donderdag 22 november 2012

Gevist en nog enkele spinners gemaakt.

Zoals ik gehoopt had is vanmiddag ongeveer twee uurtjes gevist. Met slechts een doosje eigenbouw spinners in de zak kon ik niet in de verleiding komen om iets anders te gaan gebruiken.
Omdat de terrible spinners goed zijn gelukt is in het begin van de week ook nog een aantal andere spinners voor de 5 grammer gemaakt. Zowel in een enkele uitvoering:


Als in een tandem uitvoering:


Ik hou van tandemspinners. Ze geven een sterker signaal af door meer trillingen te produceren in een groter gebied. De prooi lijkt dan ook groter dan het is zonder daarbij van een zwaardere hengel gebruik te moeten maken. Door op de haak een streamer of twister te plaatsen geef je de vis een mikpunt voor de aanval als deze dichtbij gekomen is.

Uit ervaring weet je ongeveer welk formaat spinnerblad er op een hengel het beste gevist kan worden. De blaadjes van de tandemuitvoering zijn 25 mm lang en blijken vandaag in de praktijk ook inderdaad heel fijn te vissen aan de mosquito 1 LV. In de avond is nog wel een iets zwaardere variant van deze spinners gemaakt om te zien of die een volgende keer ook nog te vissen zullen zijn. Door een iets groter onderste blad te nemen zal de spinner zwaarder aan de hengel trekken tijdens het binnenvissen.

In de twee uurtjes vistijd worden twee spinners geprobeerd. De tandemspinner wordt het eerste aan de speld gehangen en levert 4 snoekjes op. De terriblespinner doet het niet veel slechter met 2 snoekjes. Helaas worden niet alle vissen gevangen. Ik zeg wel helaas maar het niet hoeven onthaken is ook wel eens gemakkelijk maar was niet de bedoeling. Dit is het eerste en tevens kleinste snoekje van vandaag en is daarom op de foto gezet.




Naar mijn mening is de inhakingskans van een spinner niet onder alle omstandigheden gelijk. Komt een vis van achteren dan is de kans groot dat de vis gehaakt wordt. Komt de vis van voren of schuin van voren dan is die kans veel kleiner. De haak zit vaak bij het zetten ervan niet in de bek maar hangt er buiten. De vis heeft het spinnerblad stevig vast tussen de kaken en lost gemakkelijk bij het openen van de bek het kunstaas. Ik heb dit vandaag ook weer een aantal keren mogen ervaren in het heldere water.

zondag 18 november 2012

Sinds tijden weer eens kunstaas gebouwd. Terrible spinners.



In het prille verleden werd menig uurtje in de schuur doorgebracht om jerkbaits, pluggen of softbaits te maken. Op een gegeven moment was de inspiratie echter verdwenen en zijn de activiteiten op dat gebied gestopt. En ook nu heb ik niet de behoefte om weer hieraan te beginnen.

Toch zijn afgelopen week op een avond aan de keukentafel weer enkele kunstaasjes gemaakt. Spinners voor de ultralichte hengels deze keer. Van Joop heb ik een aantal terrible spinnerbladen gekregen. En van Gerrit Elbertse een aantal haken voorzien van een vlieg. Dan is het vervolgens een klein kunstje om met eigen materiaal een paar spinners te maken geheel naar mijn wens en met oog voor detail.

Binnenkort maar eens een spinner only dagje houden en de spinners eens uitgebreid testen.




Het is op de foto niet te zien maar de bladen zijn zilverkleurig of messingkleurig.

maandag 12 november 2012

Na gedane arbeid is het goed….vissen.



In het spreekwoord staat rusten. Maar wat geeft nu meer innerlijke rust als even uitwaaien langs de waterkant met een hengeltje in de hand waarbij er ook nog eens vis gevangen wordt.

In het voorjaar gaat het bij mij dan om een penhengel en een blikje mais om gericht op karper en zeelt te vissen. In het najaar en de winter wordt de roofvis achter de schubben aangezeten.

In de kofferbak van de auto ligt dan ook vaak een kort kunstaashengeltje en een visjas met wat doosjes voorzien van kunstaas en klein materiaal als onthaakgereedschap. Een handig opklapbaar schepnet maakt de uitrusting compleet. Afhankelijk van de ondergrond kun je nog een paar laarzen meenemen. Als je zoals ik vaak op een betonnen kade staat is dat niet nodig.

Afgelopen vrijdag na werkzaamheden op deze manier ook nog een 3 kwartier gevist met de korte driegrammer voorzien van een dropshotmontage die al opgetuigd in de auto ligt. De omstandigheden zijn prima. Wind op de kant, stroming van de vele passerende boten en een invallende duisternis. Direct onder de kant staat al ruim 5 meter water. Er wordt nog een praatje gemaakt met twee goede roofvissers die hier de hele dag verticaal gevist hebben en wat baars en snoekbaars hebben gevangen maar het is niet wild.

3 knalharde aanbeten leveren mij evenveel snoekbaarzen op. Het is goed vissen na gedane arbeid.


zondag 11 november 2012

Nieuwe blog toegevoegd onder links.

In de nachtdienst heb je tussendoor wel even tijd om het internet af te zoeken naar leuke en interessante dingen. Zo kwam ik op deze blog http://spinvisser.blogspot.nl/ Prachtige streamers en korte verhaaltje. Misschien voor de bezoeker van mijn blog ook leuk om te lezen.


donderdag 8 november 2012

115 cm op de streamer.


Het is snoekweer. De paars/roze streamer is net uit zijn verpakking gehaald en direct heeft een hele knappe dame het al op hem voorzien. Het zetten van de haak is niet eens meer nodig. Die laat ze niet meer los en ze lijkt vastbesloten het stukje kunstaas mee naar haar hol te nemen. Het kost me de nodige moeite om mijn net verkregen streamer weer los te krijgen. De 115 cm wordt na het nemen van enkele fotoos weer onbeschadigd teruggezet.


Een misleidende titel. Ik weet het.

De afgelopen week nog twee keer gevist. Enkele snoekjes gevangen en lekker uitgewaaid. Er werden twee nieuwe plekken aangedaan. De eerste heeft nog een paar maanden nodig om te kunnen bevissen door de vele waterplanten en het hoge riet. De tweede gaat om kraakhelder veenwater met een bijna zwarte kleur. De snoeken hier zijn bijzonder gekleurd. Niet groot maar ontzettend fraai om te zien.
Ook nu weer alleen gevist met streamers. Volledig wit, geel/wit of groen/wit vangen bij mij beter dan donker gekleurde exemplaren.

Door de felle kleuren en het heldere water is de streamer heel goed te volgen. Verbazend dan ook om te zien dat enkele snoeken het stukje kunstaas volledig in de bek hebben zonder dat een aanbeet wordt gevoeld. De bek gaat weer open en de vis wordt niet gehaakt. Alles in hooguit één seconde. Dat zet je wel aan het denken…………