dinsdag 30 oktober 2012

Het nanofyl op herhaling.

Op herhaling inderdaad met de lange 5 grammer voorzien van het Berkley nanofyl maar nu op ander water en alleen met streamers. Na een aantal mislukte knopen om de onderlijn te verbinden aan het nanofyl, de lijn breekt voortdurend naast de knoop, gaat de streamer voor het eerst te water. Een zwart/wit exemplaar is niet te volgen en daarom wordt deze vervangen door een geel/witte.

Het volgen van kunstaas is wel nodig onder deze omstandigheden. De waterplanten staan nog weelderig in het water tot in het oppervlakte en daarop drijven duizenden bladeren die ook graag een lift krijgen van het langskomende kunstaas. En ook al heeft een streamer slechts één enkele haak zonder weerhaak, keer op keer blijf ik toch wel ergens achter haken. Gelukkig zijn daar ook de nodige snoeken bij. De vis is echt los en er wordt geweldig goed gevangen. De streamer ziet er echter na het vissen nog prima uit na alle scherpe tandjes waaraan het is blootgesteld. Complimenten Gerrit.

Als er nog lezers zijn die twijfelen of deze periode wel geschikt is om op snoek te gaan vissen zou ik zeggen juist wel. De vis is actief en vreet zich vol voor de komende winter. Zoek een nieuwbouwwijk of beschutte poldersloot op en benut een paar vrije uurtjes om weer eens op de snoek te gaan. Succes.

Werden er de vorige keer enorm veel aanbeten gemist. Vandaag was daar geen sprake van. Alle vissen werden gehaakt en kwamen zonder problemen binnen.


De bovenstaande vis was de grootste vandaag. De meeste snoeken zijn hier rond de 55 cm.

Met nylon lukt het aardig om de snoek op een rustige en gecontroleerde manier af te matten, met het nanofyl is daar vandaag geen sprake van. De vis raast alle kanten op en probeert op iedere manier onder de druk uit te komen. Dit is de situatie die ik gewend ben bij een strakke kunstaashengel voorzien van dyneema en is niet ideaal. Temeer omdat het nanofyl erg gevoelig is voor scherpe voorwerpen als het onder druk staat wat bij een dril het geval is. Ondanks het riet en de takken blijft de lijn vandaag echter heel maar je kunt er op wachten dat het vroeg of laat mis gaat.

Het nanofyl werpt als een speer (ver en precies) en geeft een geweldige controle over het kunstaas. Na twee keer vissen durf ik voor deze uitspraak wel te staan. Volgende keer verder.





donderdag 18 oktober 2012

Tussenkopenstaart aan de nanofyl ?

Het is er dan vandaag eindelijk van gekomen. Omdat het nylon op mijn favoriete spinmolen aan vervanging toe was is deze vervangen voor een nieuwe. Al tijden lag een spoeltje Berkley Nanofyl 6/00 klaar om gebruikt te worden op dit molentje.

Nylon bevalt mij heel goed op spinhengels tot een werpvermogen van tien gram. Ik heb dus niets te klagen. Sterker nog. Ik verwacht met nanofyl niet direct een verbetering in huis te hebben binnen gehaald. Waarom toch proberen? Omdat andere hele goede roofvissers met (ultra) licht materiaal dit ook gebruiken en er lyrisch over zijn.

De nieuwe hightec lijn voelt glad aan bij het openmaken van de verpakking. Een voordeel voor het werpen van afstanden naast de in verhouding dunnere diameter maar een nadeel tijdens het leggen van knopen. De standaard halve bloedknoop blijkt inderdaad niet te houden.

Tijdens het vissen geen vervelende van de molen springende lijn zoals dat bij dyneema nog wel eens het geval wil zijn tijdens het werpen van licht kunstaas. De lijn strekt mooi.

Een aanbeet komt hard door. Dat is heel anders dan met nylon. Ik weet niet of dit een voordeel is op dit moment omdat veel aanbeten worden gemist terwijl dat anders nauwelijks het geval is. Hier zit voor mij de grootste uitdaging in de komende tijd. Wennen aan het karakter van deze lijn en zorgen dat het percentage aanbeten wordt verhoogd.

Ik ben zoals te lezen is niet direct super enthousiast maar zal de lijn toch een goede kans geven de komende weken.

Het was vanmiddag niet wild. Naast een handvol mooie baarzen op de shad werd er slechts één snoek gehaakt op de streamer. De natuur is echter geweldig mooi in dit seizoen. Overal paddestoelen en afgevallen blad in de mooiste kleuren. De vossen mogen voor velen dan een plaag zijn in ons gebied, tijdens het vissen toch fraai om er één langs te zien komen op geringe afstand. Van die staart zijn vast mooie streamers te maken Gerrit. Om een stukje kunstaas van dit egeltje te maken zal nog niet meevallen.


woensdag 10 oktober 2012

Met de vijfgrammer op pad.



Omdat de kinderen aan het spelen zijn bij een vriendje en vriendinnetje is er op de woensdagmiddag tijd om het kunstaas voor de vijfgrammer uit te laten. Twee doosjes is zat om in te kunnen spelen op veranderende omstandigheden wat vandaag niet nodig blijkt te zijn. Een shadje op de wat diepere plekken en een pako 6 of streamer op ondiep water. 5 snoekjes worden op deze manier gevangen in 3 uurtjes vistijd. Leuk maar het zal nog veel beter worden wanneer de snoeken wat meer gaan groeperen later in het seizoen. Nu is het nog zoeken naar de vis die nog vaak op ondiepe plekken te vinden is.

Ook vandaag worden de vissen weer onthaakt in het water. Met de puntbektang is een weerhaakloze haak zo uit de bek te verwijderen als deze nog zichtbaar is.

Het onderlijntje is van sevenstrand. Een prima materiaal wat goed bestand is tegen de vele snoektandjes. Maar de oplettende lezer ziet op de foto al de eerste beschadiging aan dit materiaal. De enige misser van vandaag heeft kennelijk niet het kunstaas gegrepen maar het stukje onderlijn er vlak boven. Wat resteert is een verzwakking in de vorm van een kinkje in de onderlijn waardoor juist die grotere vis verspeelt wordt. Vervangen dus voor het te laat is.

zondag 7 oktober 2012

Nieuwe site. Hans van der Pauw.

Onder mijn favoriete blogs staat vanaf vandaag een nieuwe link naar de site van Hans van der Pauw die ik ken van Flitsendnylon.nl
Hans is historicus en hengelsport liefhebber. Op zijn site staan 3 hele interessante stukjes over een combinatie van beide:
- De oorsprong van het ultra lichte spinnen
- Korte geschiedenis van de nylon vislijn
- Kanjers, boek van Richard Walker

Hans is auteur van het boek "Tijdloos sportvissen".