zaterdag 31 december 2011

vrijdag 30 december 2011

In het nieuw.

Afgelopen donderdag heb ik de CJW mosquito 1 LV ontvangen en een dag later een pakketje met streamers van Gerrit Elbertse. Niet zo verwonderlijk dus dat ik vandaag even van de mogelijkheid gebruik maak om deze combinatie te testen aan het water. In het nieuw dus. Want ook de onderlijntjes, eigengemaakt van titanium met hierop de “figure eight snap” van Illex, zijn speciaal voor deze hengel gemaakt en dus nieuw. Het fluorescerende nylon lijntje is 16/00 G-line van Gamakatsu en is ook vers van de pers.
De 1 voelt een stuk zwaarder aan dan de 0. Dezelfde streamers zullen te vissen zijn aan deze hengel maar het zal ook goed mogelijk zijn om een slag grotere hiermee te vissen. Dat wordt vandaag gedaan. De bovenste streamer op de foto meet 17 cm en is een nieuwe creatie van Gerrit. Verder de hele tijd de hengel aan het testen geweest door verschillende vormen aan kunstaas te vissen.

Even een opsomming wat goed bevalt: Pako PS, Pako 6, spinners met een indianablad rond de 25 cm, spinners met een terribleblad van 35 mm, eerder geteste streamers rond de 12 cm, plugjes van Illex waaronder de Cherry, Cherry DD, Chubby, Squad minnow 65, DD Squirrel 67 en een Hornet van Salmo. De 4 inch saltshaker gemonteerd op een 5 grams jigkop.
Ik krijg 3 aanbeten op de grote streamer die alle worden gemist. De rest van het kunstaas blijft visloos. De grote streamer is prima te werpen met de 1LV maar de hengel zou wel eens geen body genoeg kunnen hebben om de haak te zetten. Dit wordt verder onderzocht. Maar van de aanschaf van deze hengel krijg ik geen spijt. Later meer. Op de blogs van Peter, Gerrit en Peter V is reeds meer informatie te lezen over de mosquito 1LV.

Ik noem het materiaal bij naam. Niet omdat zij (CJW, Illex, snoekstreamers.nl....)mij sponseren maar slechts omdat dit materiaal in de praktijk heel goed bevalt. Een onafhankelijk mening dus. De kans bestaat dus wel degelijk dat dit materiaal de lezer ook goed zou kunnen bevallen.

woensdag 28 december 2011

Streamer only part five.

In de middag heb ik wat dingen te regelen in een nabijgelegen stadje. Carla en de kinderen zijn met andere familieleden druk bezig met het maken van spekdik'n. Een tractatie uit de regio die gegeten wordt rond de jaarwisseling.


Natuurlijk ligt er een hengeltje achterin de auto voor het geval er nog wat tijd overblijft voor de vissige zaken des levens, en dat blijkt ook zo te zijn. .
Het water was bij mij al bekend van eerdere avonturen maar de laatste jaren was ik er niet meer geweest. De omstandigheden zijn helemaal niet zo gek. De sloot is geschoond en het afval opgeruimd. Helaas is de bodem bedekt met een dik laag blad maar met een ondiep aangeboden streamer is hier prima te vissen. Het veenwater is zeer helder en lijkt haast zwart van kleur. Tijdens mijn eerste blik op het doosje met streamers valt direct het oog mij op een zwart gekleurd exemplaar met een rode kop. Liefde op het eerste gezicht en gezien de omstandigheden (helder water met een donkere lucht) lijkt me de keuze niet eens verkeerd. Op een paar snoeken na die afdraaien voor de streamer gepakt wordt blijft het echter. Snoekjes die ongeveer twee keer zo groot zijn als de streamer zelf.


Verder naar de bebouwing toe is het wat dieper. Het roodzwarte exemplaar wordt vervangen door een witte. Het veranderen van kleur kan de snoek nog wel eens over de streep trekken als het om het daadwerkelijk aanbijten gaat. Maar vandaag niet. De witte streamer weet geen enkele rover te interesseren waardoor het eerste exemplaar er maar weer aangaat. Hierop had ik immers wel volgers.
Omdat ik tevens de streamer wat dieper wil aanbieden wordt een BB loodje voor de streamer geknepen. Na de eerste worp is het direct raak. Niet groot maar wel fijn om te vangen. Na een ander gedeelte te hebben uitgevist zonder aanbeet nog even weer op deze plek geprobeerd en ook nu weer een snoek. Twee worpen later een kolk achter de streamer en even later een harde tik op de hengel. Mooi. De streamer is niet meer te zien maar met een tangetje toch zo weer te verwijderen. Dit streamervissen op de ultralichte spinhengel gaat je in het bloed zitten. Bij een onthouding ervan begint het te kriebelen. Daar wil ik de komende maanden geen last van hebben. Verdere verslagen zullen dus volgen :-)







zaterdag 17 december 2011

Week 50 wintersfeer?




Na weken niet aan de waterkant te hebben vertoefd heb ik dat deze week enigszins goed kunnen maken. Een week met veel regen en een harde wind met windstoten met daarbij de nodige aanbeten van baars en snoek. Er werd gedurende drie dagen gevist tijdens sessies van ongeveer 2 uur.

Ook op het internet ben ik nauwelijks actief geweest de laatste tijd. Wel werden de blogs gelezen en een enkele keer een forum bezocht maar van het schrijven van een artikel is het niet gekomen. Wel ben ik begonnen met een verhaal over het vissen op snoekbaars en baars met de dropshot en de verticaal methode met daarbij een uitleg over wat wanneer te gebruiken en waarom.

De afgelopen week dus gevist met een shadje op baars en met streamers, shadjes en lepeltjes op snoek. Allemaal aan een ultralichte hengel en afhankelijk van de methode met nylon of dyneema op de molenspoel. Dat de vis niet helemaal mijn intenties zou begrijpen blijkt al direct op de dinsdagmiddag.



Dan vis ik met een 5 cm lange Kopyto Relax shad op een 3 grams jigkop onder bruggen gericht op zoek naar baars. Het liefst de wat grotere exemplaren. Dat het niet zo wil vlotten verbaasd me eigenlijk want de omstandigheden zijn zeker niet verkeerd. De baars is echter nauwelijks aanwezig en de vissen die wel gevangen worden komen niet boven de 25 centimeter uit. Toch prachtige vissen die zich helemaal rond hebben gegeten aan het kennelijk overvloedige voedsel. Aangekomen bij een kleine, smalle brug over een sloot die het stelsel van sloten en vaarten verbindt met een daarachter gelegen meer, vang ik na een harde aanbeet de eerste snoek. Het shadje zit voor in de bek waardoor de scherpe tanden het uiterst kwestbare dyneema niet kapot kunnen maken. Een kleine meter verderop wordt weer een snoek gevangen. Voor de zekerheid wordt nu maar een dun staaldraadje gemonteerd. Om een lang verhaal kort te maken volgen er onder deze kleine brug nog 5 aanbeten met evenveel snoeken. Een plek waar normaal gesproken wel de nodige baarzen gevangen kunnen worden maar vandaag dus niet één. Op een gebied van 5 bij 2 meter worden 7 snoeken gevangen.



Als ik op de donderdagmorgen een herkansing krijg wordt als eerste dit gebied onder en rond de brug afgevist met een streamer en een lepel. Wat ik ook probeer, het blijft bij één snoek op de inmiddels bekende roodwitte streamer. Ook het pielen met een shadje onder deze brug levert niets op. Het kan verkeren en telkens als je denkt een bepaald patroon in het gedrag van de vis te hebben ontdekt blijkt dat een volgende keer niet waar te zijn. Ik had namelijk verwacht dat de snoek op weg was naar de paaigronden en op deze strategische plek zich nog even vol wou eten.
Op de vrijdagmiddag staat mijn viswereld op de kop door het vangen van baars aan de lepel en streamer op ondiep water en het vangen van snoek op wat dieper water met de shad. Je vangt de vis waar je hem in deze tijd van het jaar niet verwacht aan een methode die je op voorhand niet zou kiezen. Heel verrassend maar wel leuk natuurlijk.

De komende tijd probeer ik weer geregeld een verslagje met wat fotoos te plaatsen. Een paar uurtjes met de bellyboot eropuit trekt me ook enorm ondanks de lage temperaturen. Afwachten wat het wordt. Ook in huis worden enkele klussen opgepakt nu Sabiene ook naar de basisschool gaat en ik de handen wat vaker vrij heb. Daarnaast heb ik nog een nieuwe aanwinst met een lengte van 230 cm gekocht voor het roofvissen waar het nodige over te vertellen is maar daarover later meer.


maandag 28 november 2011

Streamer only part four.

Over de titel hoeft niet zo lang nagedacht te worden tegenwoordig.

Er is de afgelopen dinsdagmiddag wel gevist maar eigenlijk was het resultaat niet de moeite waard om er een verslag van te maken. Geen aanbeet, geen actie, niets geleerd. Toch een kleine update.

Het stukje ellende wat op een streamer lijkt op de onderste foto van het vorige verslag, bloeit in het water weer helemaal op tot een volwaardig stukje kunstaas waar zeker een visje mee te vangen zal zijn. Maar niet vandaag.


Stekken die anders wel een aanbeet opleveren zoals kruisingen van sloten leveren niets op. In een bredere vaart in dit stelsel van sloten blijft het ook rustig. Ook als er iets dieper gevist wordt door een loodhagel voor de kop van de streamer te plaatsen levert niets op.

Toch een moment van opleving als ik om een grote struik heenloop en oog in oog sta met een schaap met een wel heel groot gewei op de kop.

Als de temperaturen zo laag blijven wordt komende dinsdag wat dieper water opgezocht. Dan met de tiengrammer en een kopyto shadje een aanbeet proberen te krijgen. Of toch maar weer kiezen voor de streamer maar dan voorzien van een stuk lood voor de kop om wat sneller op diepte te komen.

Inmiddels is afgelopen dinsdag gevist met de tiengrammer op het diepere gedeelte. Wat een teleurstelling. Tijdens bijna iedere worp werden plantenresten naar boven gehaald. Ook het vlak boven de bodem vissen door het kunstaas eerder te starten had maar gedeeltelijk effect. Met een Illex DD cherry werd nog een snoekje gevangen maar wat had ik nog graag even met de ultralichte hengel in combinatie met een streamertje gevist. Een visserij die je in het bloed gaat zitten.

vrijdag 18 november 2011

Streamer only part three

Door een vrije dag is er op de vrijdag in de ochtend de mogelijkheid om te gaan vissen. Ook nu weer streamer only.

In een dichte mist worden de eerste worpen gemaakt. Algemeen bekend als niet de meest ideale omstandigheden maar thuis blijven zitten zal zeker geen aanbeet opleveren. Een groen zwarte streamer doet een half uur lang zijn kunstje maar levert geen aanbeet op. Het zal de tiende worp geweest zijn dat de witte streamer ineens vast loopt op 30 cm water terwijl er toch zeker een meter staat. De haak wordt krachtig gezet maar dat maakt weinig indruk op de vis. Terwijl de hengel maximaal gebogen staat zwemt de vis rustig in één tempo door. Na een aantal meter keert de vis en neemt een keihard schot naar de andere kant van de vaart. Dit is een hele fraaie vis. Vergelijkbaar met de vis van afgelopen dinsdag. Na een aantal vluchtpogingen moet ook deze vis zijn meerdere erkennen aan de uitgebalanceerde uitrusting en een visser die weet waar hij mee bezig is ;-)
Een sterke snoek van 83 cm wordt gemeten en gefotografeerd en gaat dan onbeschadigd weer terug het water in. Dit zijn de vissen die deze visserij zo mooi maken.



In de overige tijd worden ook nog eens 4 snoeken gehaakt aan de witte streamer met rode kop. De streamer zit zo diep in de bek van de gevangen vissen dat voor het onthaken via de kieuwdeksels wordt gekozen. Met een enkele haak is dat een peulenschil. Haak pakken met een tangetje en tussen de kieuwbogen naar buiten trekken. De nylonlijn breken en je trekt de streamer voorzien van onderlijn zo tussen de kieuwbogen door. Klaar.
Na 3 succesvolle streamer only trips kan ik voorzichtig een conclusie trekken op dit wat troebele water. Een licht gekleurde streamer vangt veel beter dan een donker gekleurde. De gebruikte Magnum sevenstrand 12/00 is heel goed bruikbaar op de ultralichte hengel maar is wel knauwgevoelig. Met een beetje pech kan het onderlijntje direct de prullenbak in na één vis want van herstellen is bij dit materiaal geen sprake. De streamers van Gerrit Elberse voldoen uitstekend. Ze kunnen tegen een stootje en zien er nog prima uit na een handvol snoeken. De ogen gaan wel snel kapot maar dat zal weinig uitmaken voor de vangstkracht.



Zo ziet de streamer na 4 diepgehaakte snoeken eruit. Met een keukenpapier is het meeste vocht inmiddels verwijderd en de rest van het vocht zal door het drogen op de radiator verdwijnen.

dinsdag 15 november 2011

Streamer only part two.

Vanmiddag op herhaling geweest met dezelfde uitrusting als de vorige keer echter met een aanpassing in de onderlijn. Ipv het spinstangetje werd nu een stukje Magnum sevenstrand gebruikt. De presentatie van de streamer is hiermee veel natuurlijker en zal de komende keer dan ook weer worden gebruikt.
Het leuke van een blog is dat mensen ook reageren op je berichten door het plaatsen van een reactie of het sturen van een email. Hierdoor krijg je heel direct informatie die direct toegepast kan worden. Een ieder hartelijk bedankt.
Het heeft vandaag helaas geen positief effect gehad op de vangst. Misschien door de plotselinge lage temperaturen rond het vriespunt. De eerste snoek doet twee keer een poging vlak voor mijn voeten om de streamer te grazen te nemen maar het blijft bij het spelen van tikkertje. De bek wordt niet open gedaan.
Met de laatste worp haak ik een prachtige vis die meerdere keren lijn van de goed afgestelde molen weet te nemen. Hier doe je het voor. Met de bek wagenwijd open probeert de vis keer op keer het kunstaas kwijt te raken wat hem niet lukt. Tijdens het positioneren van de vis voor een foto in het water tijdens de dril verslapt even de druk op de vis en deze maakt daar direct gebruik van door de weerhaakloze haak uit te schudden. Mijn eigen schuld.



Deze streamer met rode kop en wit lijf werd vandaag gebruikt.



En zo ziet de streamer eruit als hij helemaal nat is. In het water echter krijgt het kunstaas weer helemaal zijn volume terug en geeft een prachtig silhouet.

dinsdag 8 november 2011

Streamer only.

Het vissen met een streamer is in al die jaren dat er nu met kunstaas gevist wordt nog steeds niet mijn ding. Door de enthousiaste verhalen op de blog van Peter Linzell is afgelopen dinsdagmiddag weer een poging gedaan om met een creatie van bont en veren een snoek te vangen. En dat is dus in anderhalf uur vissen prima gelukt. Om niet in de verleiding te komen om toch met ander kunstaas te gaan vissen heb ik slechts een aantal streamers meegenomen.
Het materiaal waarmee gevist wordt bestaat uit de CJW mosquito 0 LV voorzien van een Shimano Twinpower 1000 mg met daarop 14/00 nylon en aan het einde een spinstang. De streamers zijn gemaakt door Gerrit Elbertse.Ik heb een aantal verschillende kleurencombinaties aangeschaft maar heb verder geen voorkeur voor de één of de ander. Als op de ene geen aanbeet wordt gekregen wordt een andere kleurencombinatie gebruikt. Meer zit er niet achter.
Gestart wordt met een rood/zwarte streamer die na de derde worp gestopt wordt door een snoek. Een mooie aanbeet met een droge tik op de top en een fontein aan wegspringende visjes maar de vis wordt niet gehaakt. Ik kijk er niet raar van op omdat mijn ervaring is dat tijdens het vissen met een streamer toch in verhouding veel vissen niet worden gehaakt.
Naar de reden is het gedeeltelijk gissen. Waarschijnlijk heeft het ermee te maken dat het bont vast komt te zitten in de bek van de snoek waardoor de haak niet kan worden gezet in de bek omdat die niet wordt verplaatst. De snoek doet zijn bek weer open en de streamer schiet er weer uit.
Na enkele baarzen die happen in de staart van de streamer en niet worden gehaakt is de volgende snoek wel het haasje. Optimaal gehaakt in het scharnier van de bek mag hij even op de foto. De rood/zwarte streamer is dan inmiddels al vervangen voor een compleet witte versie. Daarop vang ik op de terugweg ook de vis die in het begin gemist wordt. Deze keer is de streamer compleet verdwenen in de bek. Het onthaken is echter een peulenschil omdat er slechts gevist wordt met een enkele haak waarvan de weerhaak is platgeknepen.
Het vissen met de streamer is enorm goed bevallen. Jammer is wel dat op mijn thuiswater het water groen van kleur is en niet echt helder. Hierdoor verdwijnt de streamer al snel uit zicht als deze langzaam naar beneden zakt in het water. De enkele weerhaakloze haak en het moeiteloos kunnen plaatsen van het kunstaas zonder daarbij kabaal te maken in het water zijn de grootste pluspunten van deze visserij. Met in verhouding groot kunstaas is met licht materiaal toch te vissen. Er kan extreem langzaam worden gevist op plekken waar je een vis verwacht. De streamer wordt de komende tijd vaker gebruikt.
De twee streamers liggen inmiddels op de radiator te drogen wat een behoudt is voor dit kunstaas.



vrijdag 4 november 2011

Tentamenperiode.

Van het vissen zal de komende maand weinig komen. Carla zit in een tentamenperiode waardoor vrije tijd eigenlijk niet aanwezig is. Mijn enige mogelijkheid is dan wekelijks de dinsdagmiddag tussen 13 en 15 uur waar dan ook dankbaar gebruik van wordt gemaakt.

Afgelopen dinsdagmiddag met de ultralichte hengel voorzien van dyneema wat bruggen afgelopen om er met een Kopyto 2,5 inch shadje onder te vissen voornamelijk op zoek naar baars. Maar een snoekbaars of snoek behoort dan ook tot de mogelijkheden.
Ik heb het eerder geschreven maar het verschil bij deze visserij wordt gemaakt door de jigkop die wordt gebruikt. Het juiste gewicht en een wijde haakbocht maken het verschil tussen het voelen van een aanbeet en het vangen van een vis.
Naast een heel klein snoekje wordt een grotere (+/- 75 cm) verspeeld omdat hij losschiet. Tientallen kleine baarzen tot net boven de 20 cm worden wel gevangen en weer teruggezet. Geen enkele oude vechtersbaas blijkt tussen de vele palen aanwezig te zijn. Jammer.

zondag 30 oktober 2011

Water herontdekt krijgt eerst een slotje.

De afgelopen week ben ik het traject wat genoemd werd in het verslag van 3 weken geleden nogmaals langs gelopen maar nu met wat groter kunstaas.
Natuurlijk met het doel om wat gerichter op grote snoek te vissen waarbij gekozen wordt om dit vlak onder het oppervlakte te doen met jerkbaits of een plug. Dergelijk kunstaas met een eigen gewicht rond de 40 gram is niet te vissen aan een spinhengel. Daarom wordt er deze keer voor een plughengel gekozen.
Het gaat hierbij om een CJW plughengel type light met een lengte van 270 cm. Het werpvermogen van de hengel zal rond de 35 gram liggen.
Het reeltje is van Shimano, de calcutta 201. De lijn is van Dyneema.
Omdat het water helder als jenever is en ik bang ben dat de schittering van een spinstang de vis zal verschrikken wordt een onderlijn van 80/00 fluocarbon gebruikt met een lengte van ongeveer een meter.
Maar na een aantal uurtjes vissen op verschillende dagen onder verschillende omstandigheden ben ik wel klaar met dit water. Er worden slechts een paar kleine vissen gevangen en de grote snoek laat het volkomen afweten. Daarnaast wordt er met de vaste stok op een aantal plekken geen witvis gevangen. De vis zit ergens anders en ik weet wel waar. De jachthaven ligt stampvol vis. Zowel witvis als roofvis. Maar helaas is dit gebied verboden om te vissen.



Op de foto zijn van boven naar beneden de volgende kunstaasjes te zien.

1. Buchertail plug met een flankende actie.
2. Eigenbouw jerkbait met een onvoorspelbare actie.
3. Baby Jackall van Loz Harrop.
4. Chubby junior van Nick Kloosterman. Hybride.

maandag 24 oktober 2011

De herfstvakantie.


De afgelopen week waren de kinderen vrij van school en had ik ook vrij van het werk genomen om samen met ze op pad te gaan. En door het mooie weer is dat prima gelukt. Dagjes uit en spelen met andere kinderen maar ook wordt er tijd gemaakt om te gaan kunstaasvissen op snoek en baars. En de vangsten waren goed.




Wouter vist met een twister gemonteerd op een lichte loodkop. Ik vis met allerlei kunstaas maar keer op keer steekt de 10 cm lange Kopyto Relax shad er met kop en schouders tussenuit. Gemonteerd op een 7 grams loodkop ben ik in staat om verschillende waterlagen af te vissen zonder van kunstaas te moeten ruilen. Met de lange CJW tiengrammer is deze combinatie optimaal te vissen langs obstakels in het water en aan de kant.




De meeste snoeken waren rond de 75 cm en die weten de hengel helemaal krom te trekken waarbij de slip ook nog wel eens een meter 22/00 nylon af moet geven. Hele mooie visserij op vissen die erg sterk en fit zijn op dit moment van het jaar.

maandag 17 oktober 2011

Uitwaaien na het werk.

Op de vrijdagmiddag neem ik mijn kans maar graag waar om te gaan vissen vanuit het werk. De spullen liggen al klaar in de auto. Veel meer dan een hengel voorzien van molen, een opvouwbaar schepnet en een vliegvisvest met allerlei hulpmiddelen is het echter niet.
Bij het water aangekomen wordt het vliegvisvest aangetrokken, het schepnet met een zware wartel aan één van de ringen van het vest bevestigd en de opgetuigde hengel wordt in de hand meegenomen. Er kan direct gevist worden.

Na tien minuten heb ik al twee kleine snoekbaarzen gevangen. Dat geeft vertrouwen maar is geen garantie op succes zoals blijkt. Na ruim een half uur volgt de derde vis die op de foto gaat en ook gelijk de grootste is voor vandaag. De vierde vis wordt tegen het donker gevangen en verder geen enkele aanbeet gehad wat ik hier niet had verwacht.
Tijdens een prachtige dag even lekker uitwaaien langs het water en toch 4 snoekbaarzen vangen in 2,5 uur tijd doet de mens weer goed. Maar wat voelt het koud aan zo aan het einde van de middag. Daar was ik niet op gekleed. Volgende keer wat meer aandacht hieraan besteden en een thermojas meegenomen.

zondag 9 oktober 2011

Water herontdekt.

Toen ik 15 jaar geleden ben verhuisd naar ons huidige huis viste ik geregeld in een aangrenzend kanaal. Met de vaste hengel werd gevist op witvis en een penhengel werd voorzien van een dood visje om een snoek of baars te vangen. Beide visserijen niet zonder succes.


Nu zoveel jaren later heb ik het water weer helemaal herontdekt. Want naast de witvis en roofvis zijn er ook de nodige andere vissen te vangen. Ik denk dan aan grote zeelt en karper. De komende maanden blijf ik eerst gericht op snoek vissen met kunstaas. Door gebruik te maken van een shad kan de bodemstructuur heel aardig in kaart worden gebracht. Kwestie van ingooien en het kunstaas naar de bodem laten afzinken terwijl er geteld wordt. De ervaringen die opgedaan worden kunnen in het voorjaar gebruikt worden als er gericht op karper en zeelt zal worden gevist.
Wekelijks wordt wel twee uurtjes gevist op deze manier en de eerste resultaten zijn inmiddels binnen. Mooie sterke snoeken die de tiengrammer volledig weten krom te trekken. Het water lijkt verder weinig uitdagingen te kennen. Het verloop van de bodem is heel voorspelbaar. Met een maximale diepte van 1,5 meter ook nog eens op meerdere manieren te bevissen. Geen obstakels met slechts hier en daar riante oevervegetatie waardoor er relatief licht gevist kan worden. Alleen de vele afgezaagde takken in het water maken het een beetje lastig. Voor mij dus de tiengrammer voorzien van 22/00 nylon en een 2500 molentje. Omdat de te verwachten snoek boven de 80 cm zal zijn gebruik ik geen lichtere combinatie.


Na een aantal mooie sessies te hebben gehad met baars en snoek slaat nu toch de twijfel toe in de gebruikte techniek. De vangsten nemen af en de laatste keren zag ik erg jonge snoek achter het kunstaas aan zwemmen in het glasheldere water. Voor mij een teken dat er op dit moment nog te weinig grote snoek zwemt anders waren ze in dit open water zo het haasje.
De 3 witvissers die hier actief zijn vertellen mij dat er toch de nodige snoek rondzwemt omdat ze tijdens het vissen geregeld meemaken dat een voorn wordt gegrepen als die is gehaakt. Toch maar eens met een jerkbait proberen de komende keer.

maandag 3 oktober 2011

Samen 6 snoekbaarzen.

Met prachtig nazomer weer beleven we het weekend. Rond de 25 graden met nauwelijks wind is het geweldig om buiten te zijn. Van het vissen is echter weinig gekomen. Alleen op de zaterdagmiddag na het bezoeken van opa en oma wordt er nog even samen met Wouter en Sabiene gevist.
De hengels liggen startklaar in de kofferbak van de auto en met wat shadjes en onthaak gereedschap op zak gaan we op pad. Wouter vist met zijn twister verticaal en werpend en ik vis de kantjes af met een dropshotsysteem. Sabiene maakt eventueel fotoos. Omdat direct langs de kant al 5 meter water staat heeft ze een reddingsvestje aan.
We vangen in ruim een uur tijd 6 snoekbaarzen. Toevallig allemaal aan mijn hengel maar we vangen ze samen. Na het aanslaan krijgt Wouter de hengel in de handen om de vis te drillen. Dat gaat hem prima af. De snoekbaarzen zijn allemaal rond de minimummaat dus niet echt groot. Maakt niet uit want ze gaan toch allemaal terug. We hebben ons weer uitstekend vermaakt.
Als de kinderen mee zijn vis ik met een spinhengeltje die ik al vanaf mijn jeugd bezit. Mocht het hengeltje sneuvelen door een ongecontroleerde beweging dan is er geen man overboord. Dat vist wel zo prettig. Wouter heeft zijn oog ook al op het stokje laten vallen……


woensdag 28 september 2011

In alle vroegte.

Het is nog donker als ik in mijn bellyboot op het water aanwezig ben zaterdagochtend. Nergens auto's of bootjes te zien die het ook op de snoekbaars en baars hebben voorzien. Mijn verwachting is dat dat snel anders zal worden met de voorspelling van een mooie dag door het KNMI.
Weer een paar mooie snoekbaarzen gevangen in de 60 cm en twee baarzen net in de 30 cm. Maar in het weekend zal ik hier niet meer terugkomen. Om 0800 uur tel ik 5 bootjes met 11 roofvissers en vanaf de kant zijn ook nog 6 mensen actief. Tijd om weer voldaan naar huis te gaan waar andere verplichtingen wachten.



zondag 25 september 2011

De eerste snoekbaars voor Wouter.

Als je beide diensten draait in het weekend is een vrij weekend een mooi gegeven. Niet zoals voor velen van jullie om eens een dag te gaan vissen maar om zaken te regelen waar je het hele gezin voor nodig hebt.





Als er tussendoor eens tijd overblijft dan wordt een hengel gepakt en dat is het afgelopen weekend dan ook weer prima gelukt. Op de zaterdagochtend in het donker al in de bellyboot aanwezig om te vissen op snoekbaars maar daarover later deze week meer. Tegen de avond nog even met de vaste stok aan het vissen geweest op voorn en brasem in een locaal water. Wouter had er 12 en Sabiene 7. Om en om vissen met dezelfde hengel waarbij Sabiene voor het eerst de hengel alleen vasthoudt en bepaald wanneer ze de haak zet. Dat gaat haar uitstekend af terwijl ze pas 3 jaar is.





Op de zondagmiddag voor het bezoek aan opa en oma nog even in een scheepvaartskanaal gevist met kunstaas. Wouter gewoon aan de winkelpikker voorzien van 18/00 nylon en zijn favoriete roodwitte twister.


Na een keer te hebben vastgezeten denkt hij dat dit de tweede keer ook het geval is. De hengel buigt lekker door maar deze keer zie ik toch mooie tikken op de top. Je hebt beet. Het is dan ook helemaal feest wanneer een snoekbaars naar boven komt. Die had hij nog niet gevangen. Ook deze vis weer helemaal zelf gevangen. Goed gedaan Wouter!!!

De stand blijft 1-0 omdat we na deze vangst opruimen. Missie voltooid. Maar dit smaakt duidelijk naar meer. Ik hou de snoekbaars voor Wouter vast. Niet omdat hij de vis niet durft vast te houden maar omdat ik niet wil dat de snoekbaars komt te vallen op het beton van de wal.

woensdag 21 september 2011

Een grote beurt voor de bellyboot.

De laatste weken is de bellyboot intensief gebruikt. En ook nog eens op een redelijk ruige manier. Ga maar na, in en uit de auto. In en uit het water waarbij over grote keien moet worden ingestapt. En in het water de nodige dukdalven en brugpeilers allemaal met scherpe uitsteeksels.
Ik heb dan ook de gewoonte dat al het gebruikte materiaal na een visdag de nodige aandacht krijgt. Kunstaas wordt opgehangen en blijft niet in de tackleboxen zitten. De bellyboot in dit geval wordt te drogen gezet en een beetje lucht laat ik ontsnappen waardoor de grootste druk van de naden gehaald wordt. Tijdens dit klusje ontdek ik een aantal onvolkomenheden die verholpen moeten worden voor de volgende vistrip.

De naad van het handvat op de rug is losgesprongen wat op zich niet zo ernstig is. Wel erger is het gescheurde nylon aan de binnenkant van de boot waardoor het wit van het drijflichaam is te zien. De oorzaak is het loskomen van de naad waarmee het zitje aan de buitenband is bevestigd. Hierdoor komt mijn lichaamsgewicht gedeeltelijk op het nylon te staan wat dat duidelijk niet aan kan.


De drijflichamen zijn verwijderd en de herstelwerkzaamheden kunnen beginnen. De naad op de rug waarmee het handvat is bevestigd was redelijk gemakkelijk met een matrassteek te repareren.
Het gescheurde nylon werd netjes tegen elkaar aan gelegd en vervolgens met ducktape geplakt. Daarna werd de naad met daarbij de bevestiging van het zitje hersteld met een stiksteek door gebruik te maken van 0.30 dyneema. Omdat ik toch bezig was direct ook maar de 3 andere bevestigingpunten sterker gemaakt.

Ik ben heel blij met het resultaat. Voor de zekerheid is de buitenkant ook nog met een stuk tear-aid afgeplakt. Zo hoop ik nog jaren vooruit te kunnen met mijn "original U-boat" van Creek Company. Een bootje wat mij al jaren de nodige leuke visdagen heeft opgeleverd.








Met dank aan Carla die me opgang heeft geholpen.

zaterdag 17 september 2011

Vissen met de allbrightknoop.

Zoals te lezen was de afgelopen tijd wordt er geregeld met de dropshotmontage gevist op snoekbaars en baars. Op de molen zit dyneema en als onderlijn wordt 28/00 fluocarbon gebruikt. Tot voor kort werd een speldwarteltje gebruikt voor het verbinden van beide soorten lijnen maar daar is dus woensdagavond verandering in gekomen.

Ik wist al langer van het bestaan van deze allbright knoop af. Met deze knoop kun je een sterke verbinding maken tussen de hoofdlijn van dyneema en de onderlijn van fluocarbon. Toch had ik er niet zo'n vertrouwen in omdat eerdere rechtstreekse verbindingen tussen beide materialen niet echt betrouwbaar bleken te zijn. Verder is het maken van de knoop ook niet echt gemakkelijk.

Na wat oefening echter aan de keukentafel blijkt de knoop en heel sterk maar ook nog eens goed te maken te zijn. Dat moet maar eens in de praktijk getest worden.

Die kans krijg ik woensdagavond. Snel de spullen in de auto en gaan. De knoop verzaakt niet en lijkt na de vistrip nog net zo betrouwbaar te zijn als daarvoor. Met de vangst van 5 baarzen en 4 snoekbaarzen ben ik weer zeer tevreden in die twee uurtjes vistijd.


Één van die vissen blijft mij nog wel een poosje bij. Na een knalharde aanbeet volgt een mooi gevecht met een vis die dicht bij de bodem weet te blijven en keer op keer wat dyneema van de goed afgestelde molen krijgt. Ik vermoed dan ook het met een 70+ snoekbaars van doen te hebben. De verrassing is dan ook groot als een baars aan het oppervlakte komt. Een anabolen baars met een in verhouding erg breed lichaam waarbij de lengte met 38 cm eigenlijk wat tegenvalt. Schitterende vis.

Deze knoop is dus een blijvertje en zal in het vervolg toegepast worden bij het verbinden van de fluocarbon onderlijn aan de dyneema hoofdlijn. Naast een sterke verbinding vormt het ook een nette verbinding waarbij het warteltje niet geregeld hard tegen het topoog komt tijdens het binnendraaien.

dinsdag 13 september 2011

Eerste keer spinnen dit seizoen.


Vanmiddag nog anderhalf uur met de tiengrammer op stap geweest met wat spinners en lepels op zak. Met de constante temperatuur van de laatste dagen en de keiharde wind vandaag heb ik er wel vertrouwen in.
Deze periode van het jaar heb je talloze mogelijkheden omdat veel vissoorten goed te vangen zijn. Het penvissen op karper trekt ook al tijden maar voor die anderhalf uur en daarbij geen enkele voorbereiding heeft dat geen enkele zin.
In een hoog tempo ben ik een aantal stekken langsgelopen waar normaal gesproken wel een snoek te vangen is. Een 5-tal worpjes over de stek heen om vervolgens vanuit een andere hoek ook nog een 5-tal worpjes te maken. Dan door naar de volgende kruising van sloten of andere goede stek.
Wat ik ook probeer vandaag, een aanbeet krijg ik niet. Daarom alleen een stilleven van hengel, molen en Pako S lepel.

zondag 11 september 2011

Sensationele visserij in ons eigen landje.

Nu de vakantie weer voorbij is staat het sportvissen ook weer op een lager pitje. Er zijn de nodige klussen blijven liggen de afgelopen weken en die vragen ook vrije tijd. Het komt jullie niet onbekend voor neem ik aan.
Maar nadat ik zaterdag in de middag ben wakker geworden na een nachtdienst en de rest van de familie andere verplichtingen heeft neem ik mijn kans waar. De bellyboot in de auto en nog even proberen op de stekken die enkele weken geleden zo goed waren.
Aangekomen bij het kanaal blijkt er een ontzettend harde stroming te staan. Zo hard heb ik het hier nog nooit gezien. Stroomopwaarts wordt ingestapt om me vervolgens af te laten zakken naar de eerste stek. Gekkenwerk. Zelfs wanneer ik maximaal peddel lukt het niet om te blijven staan in de stroming. Ook het 10 grams loodje kan geen bodem houden.
Langs de waterkant wordt de situatie eens rustig overzien en de tactiek bekeken voor vandaag. Door langs de oever stroomopwaarts te lopen om me vervolgens naar de rustigere plekken achter peilers te laten afdrijven lukt het me om uit de volle stroming te liggen terwijl toch in de stroomnaad kan worden gevist. Het is oppassen geblazen omdat de peilers verraderlijke stekels hebben die mijn bellyboot zo lek kunnen prikken.

Het is helaas niet te doen vandaag om de kuilen en bulten met steenstort af te vissen omdat deze in de volle stroming liggen. De eerste 4 plekken uit de stroming leveren geen aanbeet op. Zo kan het ook na het succes van eerder. Het is echter 25 graden en met alleen een T-shirt aan is het goed vertoeven in de bellyboot. Geen spijt dus dat ik ben gegaan.
Op de vijfde stek van vandaag gaat het helemaal los. De eerste aanbeet komt na een periode zonder actie altijd weer als een verrassing. Maar de concentratie is weer snel helemaal terug en een fraai aantal baarzen wordt gevangen aan de dropshot. Soms op nog geen meter water. Ook nu weer zwaar gebouwde vissen rond de 30 cm die een geweldig potje weten te knokken op een ultralichte hengel. Sensationele visserij in ons eigen landje.

zaterdag 3 september 2011

Met dank aan Sabiene, (paars/roze shadje.)


Het voordeel van het online bestellen van kunstaas is dat je precies krijgt wat je graag hebben wilt. Hoe vaak is het mij niet gebeurd dat je maar iets anders meeneemt uit de hengelsportzaak omdat wat je zoekt net niet aanwezig is.
Met een kopje koffie achter de peecee en de kleine meid op schoot wordt er zo een jaartje geleden een bestelling shads gedaan. Bij het zien van de paars/roze versie wordt Sabiene enthousiast. Die moeten ook zeker gekocht worden.
En wat een voltreffer blijkt deze kleurencombinatie voor mij te zijn. De eerste keer redt dit shadje mijn visdag met twee aanbeten. En ook de keren daarop wordt er vooral snoekbaars gevangen op deze kleur. Iedere visbeurt krijgt deze combinatie wel even vistijd. En vaak blijkt het de best vangende combinatie te zijn van de dag.



zaterdag 27 augustus 2011

Een nieuw kanaal.

Een tijdje terug kreeg ik van Rikus de tip om het eens te proberen op een ander kanaal hier in de buurt. Vissend vanuit de boot had hij enkele goeie plekken gevonden die vanuit de bellyboot zeker zo goed zijn te bevissen. Waardevolle informatie en fijn om zulke vismaten te hebben.
Afgelopen week s'morgens één keer gevist en het daar geprobeerd hoewel het andere kanaal op dit moment erg goed is. Maar mijn nieuwsgierigheid wint het deze keer.

In 2,5 uur vistijd werden 3 hotspots bevist en de enige aanbeet werd verzilverd. Wat opviel was dat de bodem lang niet zo hard was als in het andere kanaal en er ook geen kuilen of bulten onder water waren te vinden.

Deze blog is voor mij ook handig om al naslagwerk te gebruiken. Met bovenstaande informatie en de onderstaande foto weet ik direct weer de locatie van de dag.




dinsdag 23 augustus 2011

Dropshot vanuit de bellyboot.

Tijdens de derde week van de vakantie is er geregeld s’morgens vroeg tijd om te gaan vissen. Dat wordt dan gedaan met de bellyboot. Om 6.00 het bed uit en rond 10.00 uur weer thuis waarna gezamenlijk na een maaltijd de spullen weer bij elkaar gepakt worden om weg te gaan met de hele familie. Hierbij zijn we s’avonds laat weer thuis en slapen de kinderen de volgende dag uit. Dat geeft mij weer de kans om s’morgens te gaan vissen.
Er wordt gericht gevist op snoekbaars en baars met de dropshot aan de 3 grams mosquito van CJW. Ik heb veel aandacht besteedt aan het juiste materiaal de afgelopen jaren en dat wordt deze week dik uitbetaald. Met veel aanbeten en een hoog percentage gevangen vissen beleef ik één van de beste weken ooit. De snoekbaarzen meten tussen de 40 en 75 cm waarbij de meeste rond de 55 cm lang zijn. De baarzen zijn allemaal rond de 30 cm.
Een week met een kromme mosquito derhalve. Een snoekbaars in de soms hevige stroming weet een ontzettend sterk potje te knokken onder de hengel waarbij de vis keer op keer weer richting bodem probeert te komen. En laten we de baarzen dan vooral niet vergeten. Wat een geweldige sportvis is dat toch. Jammer dat ik ze hier niet veel groter weet te vangen.
Het kanaal kent een goed bestand aan snoekbaars en baars maar wordt helaas ook veel door anderen bevist waarbij alle gevangen vis wordt meegenomen. Hierdoor probeer ik altijd de vis uit het zicht van de omgeving te drillen en onthaken.
Bij deze wat fotoos.











Het nemen van fotoos vanuit de bellyboot in je eentje is wat problematisch. Vaak dezelfde close ups. Met gestrekte arm lukt het soms om een aardige foto van jezelf met vis te nemen maar vaker mislukt dat volkomen omdat belangrijke aspecten van de vis of visser missen.


zondag 14 augustus 2011

Oefening baart kunst.

Ook de afgelopen week werd weer een aantal keren gevist. De jongens grijpen dan al snel naar kunstaas om mee te werpen en binnen te vissen. En het kan dan niet uitblijven dat er een redelijke vis gevangen wordt. Dat gebeurde vandaag. Een mooie prestatie.



De snoek werd gevangen aan een twister die beide jongens als favoriet hebben. De tanden maken genoeg indruk om niet zelf te onthaken.


maandag 8 augustus 2011

Vervolg van de vakantie.

Door het bezit van een werphengel hebben de kinderen ineens veel plezier aan het vissen. Er wordt geregeld een hengelsportzaak bezocht oa Vlemmix in Steenwijk en Hengeldiscount in Oldemarkt om nog wat extra visspulletjes aan te schaffen.
Aan de waterkant wordt gericht gevist op witvis met de winkelpikker. Het valt ons enorm mee dat ze zolang stil kunnen zitten om het gevoelige topjes in de gaten te houden.




En iedereen vangt vis. De één wat meer dan de ander maar dat wordt na wat gemorrel toch geaccepteerd. Zo vissen is vooral ook een sociale aangelegenheid. De dames zijn aan het handwerken en ook voor een hapje en drankje wordt gezorgd. Één van de dagen eten we zelfs kibbeling en zoute haringen aan het water. En we ruimen alle rommel op na afloop iets wat je helaas niet altijd ziet.




Er worden over het algemeen dus voorns en brasems gevangen. Maar ook een hele beste paling en zeelt worden na het maken van wat fotoos weer teruggezet.



Als de voerkorf eens wordt vervangen door een twister wordt een hele knappe baars gevangen. Dat vinden ze leuk en het duurt niet lang voordat de jongens met beide een twister staan te gooien. En ze vangen ook beide. Het actieve vissen met kunstaas spreekt ze duidelijk aan. Wouter vangt dan ook op een andere stek helemaal alleen zijn eerste en tweede snoek.




Het gaat dus helemaal goed hier ondanks de continue dreiging van regen. Tot volgende keer.