers maar daarover later meer.



Ik zie dat de foto niet helemaal duidelijk is geworden. De spinners zijn goud, zilver, zwart of wit van kleur. De tandemspinners en 3 andere hebben een getrommeld blad waardoor deze tijdens het draaien nog meer trillingen af zal geven. Of dat ook meer vangt is moeilijk te bewijzen maar ik geloof er wel in.

dinsdag 15 juni 2010

Onverwacht veel snoek.

Vandaag twee korte vissessies gehad met de ultralichte spinhengel. S'middags tussen 1315 en 1500 als de kinderen naar school zijn en nog even tegen de avond als zij op bed liggen.
Het is prachtig zonnig weer wat niet echt de ideale omstandigheden voor het vissen op snoek zijn. Gelukkig staat er wel een straffe wind waardoor het water er niet als een spiegel bij ligt. Ik heb geen hoge verwachtingen vandaag maar het is even lekker uitwaaien.
Zonder veel moeite lukt het inmiddels om heel geconcentreerd te vissen met dit ultralichte materiaal. Ook als de aandacht wat verslapt door de omgeving wordt toch elke verandering in de loop van het kunstaas, vandaag voornamelijk de spinner, waargenomen en aangeslagen. In de middag worden zo maar liefst 7 snoekjes gevangen. Tegen de avond gaat de wind wat liggen waardoor het nog moeilijker wordt in mijn beleving om wat van deze visserij te maken. Maar ook nu klopt dat niet en wordt er weer lekker gevangen. Ook de grootste vis van vandaag, een snoek van 76 centimeter, mag ik even vasthouden.
Geheel tegen de verwachting in wordt er dus goed gevangen. Onder dit soort omstandigheden vis ik met uiterst traag gevist kunstaas wat heel onregelmatig wordt binnengevist. Het kunstaas is donker van kleur. Denk aan zwarte spinnerbladen of bladen met een koper kleur. Later op de avond als het wat donker wordt levert een spinner met wit blad veel vis op.

vrijdag 11 juni 2010

Op herhaling in de Flevopolder.

Zoals eerder geschreven zijn we met flitsendnylon.nl een aantal weken geleden naar de Flevopolder geweest om daar gericht op karper te vissen met de penhengel. Er werd genoeg karper gezien maar niet gevangen omdat ze druk bezig waren met de paai.
Vandaag een poging om die vervelende nasmaak weg te spoelen met een paar leuke karpers. Het is anderhalf uur rijden met de auto maar dat mag de pret niet drukken. Het weer is voor het vissen niet verkeerd. Een bewolkte dag met westenwind kracht 4 en daarbij een temperatuur rond de 20 graden zijn volgens mij tenminste prima omstandigheden.
Net voor 7 uur gaat voor de eerste keer het aas te water. Gekozen is om in eerste instantie op plekken in de paaisloot te vissen. Deze sloot zit vol met waterplanten en is zo’n 50 cm diep in het midden. Je kunt dan ook het gestrooide zoete mais uit blik zien liggen op de bodem. Een karper op de stek zal dus ook opvallen. Er worden 8 plekjes gemaakt over een totale lengte van ongeveer 1 kilometer die stuk voor stuk meerdere keren worden aangedaan met de hengel. Er wordt echter nergens vis gezien en ook het mais blijft onaangeroerd liggen op de bodem. Het volgende water dan maar.
Dat is ook een sloot met een breedte van ongeveer 8 meter. Het is hier echter wel wat dieper en ook staat er geregeld een behoorlijke stroming. Rond de duiker worden plekjes gemaakt en ook bij in het water staand riet worden wat handjes mais gestrooid. Ook hier haak ik na 2 uur de verschillende plekjes te hebben afgelopen af. Geen aanbeet en geen vis gezien.
De volgende plek is een bredere tocht met onder andere een brug op 4 peilers. Die peilers worden aan de buitenkanten voorzien van mais en ook op andere interessante plekken gaan handjes mais te water. Denk daarbij aan uitlopers van riet die ver de tocht in reiken en kruisingen van tocht en sloot. Maar na twee uur deze stekken afgevist te hebben sta ik nog steeds met lege handen. Geen aanbeet gehad en geen vis gezien.

Als haakaas werd blikmais, wormen, pellet of een combinatie daarvan gebruikt. Ik heb niet de indruk dat ander aas tot betere resultaten had geleid.

De Flevopolder koorts is dan ook op dit moment even helemaal over en zal dit jaar waarschijnlijk ook niet meer opsteken.

Op de terugweg worden nog wat haken en fluocarbon gekocht bij de uitstekende hengelsportzaak Kuperus in Leek om daar dropshotonderlijntjes van te maken. Ik heb het even helemaal gehad met penvissen op karper. Of eigenlijk meer het kijken naar een scherp uitgelood pennetje wat maar niet onder gaat. De komende weken zal dan ook weer eens gericht op snoekbaars worden gevist.

vrijdag 4 juni 2010

Graskarpers gezocht en gevonden.

Na een goed begin van het roofvisseizoen afgelopen zondag zou ik hem ook wel even raken op de maandagavond. Met een blauwe hemel en geen zuchtje wind werd er ook nu weer ultralicht gevist met voornamelijk spinners. Slechts 4 aanbeten heb ik gekregen maar die waren wel alle 4 raak en leverden evenveel kleine snoekjes op. Felle rakkers die meerdere keren uit het water springen om zich van de haak te ontdoen wat ze uiteindelijk niet lukt.
De investering om vorig jaar wat tijd te steken in het vinden van hele goede haken voor het ultralichte spinnen heeft zich inmiddels allang terugbetaald. Met de hulp van twee andere leden bij Flitsendnylon.nl ben ik aan haken gekomen van Mustad en Gamakatsu. Bedankt Alex en Jerry.
Maar deze weersomstandigheden op de maandagavond waren heel mooi geweest voor het oppervlaktevissen op grote graskarpers met brood. Tot voor kort wist ik een aantal watertjes waar die mogelijkheid er was en met een beetje inzicht toch enkele vissen per avond konden worden gevangen. Al die watertjes zijn inmiddels door natuurmonumenten grondig aangepakt en veranderd in meanderende beekjes met behulp van financiële steun uit Europa. Kost een paar centen maar dan heb je ook wat. Wat er met die graskarpers en andere vis gebeurd is laat zich raden en ga ik verder niet op in.
Met een waterkaart in de hand en via maps.google.nl is er echter heel wat speurwerk te doen naar alternatieven. Met een hengel en twee witte bolletjes brood heb ik dat gisteravond gedaan en zoals de titel al zegt, de graskarpers zijn gevonden. De eerste locatie ligt vlak bij een locale weg en dat heeft niet mijn voorkeur. Hier wordt wel graskarper gezien. Op de tweede locatie is het water slechts 2 meter breed. Ze kunnen hier zeker zitten maar toch nog maar verder kijken. Op de derde locatie vind ik precies wat gezocht wordt. Midden in een natuurgebied wat slechts langs het water bereikbaar is vind ik water breed genoeg zonder storende factoren op de achtergrond. Of het moeten roepende koekkoeks en kloppende spechten zijn. Op verschillende plaatsen worden graskarpers gezien. Nog niet gevangen maar dat komt nog wel de komende tijd.
Naar mijn mening de mooiste manier om op graskarper te vissen is het in de oppervlakte aanbieden van een groot stuk brood. Het gemak waarmee een halve snee brood onder water verdwijnt is fantastisch om mee te mogen maken en één van de mooiste facetten van deze visserij. Een paar tellen later sta je dan met een kromme hengel en heb je de grootste moeite om de vis onder bedwang te krijgen in de kleine ruimtes tussen de volop aanwezige waterplanten.
Wat heb je nodig. Eigenlijk vrij weinig. Een taaie karperpenhengel rond de 1,75 Lbs met daarop een molen voorzien van 30/00 nylon en aan het einde een haak in de grootte 2. De lijndikte steekt niet zo nauw maar is eerder te dun dan te dik. Niet omdat de vis zo sterk is maar om enige reserve te hebben bij het drillen tussen de waterplanten wat zeker ten koste gaat van de kwaliteit van de lijn. Er worden heel wat waterplanten afgesneden tijdens een dril. Een landinsnet met genoeg ruimte om een vis van een meter te landen maakt de uitrusting compleet. Verder wat reserve materialen en een fototoestel.
Er zijn verder meerdere methodes om de vis zover te krijgen het haakaas te nemen. Ten eerste kun je meerdere korsten in het water gooien om de graskarpers tot azen aan te zetten. Je haakkorst wordt dan later in de buurt van een azende graskarper gedeponeerd. Niet aangooien want dan zijn ze weg maar ruimschoots over gooien en de lijn daarbij uit het water houden werkt veel beter. Ten tweede kun je bewegende vissen ook onderscheppen door in hun vermoedelijk baan de korst te werpen. Vooral strak tegen de andere oever aan werkt deze tactiek vaak het beste. Niet in paniek raken als er op de overliggende oever gegooid wordt, omdat er heel gemakkelijk en zonder commotie de korst ook nu nog te water kan worden gelaten door wat met de hengel het korstje terug te trekken richting water. Ten derde kun je ook alleen een haakkorst leggen bij een graskarper die onder de plompebladeren ligt te zonnen. Het moeilijke hierbij is het vinden van de kop van de vis. Een korst aan het verkeerde uiteinde vangt een stuk minder op deze manier. :-)

Hopelijk dus later meer.