zondag 30 oktober 2011

Water herontdekt krijgt eerst een slotje.

De afgelopen week ben ik het traject wat genoemd werd in het verslag van 3 weken geleden nogmaals langs gelopen maar nu met wat groter kunstaas.
Natuurlijk met het doel om wat gerichter op grote snoek te vissen waarbij gekozen wordt om dit vlak onder het oppervlakte te doen met jerkbaits of een plug. Dergelijk kunstaas met een eigen gewicht rond de 40 gram is niet te vissen aan een spinhengel. Daarom wordt er deze keer voor een plughengel gekozen.
Het gaat hierbij om een CJW plughengel type light met een lengte van 270 cm. Het werpvermogen van de hengel zal rond de 35 gram liggen.
Het reeltje is van Shimano, de calcutta 201. De lijn is van Dyneema.
Omdat het water helder als jenever is en ik bang ben dat de schittering van een spinstang de vis zal verschrikken wordt een onderlijn van 80/00 fluocarbon gebruikt met een lengte van ongeveer een meter.
Maar na een aantal uurtjes vissen op verschillende dagen onder verschillende omstandigheden ben ik wel klaar met dit water. Er worden slechts een paar kleine vissen gevangen en de grote snoek laat het volkomen afweten. Daarnaast wordt er met de vaste stok op een aantal plekken geen witvis gevangen. De vis zit ergens anders en ik weet wel waar. De jachthaven ligt stampvol vis. Zowel witvis als roofvis. Maar helaas is dit gebied verboden om te vissen.



Op de foto zijn van boven naar beneden de volgende kunstaasjes te zien.

1. Buchertail plug met een flankende actie.
2. Eigenbouw jerkbait met een onvoorspelbare actie.
3. Baby Jackall van Loz Harrop.
4. Chubby junior van Nick Kloosterman. Hybride.

maandag 24 oktober 2011

De herfstvakantie.


De afgelopen week waren de kinderen vrij van school en had ik ook vrij van het werk genomen om samen met ze op pad te gaan. En door het mooie weer is dat prima gelukt. Dagjes uit en spelen met andere kinderen maar ook wordt er tijd gemaakt om te gaan kunstaasvissen op snoek en baars. En de vangsten waren goed.




Wouter vist met een twister gemonteerd op een lichte loodkop. Ik vis met allerlei kunstaas maar keer op keer steekt de 10 cm lange Kopyto Relax shad er met kop en schouders tussenuit. Gemonteerd op een 7 grams loodkop ben ik in staat om verschillende waterlagen af te vissen zonder van kunstaas te moeten ruilen. Met de lange CJW tiengrammer is deze combinatie optimaal te vissen langs obstakels in het water en aan de kant.




De meeste snoeken waren rond de 75 cm en die weten de hengel helemaal krom te trekken waarbij de slip ook nog wel eens een meter 22/00 nylon af moet geven. Hele mooie visserij op vissen die erg sterk en fit zijn op dit moment van het jaar.

maandag 17 oktober 2011

Uitwaaien na het werk.

Op de vrijdagmiddag neem ik mijn kans maar graag waar om te gaan vissen vanuit het werk. De spullen liggen al klaar in de auto. Veel meer dan een hengel voorzien van molen, een opvouwbaar schepnet en een vliegvisvest met allerlei hulpmiddelen is het echter niet.
Bij het water aangekomen wordt het vliegvisvest aangetrokken, het schepnet met een zware wartel aan één van de ringen van het vest bevestigd en de opgetuigde hengel wordt in de hand meegenomen. Er kan direct gevist worden.

Na tien minuten heb ik al twee kleine snoekbaarzen gevangen. Dat geeft vertrouwen maar is geen garantie op succes zoals blijkt. Na ruim een half uur volgt de derde vis die op de foto gaat en ook gelijk de grootste is voor vandaag. De vierde vis wordt tegen het donker gevangen en verder geen enkele aanbeet gehad wat ik hier niet had verwacht.
Tijdens een prachtige dag even lekker uitwaaien langs het water en toch 4 snoekbaarzen vangen in 2,5 uur tijd doet de mens weer goed. Maar wat voelt het koud aan zo aan het einde van de middag. Daar was ik niet op gekleed. Volgende keer wat meer aandacht hieraan besteden en een thermojas meegenomen.

zondag 9 oktober 2011

Water herontdekt.

Toen ik 15 jaar geleden ben verhuisd naar ons huidige huis viste ik geregeld in een aangrenzend kanaal. Met de vaste hengel werd gevist op witvis en een penhengel werd voorzien van een dood visje om een snoek of baars te vangen. Beide visserijen niet zonder succes.


Nu zoveel jaren later heb ik het water weer helemaal herontdekt. Want naast de witvis en roofvis zijn er ook de nodige andere vissen te vangen. Ik denk dan aan grote zeelt en karper. De komende maanden blijf ik eerst gericht op snoek vissen met kunstaas. Door gebruik te maken van een shad kan de bodemstructuur heel aardig in kaart worden gebracht. Kwestie van ingooien en het kunstaas naar de bodem laten afzinken terwijl er geteld wordt. De ervaringen die opgedaan worden kunnen in het voorjaar gebruikt worden als er gericht op karper en zeelt zal worden gevist.
Wekelijks wordt wel twee uurtjes gevist op deze manier en de eerste resultaten zijn inmiddels binnen. Mooie sterke snoeken die de tiengrammer volledig weten krom te trekken. Het water lijkt verder weinig uitdagingen te kennen. Het verloop van de bodem is heel voorspelbaar. Met een maximale diepte van 1,5 meter ook nog eens op meerdere manieren te bevissen. Geen obstakels met slechts hier en daar riante oevervegetatie waardoor er relatief licht gevist kan worden. Alleen de vele afgezaagde takken in het water maken het een beetje lastig. Voor mij dus de tiengrammer voorzien van 22/00 nylon en een 2500 molentje. Omdat de te verwachten snoek boven de 80 cm zal zijn gebruik ik geen lichtere combinatie.


Na een aantal mooie sessies te hebben gehad met baars en snoek slaat nu toch de twijfel toe in de gebruikte techniek. De vangsten nemen af en de laatste keren zag ik erg jonge snoek achter het kunstaas aan zwemmen in het glasheldere water. Voor mij een teken dat er op dit moment nog te weinig grote snoek zwemt anders waren ze in dit open water zo het haasje.
De 3 witvissers die hier actief zijn vertellen mij dat er toch de nodige snoek rondzwemt omdat ze tijdens het vissen geregeld meemaken dat een voorn wordt gegrepen als die is gehaakt. Toch maar eens met een jerkbait proberen de komende keer.

maandag 3 oktober 2011

Samen 6 snoekbaarzen.

Met prachtig nazomer weer beleven we het weekend. Rond de 25 graden met nauwelijks wind is het geweldig om buiten te zijn. Van het vissen is echter weinig gekomen. Alleen op de zaterdagmiddag na het bezoeken van opa en oma wordt er nog even samen met Wouter en Sabiene gevist.
De hengels liggen startklaar in de kofferbak van de auto en met wat shadjes en onthaak gereedschap op zak gaan we op pad. Wouter vist met zijn twister verticaal en werpend en ik vis de kantjes af met een dropshotsysteem. Sabiene maakt eventueel fotoos. Omdat direct langs de kant al 5 meter water staat heeft ze een reddingsvestje aan.
We vangen in ruim een uur tijd 6 snoekbaarzen. Toevallig allemaal aan mijn hengel maar we vangen ze samen. Na het aanslaan krijgt Wouter de hengel in de handen om de vis te drillen. Dat gaat hem prima af. De snoekbaarzen zijn allemaal rond de minimummaat dus niet echt groot. Maakt niet uit want ze gaan toch allemaal terug. We hebben ons weer uitstekend vermaakt.
Als de kinderen mee zijn vis ik met een spinhengeltje die ik al vanaf mijn jeugd bezit. Mocht het hengeltje sneuvelen door een ongecontroleerde beweging dan is er geen man overboord. Dat vist wel zo prettig. Wouter heeft zijn oog ook al op het stokje laten vallen……